Cupidogs, is dit serieus?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Op Facebook kwam de site cupidogs.nl voorbij. Kun je tegen betaling hulp krijgen met het fokken van pretnestjes.
Wat denken jullie daar nou van?
De reacties op FB liegen er niet om. Maar het is ook bijna 1 april... kan me toch niet voorstellen dat dit echt is.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Omg ! Mag toch hopen dat het een 1 april grap ishp-frusty

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ja het is een echt initiatief... undecided Een paar maanden geleden was hier op HP ook een discussie over Cupidog. 

honden page profiel Loes, baasje van Rori & RaicoLoes, baasje van Rori & Raico 3 doggies

honden foto van Loes, baasje van Rori & Raico

Wauw... wanneer stoppen mensen eens met onverantwoord fokken....

honden page profiel JamaicaJamaica 3 doggies

Ik heb ze gemaild een paar maanden geleden om te vragen of ze zich ervan bewust zijn dat niemand zit te wachten op bastaardpups en dat veel van deze honden in het asiel zullen belanden, maar daar schijnen ze zich niet druk om te maken. Je kunt je hond aanmelden als deze is getest op erfelijke gebreken, en je hond wordt dan gekoppeld aan een hond van een ander ras.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Totaal onverantwoord zeg ,echt iets voor dier en recht om zoiets te beginnen ,

 

honden page profiel BrigitteBrigitte 3 doggies

honden foto van Brigitte

Tja sommige stonden op de achterste rij toen ze.verstand uitdeelden. Anderen zijn daar toen achter gaan staan. Dan krijg je dit ;-)

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Zijn ze zich er van bewust dat je ook als pretnestfokker financieel verantwoordelijk gehouden kunt worden voor eventuele aangeboren afwijkingen etc? Dan is de pret er snel vanaf hp-frusty

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Ik heb ze gemaild een paar maanden geleden om te vragen of ze zich ervan bewust zijn dat niemand zit te wachten op bastaardpups en dat veel van deze honden in het asiel zullen belanden, maar daar schijnen ze zich niet druk om te maken. Je kunt je hond aanmelden als deze is getest op erfelijke gebreken, en je hond wordt dan gekoppeld aan een hond van een ander ras. "

Ik heb er ook even naar gekeken maar je verhaal klopt niet.

Cupidogs is eigenlijk niet meer dan een databank van honden die aan bepaalde testen voldoen. Wie zich inschrijft moet de hond laten testen. Is dat allemaal goed bevonden dan wordt de hond op de site geplaatst en krijgt de eigenaar toegang tot de databank om zelf een match te maken. Er wordt dus niet voor de eigenaar een match gemaakt (gekoppeld).

 

Als ik de commentaren op facebook lees zijn die vooral gewoon heel erg dom. De stichting verwijten dat er in Oostbloklanden aan broodfok wordt gedaan bijvoorbeeld. Wut? Of dat mensen maar een buitenlandertje moeten nemen. Wut?

 

Ik snap dan ook de gehele ophef niet. Deze stichting is ontstaan door die site die iedere rashond afkraakt, puur omdat het een rashond is, en dan met aantallen/percentages voorkomende ziekten komt die ze voornamelijk gevonden hebben bij stamboomloze honden: de zogenaamde look-a-likes. Die site wil meer kruisingen. Dat zou dan gezonder zijn. Volslagen onzin want die kruisingen worden doorgaans nergens op getest waardoor je juist een verhoogd risico loopt.

 

Nou, met cupidogs worden de ouderdieren dan wel getest. Ik zie dus het probleem niet. Mensen die een gelegenheidsnestje willen, trekken nu een reu van de straat, tegenwoordig lopen er veel intact rond, en hoppa.. nestje in de maak. We lezen dat hier weleens op HP. "Nee, mijn teefje is helemaal getest en gekeurd.. door de DA" zucht. Bij cupidogs worden ze dan tenminste wel goed getest.

 

Althans, dat is wat ik er zo'n beetje uithaal.

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Mijn Mowgli, moeder een stamboom Duitse herder en vader een stamboom Berner sennen. Beide baasjes waren boeren en de honden erfhonden die elkaar tussen de landerijen zijn tegen gekomen met o.a. Mowgli tot gevolg, de moederhond is na het oepsnestje gecastreerd. Mowgli was een zeer gezonde hond die we vlak voordat ze twaalf jaar zou worden hebben moeten laten inslapen door zeer kwaadaardige melkklier tumoren. Ze had inmiddels ook wat artrose in haar heupen maar dit mag je verwachten bij een grote hond van haar leeftijd. Een grote hond is in mijn situatie gewoon niet meer zo handig maar anders zou ik als ik de kans had gekregen voor de zelfde maar verantwoordelijk gefokte kruising zijn gegaan.

Ik zeg hier mee zeker niet dat ik een voorstander ben van Cupidogs of pretnestjes, maar als beide ouders een stamboom hebben en alle testen hebben gehad en er verantwoordelijk word gefokt waarom zal een kruising dan zo veel slechter zijn als een rashond?

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Ik zeg hier mee zeker niet dat ik een voorstander ben van Cupidogs of pretnestjes, maar als beide ouders een stamboom hebben en alle testen hebben gehad en er verantwoordelijk word gefokt waarom zal een kruising dan zo veel slechter zijn als een rashond? "

Dat dus inderdaad. Nu is het óf stamboom óf niet getest, althans, degene die getest zijn, zijn met een vergrootglas te zoeken. Als de kopers dan ook nog goed voorgelicht worden over wat een kruising inhoudt (nee, een kruising betekent niet dat je van beide rassen alleen het beste krijgt en nee, een kruising is niet zo stabiel als een rashond: zelfs binnen een nest kunnen er enorme verschillen zijn) dan zie ik geen enkel bezwaar.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wie zich inschrijft moet de hond laten testen. 

Testen op wat? Ik lees nergens op welke ziekten elke hond verplicht moet getest worden? 

En bij de inschrijving zie ik ook niet de vraag om deze testresultaten voor te leggen...

Of staat dat ergens anders dan?

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Testen op wat? Ik lees nergens op welke ziekten elke hond verplicht moet getest worden? 
En bij de inschrijving zie ik ook niet de vraag om deze testresultaten voor te leggen...
Of staat dat ergens anders dan? "

Ik kan het inderdaad ook niet vinden, alleen het argument: ‘kruisingen hebben veel minder last van aandoeningen’. Een gezondheidsverklaring van de dierenarts zal wel weer voldoende zijn... 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Ik werd toch wat nieuwsgierig en heb even een kijkje genomen op de site. Eerlijk gezegd vind ik het concept zo slecht nog niet. Ik ben alleen benieuwd hoe goed de uitvoering is; de regels zijn duidelijk maar vraag me af hoe ze de controle hierop houden. Zoals het maximum van vier nestjes, hoe wordt er gecontroleerd of er niet eerst drie nestjes via bijvoorbeeld marktplaats geregeld worden om vervolgens na de inschrijving bij cupidogs nog vier maal een nestje te fokken. Ook hebben ze een (denk ik als leek) goed advies wat betreft het combineren van twee soorten honden aan de hand van de genetische cirkel van Parker. Het wordt me alleen niet helemaal duidelijk hoe eigenaren daar verder in begeleid/verplicht worden. Zoals bekend hechten mensen nogal veel waarde aan het uiterlijk/kleurtje van een hond en ik kan me zo voorstellen dat mensen dat ook via deze site stiekem als uitgangspunt nemen. 

Wel jammer dat bijvoorbeeld een test op HD in veel gevallen niet verplicht is en slechts 'aangeraden' wordt. Verder kan ik eigenlijk ook niet vinden welke onderzoeken verder verplicht zijn, behalve de zogenaamde gezondheidsverklaring van de dierenarts.

Het klinkt naar mijn idee allemaal best als een goed idee maar ik denk eigenlijk dat het uiteindelijk gewoon een soort marktplaats wordt met vraag en aanbod van al dan niet geteste dek-reuen en teven...

 

Ik heb destijds ook gekozen voor een asielhond omdat ik naarmate ik me er meer in ging verdiepen erg schrok van het inteelt coëfficiënt binnen de rashonden die mij eventueel aanspraken en de schijn die er omheen hing (termen als lijnteelt, open stamboek, maar nooit honden toelaten etc.). Dus wat mij betreft is verandering van het algemene fokbeleid een pré en het lijkt me geen slecht idee om meer op type hond i.p.v. de met alle respect belachelijke ras specifieke kenmerken te fokken. Of dit de oplossing gaat zijn, ik ben bang van niet...

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jimmy (Zinno)

Is gewoon een nieuwe vorm van broodfok, reuen en teven mogen max 4 nesten doen, goed gek 4 nesten...
staan dan ook nog een honden op die niet uitzien en al van hun eigen uit misfok komen bv die zilveren Deerhound

Ge moet al goed naief zijn om hier een goede zaak in te zien...

Zou me nog niet verwonderen dat de meeste honden gewoon van de mensen achter deze site zijn...

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

" Ik heb er ook even naar gekeken maar je verhaal klopt niet.
Cupidogs is eigenlijk niet meer dan een databank van honden die aan bepaalde testen voldoen. Wie zich inschrijft moet de hond laten testen. Is dat allemaal goed bevonden dan wordt de hond op de site geplaatst en krijgt de eigenaar toegang tot de databank om zelf een match te maken. Er wordt dus niet voor de eigenaar een match gemaakt (gekoppeld).
 
Als ik de commentaren op facebook lees zijn die vooral gewoon heel erg dom. De stichting verwijten dat er in Oostbloklanden aan broodfok wordt gedaan bijvoorbeeld. Wut? Of dat mensen maar een buitenlandertje moeten nemen. Wut?
 
Ik snap dan ook de gehele ophef niet. Deze stichting is ontstaan door die site die iedere rashond afkraakt, puur omdat het een rashond is, en dan met aantallen/percentages voorkomende ziekten komt die ze voornamelijk gevonden hebben bij stamboomloze honden: de zogenaamde look-a-likes. Die site wil meer kruisingen. Dat zou dan gezonder zijn. Volslagen onzin want die kruisingen worden doorgaans nergens op getest waardoor je juist een verhoogd risico loopt.
 
Nou, met cupidogs worden de ouderdieren dan wel getest. Ik zie dus het probleem niet. Mensen die een gelegenheidsnestje willen, trekken nu een reu van de straat, tegenwoordig lopen er veel intact rond, en hoppa.. nestje in de maak. We lezen dat hier weleens op HP. "Nee, mijn teefje is helemaal getest en gekeurd.. door de DA" zucht. Bij cupidogs worden ze dan tenminste wel goed getest.
 
Althans, dat is wat ik er zo'n beetje uithaal. "

Dit klinkt helemaal niet slecht. Als dat de strekking vind ik dit een goed initatief. 

Het is altijd beter om honden te kruisen die niet dicht bij elkaar staan in de genenpoel, te kruisen. Als de voorwaarde daarvoor ook nog eens is: twee gezonde, geteste ouderdieren, waarom niet? 

 

 

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

" Ik kan het inderdaad ook niet vinden, alleen het argument: ‘kruisingen hebben veel minder last van aandoeningen’. Een gezondheidsverklaring van de dierenarts zal wel weer voldoende zijn...  "

Feit is: kruis je een brachycefale hond met 1 met een normale snufferd. Dan heb je in 1 generatie al een verschil wat betreft het extreme uiterlijk. Een kruising is inderdaad niet perse direct gezonder. Een aanleg voor de ontwikkeling van  kanker kun je ook overerven.  Maar gezien er veel rassen lijden (letterlijk) onder hun extreme lichaamsbouw is dit wel iets waar iets aan gedaan moet worden. Mits goed uitgevoerd kan dit een oplossing zijn. 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jimmy (Zinno)

Staat al een hond met een erfelijke kleur fout tussen als dekreu, hier praten sommige dan van een goed initiatief, hoe wil je die kleurfout beter gaan fokken? in ieder geval al niet door ze te kruisen maar door er niet mee te fokken...

Echt dat mensen waarde aan die site hechten verwonderd me niks dat broodfok nog steeds floreert Trouwens zijn genoeg erfelijke aandoeningen waar cupidog niet op zal testen die je met 1 kruising er terug in kan fokken ik denk bv aan ataxia.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gea

" Dit klinkt helemaal niet slecht. Als dat de strekking vind ik dit een goed initatief. 
Het is altijd beter om honden te kruisen die niet dicht bij elkaar staan in de genenpoel, te kruisen. Als de voorwaarde daarvoor ook nog eens is: twee gezonde, geteste ouderdieren, waarom niet? 
 
 
  "

Er is alleen een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig, dus hoezo twee gezonde geteste ouderdieren??

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

" Er is alleen een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig, dus hoezo twee gezonde geteste ouderdieren?? "

Dat is alleen een vermoeden van iemand hierboven toch?

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Gea

" Dat is alleen een vermoeden van iemand hierboven toch? "

Nee, dat staat op de site:

Voor het welzijn van de honden en om de kans op erfelijke afwijkingen bij pups te verkleinen, worden alleen gezonde honden toegelaten tot het fokprogramma. De gezondheid en de ziektegeschiedenis van de ouderhond worden gecheckt door middel van de gezondheidsverklaring. Cupidog verschaft een standaard-gezondheidsverklaring die door de eigen dierenarts dient te worden ingevuld.

honden page profiel RockyRocky 3 doggies

honden foto van Rocky

Omdat er weer eens onzin gepost wordt, even voor de duidelijkheid;

 

Dier&Recht, het gezicht achter deze ‘datingssite’, stelt het NIET verplicht de ouderdieren die via hun site aangeboden worden te laten testen op welke erfelijke aandoening dan ook. Een simpele gezondheidsverklaring die ik morgen kan krijgen voor een hond die 10 dingen mankeert, is voor hen genoeg om de hond aan te bieden als goedgekeurd ouderdier.

 

Op social media heeft de organisatie laten weten toch een test te kunnen eisen bij een ‘goedgekeurde ouderhond’, indien deze nakomelingen blijkt te produceren met erfelijke gebreken. Let op, het kwaad is dan dus al geschied. 

 

De organisatie kan een bepaalde test eisen als er een combinatie gemaakt wordt van twee rassen die een aandoening kunnen dragen waarvan we weten dat de oorzaak op hetzelfde gen ligt (bijvoorbeeld de MDR1 mutatie). Er wordt echter geen rekening gehouden met polygenetisch vererfende aandoeningen, waarbij wetenschappelijk onderzoek al heeft aangetoond dat deze net zo vaak voorkomen bij kruisingen als bij rashonden. Een voorbeeld hiervan is HD. 

 

Aangezien deze ‘datingssite’ bastaarden, kruisingen en rashonden accepteert (waarvan de meerderheid look-a-likes), is er over het algemeen ook heel weinig bekend over de gezondheidssituatie van de voorouders en kan hier geen rekening mee gehouden worden. Iets wat wel heel belangrijk is bij aandoeningen als o.a. HD. 

 

Omdat je bij bastaardjes al geen idee hebt waar je mee te maken hebt, zowel wat de verwantschap tussen de dieren als risicoaandoeningen betreft, zou het het handigste zijn die honden in ieder geval te genotyperen via bijvoorbeeld Embark, waar ze tevens gescreend kunnen worden op 160 genetische mutaties die tot aandoeningen kunnen leiden. Vergeleken met alle testen die rashondenfokkers doen kost dit erg weinig. Dier&Recht heeft echter meermaals geweigerd een dergelijke methode toe te passen bij het “goedkeuren” van de ouderdieren en blijft hameren op hun geromantiseerde mening over kruisingen. De simpele dierenartsverklaring blijft het enige wat ze willen.

 

Mijn grootste bezwaar tegen dit initiatief zal nog wel het feit zijn dat ze de social media bombarderen met aansporingen tot het fokken van een pretnest. Ja, breng Bep van 7 hoog met nul kennis over genetica of gedrag lekker op het idee haar wannabe Jack Russell te laten dekken, “want och, een nestje pups is toch zo leuk”. Te bizar voor woorden.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Er staat een gos reu op die aangeboden wordt om teven te dekken ,

Ik heb een mailwisseling met cupidog gehad ,Het is inderdaad zo dat alleen een vodje van de dierenarts volstaat om een dekking tot stand te brengen ,

Show kwalificatie hechten ze geen waarde aan ,het is voor honden die nooit gevraagd worden voor een dekking vertelde ze .

Ik heb uitgelegd dat de gos nooit gevraagd zal worden door fokkers van de gos omdat hij overbouwd is en platvoeten heeft ,dus dat showen in sommige gevallen best goed is .

Daarnaast is ook zijn karakter niet echt gosselijk ,en dat kan je ook niet zien via vodje dierenarts.

Toen ze geen antwoord meer wisten op dit ondoordachte bij elkaar brengen van honden ,is de mailwisseling gestopt .

Waar ik wel blij om ben is dat deze gos gelukkig niet bij mij vandaan komt .

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Er staat een gos reu op die aangeboden wordt om teven te dekken ,
Ik heb een mailwisseling met cupidog gehad ,Het is inderdaad zo dat alleen een vodje van de dierenarts volstaat om een dekking tot stand te brengen ,
Show kwalificatie hechten ze geen waarde aan ,het is voor honden die nooit gevraagd worden voor een dekking vertelde ze .
Ik heb uitgelegd dat de gos nooit gevraagd zal worden door fokkers van de gos omdat hij overbouwd is en platvoeten heeft ,dus dat showen in sommige gevallen best goed is .
Daarnaast is ook zijn karakter niet echt gosselijk ,en dat kan je ook niet zien via vodje dierenarts.
Toen ze geen antwoord meer wisten op dit ondoordachte bij elkaar brengen van honden ,is de mailwisseling gestopt .
Waar ik wel blij om ben is dat deze gos gelukkig niet bij mij vandaan komt . "

Gelukkig zijn showresultaten bij de BC nog niet verplicht (dan zou het ra snel naar de kloten zijn geholpen) maar wel een functionele exterieurtest. Zulke zaken als jij noemt komen dan niet voor want die worden niet goedgekeurd.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

" Gelukkig zijn showresultaten bij de BC nog niet verplicht (dan zou het ra snel naar de kloten zijn geholpen) maar wel een functionele exterieurtest. Zulke zaken als jij noemt komen dan niet voor want die worden niet goedgekeurd. "

Exterieurtest vind ik zelfs in veel gevallen beter ,

Door dat showen zijn er al vele rassen achteruit gegaan ,als ze de kampioenstitels niet meer zouden uitdelen zou het voor vele snel gedaan zijn met dat showen.

Maar om dan cupidogs in het leven te roepen en ondoordacht fokken met veel bla bla in hun mails is ook schrijnend.De onkunde spat er van af .

 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jimmy (Zinno)

Inderdaad show maakt veel kapot maar cupidogs gaat over niks wat met het welzijn van honden te maken heeft.

Een paar malloten bij elkaar die denken het licht gezien te hebben, jammergenoeg gaat dit vele belevers opleveren

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

" Inderdaad show maakt veel kapot maar cupidogs gaat over niks wat met het welzijn van honden te maken heeft.

Een paar malloten bij elkaar die denken het licht gezien te hebben jammergenoeg gaat dit vele belevers opleveren "

Ik ben het volledig eens met je ,

Dat merkte ik al in hun mailwisseling ,

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Er staat een gos reu op die aangeboden wordt om teven te dekken ,
Ik heb een mailwisseling met cupidog gehad ,Het is inderdaad zo dat alleen een vodje van de dierenarts volstaat om een dekking tot stand te brengen ,
Show kwalificatie hechten ze geen waarde aan ,het is voor honden die nooit gevraagd worden voor een dekking vertelde ze .
Ik heb uitgelegd dat de gos nooit gevraagd zal worden door fokkers van de gos omdat hij overbouwd is en platvoeten heeft ,dus dat showen in sommige gevallen best goed is .
Daarnaast is ook zijn karakter niet echt gosselijk ,en dat kan je ook niet zien via vodje dierenarts.
Toen ze geen antwoord meer wisten op dit ondoordachte bij elkaar brengen van honden ,is de mailwisseling gestopt .
Waar ik wel blij om ben is dat deze gos gelukkig niet bij mij vandaan komt . "

wat goed van je dat je dit gedaan hebt, ik hoop dat meer mensen met verstand van fokken dit gaan doen

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Wanneer op Facebook een antwoord geeft dat hen niet aan staat,

bvb de vraag naar een patellatest bij een klein hondje, wordt je reactie er af gesmeten en wordt je geblokkeerd.

pagina 1 van 7 12 3 4 5 6 7
Volgende forumvraag: Veel drinken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^