Tandsteen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik ben altijd erg trots op Ziva's mooie witte tandjes. Krijg hier regelmatig opmerkingen over als ze haar bek open heeft.

 

Maar laatst besloot ik het 'tandjes kijken' weer eens te oefenen en tilde de bovenlippen op. Toen zag ik dat ze op haar hoektanden boven best wat tandsteen heeft zitten.

 

Wat nu? Ik ga liever niet met haar naar de da om het te laten verwijderen; Ziva is bang voor de da en ik heb geen zin haar wéér onder narcose te laten brengen.

 

Met poetsen zal ik dit niet meer wegkrijgen. Een tandenkrabbertje dan? 

Deze bijvoorbeeld:

https://www.bol.com/nl/p/ae-dogz-tandsteenverwijderaar-voor-honden/9200000050790850/?suggestionType=typedsearch&bltgh=oUy59JG0ubzk5g0imr1NQw.1.5.ProductPageUrl

Zou dat werken of zit ik dan nog steeds met problemen wb tandvleesontsteking?

 

Knagen schijnt ook te werken maar ze krijgt veel knaagmateriaal. Kalfsschouderblad (beperkt anders krijgt ze te veel bot binnen), gedroogde achillespees met stukjes been er nog in (4 botjes in 1 pees, de kleine worden doorgeslikt en de grote blijven liggen en worden nog regelmatig gepakt om op te knagen), een stuk wortelhout, een stuk hertengewei.

Ze krijgt kvv dus daar zou het ook niet aan moeten liggen. Ik heb ook net weer zalmkoppen besteld, ze moeten eerst nog 2 weken in de vriezer maar daarna krijgt ze die 1 keer per week.

 

Maar om het weg te halen...

Mijn vriend wil met haar naar de da. Onder narcose weg laten halen, want dan weet je zeker dat het goed gebeurt.

Maar ik denk ook aan de stress die het Ziva oplevert. Een operatie zal gezien haar leeftijd (nu ongeveer 1 jaar na wisselen) jaarlijks herhaald moeten worden. Terwijl ik dit gewoon thuis kan doen en met wat oefenen heeft ze er echt geen problemen mee.

 

Maar kan ik dat goed genoeg? Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Is het moeilijk om te doen, moet je veel druk zetten? Hoe hroot is de kans op tandvleesontsteking? Heb je je werk ooit laten controleren?

honden page profiel SyntaraSyntara 3 doggies

honden foto van Syntara

Ik volg. 

ik ben gisteren toevallig met mijn hond naar de dierenarts geweest (jaarlijkse controle) en kreeg ook de opmerking dat ze best wat tandsteen had en dat dit ontstekingen kan veroorzaken, dus dat ik nog eens zou moeten langskomen om dat te laten verwijderen onder een lichte narcose. 

 

Mijn hond is sowieso nogal angstig en stressgevoelig en zeker bij de dierenarts. Ik zou het dus ook liever niet laten doen.

 

Ik legde dit uit aan mijn dierenarts en zij gaf wel de optie om haar niet lang op voorhand te brengen en erbij te blijven tot ze onder narcose is. En dat ik haar dan ook meteen mag halen wanneer ze wakker wordt uit de narcose, zodat ze daar niet lang moet blijven en zeker niet lang volledig bij bewustzijn ergens moet wachten. Op deze manier leek het mij wel al minder eng voor haar dan wanneer ik haar daar een volledige dag zou moeten laten. 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik raad je écht zo'n tandenkrabber aan. Zelf gebruik ik het ook, het hoeft niet dagelijks te gebeuren wat met poetsen wel het geval is en het wordt uit mijn ervaring ook sneller geaccepteerd door de hond. Op Youtube heb je ook wel voorbeelden hoe je het beste zo'n krabber kan gebruiken, dan heeft je vriend ook minder zorgen. Het is niet moeilijk te gebruiken. Gewoon schrapen over de tand, de punt gebruik ik vooral. Met de punt kan je ook tandsteen net onder het randje van het tandvlees weg schrapen. Het kan dan wat bloeden, maar dat is normaal en hersteld ontzettend snel. 

Olly heeft een sterke aanleg voor tandplak, dus ik moet om de twee weken alles even bij langs met de krabber. Bij de laatste gezondheidscontrole moest er ook een afspraak gemaakt worden voor een behandeling. Dankzij deze krabber kon die behandeling worden geannuleerd. Mijn dierenarts was helemaal verbaast over hoe goed het resultaat was. Zelf gebruikt ze zo'n tandenkrabber ook voor een gebitsbehandeling.

Ik kan je per PB wel even foto's sturen van Olly's gebit voor en na een behandeling met de tandenkrabber. Moet ik ze eerst even opzoeken..

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Heb de op even wat aangepast, vond hem nog onduidelijk

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

J&O, dank je wel voor je antwoord! Ik ben erg benieuwd naar foto's, misschien kun je ze hier in het topic neer zetten zodat anderen ze ook kunnen zien.

 

Een filmpje aan mijn vriend laten zien is ook een goed idee, dan moet ik er even een zoeken bij een hond die ook echt tandsteen heeft denk ik. Ik had wel een filmpje gekeken maar die hond had geen tandsteen.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

https://www.youtube.com/watch?v=NaSrGMZKb28&feature=youtu.be
Deze kreeg ik als voorbeeld doorgestuurd. Het is een ander model krabber, maar als je gebruik maakt van de hoekjes van de vierkante tandenkrabber dan krijg je hetzelfde gewenste effect. Het maakt ook niet zoveel uit dat er geen (ernstige) tandsteen te zien is op filmpjes, de werkwijze blijft hetzelfde. Je moet gewoon meer schrapen en meer tijd nemen (kan je verspreiden over meerdere dagen) om tandsteen weg te halen. 

Ik zet overigens liever niet de foto's openbaar op HP, want ik ben niet echt trots op de before-foto'sfoot-in-mouth Ik wil ze best wel per PB sturen aan mensen die ook zo'n krabber overwegen.

honden page profiel NullNull 3 doggies

honden foto van Null

Ik raad ook graag even de tandenkrabber aan. Ik vond het eerst ook spannend, maar Java zit op de een of andere manier toch beter stil bij het krabben dan bij het poetsen. 

Ik controleer dus wekelijks de tanden, indien nodig krab ik ze even schoon.  Ik haal er dus de tandplak voornamelijk mee weg, tandsteen heeft ze maar heel weinig gehad en dat vond ik makkelijker weg te halen, maar dat was hier maar een klein randje dus.

 

Ik heb altijd gezegd, als ik er zelf wat aan kan doen hoeft zij niet onder narcose.

 

Het is even de 1e keer doorbijten en daarna is het simpel bij te houden.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" https://www.youtube.com/watch?v=NaSrGMZKb28&feature=youtu.beDeze kreeg ik als voorbeeld doorgestuurd. Het is een ander model krabber, maar als je gebruik maakt van de hoekjes van de vierkante tandenkrabber dan krijg je hetzelfde gewenste effect. Het maakt ook niet zoveel uit dat er geen (ernstige) tandsteen te zien is op filmpjes, de werkwijze blijft hetzelfde. Je moet gewoon meer schrapen en meer tijd nemen (kan je verspreiden over meerdere dagen) om tandsteen weg te halen. Ik zet overigens liever niet de foto's openbaar op HP, want ik ben niet echt trots op de before-foto's Ik wil ze best wel per PB sturen aan mensen die ook zo'n krabber overwegen. "

Wat een mooi filmpje! Dat laat goed zien hoe het moet, dank je wel! Al zal het wel even duren voor Ziva er ook zo rustig bij blijft liggen.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Mijn hond ligt ook niet zo stil hoor, na elke tand doet hij zijn hoofd naar achteren en eist hij een snoepje. Dan pas kan ik weer verder. 

 

Ik begon met het belonen bij elke keer als hij ruikt aan de krabber. Vervolgens heel kort schrapen en gelijk belonen. Mijn hond zal het nooit geweldig vinden, maar hij weet wel dat hij veel snoepjes krijgt, dus hij werkt goed mee gelukkig. Tussendoor ook even spelen. Zo houd ik een snoepje in mijn hand en moet Olly die proberen te pakken, een spel wat we al jaren doen. Leuk hoe hij zij truukjes bedenkt om het snoepje te krijgen. Hij hoeft van mij ook echt niet de hele behandeling door stil te liggen, ik probeer het zo leuk mogelijk te maken.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ja, zoiets zal t bij ons ook wel worden. 

Was mooi om op de foto te zien hoeveel jij in 1 week tijd weg gekregen hebt! Dat beetje bij Ziva is in 1 avond gepiept dan.

 

Brenda jij ook bedankt voor jou ervaring!

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ik heb ook een krabbertje, ik vind deze veel makkelijker dan die puntige. Je zet hem aan langs de rand en je beweegt naar beneden.

https://www.alsa-nature.nl/honden-gebitsreiniger-tweezijdig

honden page profiel Elianne | Bailey & Nova Elianne | Bailey & Nova 3 doggies

honden foto van Elianne | Bailey & Nova

Ik volg ook even! 

Bailey heeft nu een ontzettend mooi wit gebit en dat willen we graag zo houden! hp-thumbsup

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Vera

Voor het wegkrabben van tandsteen bij mijn Casper gebruik ik een tandenschraper, zoals die waarvan jij de link geeft. Je zet de schraper/krabber net aan de onderkant van het tandvlees aan de bovenkant van de tand/kies en trekt deze langs de tand naar beneden. Zo krab je de tandsteen eraf.

 

Een paar dagen geleden zag ik vooral op de hoektanden bij de tandhalzen wat geel en zwart bij Casper. Schrok er eigenlijk een beetje van, omdat ik toch regelmatig zijn tanden poets. Kleine honden hebben meer last van tandsteen. Casper laat het niet makkelijk toe. Als hij zich uiteindelijk overgeeft, omdat het toch moet gebeuren en zich ontspant, gaat het makkelijker. De binnenkant van het gebit lukt me niet en in zo'n kleine bek kom je daar niet goed bij en is slecht te zien. Poetsen van de binnenkant lukt met moeite; daar zit minder plaque en tandsteen.

Ik poets en schraap de tanden van mijn honden al sinds 1994 toen er nog maar weinig hondeneigenaren dit deden.

 

Volgende forumvraag: Heel veel teken?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^