Tastharen hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElleElle

hallo allemaal,

Ik heb een poedel die ongeveer 1x per 3 maanden naar de trimsalon gaat. Ik liet tot nu toe altijd haar snor zitten, maar het leek me leuk om haar een keer te zien met haar snuitje kort geschoren, zoals ik bijna alle poedels zie. Maar nu vroeg ik me af, honden hebben toch ook van die tastharen op de neus, die dikkere haren zeg maar? Is het niet belangrijk om die te laten zitten of maakt dat eigenlijk niet uit? Want ik neem aan dat daar niet omheen geschoren wordt.. maar anders zouden er wel heel veel poedels (en andere honden) ‘zielig’ zijn? Weet iemand misschien hoe dit zit?

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Dat maakt gelukkig niet zoveel uit. Honden zijn niet afhankelijk van hun snorharen zoals katten dat zijn. 

honden page profiel RockyRocky 3 doggies

honden foto van Rocky

Ja hoor, je kan de tastharen/snorharen prima wegscheren of knippen. Tenzij de hond blind is of oogproblemen heeft, want dat ontneem je hem wel een manier om zich alsnog ietwat te kunnen oriënteren.

 

Een gezonde huishond kan prima zonder. Hun ritme is aangepast aan het onze, waardoor de nachtelijke functies wegvallen- ze krijgen daarnaast hun voer netjes van ons, waardoor de tastharen als hulpmiddel voor de jacht onnodig zijn.

 

Geschoren poedels en bijvoorbeeld powderpuffs zijn echt niet opeens ellendig omdat ze een paar oerhaartjes missen. Als dat model je leuk lijkt zou ik zeggen, ga ervoor. hp-smile

honden page profiel ElleElle

Oke bedankt! Ik dacht inderdaad dat het misschien meer een overblijfsel van vroeger was zeg maar, maar ik wist het eigenlijk niet. Dan kan ik met een gerust hart ook een keer voor een ander kapsel gaan ;-)

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Het zijn niet voor niets tastharen. Een hond gebruikt ze om te navigeren en te voelen of er iets in de buurt is waaraan hij zich kan stoten, ze zitten typisch op plekken die een blinde vlek zijn. Het is ook niet voor niets dat 40% van de hersengebieden die met tastzin te maken hebben, puur op de kop betrokken zijn. Met de verschillende tastharen op wenkbrauwen, wangen en kin voelen ze takjes die in de ogen of neus kunnen komen, ze kunnen via de tastharen zelfs objecten en luchtstromen identificeren, etc. Probeer dit maar eens: als je die haren aanraakt, doen ze hun ogen dicht.

 

Als je ze afscheert, moet een hond daar vaak wel even aan wennen, en kan zelfs onbeholpen gaan lopen omdat ze hun weg anders moeten leren vinden. Veel honden hebben nergens last van, maar soms lukt het ook helemaal niet.

 

Ze groeien vanzelf weer terug, maar ze prikken wel heel erg omdat het meer flexibele uiteinde eraf geknipt is.

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

" Het zijn niet voor niets tastharen. Een hond gebruikt ze om te navigeren en te voelen of er iets in de buurt is waaraan hij zich kan stoten, ze zitten typisch op plekken die een blinde vlek zijn. Het is ook niet voor niets dat 40% van de hersengebieden die met tastzin te maken hebben, puur op de kop betrokken zijn. Met de verschillende tastharen op wenkbrauwen, wangen en kin voelen ze takjes die in de ogen of neus kunnen komen, ze kunnen via de tastharen zelfs objecten en luchtstromen identificeren, etc. Probeer dit maar eens: als je die haren aanraakt, doen ze hun ogen dicht.
 
Als je ze afscheert, moet een hond daar vaak wel even aan wennen, en kan zelfs onbeholpen gaan lopen omdat ze hun weg anders moeten leren vinden. Veel honden hebben nergens last van, maar soms lukt het ook helemaal niet.
 
Ze groeien vanzelf weer terug, maar ze prikken wel heel erg omdat het meer flexibele uiteinde eraf geknipt is. "

Java lijkt haar tastharen dus gewoon te negeren. innocent 

Hele struiken gaan hier in die ogen.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Java lijkt haar tastharen dus gewoon te negeren.  
Hele struiken gaan hier in die ogen. "

Bedoel je dat je er hele struiken uit moet plukken? Of dat ze er doorheen rent met ogen open? (en weet je zeker dat ze ze niet dicht doet?)

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

" Bedoel je dat je er hele struiken uit moet plukken? Of dat ze er doorheen rent met ogen open? (en weet je zeker dat ze ze niet dicht doet?) "

Ze loopt sowieso vaak door heide enzo, voor haar zit dat zo op ooghoogte. Zelfs enkele keren met dr ogen open ja, zo een takje of iets in dr oog, dat ze erna even flink moest knipperen.. dan is ze denk ik afgeleid en hoort ze wat..

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

Careana, ik gok zo dat je het artikel van Stanley Coren (‘Why do dogs have whiskers?’) hebt gelezen. Dat is zeker een leuke tekst, maar er speelt natuurlijk meer. hp-wink

 

Het belang van de tastharen bij hond-achtigen is grotendeels te vinden bij het kunnen overleven in het wild; functies bij de jacht, groot gevaar beter kunnen identificeren en het ontwijken van objecten/uitsteeksels, voornamelijk in het donker. Dit zijn zaken die er vrijwel niet meer toe doen bij onze huishond, tenzij je graag midden in de nacht door dichtbegroeide bossen wandelt.

 

Uit de praktijk blijkt dat het verschil in oriëntatie- en navigatievermogen bij geschoren poedels niet anders hoeft te zijn dan bij andere honden, die nog wel over hun tastharen beschikken. Bij honden met veel snuitbeharing worden de signalen/aanrakingen die bestemd zijn voor deze haren, vaak al onderbroken of gedempt door de aanwezige baard. Is het dan aan te raden zomaar de tastharen van elke hond af te knippen? Nee. Maar is het een probleem wanneer de tastharen met de baard mee weggeschoren worden bij een gezonde hond? Nee.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Een probleem zal het waarschijnlijk niet zijn maar als ik zie hoe ontzettend veel June bijvoorbeeld met haar tastharen doet, vind ik het toch wat sneu. Ik kan me best voorstellen dat ze er in het begin onzeker van worden en eraan moeten wennen dat ze dingen niet aan voelen komen. 

 

Oké wellicht hebben ze bij de gemiddelde huishond geen directe functie meer, maar dat heeft een geschoren snuit zeker niet dus lekker laten zitten is mijn mening...

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Snuit van poedels is van nature behaard; echter poedels hebben geen snorharen in de zin van tastharen.

 

honden foto

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Snuit van poedels is van nature behaard; echter poedels hebben geen snorharen in de zin van tastharen. "

Grappig, dat zat ik me al een beetje af te vragen. Ik kon die dikke steile haren al niet zo plaatsen tussen die krulvachtinnocent.  

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

" Snuit van poedels is van nature behaard; echter poedels hebben geen snorharen in de zin van tastharen.
  "

Ik heb serieus net bij mijn poedel zitten zoeken, en kon ze al niet vinden... Haha. Gelukkig normaal dus. De snuit van mijn poedel meneer is ook niet geschoren. 

honden page profiel ElleElle

Oh! Haha, nou dat is dan ook weer duidelijk. Mijn hond heeft namelijk wel een aantal dikkere haren (zwart ipv bruin) tussen haar gewone haren op haar neus. Verder kon ik ze ook niet vinden maar ik ging ervan uit dat dat de tastharen moesten zijn. Maar dat zijn dus gewoon een paar dikke haren. Haha, mysterie opgelost!

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^