Cupidogs, is dit serieus?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jimmy (Zinno)

Is eigen aan broodfokkers om alles wat niet in hun kraam past te blokkeren...

honden foto van Marijke met Lizzie, , Drover , Ishaiah, Ananda en Amy

Ik vind dit geen broodfok. Wel vind ik het jammer dat ze het niet echt goed aanpakken, met testen. Verder vind ik kruisingen vaak heel erg leuk, rashonden ook hoor, maar de overdrijvingen bij rashonden vind ik dan weer niet mooi. De Schotse Herder met zo een enorm pak haar en bijna geen ogen meer zo klein, niet mooi. En alle honden met extreem platte snuiten die niet meer goed kunnen ademen, niet mooi. En ook belemmerend voor de hond, zielig en niet oké. Dus..... initiatief voor mij goed, uitwerking behoeft verbetering. 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Jimmy (Zinno)

Weet jij wie elke eigenaar is achter elke hond? Voor hetzelfde geld zijn dat een malloot of 3/4 die alle honden bezitten en via deze weg laten uitschijnen hoe goed ze bezig zijn.

Dit heeft toch ook niks met verantwoorde fok of fok ter verbetering van honden te maken. Vind ik kruisingen leuk? Elke hond die normaal doet en niet ligt te keffen vind ik leuk, wat ik niet leuk vind is dat iedereen maar aan het fokken slaat met zijn hond omdat die denkt een meerwaarde te kunnen betekenen. Nuja enkel al dat ze toe laten een teef 4x te dekken zegt genoeg voor me.

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Ik heb contact gehad.
Cupidog staat eigenlijk voor verantwoord kruisingen fokken, dus de aangemelde honden worden door een dierenarts onderzocht, en als het gaat om een rashond dan word er bekeken welke erfelijke aandoeningen erin dat ras zitten.
de dierenarts die de hond onderzocht heeft moet een verklaring invullen, en de eigenaar moet ook een vragenlijst invullen.
als er bv aandachtspunten zijn bv die hond, bv de hond heeft mank gelopen, dan worden er nadere testen gevraagd bv rontgenfoto's van de heupen enz.
als een fokker een geschikte reu heeft gezien voor zijn/haar teefje dan bekijkt de commissie de combinatie
de cupidog commissie die bestaat uit een aantal dierenartsen, fokspecialisten, en gedragsdeskundigen.
Er is begeleiding naar de fokker, deze fokker word geholpen door het gehele team van Cupidog.
ook zullen de nakomelingen gevolgd worden, en bijgehouden worden in een database, 
Cupidog wil hiermee bereiken dat er meer honden vanuit de broodfok en/of buitenlandse hondjes naar Nederland komen die slechte gezondheid hebben en slecht gesocialiseerd zijn.
inmiddels is gebleken uit onderzoeken dat de asiels helemaal niet overvol zitten zoals vaak gedacht word, en het aanbod in de asiels zijn veelal de HR rassen(hoogrisicorassen) die niet bij iedereen geplaatst kunnen worden.
ik vind het een goed initiatief om op deze manier gezond verantwoord en sociale pups te fokken.

honden page profiel Loes, baasje van Rori & RaicoLoes, baasje van Rori & Raico 3 doggies

honden foto van Loes, baasje van Rori & Raico

" Ik heb contact gehad.Cupidog staat eigenlijk voor verantwoord kruisingen fokken, dus de aangemelde honden worden door een dierenarts onderzocht, en als het gaat om een rashond dan word er bekeken welke erfelijke aandoeningen erin dat ras zitten.de dierenarts die de hond onderzocht heeft moet een verklaring invullen, en de eigenaar moet ook een vragenlijst invullen.als er bv aandachtspunten zijn bv die hond, bv de hond heeft mank gelopen, dan worden er nadere testen gevraagd bv rontgenfoto's van de heupen enz.als een fokker een geschikte reu heeft gezien voor zijn/haar teefje dan bekijkt de commissie de combinatiede cupidog commissie die bestaat uit een aantal dierenartsen, fokspecialisten, en gedragsdeskundigen.Er is begeleiding naar de fokker, deze fokker word geholpen door het gehele team van Cupidog.ook zullen de nakomelingen gevolgd worden, en bijgehouden worden in een database, Cupidog wil hiermee bereiken dat er meer honden vanuit de broodfok en/of buitenlandse hondjes naar Nederland komen die slechte gezondheid hebben en slecht gesocialiseerd zijn.inmiddels is gebleken uit onderzoeken dat de asiels helemaal niet overvol zitten zoals vaak gedacht word, en het aanbod in de asiels zijn veelal de HR rassen(hoogrisicorassen) die niet bij iedereen geplaatst kunnen worden.ik vind het een goed initiatief om op deze manier gezond verantwoord en sociale pups te fokken. "

 



Er worden dus alleen echte tests gedaan als er al klachten waren.

Verder is de achtergond van de ouderdieren onbekend. Ze kunnen dus drager zijn van iets wat niet tot uiting komt.

De asielen zitten gemiddeld 50% vol. Dat betekent dat een gedeelte van het jaar ze vol zitten (rond de zomer periode meestal) en een ander deel van het jaar niet.

Het klopt dat de meeste hiervan HR honden zijn omdat mensen zich niet goed inlezen en deze honden dan gedumpt of in beslag genomen worden.

Door Cupi dog gaan veel mensen zonder enige kennis of ervaring van fokken een nestje maken.


Bij rashonden moeten mensen zich tenminste nog een beetje inlezen voordat ze zich aangesloten fokker mogen noemen O-)

Ook worden er bij rashonden preventief testen gedaan en niet pas nadat een ouderdier klachten heeft.

Bij kruisingen heb je geen weet van de achtergrond. Als er niet getest wordt volgens alle rasstandaarden die in de kruising zit, vind ik het nog steeds onveilig.

Een kruising Duitse herder x Border collie bijvoorbeeld laten testen op alle testen die voor beiden rassen bij rasverenigingen gedaan worden lijk me dan beter. Zeker met dingen als MDR-1.

En het idee dat random mensen zomaar een nestje hebben vind ik ook niks.


honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

dat de asiels gemiddeld 50% vol zitten,(50% vol betekend ook 50% leeg
 en zoals ik al zei zitten er veelal honden van HR rassen of kruisingen daarvan in een asiel en die zijn niet voor ieder geschikt
In veel asiels zitten geen geschikte honden die gemakkelijk te plaatsen zijn,
als er al honden zijn die te plaatsen zijn, zijn die al snel weer uit het asiel.

Ik weet niet in hoeverre iemand hier bekend bent met de genetica.
maar uit onderzoek blijkt dat als je een ras hebt, en als je daar een ander ras bij fokt en de genen liggen ver uit elkaar, dus bv een herder met een teckel dat de genen niet bij elkaar kunnen komen(zo heb ik begrepen)
dus dan zijn al die onderzoeken niet echt nodig.
dit preventief testen is dus niet altijd nodig als je met een open stamboek fokt.
in een gesloten stamboek(dus raszuiver) fokt binnen een ras. komen er veel meer aandoeningen voor dan bij een open stamboek.
omdat deze genen veel verder uit elkaar liggen.

Bij de kruisingen die gebruikt worden is wel degelijk een achtergrond bekend, 
immers een dierenarts die een verklaring moet invullen van de geschiedenis van de hond, de eigenaar moet een lijst invullen en als het gaat om een rashond, weten ze ook welke achtergrond het is

een kruising duitse herder/border collie zou niet toegestaan zijn omdat het beiden herders zijn....
ze bekijken een combinatie aan de hand van de genen en gezondheid van beide "rassen"

Cupidog verplicht fokkers een curus te doen, dus wat je zegt dat mensen zomaar ondoordacht een nestje gaan doen klopt niet.
daarnaast staat het gehele team voor je klaar, dierenartsen, fokspecialisten, gedragsdeskundigen enz
dus het is zeker niet ondoordacht dat iedereen zomaar word gestimuleerd om een nestje te nemen.
de fokkers moeten zich inlezen, een cursus volgen enz

het is dus echt niet zo random een nestje fokken

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Heel belangrijk om weten, 

weeneer er iets mis is met een pup,

draagt de fokker de verantwoordelijk en draait op voor de kosten.

Cupidog adviseert maar neemt geen verantwoordelijkheid.

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

zoals mij verteld is, is een fokker altijd verantwoordelijk, ook bij rashonden zelfs als die aangesloten zijn bij de RvB of een rasvereniging.
maar ik weet dat er bij Cupidog ook een team achter staat.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Ik weet niet in hoeverre iemand hier bekend bent met de genetica.maar uit onderzoek blijkt dat als je een ras hebt, en als je daar een ander ras bij fokt en de genen liggen ver uit elkaar, dus bv een herder met een teckel dat de genen niet bij elkaar kunnen komen(zo heb ik begrepen)dus dan zijn al die onderzoeken niet echt nodig.dit preventief testen is dus niet altijd nodig als je met een open stamboek fokt.in een gesloten stamboek(dus raszuiver) fokt binnen een ras. komen er veel meer aandoeningen voor dan bij een open stamboek.omdat deze genen veel verder uit elkaar liggen.Bij de kruisingen die gebruikt worden is wel degelijk een achtergrond bekend, immers een dierenarts die een verklaring moet invullen van de geschiedenis van de hond.

Ik quote even een gedeelte van je tekst.

Het gedeelte over Herder en Teckel liggen ver genoeg uit mekaar, testen op de in dit tas voorkomende erfelijke aandoeningen is niet nodig

Cupidog werkt met honden zonder stamboom en kruisingen.

De ouders, en voorouders zijn niet gekend.

Wat denk je dat er gebeurt wanneer de Herder een Teckel in zijn voorouders heeft, of de Teckel een Herder in zijn voorouders ?

Er wordt dus gewoonweg op “gegokt” dat ze ver genoeg uit mekaar liggen.

Er bestaat een DNA onderzoek om verwantschap te bepalen, maar daar hebben ze nog nooit van gehoord.

En je schrijft ook dat de achtergrond van de honden gekend is, want de dierenarts moet de geschiedenis van de hond invullen.

Met achtergrond bedoeld men de voorouders, niet wat een hond in zijn leven gemankeerd heeft.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

" zoals mij verteld is, is een fokker altijd verantwoordelijk, ook bij rashonden zelfs als die aangesloten zijn bij de RvB of een rasvereniging.maar ik weet dat er bij Cupidog ook een team achter staat. "

Een team dat er geld aan verdiend, je moet er voor betalen, per pup een bedrag afgeven.

Een team dat je in de steek laat wanneer er een hond met bvb HD uitkomt.

Want dan betaald de fokker alles.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Natuurlijk zijn bepaalde honden in het asiel niet bij iedereen te plaatsen. Het leuke van een rashond, van een goeie fokker dan, is dat je het karakter van tevoren al redelijk in kunt schatten. Je weet wat je eraan hebt. Succes met een kruising tussen 2 willekeurige rassen... wie weet wat voor lastige karakters daaruit komen...

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

het idee van Cupidog is (en dit is bewezen door genetica)
dat als je vergenoeg van de zelfde soort rassen zit dan komen de genen niet bij elkaar.
een herder is in de herders groep(rasgroep 1) en een teckel zit in rasgroep 4
die liggen genetisch zo ver uit elkaar dat de genen niet bij elkaar komen.

dus ook al zou je niks van de voorouders weten, dan nog komen de genen niet bij elkaar.
namelijk een herder heeft bv DM maar een teckel heeft dat gen niet. een teckel heeft een aandoening aan het traanvocht, maar dat geen heeft de herder weer niet.
en zo kunnen die genen niet worden vermenigvuldigd.
het verwantschap op DNA word gedaan op een andere manier, dus ook daar word wel naar gekeken.
weet de dierenarts de voorouders van een rashond??? nee toch ook niet
een dierenarts kijkt naar het ziektebeeld en die achtergrond moet de dierenarts geven.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Hoe serieus kan je een organisatie nemen die bij hun berekening, wat het nestje fokken de fokker zal kosten,

als voorbeeld geeft : Kosten dierenarts controle 35 euro.

Bijvoeding pups 10 euro

 

 

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

" Natuurlijk zijn bepaalde honden in het asiel niet bij iedereen te plaatsen. Het leuke van een rashond, van een goeie fokker dan, is dat je het karakter van tevoren al redelijk in kunt schatten. Je weet wat je eraan hebt. Succes met een kruising tussen 2 willekeurige rassen... wie weet wat voor lastige karakters daaruit komen... "

je schrijft het leuk van een rashond is dat je weet hoe het karakter is.
nou ik heb een aantal herders(allemaal het zelfde ras) maar ze zijn allemaal totaal verschillend.
binnen de rashonden kun je ook lastige karakters hebben...
en natuurlijk moet er gekeken worden naar de karakters van de pups, end aar zijn dan die gedragsdeskundigen voor

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" het idee van Cupidog is (en dit is bewezen door genetica)dat als je vergenoeg van de zelfde soort rassen zit dan komen de genen niet bij elkaar.een herder is in de herders groep(rasgroep 1) en een teckel zit in rasgroep 4die liggen genetisch zo ver uit elkaar dat de genen niet bij elkaar komen.dus ook al zou je niks van de voorouders weten, dan nog komen de genen niet bij elkaar.namelijk een herder heeft bv DM maar een teckel heeft dat gen niet. een teckel heeft een aandoening aan het traanvocht, maar dat geen heeft de herder weer niet.en zo kunnen die genen niet worden vermenigvuldigd.het verwantschap op DNA word gedaan op een andere manier, dus ook daar word wel naar gekeken.weet de dierenarts de voorouders van een rashond??? nee toch ook nieteen dierenarts kijkt naar het ziektebeeld en die achtergrond moet de dierenarts geven. "

Sorry, je begrijpt het niet.

Die Herder kan bvb een teckel hebben in zijn voorouders.

Zulke dingen kunnen gebeuren.

En dat weet je niet wanneer je de ouders, grootouders van je hond niet kent.

Hij kan er uit zien als een Herder, maar fenotype en genotype zijn niet altijd gelijk

 

En wanneer men die dan met een teckel combineert, liggen de genen niet ver, maar dicht bij mekaar.

En dan krijg je risico honden.

Hun programma is opgemaakt in de “veronderstelling” dat de deelnemende honden raszuiver zijn, maar dat is niet zo.

 

honden page profiel Loes, baasje van Rori & RaicoLoes, baasje van Rori & Raico 3 doggies

honden foto van Loes, baasje van Rori & Raico

" dat de asiels gemiddeld 50% vol zitten,(50% vol betekend ook 50% leeg en zoals ik al zei zitten er veelal honden van HR rassen of kruisingen daarvan in een asiel en die zijn niet voor ieder geschiktIn veel asiels zitten geen geschikte honden die gemakkelijk te plaatsen zijn,als er al honden zijn die te plaatsen zijn, zijn die al snel weer uit het asiel.Ik weet niet in hoeverre iemand hier bekend bent met de genetica.maar uit onderzoek blijkt dat als je een ras hebt, en als je daar een ander ras bij fokt en de genen liggen ver uit elkaar, dus bv een herder met een teckel dat de genen niet bij elkaar kunnen komen(zo heb ik begrepen)dus dan zijn al die onderzoeken niet echt nodig.dit preventief testen is dus niet altijd nodig als je met een open stamboek fokt.in een gesloten stamboek(dus raszuiver) fokt binnen een ras. komen er veel meer aandoeningen voor dan bij een open stamboek.omdat deze genen veel verder uit elkaar liggen.Bij de kruisingen die gebruikt worden is wel degelijk een achtergrond bekend, immers een dierenarts die een verklaring moet invullen van de geschiedenis van de hond, de eigenaar moet een lijst invullen en als het gaat om een rashond, weten ze ook welke achtergrond het iseen kruising duitse herder/border collie zou niet toegestaan zijn omdat het beiden herders zijn....ze bekijken een combinatie aan de hand van de genen en gezondheid van beide "rassen"

Cupidog verplicht fokkers een curus te doen, dus wat je zegt dat mensen zomaar ondoordacht een nestje gaan doen klopt niet.daarnaast staat het gehele team voor je klaar, dierenartsen, fokspecialisten, gedragsdeskundigen enzdus het is zeker niet ondoordacht dat iedereen zomaar word gestimuleerd om een nestje te nemen.de fokkers moeten zich inlezen, een cursus volgen enzhet is dus echt niet zo random een nestje fokken "

 




dat dik gedrukte betekent dus dat rond de zomer het asiel 100% vol zit en in de winter miss maar 30%.


Tuurlijk zijn HR honden niet voor iedereen. Mijn herplaatsers zijn ook niet voor iedereen.

Maar een kruising met een onvoorspelbaar karakter is ook niet voor iedereen waardoor de asielen weer voller komen te zitten. Mensen wilden een mooie makkelijke hond maar vonden het karakter toch te moeilijk dus doen we hem weg. En juist die honden met een onvoorspelbaar karakter fok je met dingen als cupidog


honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Nog zo eentje.

Je moet een cursus volgen.

Ze geven als voorbeeld aan dat je de fokkerscursus bij Martin Gaus kan volgen. 

Twee dagen een effectieve opleiding.

Kostenplaatje : 250 euro.

 

Maar, indien er geen bij jou in de buurt is, krijg je van hen een Cupidogcursus.

Kostenplaatje 15 euro.

Geen opleiding, maar een  cursus, die je mag lezen.

Zover hun opleiding.

____

Verder betaal je 65 euro per pup voor een Cupidog certificaat.

Een stamboom is goedkoper.

Vind dit wel veel geld voor een papiertje.

 

 

 

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

"  


dat dik gedrukte betekent dus dat rond de zomer het asiel 100% vol zit en in de winter miss maar 30%.


Tuurlijk zijn HR honden niet voor iedereen. Mijn herplaatsers zijn ook niet voor iedereen.

Maar een kruising met een onvoorspelbaar karakter is ook niet voor iedereen waardoor de asielen weer voller komen te zitten. Mensen wilden een mooie makkelijke hond maar vonden het karakter toch te moeilijk dus doen we hem weg.


En juist die honden met een onvoorspelbaar karakter fok je met dingen als cupidog "

hoe kom je er bij dat asiels overvol zitten.
dat beeld leeft bij mensen maar dat is helemaal niet zo.

er komen jaarlijks zo'n 25000 honden in een asiel verdeeld over ongeveer 300 asiels.
asiels die groter zijn bv waar er meer honden kunnen zitten, zitten dus eigenlijk nooit echt vol.

daarnaast wat je zegt over de karakters.
als je 2 rashonden bij elkaar fokt, weet je toch ook niet wat voor karakter er uit komt.
ik heb wel eens een nest herders gefokt, beiden onwijs lief en speels, maar de nakomelingen waren allemaal pittige honden.
nu heb ik 2 herders, en lijken totaal niet op elkaar qua karakter.
de 1e teef is pittig, blaft veel en op alles en kan echt niet iedereen hebben.
de andere is zachtaardig, blaft nooit(echt nooit) en kan iedereen handelen.
zelfde ras


honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

" Nog zo eentje.
Je moet een cursus volgen.
Ze geven als voorbeeld aan dat je de fokkerscursus bij Martin Gaus kan volgen. 
Twee dagen een effectieve opleiding.
Kostenplaatje : 250 euro.
 
Maar, indien er geen bij jou in de buurt is, krijg je van hen een Cupidogcursus.
Kostenplaatje 15 euro.
Geen opleiding, maar een  cursus, die je mag lezen.
Zover hun opleiding.
____
Verder betaal je 65 euro per pup voor een Cupidog certificaat.
Een stamboom is goedkoper.
Vind dit wel veel geld voor een papiertje.
 
 
  "

is het bij rashonden verplicht om een cursus te volgen??

honden page profiel Loes, baasje van Rori & RaicoLoes, baasje van Rori & Raico 3 doggies

honden foto van Loes, baasje van Rori & Raico

" hoe kom je er bij dat asiels overvol zitten.dat beeld leeft bij mensen maar dat is helemaal niet zo.er komen jaarlijks zo'n 25000 honden in een asiel verdeeld over ongeveer 300 asiels.asiels die groter zijn bv waar er meer honden kunnen zitten, zitten dus eigenlijk nooit echt vol.daarnaast wat je zegt over de karakters.als je 2 rashonden bij elkaar fokt, weet je toch ook niet wat voor karakter er uit komt.ik heb wel eens een nest herders gefokt, beiden onwijs lief en speels, maar de nakomelingen waren allemaal pittige honden.nu heb ik 2 herders, en lijken totaal niet op elkaar qua karakter.de 1e teef is pittig, blaft veel en op alles en kan echt niet iedereen hebben.de andere is zachtaardig, blaft nooit(echt nooit) en kan iedereen handelen.zelfde ras "

 



ik heb nooit gezegd dat de asiels overvol zitten. Het grootste gedeelte van het jaar zit het niet eens half vol maar sommige periodes loopt het over.

Ik heb in een asiel vrijwilligerswerk gedaan. er waren periodes dat we hokken te kort hadden. Als alle honden gelijkmatig zouden binnen komen zou je indd genoeg kennels hebben maar helaas zijn het echt fases. De ene maand komen er 2 in en gaan er 10 uit. de andere maand komen er op sommige dagen 7 binnen en worden er geen geadopteerd.

Over het algemeen heb je bij rashonden meer zekerheid van karakter dan wanneer je 2 rassen met elkaar kruist. Tuurlijk is elke hond binnen een ras anders maar met kruisingen heb je vaak echt geen idee wat je krijgt, zeker als er meerdere, heel verschillende rassen in zitten.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

" is het bij rashonden verplicht om een cursus te volgen?? "

Daar gaat het niet over,

en ik wil niet zeggen dat het bij rashonden zoveel beter is.

maar zij pretenderen dat Cupidog honden wel beter zijn,

en dat hun organisatie wel zoveel beter is.

En dat is dus gewoonweg misleiding.

Mensen ertoe aanzetten om te fokken met een mooi plaatje van wat ze er aan overhouden, terwijl de cijfers niet kloppen, de opleiding een futiliteit is, Cupidog geen enkel verantwoordelijkheid neemt wanneer het mis loopt

Zij hebben echt totaal geen idee van de praktische kant van fokken.

P.S. bij veel rashonden is een opleiding verplicht.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" je schrijft het leuk van een rashond is dat je weet hoe het karakter is.nou ik heb een aantal herders(allemaal het zelfde ras) maar ze zijn allemaal totaal verschillend.binnen de rashonden kun je ook lastige karakters hebben...en natuurlijk moet er gekeken worden naar de karakters van de pups, end aar zijn dan die gedragsdeskundigen voor "

Tuurlijk heb je verschillen binnen een ras, dat ontken ik ook niet hoor. Punt is alleen, dat als je totaal verschillende rassen bij mekaar gooit (leuk, een mechelaar en een husky bijvoorbeeld...), je helemáál niet weet wat eruit gaat komen. Wil je dat is de vraag. Tientallen jaren lang hebben we ons best gedaan om bepaalde eigenschappen er binnen een ras in te krijgen zodat we er iets aan hebben op het jachtveld, bij de schapen enz.  Dat is toch iets betrouwbaarder en stabieler te noemen dan compleet willekeurige rassen met elkaar kruisen. Je kunt alleen maar hopen dat er iets hanteerbaars uit komt. Overigens komen bijvoorbeeld heupdysplasie en PL ook gewoon voor bij kruisingen. 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Kaya heeft zo te lezen ook voordeel bij die cupidog-GRAP: dat is wel iets heel anders dan "ik heb contact gehad"

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Eens, Hannah. En ze stimuleren deze verschillen door dit soort regels: 'je hond mag niet gekruist worden met een hond die voor 50 procent of meer uit hetzelfde ras bestaat'. Dus een pup uit een dergelijke combinatie kan (werk)eigenschappen ontwikkelen die kunnen passen bij 2 tot ..? rassen. Ze geven aan dat er gefokt moet worden met honden uit verschillende rasgroepen om de diversiteit zo groot mogelijk te houden. Stel dus dat ik een kruising Border Collie x Whippet heb en ik kruis deze met een Boxer. Dan kan dit dus resulteren in een kortademige zichtjager of een elegante boxer met drijfinstinct... Of nog een andere optie van de vele die mogelijk zijn.

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

" Daar gaat het niet over,
en ik wil niet zeggen dat het bij rashonden zoveel beter is.
maar zij pretenderen dat Cupidog honden wel beter zijn,
en dat hun organisatie wel zoveel beter is.
En dat is dus gewoonweg misleiding.
Mensen ertoe aanzetten om te fokken met een mooi plaatje van wat ze er aan overhouden, terwijl de cijfers niet kloppen, de opleiding een futiliteit is, Cupidog geen enkel verantwoordelijkheid neemt wanneer het mis loopt
Zij hebben echt totaal geen idee van de praktische kant van fokken.
P.S. bij veel rashonden is een opleiding verplicht. "

ik zie dat nergens staan dat ze pretenderen beter te zijn, natuurlijk kan er ook van alles mis gaan, en volgens mij heb ik dat ook op de site zien staan.
hoe kom je er bij dat cupidog geen enkele verantwoording neemt als er iets mis gaat???
en hoe kom je er bij dat ze geen enkel idee hebben van de praktische kant van fokken
ik fok al meer dan 12 jaar rashonden en nee ik heb nog nooit gehoord van een verplichte opleiding.
ja er is vanuit de RvB wel ooit iets gegroepen, maar die opleidingen zijn zeker niet verplicht.
wel als je meer dan 20 pups per jaar fokt...

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

"  ik fok al meer dan 12 jaar rashonden 
  "

Kijk en daar geloof ik dus geen barst van.....

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

" Kijk en daar geloof ik dus geen barst van..... "

haha dat ik al meer dan 12 jaar fok dat geloof je niet
mijn eerste nest is op 4 okt 2006 geboren
ik fok met herders, met alles er op en eraan

honden page profiel RockyRocky 3 doggies

honden foto van Rocky

Kaya, het is jammer dat alle kritische punten je ontgaan. Momenteel lijk je namelijk te vallen voor de praatjes van deze organisatie, puur omdat er wat dierenartsen bij betrokken zijn (vergeet niet dat er genoeg dierenartsen tegen het idee en eigenlijk de gehele bende van Dier&Recht zijn). 

 

Kijk zelf eens naar de gezondheidsverklaring die ze eisen voor het aanmelden van een hond. Hier te vinden (klik). Dit is niets anders dan een simpel formuliertje wat elke reguliere DA in 5 minuten wel kan invullen. De hond loopt gewoon? Check. Geen oorontstekingen? Check. Heeft de hond een afwijking die niét met het blote oog gezien kan worden, maar wel een erfelijke component heeft (zoals heupdysplasie)? Oh wacht, daar wordt helemaal niet naar gevraagd. Boeit ze niet. 

 

Ik heb in een ander topic een redelijk lange reactie geplaatst die je wellicht interesseert (Klik) en zal daar even een relevant stukje uit posten;

 

"Uit een zeer uitgebreide paper uit 2013 (Bellumori TP et al., 'Prevalence of inherited disorders among mixed-breed and purebred dogs') is gebleken dat er bij minstens 13 erfelijke aandoening geen verschil gemeten is in het voorkomen bij rashonden, in vergelijking met het voorkomen bij kruisingen. Het gaat hier om o.a. heupdysplasie, patella luxatie, lens luxatie, lymfoma, osteosarcoma en meerdere hartdefecten. Bij een aantal van de genoemde aandoeningen is het bekend dat ze polygenetisch overerven, inhoudend dat er meerdere genen een rol spelen. Gezien de cijfers uit het onderzoek is het zeer aannemelijk dat deze gendefecten wijdverspreid liggen over een groot gedeelte van de hondenpopulatie (zowel rashond, kruising als bastaard)-- en dat verschillende gendefecten de ziekte pas veroorzaken wanneer ze samenkomen. Ook bij kruisingen is het dus heel belangrijk de ouderdieren te testen op erfelijke afwijkingen en goed onderzoek te doen naar de voorouders (oftewel, stambomen). Hier gooit Dier&Recht volledig met de pet naar.”

 

Het idee om dieren te fokken vanuit een grote genenpool om inteelt tegen te gaan, dat is helemaal top. De uitvoering laat echter een enorme hoop te wensen over (zeker gezien het feit dat ook bastaarden van onbekende afkomst mee mogen doen, er geen DNA-profielen worden aangemaakt, elke look-a-like zonder bekende situatie van de voorouders mag meedoen, etc.). 

 

honden page profiel KayaKaya 3 doggies

honden foto van Kaya

" Kaya, het is jammer dat alle kritische punten je ontgaan. Momenteel lijk je namelijk te vallen voor de praatjes van deze organisatie, puur omdat er wat dierenartsen bij betrokken zijn (vergeet niet dat er genoeg dierenartsen tegen het idee en eigenlijk de gehele bende van Dier&Recht zijn). 
 
Kijk zelf eens naar de gezondheidsverklaring die ze eisen voor het aanmelden van een hond. Hier te vinden (klik). Dit is niets anders dan een simpel formuliertje wat elke reguliere DA in 5 minuten wel kan invullen. De hond loopt gewoon? Check. Geen oorontstekingen? Check. Heeft de hond een afwijking die niét met het blote oog gezien kan worden, maar wel een erfelijke component heeft (zoals heupdysplasie)? Oh wacht, daar wordt helemaal niet naar gevraagd. Boeit ze niet. 
 
Ik heb in een ander topic een redelijk lange reactie geplaatst die je wellicht interesseert (Klik) en zal daar even een relevant stukje uit posten;
 
"Uit een zeer uitgebreide paper uit 2013 (Bellumori TP et al., 'Prevalence of inherited disorders among mixed-breed and purebred dogs') is gebleken dat er bij minstens 13 erfelijke aandoening geen verschil gemeten is in het voorkomen bij rashonden, in vergelijking met het voorkomen bij kruisingen. Het gaat hier om o.a. heupdysplasie, patella luxatie, lens luxatie, lymfoma, osteosarcoma en meerdere hartdefecten. Bij een aantal van de genoemde aandoeningen is het bekend dat ze polygenetisch overerven, inhoudend dat er meerdere genen een rol spelen. Gezien de cijfers uit het onderzoek is het zeer aannemelijk dat deze gendefecten wijdverspreid liggen over een groot gedeelte van de hondenpopulatie (zowel rashond, kruising als bastaard)-- en dat verschillende gendefecten de ziekte pas veroorzaken wanneer ze samenkomen. Ook bij kruisingen is het dus heel belangrijk de ouderdieren te testen op erfelijke afwijkingen en goed onderzoek te doen naar de voorouders (oftewel, stambomen). Hier gooit Dier&Recht volledig met de pet naar.”
 
Het idee om dieren te fokken vanuit een grote genenpool om inteelt tegen te gaan, dat is helemaal top. De uitvoering laat echter een enorme hoop te wensen over (zeker gezien het feit dat ook bastaarden van onbekende afkomst mee mogen doen, er geen DNA-profielen worden aangemaakt, elke look-a-like zonder bekende situatie van de voorouders mag meedoen, etc.). 
  "

wat ik jammer vind is dat men eerst oordeelt voordat men weet wat het gehele project inhoudt en aannames worden gemaakt die echt helemaal geen enkele waarde hebben.

de gevestigde orde blijft in hokjes denken van zo moet het en zo hoort het, maar ik vraag me af of iemand van jullie zich wel eens verdiept heeft in de genetica of een lezing van genetica heeft bijgewoond.
ik ben namelijk zelf zeer betrokken bij outcross enz aan projecten en ik heb er heel veel van geleerd, dus nee ik val niet voor de praatjes van een dierenarts.
ik heb er veel uren en tijd in zitten om te leren over de erfelijke aandoeningen binnen eigenlijk alles rassen.

dat veel dierenartsen tegen de gehele bende van D&R is, is ook zo'n aanname
heb je al die dierenartsen gesproken?
ik wel!! ik heb door mijn werk met heel veel dierenartsen, gedragsdeskundigen, genetica, en fokspecialisten enz gesproken.

De formulieren die ingevuld moeten worden, heb ik gezien, en ook met dierenartsen over gehad, zij moeten wel de gegevens van het dier invullen.

natuurlijk zitten er nog echt wel verbeterpunten in zo'n project, dat ben ik met iedereen eens.
maar geloof me er zit meer gedegen onderzoek achter dan iedereen denkt. en zeker is er nog winst te behalen op een aantal punten dat klopt.
overigens heeft nog cupidog nog D&R ooit beweerd dat het project Cupidog geen zieke honden meer uit voortkomen.
of dat de honden die uit het project geboren worden geen erfelijke aandoeningen zullen krijgen

overigens die onderzoeken uit 2013 ken ik hoor, hoef ik niet na te kijken, er zijn overigens ook nieuwere onderzoeken al gedaan.
HD is niet voor 100% erfelijk dus kun je dat al helemaal niet noemen.
uit onderzoek blijkt dat HD en ED voor ongeveer 30% erfelijk is, de rest zijn omgevingsfactoren, zoals voeding, belasting, trauma enz.
Immers 2 HD vrije ouders geeft geen enkele garantie op HD vrije nakomelingen.
sterker nog de HD rontgenfoto's is maar een moment opname en en is te manipuleren.
leg je namelijk een dier wat anders neer dan kan er een andere uitslag van komen.
dit word vaak gedaan bij honden die een slechte uitslag hebben en een jaar later ineens geen HD meer hebben...Hoe kan dat?

ik vind het jammer dat zo strak in het regime en in de gevestigde orde blijft denken
denk eens out of the box...
ook daar valt bij rashonden fokkers veel winst te behalen(overigen ben ik zelf ook een rashondenfokker die al lang out of the box denkt)

honden page profiel RockyRocky 3 doggies

honden foto van Rocky

Nah. Als je wat vaker zou rondsnuffelen op deze site, zou je zien dat de meeste mensen juist out of the box denken. Zeker vergeleken met de wat oudere fokkers uit het wereldje van de facebookfokkersgroepen. Het gros van HP is bijvoorbeeld een enorm voorstander van verantwoorde outcrossprojecten en er wordt steeds kritischer gekeken naar rassen die gefokt worden op een afwijking (zoals de brachycephalen).

 

Dat veel dierenartsen tegen alle heisa van Dier&Recht zijn is geen aanname, dat jij ervan uitgaat dat ik slechts een handjevol dierenartsen ken daarentegen wel. hp-wink Sterker nog, meerdere DA’s hebben zichzelf al van de site van het andere project van Dier&Recht (de zogenaamde rashondenwijzer) af laten halen, omdat ze het niet eens waren met de inhoud en hoe bepaalde informatie verdraaid en gebracht werd. 

 

Om jouw bovenstaande reactie even samen te vatten; “Ik heb gepraat met dierenartsen, genetici en fokkers, dus ik weet waar ik het over heb en jullie zijn allemaal schapen die vasthangen aan een tunnelvisie”. Hierbij lijk je er direct vanuit te gaan dat de rest het hier allemaal heeft van blogjeskennis en daar zit je dan fout. Je bent nou eenmaal niet de enige die verder dan het internet heeft gekeken voor kennis en informatie. Er worden écht goede punten aangehaald, waar best wat mee gedaan zou mogen worden. 

 

En ja, juist! Twee HD vrije ouders zullen geen garantie geven op HD vrije nakomelingen, maar het fokken met twee honden die lijden aan HD en uit lijnen komen die vol zitten met HD lijders, zal een veel grotere kans geven op nakomelingen met hetzelfde tragische lot. Dát is wat zo veel mogelijk voorkomen zou moeten worden. Dat er ook andere (niet-genetische) factoren meespelen bij de ontwikkeling van HD, is geen reden om de genetische componenten maar te negeren.

 

Het zou al een stap in de goede richting zijn als potentiële ouderhonden van dit ‘project’ een DNA-profiel kregen van Embark, waarbij gelijk gescreend wordt op minstens 160 erfelijke afwijkingen. Dit zou mooi zijn omdat A. er ook bastaarden als ouderhond opgegeven kunnen en daar alle informatie van ontbreekt, B. je beter zicht hebt op inteelt bij dergelijke combinaties en C. het de voorspelbaarheid van de nakomelingen verhoogt. Deze optie is al vaker aan Dier&Recht/Cupidog aangedragen, maar wordt steeds weer weggewuifd. Vergeleken met het geld dat rashondenfokkers kwijt zijn aan testen, zijn de kosten voor deze test een schijntje.

 

Oh, het is ook weldegelijk zo dat ze niets uitvoeren als het misgaat. Het enige wat ze doen is extra onderzoek verplichten aan de eigenaren van de ouderdieren, móchten ze weer een nest willen fokken. De eigenaar blijft achter met de zieke pup en alle medische kosten. Dit hebben ze zelf laten weten met daarbij de mededeling dat ze slechts een medium zijn en niets anders (maar tegelijkertijd wel volop bezig zijn met advertenties om leken aan te sporen nesten te fokken, tja). 

pagina 2 van 7 123 4 5 6 7
Volgende forumvraag: Veel drinken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^