Een Shiba

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LuxLux

Ik ben van plan een puppy te nemen en mijn oog is gevallen op de Shiba Inu. Naast dat het hele mooie hondjes zijn, spreekt het karakter me ook aan. Ik houd wel van eigenzinnige honden die mij scherp houden. Ik heb alleen een vraag. Ik ben in mijn eentje en soms ben ik een paar dagen van huis voor werk. Ik heb hele lieve ouders met een cocker spaniel teefje van vier, die het niet erg vinden om mijn hond een paar dagen te laten logeren, ook zijn er genoeg kennels in de buurt waar de hond zou kunnen logeren als hij niet bij mijn ouders terecht kan. Nu heb ik gelezen dat Shiba's er niet om bekend staan allemansvrienden te zijn en vraag ik me af of bijvoorbeeld het logeren bij mijn ouders met een andere hond in huis goed zou gaan. Zijn er mensen op dit forum met Shiba's die daar ervaring mee hebben? 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een Shiba" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Je geeft zelf al aan dat de Shiba Inu niet makkelijk zijn, niet met alles en iedereen overweg kunnen... Dat neemt een risico mee dat je jouw ouders en hun hond eigenlijk niet wil aandoen. Ik ken mensen met een Shiba Inu die echt hun leven hebben moeten omgooien omdat er geen uitlaatservice was die de hond nog wou meenemen, en omdat het bij verschillende oppasadressen mis ging. Natuurlijk zijn er shiba's waarbij het wel allemaal goed gaat, maar de kans op zo'n scenario is redelijk groot...

 

Ik zou in jouw geval toch beter op zoek gaan naar een hond die wat makkelijker is. Er zijn genoeg rassen - en zelfs leuke kruisingen of bastaardjes die je kunt adopteren - die je scherp houden. Duitse / Hollandse herders, Spaanse waterhonden, Keeshond, Tibetaanse Terriër, Wheaten Terriër, Viszla, Spaniëlachtigen... zijn bijv lekker sportief en houden je ook scherp en véél makkelijker in de omgang met andere mensen en honden. Aangezien je in je eentje bent en afhankelijk van anderen ivm je werk, zou ik eerder op zoek gaan naar een leuke volwassen adoptiehond of herplaatser die een goed plekje zoekt, het zijn er zoveel... Want een puppy opvoeden kost je veel tijd, zeker een jaar, en vooral in de eerste maanden ben je er eigenlijk dag en nacht mee in de weer. Een ongecompliceerde herplaatser die al bij een gezin heeft gewoond, die zindelijk is en weet hoe het moet, zou veel beter bij je passen.

honden page profiel LuxLux

" Je geeft zelf al aan dat de Shiba Inu niet makkelijk zijn, niet met alles en iedereen overweg kunnen... Dat neemt een risico mee dat je jouw ouders en hun hond eigenlijk niet wil aandoen. Ik ken mensen met een Shiba Inu die echt hun leven hebben moeten omgooien omdat er geen uitlaatservice was die de hond nog wou meenemen, en omdat het bij verschillende oppasadressen mis ging. Natuurlijk zijn er shiba's waarbij het wel allemaal goed gaat, maar de kans op zo'n scenario is redelijk groot...
 
Ik zou in jouw geval toch beter op zoek gaan naar een hond die wat makkelijker is. Er zijn genoeg rassen - en zelfs leuke kruisingen of bastaardjes die je kunt adopteren - die je scherp houden. Duitse / Hollandse herders, Spaanse waterhonden, Keeshond, Tibetaanse Terriër, Wheaten Terriër, Viszla, Spaniëlachtigen... zijn bijv lekker sportief en houden je ook scherp en véél makkelijker in de omgang met andere mensen en honden. Aangezien je in je eentje bent en afhankelijk van anderen ivm je werk, zou ik eerder op zoek gaan naar een leuke volwassen adoptiehond of herplaatser die een goed plekje zoekt, het zijn er zoveel... Want een puppy opvoeden kost je veel tijd, zeker een jaar, en vooral in de eerste maanden ben je er eigenlijk dag en nacht mee in de weer. Een ongecompliceerde herplaatser die al bij een gezin heeft gewoond, die zindelijk is en weet hoe het moet, zou veel beter bij je passen. "

 Ik was daar inderdaad al bang voor, wat jammer. Ik ga even naar de rassen kijken die je hebt genoemd en ik zal zeker ook de herplaatsers de komende tijd in de gaten houden.  Dank voor je snelle antwoord!

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wat zoek je precies in een hond? Voordat je toch maar voor een bijv. Vizsla of Duitse Herder gaat omdat die makkelijker zouden zijn.. 

honden page profiel ShibaatjeShibaatje

honden foto van Shibaatje

Hier ervaring met een Shiba die niet met andere honden kan (wel een zonder stamboom). Met uitlaten steek ik over als ik een hond aan zie komen om hem de ruimte te geven. Ik leer steeds beter om af te lezen met welke honden hij eventueel wel kan, ik ben hier een keer iemand tegengekomen met 2 andere Shiba´s dit ging goed zelfs met het mannetje. Toch merk ik vaak ook dat andere honden heftig op hem reageren dus misschien is dat ook iets om rekening mee te houden met de hond van je ouders, soms zijn mensen verbaasd dat hun eigen hond zo reageert dus ook al is die verschrikkelijk lief het is ook een beetje afwachten hoe dat gaat. Hier zou ik James ook geen plezier doen met opvang bij andere mensen, alleen de ouders van mijn vriend en mijn moeder zijn echt geaccepteerd door hem, daar kan hij zonder problemen zijn en naar toe. De rest word een beetje argwanend toe gekeken. Op facebook zijn ook vrij actieve groepen met veel info en mensen die echt ervaring met het ras hebben. Toch zijn het ook hele bijzondere honden die ik bijna niet kan vergelijken met een ander ras, ook op een positieve manier, mijn vriend is meer thuis als mij en ondanks dat hij het heel erg leuk vind met mij staat mijn vriend wel op nummer 1 en hij is erg trouw aan hem, heel bijzonder. Ons kindje heeft hij meteen geaccepteerd en als hij op zijn kleedje ligt met mij erbij komt James er ook heel rustig bij liggen langs de rand van het kleed. Mocht je er echt voor een Shiba willen gaan hou er dan inderdaad rekening mee er een moment komt dat hij niet meer met andere honden kan en het niet echt kan waarderen om aangehaald te worden door vreemden klinkt vrij negatief maar ik zou niet willen dat je een keuze maakt waar je spijt van krijgt, voor jou en de hond niet.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Ik ken werkelijk geen enkele Shiba die sociaal is met andere honden en mensen die ze niet kennen (sterker nog - ze schuwen een hap en een snap niet). Eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet zulke leuke honden qua karakter -ondanks het schattige uiterlijk-, maar goed, dat is persoonlijk natuurlijk. Als je graag een sociaal hondje wil zou ik in ieder geval voor een ander ras kiezen. Eventueel zou een herplaatser die bewezen sociaal is uiteraard wel kunnen, maar ik denk dat je die niet gaat vinden van dit ras. 

Wat zoek je voor eigenschappen in een hond, en wat heb je de hond te bieden (qua wandelingen, activiteiten, etc)? 

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Ik ken werkelijk geen enkele Shiba die sociaal is met andere honden en mensen die ze niet kennen (sterker nog - ze schuwen een hap en een snap niet). "

ik ook niet. je moet echt oppassen voor je vingers bij een Shiba undecided

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" ik ook niet. je moet echt oppassen voor je vingers bij een Shiba "

Precies. sealed 

tenor.gif?itemid=7819314

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Haha ja alle shiba's die ik ken trekken graag hun lip op voor andere honden. Naar de baasjes toe heerlijke honden, maar idd eenkennig. 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Ze zullen vast wel eenkennig zijn maar als ze vanaf het begin in contact wordt gebracht met je ouders en hun hond lijkt me dat echt geen werelddrama. 

Op een ander forum zit iemand met een shiba en zij heeft zelfs regelmatig opvanghonden, en dat terwijl de hond al wat ouder is. Een jonge pup kan zich zeker wel wat aanpassen en samen groeien met de andere hond. 

honden page profiel ShibaatjeShibaatje

honden foto van Shibaatje

Er staat een heel mooi artikel in Hond, een blad en dan van de maand maart. Heel erg goed beschreven hoe het ras is. 

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Ik heb geen Shiba, maar wel ervaring met het ras. Er zijn zeker wel sociale Shiba's naar andere honden en mensen. Over het algemeen wat ik tegen kom tijdens de wandelingen, zijn de Shiba's die bij officiële fokkers wegkomen wel socialer en toleranter dan die van broodfok of thuisnestjes vandaan komen.

 

Ik denk dat je het beste eens op zoek kan gaan naar officiële fokkers en eens op bezoek gaan en navraag doen bij kenners. Sowieso kunnen ze beter met het andere geslacht. 

Dus hebben jouw ouders een reutje, kun je beter voor een teefje gaan en andersom. 

 

Ik denk als je vanaf pups af aan de aan elkaar laat wennen, dat dit prima kan gaan. Alleen kun je dit op voorhand niet weten. Wat ga je doen als het niet klikt? Hoe ga je dit oplossen?

 

En vinden jij en je ouders het geen probleem als jouw Shiba niet los kan? Sommige kunnen dit wel, maar de meesten niet dus hier moet je wel rekening mee houden.

 

Zoals ik al zei, neem eens contact op met de Shiba vereniging en ga eens bij Shiba's langs en stel daar je vragen.

 

Bij deze groep worden regelmatig Akita/Shiba wandelingen georganiseerd. Zowel los en vast. Mocht je dat interessant vinden:)

 https://www.facebook.com/groups/1566066706985283/

honden page profiel LuxLux

Bedankt voor alle tips en ervaringen! 

Ik zoek een hond die zelfverzekered en intelligent is en een beetje zijn eigen gang kan gaan. Ik wil geen hond die alleen op mij gericht is, alhoewel het wel fijn is om te knuffelen. Ik werk veel thuis, ben soms 4-5 uur weg, maar dat is het ook wel. Ik zoek dus wel een hond die sociaal is en het okay vindt om een paar keer per jaar een weekend bij mijn ouders of in een kennel door te brengen. Ik woon in een appartement met een kleine tuin, dus ik ben niet op zoek naar een heel groot ras. Ik zou twee uur op een dag met de hond kunnen wandelen en tussen mijn werk door met hem kunnen spelen. Het lijkt me leuk om ook een cursus te doen en ik heb geen probleem met het onderhouden van een vacht. 

Een hond die los kan lopen zou fijn zijn, maar ik had inderdaad al gelezen dat dit bij shiba's vaak niet het geval is. Mocht de hond die ik kies niet klikken met mijn ouders en/of hun cocker spaniel dan is een kennel een optie. Of ik zou vrienden vragen om een weekend te komen oppassen, maar dat moet dan ook maar net klikken.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Raiko gaat soms uit logeren (alleen als we met het vliegtuig weggaan) en hij is wel oke maar hij is enorm op zichzelf. Hij zoekt zich een plekje uit en ligt daar dan te niksen terwijl de andere hondjes spelen (bij men schoonzus, ze heeft zelf 3 hondjes) hij is wel sociaal, laat zich eens besnuffelen enz maar spelen enz zelden... Ook naar hen toe.. was ik van verschoten. Naar andere honden is hij vriendelijk maar heel kieskeurig qua spelen enz. Naar ons toont ie nooit zen tanden maar als hij daar bvb in de zetel springt en hij moet eraf om plaats te maken voor hen toonde ie zijn tanden..  en hij kent mijn schoonzus en haar man heel goed.. hij moet dan wel niet zo vaak gaan maar wekelijks zou ik het zeker niet doen met hem, hij vertrouwt anderen niet zo goed, ikzelf en mijn man mogen alles, in zen oren kijken enz maar zij niet bvb

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Bedankt voor alle tips en ervaringen! Ik zoek een hond die zelfverzekered en intelligent is en een beetje zijn eigen gang kan gaan. Ik wil geen hond die alleen op mij gericht is, alhoewel het wel fijn is om te knuffelen. Ik werk veel thuis, ben soms 4-5 uur weg, maar dat is het ook wel. Ik zoek dus wel een hond die sociaal is en het okay vindt om een paar keer per jaar een weekend bij mijn ouders of in een kennel door te brengen. Ik woon in een appartement met een kleine tuin, dus ik ben niet op zoek naar een heel groot ras. Ik zou twee uur op een dag met de hond kunnen wandelen en tussen mijn werk door met hem kunnen spelen. Het lijkt me leuk om ook een cursus te doen en ik heb geen probleem met het onderhouden van een vacht. Een hond die los kan lopen zou fijn zijn, maar ik had inderdaad al gelezen dat dit bij shiba's vaak niet het geval is. Mocht de hond die ik kies niet klikken met mijn ouders en/of hun cocker spaniel dan is een kennel een optie. Of ik zou vrienden vragen om een weekend te komen oppassen, maar dat moet dan ook maar net klikken. "

Vind je een cocker spaniël zelf geen interessant ras? Die zou namelijk wél prima bij jouw wensen kunnen passen. Spaniëls onderling kunnen het bovendien vaak uitstekend met elkaar vinden (sowieso kunnen soortgelijke rassen/typen vaak beter overweg dan rassen die heel verschillend zijn). 

Of een middenslag keeshondje, of de Japanse spits? 

Een leuk gezelschapshondje zou ook prima kunnen passen. Zoals een havanezer of een markiesje. 

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

" Bedankt voor alle tips en ervaringen! Ik zoek een hond die zelfverzekered en intelligent is en een beetje zijn eigen gang kan gaan. Ik wil geen hond die alleen op mij gericht is, alhoewel het wel fijn is om te knuffelen. Ik werk veel thuis, ben soms 4-5 uur weg, maar dat is het ook wel. Ik zoek dus wel een hond die sociaal is en het okay vindt om een paar keer per jaar een weekend bij mijn ouders of in een kennel door te brengen. Ik woon in een appartement met een kleine tuin, dus ik ben niet op zoek naar een heel groot ras. Ik zou twee uur op een dag met de hond kunnen wandelen en tussen mijn werk door met hem kunnen spelen. Het lijkt me leuk om ook een cursus te doen en ik heb geen probleem met het onderhouden van een vacht. Een hond die los kan lopen zou fijn zijn, maar ik had inderdaad al gelezen dat dit bij shiba's vaak niet het geval is. Mocht de hond die ik kies niet klikken met mijn ouders en/of hun cocker spaniel dan is een kennel een optie. Of ik zou vrienden vragen om een weekend te komen oppassen, maar dat moet dan ook maar net klikken. "

De shiba vind ik hier inderdaad niet helemaal bij passen. Ik denk ook dat het beeld dat je hebt van 'zijn eigen gang gaan' niet helemaal goed is. Een shiba is inderdaad zeer zelfstandig en doet zijn eigen ding, maar dit is meer de ene extreme zijde waar de andere extreme zijde is: je geen moment uit het oog verliezen, constant met jou bezig willen zijn. En.. de meeste rassen zijn voor het beeld dat je schetst meer dan zelfstandig genoeg om hun eigen gang te gaan.

(edit: overigens kan de onze prima andere honden; om het beeld dat geschetst wordt hierboven toch iets te nuanceren. Dit is echter natuurlijk geen gegeven)

honden page profiel LuxLux

" Vind je een cocker spaniël zelf geen interessant ras? Die zou namelijk wél prima bij jouw wensen kunnen passen. Spaniëls onderling kunnen het bovendien vaak uitstekend met elkaar vinden (sowieso kunnen soortgelijke rassen/typen vaak beter overweg dan rassen die heel verschillend zijn). 
Of een middenslag keeshondje, of de Japanse spits? 
Een leuk gezelschapshondje zou ook prima kunnen passen. Zoals een havanezer of een markiesje.  "

Gezelschaphondjes zijn niet echt het soort hond waar ik naar opzoek ben. Ik heb niet echt over spaniels nagedacht, maar ik ga me even in ze verdiepen. Sowieso is de cocker spaniel van mijn ouders ontzettend lief, maar ik denk omdat mijn ouders er eentje hebben ik niet echt over ze heb nagedacht nog.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Gezelschaphondjes zijn niet echt het soort hond waar ik naar opzoek ben. Ik heb niet echt over spaniels nagedacht, maar ik ga me even in ze verdiepen. Sowieso is de cocker spaniel van mijn ouders ontzettend lief, maar ik denk omdat mijn ouders er eentje hebben ik niet echt over ze heb nagedacht nog. "

Cockers zijn ook heerlijke hondjes: zachtaardig, sociaal en altijd vrolijk. 
Als je wel van een pittig karakter houdt zou je ook een wat socialer type terriër kunnen overwegen, te denken valt aan de Australian terriër, de border terriër en cairn terriër. Of een Hollandse smous? Ik noemde het net al even maar een Japanse spits zou wellicht ook erg goed bij je wensen kunnen passen. Die zijn nauw verwant aan de keeshond, maar hebben een zachter karakter en zijn doorgaans minder luidruchtig. Ze zijn prima sociaal met soortgenoten en mensen, maar ook weer geen allemansvrienden. Weinig jachtinstinct en er zit absoluut een koppie op (intelligent en zelfstandig, dan krijg je dat, haha). wink

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik lees net dat je een hond wil die liefst los kan lopen, met een Shiba kan dat lukken maar ik ken er maar weinig. En ook... Loslopen kan iedere hond. Ook Raiko kan loslopen maar als je je hond dan een kwartier moet roepen voor ie komt... Zo ken ik er ook een paar shibatjes haha. De Japanse spits lijkt wel wat, daar vul ik me bij aan

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Wat vind je van windhonden? Dit zijn over het algemeen zachtaardige en ook wat zelfstandigere honden. Ze zijn wel trainbaar maar niet slaafs, je zou er dus zeker een cursus mee kunnen doen maar verwacht niet het hoogste niveau bij gehoorzaamheid te kunnen halen (alhoewel niks onmogelijk is natuurlijk). Een whippet lijkt me bijvoorbeeld wel bij jouw omschrijving passen. Ze hebben vaak wel een goed ontwikkeld jachtinstinct maar met een goede training is het vaak wel haalbaar om ze los te laten lopen. Binnenshuis staan ze erom bekend om echt bankhangers te zijn terwijl ze buiten lekker actief zijn, daar moet je dan natuurlijk ook wat mee doen, maar dat geldt voor iedere hond.

 

Wil je graag een pup, of is een (wat oudere) herplaatser ook een optie. Dan weet je meer over het karakter en kan je ook al kijken of het klikt met de hond van je ouders.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Ik zag toevallig een ogenschijnlijk sociale jonge Shiba voorbijkomen die een nieuw baasje zoekt: 

https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/asieldier/hond/127249/dierenbeschermingscentrum-limburg

honden page profiel LuxLux

" Wat vind je van windhonden? Dit zijn over het algemeen zachtaardige en ook wat zelfstandigere honden. Ze zijn wel trainbaar maar niet slaafs, je zou er dus zeker een cursus mee kunnen doen maar verwacht niet het hoogste niveau bij gehoorzaamheid te kunnen halen (alhoewel niks onmogelijk is natuurlijk). Een whippet lijkt me bijvoorbeeld wel bij jouw omschrijving passen. Ze hebben vaak wel een goed ontwikkeld jachtinstinct maar met een goede training is het vaak wel haalbaar om ze los te laten lopen. Binnenshuis staan ze erom bekend om echt bankhangers te zijn terwijl ze buiten lekker actief zijn, daar moet je dan natuurlijk ook wat mee doen, maar dat geldt voor iedere hond.
 
Wil je graag een pup, of is een (wat oudere) herplaatser ook een optie. Dan weet je meer over het karakter en kan je ook al kijken of het klikt met de hond van je ouders. "

Windhonden klinken inderdaad alsof ze goed bij mij zouden passen. Ineens zijn er zoveel opties om uit te kiezen-

Ik zat heel erg aan een pup te denken omdat het me een uitdaging lijkt om een pup op te voeden. Maar inderdaad is misschien een herplaatser ook een optie.

Dankje voor de advertentie Accalia! Hachi klinkt als een heel lief hondje

honden page profiel BobBob

Op de website van Inu Crew kan je ook veel informatie terugvinden over de Shiba. Zo kan je onder andere ook meer leren over de opvoeding van de Shiba.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een Shiba" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: x
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^