Een hondje erbij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElzaElza

Hallo ik heb een labrodoodle van 4 jaar, een reu. Ik zou er graag een hond bij nemen. Ik vraag mij een paar dingen af.. ben benieuwd wat jullie daar van denken.

Toen ik onze hond als pup kreeg heb ik veel tijd geinvesteerd om hem alleen te leren zijn. Dat kostte in het begin veel tijd en energie. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Ookal laat ik hem niet vaak en niet lang alleen... hij kan ontspannen alleen thuis blijven als het moet. Ik vroeg mij af: als ik nu een pup aanschaf, zal die dan makkelijker leren alleen thuis te zijn.. eigenlijk zal hij dan nooit alleen zijn, want daar is altijd mijn andere hond. Of zal ik toch moeten oefenen hem alleen thuis te laten? Iemand ervaring?

De belangrijkste reden om een hond erbij te nemen is de gezelligheid en het plezier. Daarbij komt dat mijn hond erg bang is voor mensen die hij niet kent, hij is erg gefocust op andere honden. Ik denk dat als hij een vriendje van thuis mee krijgt dat het dan makkelijker is om hem naar een oppas te brengen.. dan zijn ze in elk geval samen. Ik ga ervan uit dat ik niet weer zo’n bange hond tref :-) Zou dat zo werken? 

En mijn laatste vraag heeft iemand ervaring met een pup erbij nemen na een aantal jaren. Mijn hond is nu 4. Hoe groot is de kans dat het uiteindelijk niet werkt ivm jaloezie. Of is dat gewoon een kwestie van oefenen en tijd?

Ok veel vragen... Hij lijkt me gewoon heerlijk er nog een erbij te nemen. Ik heb nu een labradoodle (eigenlijk meer poedel) ik denk eraan om er een koningspoedel bij te nemen.

bedankt!

honden page profiel JamaicaJamaica

Ik kan je niet helpen, maar je komt nu wel opnieuw onder de aandacht. Hier 5 honden, maar die kwamen hier niet als pup. Misschien zou je een herplaatser kunnen overwegen? Die kunnen vaak al alleen zijn en je weet meteen of het klikt met jouw hond, want met een pup weet je dat nooit.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Je zegt dat je hond erg gefocust is op andere honden? Ik neem aan dat je dat dan bedoeld op een positieve manier.

 

Mocht je een pup in huis halen dan moet je zeker gaan oefenen met alleen zijn, ik deed dit na 2 weken zodat ze eerst lekker kunnen wennen. Je hebt er later alleen maar profijt van. Stel je moet onverwachts weg of wat dan ook.

 

Is je oudste hond nu goed stabiel? Dan zou hij de pup hierin kunnen ondersteunen. Je hoeft echt niet weer zn bang hondje te krijgen, maar het kan wel.  Het is dan niet handig als je oudste hond niet stabiel genoeg is.

 

Mijn honden accepteerden elkaar eigenlijk gelijk. Je moet het wel de tijd geven en beide evenveel aandacht. Vooral ook blijven doen wat je altijd deed met de oudste.

 

Mijne gaan ook soms samen naar een oppas en spelen dan heerlijk met elkaar, ze hebben ook steun aan elkaar. Maar ook dit heeft tijd nodig. Ze kunnen ook niks van elkaar willen weten. Hoe groot de kans is dat het niet werkt is niet te zeggen. Dit is per hond verschillend. Het is wel heel belangrijk dat je oudste hond stabiel is en ook andere honden om zich heen leuk vindt.

 

Ik ben zelf heel blij dat ik toch de keuze heb gemaakt voor een 2e hond. Zat ook met zoveel vragen. Maar mijn oudste was altijd dol op andere honden en was dit gelukkig ook op de kleine. 

honden page profiel ElzaElza

Hallo, bedankt voor jullie reacties.

ik vind een herplaatser inderdaad ook het overwegen waard, maar een pup is natuurlijk gewoon zo leuk. Maar misschien past een herplaatser beter bij onze situatie.

Met gefocust op honden bedoel ik dat hij graag met andere honden speelt, maar mensen links laat liggen. Het duurt erg lang voor hij uit zichzelf op een bekende af gaat. Als ik bij mijn vriendin komt stuift hij op haar hond af... haar hond stuift op mij af.. zo bedoel ik het. Het is gewoon een leuke gezellige hond met een grote reservering voor mensen. Wil je een knuffeltje van hem, dan heb je heel veel geduld nodig. Hij komt wel bij je kijken.. snuffeltje wat, kusje krijg je ook nog wel, maar hij vindt het niet prettig om door onbekende aangehaald te worden.. dat kost erg veel tijd. Hij is nieuwsgierig en probeert zijn angst te onverwinnen..

Bedankt ook voor delen ervaring met je 2e pup.. klinkt natuurlijk ook logisch. Wat bedoel je precies met stabiel? Hij kan goed en rustig alleen blijven. Bedoel je dat. Soms vraag ik mij af een een pup de onzekerheid naar mensen zal kopieren. Dat wil ik natuurlijk niet. 

ik vermoed dat het een groot deel karakter is dat mijn hond zo voorzichtig en angstig is.. we hebben er veel ingeinvesteerd. Ik denk dat we veel verbeterd hebben/hem meer zelfvertrouwen hebben gegeven. Maar ik kan hem niet zomaar bij iemand achterlaten die hij niet kent en helemaal niet als erg geen andere honden zijn.. dan wordt hij doodongelukkig. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Je weet nooit van tevoren hoe twee honden samen gaan, niet met een volwassen hond en een pup, niet met twee volwassen honden. Ook een herplaatser komt binnen in het territorium van jouw hond en beiden zullen zich daarom in het begin anders gedragen dan wanneer ze beiden gesetteld zijn en gewend aan de nieuwe situatie.

 

Soms is het in het begin moeilijk maar gaat het later super goed, soms begint het goed en gaat het later totaal niet. Jaloezie valt best mee, laat alleen geen speeltjes, kluifjes of botjes slingeren; dat is een goede aanleiding voor gevechten. Geef ze die dingen dus alleen als jij toezicht houdt of ze apart van elkaar zitten zonder bij elkaar te kunnen komen.

 

Of een pup negatief gedrag van de oude hond overneemt... Kan. Maar karakter is een sterke bepalende factor. Mijn Momo heeft juist steun van Elsa met vuurwerk en andersom Elsa van Momo bij het alleen zijn. Ik moet dus juist trainen met Elsa om zonder Momo alleen te kunnen zijn want Momo heeft niet het eeuwige leven.

 

Punt is wel; Neem nooit een hond/pup voor de hond die je al hebt. Je moet het voor jezelf doen. Voor je hond hoeft het niet.

Volgende forumvraag: Bijtende Beagle
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^