Geschrokken van heftige reactie, angst?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

Gisteravond hebben wij een situatie meegemaakt waar ik nogal van schrok... Ik liep met Diego(een reu van 1) met onze vast groep in het park. Aan de overkant van het veld liep een mechelse herder die een paar maanden jonger is dan Diego, een afgekeurde politiehond. We zijn hem nog niet eerder van dichtbij tegengekomen.

Ze liepen allebei los en er zat nog een behoorlijke afstand tussen toen Diego opeens begon te blaffen. Hij was volledig op de herder gefixeerd maar liep wel mee toen ik hem riep. Sterker nog, hij rende steeds 10 meter voor me uit, stond dan stil en blafte een paar keer, totdat ik weer bij hem was. Dan rende hij weer verder. Hij wilde niet bij me komen maar wachtte wel steeds op me. Hij maakt ook geen aanstalten om naar de herder toe te gaan, hij rende juist weg. Zodra de afstand groot genoeg was ontspande hij weer en speelde hij verder met de andere honden van onze groep.

Helaas, in het park lopen de paden rond, oftewel, even later kwamen we elkaar weer tegen. Dit keer had ik Diego op tijd aangelijnd in de hoop dat we elkaar fatsoenlijk konden passeren. Achteraf gezien is dat ontzettend dom geweest, Diego was (volgens mij) doodsbang. Zijn staart ging omlaag, hij probeerde weg te rennen en toen dat niet lukte ging hij weer blaffen.

Het rare vind ik dat de herder, voor zover ik kon zien in het donker, geen gedrag vertoonde wat zo'n heftige reactie uit zou moeten lokken. En tot nu toe kan Diego het goed vinden met iedere hond die normaal reageert.

Wat kan dit gedrag veroorzaken? En, belangrijker, hoe kan ik het voorkomen/aanleren hoe hij normaal honden kan passeren als hij aangelijnd is? Ik weet dat omkeren/omlopen een betere optie is, maar helaas lukt dat niet altijd. En, kan ik Diego in zo'n geval beter los laten lopen of wel aanlijnen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Was de andere hond vast?, dan is vast juist goed, alleen je zou hem moeten begeleiden.

Als mijn hond zo zou doen, dan zou ik naar hem luisteren want dan is de hond geen fijne hond die gevaarlijk kan zijn.

Maar dat is mijn hond, mijn hond zou nooit blaffen maar wil wel weg als hij los is, is hij vast dan heeft hij geleerd om strak naast mij te lopen. Hij heeft genoeg vertrouwen in ons en heeft ook geen stress dan.

Mijn hond is heel goed in hondentaal en uitstralingen van andere honden, als hij een hond niet wil passeren, dan heeft dat een reden. Ik ben dan extra allert, we gaan er dan wel langs, soms kan je niet anders, maar ik zorg dan dat hij niet aan dezelfde kant als de hond loopt.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Als je hond sociaal vaardig is, weet hij waarschijnlijk veel beter dan jij of die andere hond te vertrouwen is of niet.

Bij ons op cursus komt ook een hond, je ziet niets aan hem maar alle honden mijden hem als de pest. Niet te dicht in de buurt komen en als dat niet lukt dan negeren. Op de paar honden die hem niet negeren reageert deze hond met agressie. Uiteraard is de hond altijd aan de lijn.

 

Ik zou een angstige hond aan de lijn houden, tenzij hij daadwerkelijk aangevallen wordt. Dan moet je loslaten zodat de hond weg kan (is mij geleerd). Als je je hond aan de lijn hebt heb je bovendien meer kans om deze iets te leren dan wanneer hij los is en van je weg loopt. Hoe dat te doen, dat is de grote vraag, daar ben ik met Ziva ook nog niet uit hp-wink

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

De andere hond was los, ze hebben hem wel even vastgepakt toen we er dus vlak langs moesten. Ik was inderdaad niet van plan om hem bij die hond te laten als hij zo reageert. Maar terwijl ik Diego aan het aanlijnen was, was die andere hond al dichtbij gekomen. En toen had ik dus 35 kilo paniek aan de lijn hangen, rustig er langs lopen of een stukje training meegeven was er toen ook niet meer bij. Ik had alle aandacht nodig om te zorgen dat hij me niet omver sleurde. Vandaar dat ik dacht dat het misschien beter was geweest als ik hem los had gelaten, maar aangezien de hele situatie en reactie nieuw voor me waren, is het lastig in te schatten hoe hij dan had gereageerd. Normaal gesproken is hij juist heel sociaal en kan hij met eigenlijk iedere hond leuk spelen of, als de andere hond dat niet wil, normaal passeren.

 

Ik ben momenteel wel flink aan het trainen zodat hij zich minder op honden fixeert als hij aan de lijn is, want hij is echt gek op andere honden. En dat gaat inmiddels redelijk. Soms trekt hij behoorlijk omdat hij er per se naar toe wil om te spelen, maar dan kan ik zijn aandacht wel weer vangen en hem afleiden. Deze reactie was totaal anders, ik weet nu in ieder geval dat ik bij deze hond alle afstand zal houden die mogelijk is!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Weet je wat het is? Los laten is misschien voor jou hond minder stressvol dan vlak er langsaf lopen omdat hij dan zijn eigen afstand kan kiezen. En voor jou omdat je die 35 kg tegenstribbelende hond bij je hoeft te houden. Maar wat als je hond de weg op rent? Of juist in de aanval gaat? Dan kun je helemaal niets... vandaar dat ik een hond in deze situatie aan zou lijnen. Natuurlijk doe je er alles aan om de confrontatie te vermijden (hond afleiden, afstand houden, trainen op negeren...). Maar wel aan de lijn!

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik merk bij mijn hond ook heel verschillende reacties naar de honden die we passeren. Ze is bang aangelegd, maar er zijn honden waar ze toch wel eens wilt mee kennis maken, er zijn er die ze gewoon negeert en er zijn er waar ze echt met een heel grote boog zou willen rond lopen. Voor een stukje hangt dat bij haar samen met de grootte van de hond en hoe rustig die is, maar niet altijd. Ik ga er dan maar vanuit dat er toch signalen zullen zijn tussen de honden die ik als mens niet opvang waarop zij haar reactie baseert. En ook misschien op eerdere ervaringen. 

 

Ik lijn haar altijd aan bij andere honden en laat haar dicht naast mij lopen om haar gerust te stellen. Ze is dan minder angstig dan wanneer ik haar veel ruimte geef. Ook vind ik het veiliger voor als ze zou schrikken of als de andere hond achter haar aan zou rennen en ze zou willen vluchten. 

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Honden nemen onderling meer waar als ons. Ook kan Diego iets aangevoeld hebben.

Ikzelf zou in de wetenschap dat het pad rond loopt en je de herder dus weer tegen zou komen. En omdat je hond nooit eerder zo sterke reactie heeft laten zien. Denk nadat de afstand groot genoeg was en je hond weer ontspannen heel rustig terug gelopen zijn om een 2de keer tegen komen te vermijden.

 

Echter tis gegaan zoals t gegaan is. Maar ook leerzaam. En waar mogelijk  zou ik alles doen die hond te vermijden.

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

@Vera, Je hebt gelijk, de weg op rennen kan in de gebieden waar hij los loopt bijna niet gelukkig. Maar ik moet er niet aan denken dat hij in een gevecht betrokken raakt! Ik hoop vooral dat ik dit gedrag nu eerder kan herkennen zodat ik wat meer tijd heb om zelf ook te reageren en ruimte heb om de stressbron te ontwijken.

En inderdaad, blijven trainen dat wanneer hij aan de lijn is, hij op ons gefocust blijft in plaats van op de andere hond. Maar daar zijn we voorlopig nog wel even mee bezig ben ik bang!hp-angel

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

"En inderdaad, blijven trainen dat wanneer hij aan de lijn is, hij op ons gefocust blijft in plaats van op de andere hond. Maar daar zijn we voorlopig nog wel even mee bezig ben ik bang! "

Haha, bekend verhaal! Is hier ook een never ending story.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Artikel over Pubertijd,waarin ook staat vermeld wanneer de angstfases plaatsvinden.
http://www.hondenlezingen.nl/341055426

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

" Honden nemen onderling meer waar als ons. Ook kan Diego iets aangevoeld hebben.
Ikzelf zou in de wetenschap dat het pad rond loopt en je de herder dus weer tegen zou komen. En omdat je hond nooit eerder zo sterke reactie heeft laten zien. Denk nadat de afstand groot genoeg was en je hond weer ontspannen heel rustig terug gelopen zijn om een 2de keer tegen komen te vermijden.
 
Echter tis gegaan zoals t gegaan is. Maar ook leerzaam. En waar mogelijk  zou ik alles doen die hond te vermijden. "

Ik snap wat je bedoeld, er zijn echter een heleboel zijpaden van het centrale ronde pad en omdat het donker was had ik het niet op tijd gezien(de herder had helaas geen lampje om). Maar goed, wat je zegt, dit gaat niet nog een keer gebeuren wat mij betreft!

 

@Soraya, bedankt, ik had het artikel al eerder gezien en was er eigenlijk vanuit gegaan dat de angstfase nog iets later zou zijn, maar blijkbaar is hij een maandje eerder. Hij is de laatste dagen schrikachtiger dan normaal dus we zijn nu extra voorzichtig.

Volgende forumvraag: Niet zelf verder slapen.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^