Nieuw voer

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

Hallo allemaal,

Ik heb een hond die inmiddels bijna een jaar oud is, ik lees al een tijdje mee op dit forum maar heb nu een vraag die ik nog niet heb kunnen vinden! Het is een heel verhaal maar ik weet echt even niet meer wat ik het beste kan doen...

Diego is een kruising (rottweiler, labrador en border collie) met een goed gewicht van 35 kilo. Hij heeft van pup af aan met veel smaak brokken gegeten. Hij heeft ook altijd stinkende winden gehad en vrij vaak diarree. De diarree ging altijd vrij snel weer weg en hij bleef normaal eten, drinken en spelen. Twee maanden terug was het opeens heel erg heftig, toen zijn we bij de dierenarts geweest, Diego kreeg een spuit en alles was weer goed.

Totdat hij minder interesse kreeg in zijn eten. Hij liet het soms echt staan en viel wat af. Toen hebben we het aantrekkelijker gemaakt door water toe te voegen. Dat vond hij heerlijk en wederom leek alles goed.

Tot 1,5 week terug. Wederom hele heftige diarree. We hebben alle tips opgevolgd, eerst 24 uur geen eten geven, daarna licht verteerbaar voer (wat hij niet wilde hebben), toen de brokken weer proberen (die hoefde hij ook niet). Na een tip zijn we een week terug overgestapt op carnibest natuurvoer. De brokken die we erdoorheen mengde liet hij liggen dus we zijn in een keer overgestapt. De eerste dagen was zijn diarree als sneeuw voor de zon verdwenen en het eten vond hij heerlijk.

Maar helaas, sinds twee dagen heeft hij af en toe diarree en af en toe stevige ontlasting en moeten we hem overtuigen om te eten...

Gaat dit vanzelf over en moet hij gewoon wennen? Of kunnen we nog iets anders proberen? Alle advies is welkom want ik weet het even niet meer, alvast bedankt!

Groetjes,

Myrthe en Diego

honden page profiel Marjolein & Toby Marjolein & Toby

honden foto van Marjolein & Toby

Sommige honden moeten wennen aan ander voedsel. Overstappen op rauw voer betekent een verandering van het verteringsstelsel (wordt anders verteerd dan brok, veel zuurder klimaat). Dit is vaak met een paar dagen weer over. Als het aanhoudt dan is dat natuurlijk niet goed.

Als ze zich niet lekker voelen, kunnen ze dit ook koppelen aan het eten en een afkeer krijgen. Zo eet mijn hond absoluut geen zalm meer. 

Wellicht is je hond gevoellig op de maag/darmen door iets in de voeding. Sommige honden reageren niet goed op rund of kip of bepaalde eiwitten in brok etc. Carnibest is een prima kvv (met premix) maar misschien kun je beter een soort kiezen zonder kip/ rund. 

Voor meer info over kvv, kijk eens op voerwijzer.com

Ook kun je een holistisch dierenarts raadplegen, die kan o.a. testen op eventuele allergieën en je hiermee verder helpen. Heb je de ontlasting al eens laten nakijken op wormen bij de dierenarts of bij vpl het Woud?  

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Is hij al eens getest op giardia? 

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

" Is hij al eens getest op giardia?  "

Dat wilde ik ook al vragen. Onze Zeno heeft ook een hardnekkige giardia besmetting gehad. Wij dachten toen ook dat het aan het voer lag, maar dat bleek dus giardia te zijn. 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

Bedankt voor de suggesties! Hij is nog niet getest geweest, ik hoopte eindeloze tests te voorkomen door eerst het voer aan te passen. Maargoed, we nemen morgen contact op met de dierenarts!

En op den duur was ik sowieso van plan om hem verschillende soorten kvv te gaan geven, ik wou hem eerst laten wennen aan kvv uberhaupt. Of kan het geen kwaad om direct verschillende smaken af te wisselen?

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Stinkende winden en diarree kan verschillende oorzaken hebben, allergie, dikke darmontsteking, overgevoeligheid voor granen of een diersoort, dunne darm ontsteking, slechte vertering en vast nog veel meer.

 

Als je dierenarts er niet uit komt ( en niet je hond vol wil proppen met steeds antibiotica) dan zou ik een holist zoeken die ook dierenarts is.  Waarom 1 die ook dierenarts is, die kan het van 2 kanten bekijken holistisch en regulier en je krijgt geen kwakzalver.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik dacht ook: 'giardia'!

Als je hond nog nergens op getest is, zou ik dat doen voor je allerlei dingen in zijn voer gaat veranderen.

Stinkende scheten klinkt niet vreemd voor een broketende hond. Dunnere ontlasting is ook niet vreemd maar af en aan diarree is niet goed. Wat me vooral zorgen baart is dat je hond niet meer lijkt te willen eten.

Eindeloze testen hoeven het niet te zijn, even ontlasting inleveren en je kunt al zo veel te weten komen.

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

Diego is vandaag bij de dierenarts geweest en hij wordt inderdaad getest op giardia. Verder maakte de dierenarts zich nog niet echt zorgen omdat hij nog heel levendig is en er gezond uit ziet. Het eten blijft problematisch, maar hij eet nog genoeg dat we ons blijkbaar geen zorgen hoeven te maken. Het contrast met eerst is alleen zo groot. Donderdag weten we de uitslag, ik ben benieuwd!

We dachten er al langer aan om over te stappen op vers voer, dit was voor ons een aanleiding om het ook echt te doen want we twijfelden wel over het geld... Waarschijnlijk blijven we wel bij deze keus, tenzij over een tijdje blijkt dat het niet bevalt.

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

" Diego is vandaag bij de dierenarts geweest en hij wordt inderdaad getest op giardia. Verder maakte de dierenarts zich nog niet echt zorgen omdat hij nog heel levendig is en er gezond uit ziet. Het eten blijft problematisch, maar hij eet nog genoeg dat we ons blijkbaar geen zorgen hoeven te maken. Het contrast met eerst is alleen zo groot. Donderdag weten we de uitslag, ik ben benieuwd!
We dachten er al langer aan om over te stappen op vers voer, dit was voor ons een aanleiding om het ook echt te doen want we twijfelden wel over het geld... Waarschijnlijk blijven we wel bij deze keus, tenzij over een tijdje blijkt dat het niet bevalt. "

Wat bedoel je met " we twijfelden over het geld "? 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

" Wat bedoel je met " we twijfelden over het geld "?  "

Het verschil tussen brokken en kvv is 2,5 keer de prijs in ons geval. Dat is voor ons best een bedrag om over na te denken aangezien ik momenteel nog studeer. Vandaar dat we in eerste instantie twijfelden of het echt nodig was. We willen uiteraard dat onze hond blij en gezond is dus als blijkt dat dit voer heel veel beter voor hem is twijfelen we daar niet over hoor ;)

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

" Het verschil tussen brokken en kvv is 2,5 keer de prijs in ons geval. Dat is voor ons best een bedrag om over na te denken aangezien ik momenteel nog studeer. Vandaar dat we in eerste instantie twijfelden of het echt nodig was. We willen uiteraard dat onze hond blij en gezond is dus als blijkt dat dit voer heel veel beter voor hem is twijfelen we daar niet over hoor ;-) "

Oké, ik snap her. Bij mij maakte het geen verschil in prijs. Wij hadden al best prijzige brokken. 

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

Wat een lange wachttijd op de uitslag van de giardia... is dat normaal? Mijn schoonzus haar honden hadden het ook, ze was vorige week bij de dierenarts ivm diarree, ging naar huis met wat medicatie voor darmproblemen en werd een uur of 2 later gebeld dat het toch giardia was. 

 

Gewoon ff nieuwsgierig omdat het bij Mn schoonzus zo snel ging 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

" Wat een lange wachttijd op de uitslag van de giardia... is dat normaal? Mijn schoonzus haar honden hadden het ook, ze was vorige week bij de dierenarts ivm diarree, ging naar huis met wat medicatie voor darmproblemen en werd een uur of 2 later gebeld dat het toch giardia was. 
 
Gewoon ff nieuwsgierig omdat het bij Mn schoonzus zo snel ging  "

Ik heb geen idee, bij ons duurt het zo lang omdat we eerst 3 dagen poep mogen sparen :'). Blijkbaar komen de wormpjes niet bij iedere ontlasting mee naar buiten, vandaar dat ze zoveel nodig hebben. Als ik morgen het potje inlever zou ik binnen 20 minuten uitslag moeten krijgen.

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

Ah op die manier.. toch bizar dan dat mijn schoonzus niet zoveel ontlasting hoefde ‘op te sparen’. Dacht dat het bij haar met een bloed test was, maar weet ik niet zeker.. zou ik na moeten vragen. Giardia is een darmbacterie toch? Geen worm? 

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

" Ik heb geen idee, bij ons duurt het zo lang omdat we eerst 3 dagen poep mogen sparen :'). Blijkbaar komen de wormpjes niet bij iedere ontlasting mee naar buiten, vandaar dat ze zoveel nodig hebben. Als ik morgen het potje inlever zou ik binnen 20 minuten uitslag moeten krijgen. "

Wij moesten ook drie dagen ontlasting bewaren. Na een half uur hadden we de uitslag  Giardia is een parasiet, geen worm.

In de tussentijd gaven wij probiotica en vezels door het vlees. Om zijn darmen wat tot rust te brengen. 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

" Giardia is een darmbacterie toch? Geen worm?  "

Dat zou heel goed kunnen, mijn vriend was met hem bij de dierenarts dus misschien is dat daarna verkeerd overgekomen bij mij! Hoe dan ook, ik zal morgen laten weten hoe en wat verder.

honden page profiel yooopyooop 2 doggies

honden foto van yooop

Oh schoonzus haar hond heeft het ook, grote kans dan dat die van jou het ook heeft.

Er zijn 2 soorten testen, de snap test dan is binnen 20 minuten uitslag en iets minder betrouwbaar is, en de test dat het naar het Lab gestuurd word, de 3 dagen test is nog steeds het meest betrouwbaar, al kunnen ze wel meer dan een paar jaar geleden.

 

honden page profiel C. OttoC. Otto

honden foto van C. Otto

Giardia is een darmparasiet,dus geen bacterie. Ik moest inderdaad ook 3 dagen ontlasting verzamelen en m'n hond bleek inderdaad besmet. Kreeg een Panacur kuur mee. Dat is een middel tegen wormen. Ook moet je in geval van besmetting e.e.a. goed reinigen en oppassen met kinderen. Het is zeer besmettelijk. De hond is er in het algemeen niet echt ziek van. Zelf heb ik niet het voer aangepast. 

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

" Diego is vandaag bij de dierenarts geweest en hij wordt inderdaad getest op giardia. Verder maakte de dierenarts zich nog niet echt zorgen omdat hij nog heel levendig is en er gezond uit ziet. Het eten blijft problematisch, maar hij eet nog genoeg dat we ons blijkbaar geen zorgen hoeven te maken. Het contrast met eerst is alleen zo groot. Donderdag weten we de uitslag, ik ben benieuwd!
We dachten er al langer aan om over te stappen op vers voer, dit was voor ons een aanleiding om het ook echt te doen want we twijfelden wel over het geld... Waarschijnlijk blijven we wel bij deze keus, tenzij over een tijdje blijkt dat het niet bevalt. "

Je zegt dat jullie twijfelde omdat het zo duur is, er is wel goedkopere lvv te koop, Carnibest is 1 van de duurste merken voor zover ik het weet ( ik voer mijn Aussie lotgering, en daarvoor dogmeat ), een stuk betaalbaarder dan Carnibest.

honden page profiel gabbergabber 2 doggies

honden foto van gabber

Hoi Welkom. 

Mag ik vragen hoeveel eten hij krijgt? 

Je zegt dat je hond bijna 1 jaar is.

Op die leeftijd daalt de behoefte aan eten enorm.

Diarree krijgen honden vaak van te veel voer. 

Je zegt dat je hond 35 kg weegt. 

Voor kvv zou het betekenen dat je terug gaat van 5% van het lichaamsgewicht voer naar 2% en voor sommige honden soms zelfs 1% aan kvv. 

Met brokken is het ook zo maar het percentage is per voer verschillend. 

Welk voer geef je nu en hoe veel als ik vragen mag? 

Omdat je hond slechter is gaan eten maar wel wat eet, diarree heeft, zou het goed kunnen dat hij te veel krijgt. 

 

 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

@ Danielle, Carnibest is 1 van de duurste merken voor zover ik het weet, Dit is wat onze dierenwinkel het meest verkoopt en wat ons wat aangeraden, maar ik kan inderdaad wel even verder kijken in de buurt wat er nog meer is!

@Gabber, Mag ik vragen hoeveel eten hij krijgt? Je zegt dat je hond bijna 1 jaar is.Op die leeftijd daalt de behoefte aan eten enorm.Diarree krijgen honden vaak van te veel voer. Je zegt dat je hond 35 kg weegt. Voor kvv zou het betekenen dat je terug gaat van 5% van het lichaamsgewicht voer naar 2% en voor sommige honden soms zelfs 1% aan kvv. 

Van de brokken gaven we volgens de voedingstabel voor een volwassen hond van zijn gewicht. Daar zijn we ongeveer in het midden gaan zitten, soms ook afhankelijk van de hoeveelheid beweging iets meer of minder gegeven, daarmee zag hij er goed uit en bleef hij ook netjes op gewicht.

In de voedingstabel van de kvv werd 2 tot 3% van het lichaamsgewicht genoemd. Bij Diego is dat dus 700 tot 1200 gram. Omdat we hier net mee zijn begonnen kan ik niet goed zeggen wat hij hier precies van nodig heeft. Ook hier zijn we in het midden gaan zitten, voor het gemak 1 kilo per dag (dus 1 rol per dag). Dit heeft hij slechts 2 dagen helemaal opgegeten, toen we overstapten speelde de eetproblemen al.

We denken er ook aan om wel wat brokken te blijven voeren omdat dat wat handiger is als hij bijvoorbeeld uit logeren gaat of als de kvv niet op tijd ontdooid is. Dan zouden we dus 500 gram kvv gaan voeren en als tweede maaltijd kijken hoeveel aanvulling van brokken hij nog nodig heeft. Tot nu toe hebben we altijd goed naar zijn behoefte gekeken en is hij niet te dik of te dun geweest en at hij wel altijd vrolijk. Zoals nu, nu hij slecht eet. Halen we het voer ook weg als hij niets hoeft en bieden we het twee keer per dag kort aan. Als hij wel eet maar echt minder, dan gaan we ook minder aanbieden en kijken of hij dan op gewicht blijft.

Maargoed, ik ben bij de dierenarts geweest, hij is negatief getest op giardia. Maar aangezien het niet altijd mee naar buiten komt met de ontlasting en de symptomen volledig overeenkomen hebben we wel de medicatie ervoor meegekregen. Deze medicatie werkt ook tegen andere wormen e.d. en hij moest toch deze maand ontwormt worden dus we waren het erover eens dat we eerst dit gaan proberen. Het is een kuur van 5 dagen, als de klachten dan niet weggaan of weer terugkomen, gaan we weer naar de da!

 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Ik zou een tijdje pre- en probiotica geven om de darmflora een oppepper te geven (zeker nu tijdens/na de wormenkuur, wat natuurlijk ook weer een aanslag is op zijn spijsvertering). Bijvoorbeeld Puur Probiotic en Puur Digest (prebiotica), Opti Digest van Oropharma, of in tabletvorm zoals Lintbells YuDigest. Veendrenkstof (veenliquid) werkt in dat opzicht doorgaans ook prima.

Dit ondersteunt de weerstand, wellicht is het probleem daarna zelfs helemaal over. 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

" Het verschil tussen brokken en kvv is 2,5 keer de prijs in ons geval. Dat is voor ons best een bedrag om over na te denken aangezien ik momenteel nog studeer. Vandaar dat we in eerste instantie twijfelden of het echt nodig was. We willen uiteraard dat onze hond blij en gezond is dus als blijkt dat dit voer heel veel beter voor hem is twijfelen we daar niet over hoor ;-) "

als er bij de brokken  vaker een da rekening aan vast hangt, is het prijsverschil al heel anders hp-angel

Hopelijk geen giardia(maag darm infectie had da wel moeten vinden als die er was) ..maar ook indien wel giardia

meestal is vers voer een meerwaarde ivm een beter darmklimaat tegen kwaadaardige bacterieen

 

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Ik snap wel dat na 2 dagen de worst niet meer op kan want dat zou best eens te veel voor hem kunnen zijn. 

Onze hond weegt over de 50 kg en krijgt 600 a 700 gram kvv per dag. 

Dat is 1,1 a 1,2 procent en is meer dan genoeg voor hem. 

Ga ik meer geven wordt hij te dik en laat zijn eten ook staan. 

 

Je hond is in de lengte zowat uitgegroeid en zal daarom ook langzaam steeds minder nodig hebben. 

Ik zou eens 2x 300 gram per dag aanbieden en kijken of hij dan wel weer goed eet.

Zie je dat hij na een paar dagen nog honger heeft geef je eventueel 50 gram per keer extra erbij. 

Wees niet bang dat het te weinig is, ik geef al 40 jaar kvv en heb met mijn honden altijd onder de 2% voeding gezeten. 

2 boswandelingen van een uur per dag dus met een gemiddelde actievistijd. 

 

Fijn dat de test negatief was. 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

@WH, bedankt voor de tip! We hebben nog veendrenkstof staan, dit hebben we een tijdje gegeven maar we merkten toen weinig verschil.. Zal het nu in ieder geval weer geven tot het op is.

 

@ Gabber, Wauw wat een verschil met de indicatie van de fabrikant! Dit zou inderdaad best het e.e.a. kunnen verklaren, wat nog niet wegneemt dat hij van de een op de andere dag zijn brokken niet meer hoefde en een paar dagen niet heeft gegeten. Maar dat wijt ik voor nu maar aan de problemen die de medicatie hopelijk verhelpt aangezien hij alweer wat beter eet :)

 

@ Roos, Haha, dat was inderdaad ook onze gedachte, vandaar dat we eerst het voer hebben aangepast in de hoop dat dat zou helpen ;) En als het advies van Gabber inderdaad klopt bij onze hond dan scheelt dat ook weer ^^

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

" @WH, bedankt voor de tip! We hebben nog veendrenkstof staan, dit hebben we een tijdje gegeven maar we merkten toen weinig verschil.. Zal het nu in ieder geval weer geven tot het op is.
 
@ Gabber, Wauw wat een verschil met de indicatie van de fabrikant! Dit zou inderdaad best het e.e.a. kunnen verklaren, wat nog niet wegneemt dat hij van de een op de andere dag zijn brokken niet meer hoefde en een paar dagen niet heeft gegeten. Maar dat wijt ik voor nu maar aan de problemen die de medicatie hopelijk verhelpt aangezien hij alweer wat beter eet :-)
 
@ Roos, Haha, dat was inderdaad ook onze gedachte, vandaar dat we eerst het voer hebben aangepast in de hoop dat dat zou helpen ;-) En als het advies van Gabber inderdaad klopt bij onze hond dan scheelt dat ook weer ^^ "

Je hebt toch een reu, heb je die laten helpen? 

Ik heb een op en top mannetje en gelukkig een rustige zonder al te veel drift. 

Rond de leeftijd van 1 jaar had ik het zelfde probleem. 

Ik dacht eerst dat hij misschien ergens een loops teefje had geroken en daarom ineens niet meer at. 

Kivo weigerde hij ineens, toen naturis geprobeerd en hij kokhalsde er zelfs van.

Smuldier, darf en vervolgens tamro barf flakes en die laatste 3 geef ik nu met sanofor en een paar keer per week zeewier er door. 

Sanofor omdat hij zand bleef eten vanaf de herfst.

Ik geef nu sinds een paar dagen Fokker Country allergiemix er door en wonder boven wonder eet hij ook al een paar dagen geen modder en zand meer. Ik ben dus positief tot nu toe. 

Vroeger gaven we de honden kvv met brood  zeewier en gistocal. Nooit honden gehad die zand aten. 

 

 

 

honden page profiel Myrthe en DiegoMyrthe en Diego

honden foto van Myrthe en Diego

De medicatie lijkt te helpen, het gaat al heel veel beter! We hebben een andere smaak kvv geprobeerd en sinds gisteren eet hij weer normaal! Opluchting dus, hopelijk blijft het nu goed gaan!

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

" De medicatie lijkt te helpen, het gaat al heel veel beter! We hebben een andere smaak kvv geprobeerd en sinds gisteren eet hij weer normaal! Opluchting dus, hopelijk blijft het nu goed gaan! "

fijn!hp-thumbsup

Volgende forumvraag: Naturo, meningen gevraagd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^