vervoer hond(en)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel L&RL&R

honden foto van L&R

Voordat ik mijn eigen hond had reed ik al vaak met de hond van een vriendin in mijn auto. Gewoon los in de kofferbak. Toen mijn beest nog jong was had ik hem in de kofferbak met een rekje aan de hoofdsteunen vast.

489418.jpg

Toen we met training zijn begonnen waar hij langere tijden in de auto moet wachten, heb ik een origineel rekje voor bij de hoofdsteunen gekocht. Deze neemt geen plaats in beslag achter de schuine zijde van de stoelen. En bij de opening heb ik een rek op maat laten maken. Vanwege de hoogte van mijn hond lukte het niet om een kennel te plaatsen in de kofferbak. Op deze manier zit hij veilig opgesloten maar kan de klep van de kofferbak open blijven.

428380.jpg

453257.jpg

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Weet je wat er gebeurt met de loszittende honden als je een 'noodstop' moet maken, Rosanja?
http://www.doggo.nl/artikelen/praktisch/hond-mee-in-de-auto/
  "

Ja dat weet ik. Dan klappen ze met hun bek op mn middenconsole dingetje. Vandaar dat ze ook moeten liggen als ik rij, dan 'rollen' ze tussen de stoel en de bank in. En het grootste voordeel van liggen is dat ze heerlijk in slaap vallen en dus ook geen kwijlende/hijgende/piepende/blaffende honden in mn oor heb. Na een paar ritjes hadden ze dat door, heb ook kuipachterbank waar ze dus lekker ingerold in kunnen liggen. 

 

Wolf trekt zich namelijk uit de gordel en wurgt dan joy op allerlei manieren met haar gordel, een kennel kan ik niet kwijt in mijn auto. Dus heb ze erop getraind.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Ja dat weet ik. Dan klappen ze met hun bek op mn middenconsole dingetje. Vandaar dat ze ook moeten liggen als ik rij, dan 'rollen' ze tussen de stoel en de bank in. En het grootste voordeel van liggen is dat ze heerlijk in slaap vallen en dus ook geen kwijlende/hijgende/piepende/blaffende honden in mn oor heb. Na een paar ritjes hadden ze dat door, heb ook kuipachterbank waar ze dus lekker ingerold in kunnen liggen. 
 
Wolf trekt zich namelijk uit de gordel en wurgt dan joy op allerlei manieren met haar gordel, een kennel kan ik niet kwijt in mijn auto. Dus heb ze erop getraind. "

Uh wel eens gezien met losliggende spullen in de auto wat er met een crash test gebeurt? Dat vliegt door de noodstop en zwaartekracht gewoon door de vooruit heen hoor... waardoor je honden in het slechtste geval tussen de voorstoelen naar voren vliegen en met heel veen pech door de vooruit gaan. Is toch een kleine moeite om ze in een harnas te zetten (wolf beter te trainen) of als dat past ergens een bagagerek tussen te bevestigen? 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Wij hebben een Land Rover Discovery Sport.  We hebben in de koffer een rek laten maken (zoals L&R) zodat ze er niet uit kunnen springen als we de koffer openen.

 

Hiervoor hadden we een VW Sharan, die was wel ruimer in de koffer maar helaas werd hij te oud en zijn de nieuwe modellen anders waardoor we nu dan de 4x4 hebben genomen.

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

hier renault megane en Pyxis zit in de koffer zonder tralies. Staat ze recht, dan is heel mijn koffer vol, ligt ze neer, dan heeft ze plaats genoeg. De vloer is veel breder dan het dak. Meestal zit ze achteraan met haar hoofd op de kopsteun van de achterbank. Gaat heel goed.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Hier ook de hond los op de achterbank van een Ford Ka. Ben er absoluut geen voorstander van. Vast aan een tuig is niet mijn ding. Ben aan het rondkijken voor opties met rek. Helaas heeft een Ford Ka een diepe laadbak dus niet gelijk met de instap. Het is ook nog eens een 3 deur dus nog meer nadelen. Het rek van mijn vorige auto (Nissan Terrano) past niet. Te groot. Had het liefst een rek tegen de achterzitting zodat de hond niet tussen bank en voorstoelen kan vallen. Maar dan kom je toch op de rekken voor grote auto's en dat past niet in de breedte. Die is 1.10m. Het rek wat ik heb is het vaste gedeelte ook 1.10m. maar dan kan de hond er niet in of uit. Rekken voor kleinere auto's zijn weer niet tot de vloer. Een bench kan ook niet. De achterbank kan er wel deels uit maar dan steken er grote metalen bevestigingsdelen uit de vloer.

 

Drama. Wie heeft een oplossing die geen honderden euro's kost?

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wie heeft een oplossing die geen honderden euro's kost?
 

Wij hebben hier een stevig net laten maken op maat. Goede bevestigingspunten voorzien en strak opspannen en dan werkt het prima!

https://www.nettenshop.nl/zandbaknet-3-mm-geknoopt-40mm-maas.html

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Uh wel eens gezien met losliggende spullen in de auto wat er met een crash test gebeurt? Dat vliegt door de noodstop en zwaartekracht gewoon door de vooruit heen hoor... waardoor je honden in het slechtste geval tussen de voorstoelen naar voren vliegen en met heel veen pech door de vooruit gaan. Is toch een kleine moeite om ze in een harnas te zetten (wolf beter te trainen) of als dat past ergens een bagagerek tussen te bevestigen?  "

Wolf is snel in paniek als ie vast zit. Dus als het niet nodig is doe ik hem dat niet aan. En als je beter las dan zit er ook een rekje tussen de voorstoelen en de bank. Dus nu knallen ze dan tegen het hekje aan. Ik blijf ze iig gewoon los zitten. In de kofferbak is ook niet veilig, aan de zijkanten bij de deuren ook niet. Als je overal rekening mee moet houden dan laat ik ze binnen zitten.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

" Wij hebben hier een stevig net laten maken op maat. Goede bevestigingspunten voorzien en strak opspannen en dan werkt het prima!
https://www.nettenshop.nl/zandbaknet-3-mm-geknoopt-40mm-maas.html "

Ook naar gekeken. Wil de hond op de achterbank en dat hij daar niet vanaf kan vallen. Bij een 3 deur is een net niet handig aangezien je het dan steeds moet spannen. Mooiste zou een vast rek met 60cm schuifdeurtje zijn. Maar ja wie maakt zoiets voor minder dan 200 euro.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Wolf is snel in paniek als ie vast zit. Dus als het niet nodig is doe ik hem dat niet aan. En als je beter las dan zit er ook een rekje tussen de voorstoelen en de bank. Dus nu knallen ze dan tegen het hekje aan. Ik blijf ze iig gewoon los zitten. In de kofferbak is ook niet veilig, aan de zijkanten bij de deuren ook niet. Als je overal rekening mee moet houden dan laat ik ze binnen zitten. "

Mmm las toch: In mn eigen auto, toyota celica 3 deurs, zitten ze met zn 2e achterin los. Maar dat past nog maar net haha. Wolf is nu 'te hoog' als ie zit. ?? 

 

Als jullie van Wolf een werkhond willen maken is het misschien handig om er aan te gaan werken waarom die in paniek raakt als die met een tuig vast zit... dat lijkt me voor een hond in dienst knap lastig. Nu is die nog jong en kan je dat goed begeleiden. 

 

Je kan op zo een rit, ook al is het maar kort, nog zo voorzichtig rijden met honden los op de achterbank. Het zal je maar gebeuren.... En een net, rek of tuig moet toch te doen zijn? Snap trouwens ook dat ieder dit zelf beslist zolang er geen wetgeving is zoals in andere Europese landen! 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

@    Cody :    "  Vast aan een tuig is niet mijn ding. "

Dan is het voor je hond te hopen dat jij nóóit een noodstop hoeft te maken, want dan  vliegt hij tegen de voorruit of het dashboard en is het afgelopen voor hem.

Denk nou even na, je zou een kind toch ook niet los op de achterbank vervoeren?

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Ach,  los zitten heeft ook zijn voordelen.  Zo was ik maar wat blij dat mijn hond los zat,  toen iemand mijn auto wou binnengaan terwijl ik aan het tanken was.  Die gaat geen 2de keer een geblindeerde wagen zomaar binnen alvast.. .

In al mijn jaren kon heb ik nog geen 1 auto ongeval gehad,  maar dus wel een poging tot inbraak.  Dat spreekt toch wel in het voordeel van los zitten dan. .. 

 

Waarom moeten daar altijd kinderen bij betrokken worden?  Mijn honden zijn mijn kinderen niet.   

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Ach,  los zitten heeft ook zijn voordelen.  Zo was ik maar wat blij dat mijn hond los zat,  toen iemand mijn auto wou binnengaan terwijl ik aan het tanken was.  Die gaat geen 2de keer een geblindeerde wagen zomaar binnen alvast.. .
In al mijn jaren kon heb ik nog geen 1 auto ongeval gehad,  maar dus wel een poging tot inbraak.  Dat spreekt toch wel in het voordeel van los zitten dan. .. 
 
Waarom moeten daar altijd kinderen bij betrokken worden?  Mijn honden zijn mijn kinderen niet.    "

Ik vraag me even af waar je dat las, want kan dat over kinderen niet terug vinden? Hahaha

 

Tja, wolf zit tijdens het werk in een reisbench en later zoals jou in een kennel in een busje met zn 'partner' (2e werkhond). Ik heb ook al heel wat km gereden en zelf ook nog nooit wat gehad. Ze zullen ook idd niet snel in de auto komen met een duitser en een look-a-like herder kruising die je nauwlettend in de gaten houden en meedraaien met jou als je langloopt.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

In het rood gemarkeerd boven mijn post : ) 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" In het rood gemarkeerd boven mijn post : )  "

Wauw, ik heb dat gewoon helemaal niet gezien. De rest van de post wel haha.

 

Maar is idd geen vergelijking nee.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

" @    Cody :    "  Vast aan een tuig is niet mijn ding. "
Dan is het voor je hond te hopen dat jij nóóit een noodstop hoeft te maken, want dan  vliegt hij tegen de voorruit of het dashboard en is het afgelopen voor hem.
Denk nou even na, je zou een kind toch ook niet los op de achterbank vervoeren?
  "

Zie het filmpje en oordeel zelf https://youtu.be/jQHt1zkPRaM 

 

En nog een filmpje https://youtu.be/YquC5ZAIqB4

 

Hoe veilig is een hondentuig in vergelijking met los? In mijn optiek totaal geen verschil. Ik ben voorstander van een goede deugdelijke bench. En daar ben ik in principe naar op zoek. Een die in mijn auto past. Tot zover alleen korte stukjes niet harder dan 50 op kleine binnenwegen met veel verkeerslichten of waar zone 30 is. Mij hoef je echt niet te waarschuwen. Ik ken de gevaren maar al te goed. Overigens....mijn hond vreet gordels in no time door. Achterin hebben de gordels het al begeven door het knagen....en dat in slechts enkele minuten tijd.

 

Als het hondentuig overigens wel de hond netjes tegen houd zal de hond wel alle botten gebroken hebben waar de druk in het tuig kwam bij een aanrijding. Tegen zulke krachten is het beendergestel van de hond ook niet bestand.

 

Tekst in het rood is ook onnodig. Ik lees het wel, ook als het gewoon in het zwart staat.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Autogordel....ik zou mijn hond dit ook niet aandoen..... https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1564720023594886&id=1297634050303486&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F1innovdia%2Fvideos%2F1564720023594886%2F&_rdr "

Ja, men slaat nogal door in het behandelen van een hond als een kind. Dit is daar een perfect voorbeeld van.

 

Zo vind ik een bench ook helemaal niets voor mijn honden omdat ze dan geen contact met mij hebben en niet goed kunnen zien wat er allemaal gebeurd. Ook wagenziekte verergert al ze niet fatsoenlijk naar buiten kunnen kijken.

Ik ga mijn honden niet vrijwel dagelijks vervoeren in een kist, misselijk en zonder contact, omdat er heel misschien eens een ongeluk voor zou kunnen komen waarbij zo'n bench een gezondheidsvoordeel is.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Kaylo zit bij ons op de achterbank met tuig aan een gordeltje vast. Nu gaat die regelmatig los omdat hij op dat ding gaat staan waardoor hij los klikt hp-angel We hebben wel zo'n achterbank hoes waar ook een plank in zit zodat het niet echt een hangmat effect heeft. Ik heb hem vooral graag vast zitten zodat mochten we een ongeluk krijgen en iemand trekt de achterdeur open dat hij het dan niet gelijk op het lopen zet. Maar bij een echte harde klap springt dat ding echt wel los denk ik. In onze oude volva zaten de honden altijd gewoon in de achterbak maar in de micra van mijn moeder gaat dat niet passen haha. 

 

Als ik straks mijn eigen auto heb wil ik wel een goede stevige afscheiding hebben net als L&R of een (te) grote bench, puur omdat Kaylo eigenlijk niet in een gewone bench durft. Dat lijkt me toch veiliger dan aan een gordeltje. 

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Als ik straks mijn eigen auto heb wil ik wel een goede stevige afscheiding hebben net als L&R of een (te) grote bench, puur omdat Kaylo eigenlijk niet in een gewone bench durft. Dat lijkt me toch veiliger dan aan een gordeltje. 
  "

Hoe groter de bench hoe harder de impact bij een echte botsing. Een bench zou voor in de auto juist precies passend moeten zijn voor de veiligheid van je hond.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

" Hoe groter de bench hoe harder de impact bij een echte botsing. Een bench zou voor in de auto juist precies passend moeten zijn voor de veiligheid van je hond. "

Ja maar zoals ik al zei gaat Kaylo daar dus echt niet in hp-angel Dus vandaar de iets te grote bench, lijkt me altijd nog beter dan geen bench. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Goh, veiligheid gaat natuurlijk niet alleen over ongevallen. Maar ook bijvoorbeeld over hitte. Als een hond in een te kleine afgesloten ruimte wordt gepropt (bijvoorbeeld in een kleine autobench vlak onder het schuine raam van de kofferbak), dan is er ook nauwelijks luchtcirculatie mogelijk en loopt ie in de zomer weer veel kans om te oververhitten in die kofferbak.

Vaak spelen toch meerdere dingen mee, en is 't een beetje afwegen...

honden page profiel JacquelineJacqueline

honden foto van Jacqueline

Wij hebben voor de honden een Citroen Jumpy (busje), met aan de schuifdeurkant 2 aluminium boxen (die afsluitbaar zijn), en aan de achterkant twee grotere boxen, waar in geval van nood ook wel 2 border collies samen in zouden passen.

Geen ramen erin, en om te zorgen dat de honden het niet te warm krijgen in de wagen hebben wij een elektrische dakventilator laten inbouwen, die is heel simpel vanaf het dashbord op twee standen te bedienen.

Kun je ook zonder dat de motor loopt wel een goed anderhalf uur laten draaien zonder dat de accu plat is, en we hebben een mogelijkheid voor een tweede accu in de auto (denk dat we dat toch maar anders gaan laten aansluiten, dan kan ie langer draaien zonder dat de motor loopt).

 

Nu moet ik er wel bij zeggen, dit is mijn bedrijfswagen, aangeschaft omdat ik als zelfstandige in bijberoep nog als schaapsherder werk, en dus vaak (en zeker ook met warm weer) mijn honden mee moet nemen, meestal ook meer als maar eentje hp-wink

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Jacqueline, een asociale vraag misschien, maar wat ben jij per maand kwijt aan wegenbelasting voor die auto?

Ben zelf al een tijd zoekende naar een andere auto en wil graag richting zoiets en het liefst met 3 zitplaatsen voorin.

honden page profiel JacquelineJacqueline

honden foto van Jacqueline

Ruby, mag je gerust weten, wij rijden die als bedrijfswagen in Belgie (ik heb dus een btw-nummer) en dat kost 128 euro per jaar! Heeft idd drie zitplaatsen voorin.

In Nederland zou me die wagen 98 euro per kwartaal kosten, mits ik me inschrijf in de KvK als zelfstandige en deze dan ook weer als bedrijfswagen zou rijden, als particulier is zo een diesel in NL niet te doen, betaal je je suf aan wegenbelasting.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Ruby, mag je gerust weten, wij rijden die als bedrijfswagen in Belgie (ik heb dus een btw-nummer) en dat kost 128 euro per jaar! Heeft idd drie zitplaatsen voorin.
In Nederland zou me die wagen 98 euro per kwartaal kosten, mits ik me inschrijf in de KvK als zelfstandige en deze dan ook weer als bedrijfswagen zou rijden, als particulier is zo een diesel in NL niet te doen, betaal je je suf aan wegenbelasting. "

Bedankt voor je antwoord! Hmm, dan is het dus voor mij als particulier niet echt haalbaar dus.

Beter kijken voor iets kleiner.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

" Goh, veiligheid gaat natuurlijk niet alleen over ongevallen. Maar ook bijvoorbeeld over hitte. Als een hond in een te kleine afgesloten ruimte wordt gepropt (bijvoorbeeld in een kleine autobench vlak onder het schuine raam van de kofferbak), dan is er ook nauwelijks luchtcirculatie mogelijk en loopt ie in de zomer weer veel kans om te oververhitten in die kofferbak.
Vaak spelen toch meerdere dingen mee, en is 't een beetje afwegen... "

Inderdaad. Bij warm weer waag ik me niet met hond in de auto ondanks airco. Dat werkt echt niet bij kleinere stukjes rijden. Ga dan s morgens vroeg of s avonds. Maar had even niet daar aan gedacht mbt een kennel in de auto. Er zijn in het verleden al meerdere honden overleden door de warmte ondanks de kofferbak en ramen open in de schaduw. Was destijds bij een grote hondenshow het geval bj meerdere honden. Laat staan in de kennel cq bench in een auto ondanks airco maar voor het raam waar de zon op valt. 

 

En Liz....je hebt helemaal gelijk. Overal valt wel wat voor te zeggen.

 

Los, gordel, bench, kennel. Alles zijn voor en nadelen. Het is maar hoe je er zelf mee om gaat. En wat de wetgeving er over zegt. Een ongeluk hoeft niet door jou veroorzaakt te worden. Maar ja....wat gebeurt voorkomen we toch niet. Op welke manier je ook vervoert. Mijn angst is dat je het deurtje niet meer kunt openen na een aanrijding. Of dat als de hond los in de auto zit uit paniek ontsnapt bij uit de auto stappen/ geholpen worden en gedesoriënteerd de weg op vliegt. Moet er maar niet teveel over nadenken dan deugt geen enkele manier van vervoerembarassed

 

Zit te denken...een stalen of aluminium kennel, opklapbaar maar met goede kreukzone en met paniekknop voor direct dak , voor-achterkant te openen en geïntegreerde koeling, passend in elke auto op bijna elke plek. Zou toch best leuk zijn.hp-shiny

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^