Kelpie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TysonTyson

Weet iemand iets van een kelpie af? Meer in de zin van wat voor honden het zijn want het blijkt dat mijn hond (tyson) een kelpie x amstaff is en over amstaff weet ik wel veel maar ik heb nog nooit van een kelpie gehoort dus weet iemand meschien wat voor honden het zijn? Beetje info over de kelpie?

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Ik heb één kelpie gekend, die waanzinnig intelligent en leergierig was.  Hij verstond tientallen woorden, die bij een handeling hoorden, dus bijvoorbeeld : 'turn'  was linksom draaien, 'draai' was rechts om draaien enzovoorts.  Hij kon echt alles leren!

Afbeeldingsresultaat voor kelpie

 

Hoe kom je aan de informatie dat Tyson een halve kelpie zou zijn?

 

honden page profiel TysonTyson

Danku voor uw reactie 

Door een dna test weet ik dat tyson half kelpie is 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

Ik heb een kelpie van 10,5 jaar. Hij is bij ons gekomen toen hij 6 jaar was..... Dus ik heb gedeeltelijk ervaring met het ras. Kan niet veel over de puppietijd vertellen, want dat heb ik met hem niet meegemaakt.

 

Toen hij bij ons kwam, had hij wel een "rugzakje" dus duurde het een tijd voordat hij echt een band met ons durfde te maken. Maar toen éénmaal het vertrouwen er was, bleek het een hond te zijn die echt voor zijn familie gaan wil.

 

Het leergierige van het ras heeft ook zijn voordelen, maar ook zijn nadelen, want de "verkeerde" dingen zijn zo aangeleerd.

Verder vind ik het een heerlijk ras. Als je meer gerichtere vragen hebt, laat maar weten.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Ik vind Kelpies fantastisch. Het zijn schapendrijvers die heel erg zelfstandig werken en minder op commando. Echt een hond om samen te werken waarbij de herder de hond de ruimte moet geven voor eigen inzicht en beslissingen.

Dat maakt ze geweldig maar ook moeilijker. Want wanneer de Kelpie besluit dat het rechtsom moet terwijl jij als herder linksom wilt, dan kan je op je kop gaan staan maar ze vertikken het.

 

Ze hebben erg veel uitdaging nodig en ook heel veel beweging. Wanneer ze (één van) beide onvoldoende krijgen worden ze dwars en nukkig. De Kelpie die ik goed ken is ook angstig voor bepaalde dingen. Voor vuurwerk is ze bijvoorbeeld echt panisch; heel zielig. Ze komt wat afstandelijk over en uit haar genegenheid op een heel kalme manier met kleine signalen. Niet zo uitvergroot als mijn Border Collies doen. Zo negeert ze mij volledig terwijl ze toch gek op me is; soms krijg ik ineens eventjes bij het langslopen een neus in mijn nek als ik op de grond zit. Dat is dan zo'n signaal dat ze me echt leuk vindt want dat doet ze alleen bij intimi.

 

De combinatie van het eigenwijze, intelligentie en afstandelijkheid van de Kelpie met de kracht en hondintolerantie van de Amstaff lijkt me behoorlijk explosief.

honden page profiel TysonTyson

Beste liz,

Danku voor de info 

Ik zie heel veel dingen in tyson terug van wat u net heb gezecht!

Zoals het nodig hebben van veel beweging, door zijn andere kruising helft, dus de amstaff is die ook nog eens mega sterk gewoon niet normaal meer gewoon eigenlijk wat u zegt, letterlijk explosiefembarassed

Ik merk zelf ook met tyson dat die eigenlijk over heel de dag openstaat om nieuwe dingen te leren, en zelf heeft hij alles ook heel snel door 

Tyson is een hond die heel (stoer probeert te doen) maar hij schrikt heel snel van ja de domste dingenlaughing

En ook waneer ik buiten loop met tyson wilt hij graag ze eigen weg op lopen ook all weet hij dat hij MIJ moet volgen. Maar hij loopt toch ze eigen kant op ik dacht eerst tot dat met dominantheid te maken had maar volgens mij wat ik heb gehoort tot nu toe is dat echt iets wat kelpies doen

Dus wat ik net all zei

Heel erg bedankt voor de infoinnocent

 

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 2 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Die DNA test is dan ook snel gedaan. Normaal gaat daar toch maanden overheen?

honden page profiel TysonTyson

Ja je heb verschillende dna testen je heb bijv 1 daar kan je achterkomen wie de ouders zijn en dan nog 1tje met wat te maken heeft met het ras ik had de dna test gekocht even snel watenstaafje door ze mond opsturen en ik zou de resultaten binnen 3 weken krijgen

En toen kreeg ik de resultaten en dat was 50% amstaff en 50% kelpie

honden page profiel CarolineCaroline 2 doggies

honden foto van Caroline

De bekendste DNA-test voor kruisingen is van Wisdom Panel. Deze heeft een grote database met DNA van meer dan 250 rassen. De Kelpie zie ik echter niet in de database staan.

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Overigens heb ik van de hond van mijn profielfoto een DNA test van Wisdom Panel laten doen. Hij heeft een schofthoogte van 62 cm en weegt 26 kg. De uitslag was: 62,5% onbekend , 25% Chihuahua :-) en 12,5% Siberische husky. Het grote percentage 'onbekend' is waarschijnlijk de Podenco Canario (Branco is geboren in Portugal), maar dat ras zit niet in de database. Dat 1 van zijn overgrootouders volgens de DNA uitslag een raszuivere Chihuahua is, doet mij erg twijfelen aan de uitslag. Meerdere dierenartsen haalden hun schouders op toen ik de uitslag voorlegde. Hoe betrouwbaar zijn deze testen?

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

De Kelpie staat wel in de database onder Australian Kelpie, zie ik nu.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ja je heb verschillende dna testen je heb bijv 1 daar kan je achterkomen wie de ouders zijn en dan nog 1tje met wat te maken heeft met het ras ik had de dna test gekocht even snel watenstaafje door ze mond opsturen en ik zou de resultaten binnen 3 weken krijgen
En toen kreeg ik de resultaten en dat was 50% amstaff en 50% kelpie "

Maar er zitten maar 2 weken tussen het aanmaken van je vorige topic en dit topic wink

honden page profiel TysonTyson

Ja dat klopt 2 weken ja 

Volgens mij zei ik in mijn bericht duidelijk BINNEN 3 weken! Ik zei niet na 3 weken maar in iedergeval ik ben nu blij dat ik weet wat het is en ja mijn vorige topic ging ook all niet zo goed 

Ik vroeg nu gewoon info over een ras gelukig heb ik genoeg info gekregen innocent

 

honden page profiel KekhorKekhor 3 doggies

honden foto van Kekhor

"  Hoe betrouwbaar zijn deze testen? "

Natuurlijk geeft zo'n DNA-test geen zekerheid. Ze vergelijken eigenschappen uit het DNA met de rassen in hun databank. Echter is dat maar een klein percentage van alle rashonden die er bestaan. Zo kan het ook voorkomen dat de rassentest aangeeft dat er een bepaald ras in jouw hond zit, terwijl het gaat om een gemeenschappelijke voorouder, of zelfs ‘puur toeval’.

 

Zal je bij verschillende instanties een DNA-test aanvragen, dan zul je ook verschillende uitslagen krijgen, dat zegt genoeg lijkt me.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^