Balans zoek

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MeikeMeike

Hoi, ik heb weer even wat advies nodig... 

 

Momo is nu 16 weken, en ik loop toch tegen een aantal dingen aan waarvan ik niet zo goed weet wat ik ermee moet.

 

Sinds kort gaat hij bij het zien van andere mensen of honden op straat niet alleen volledig uit zijn plaat (dat deed hij al langer: trekken, op de achterpoten staan), maar hij gaat ook blaffen. Daarbij maakt het niet uit of de prikkel vlakbij is of 20 meter verderop. Als het twee benen of 4 poten heeft, dan slaat hij aan. Wat moet ik daarmee? Soms ben ik het voor, dan probeer ik zijn aandacht te vangen en vast te houden, maar als hij de mens/de hond dan alsnog ziet, kan ik hem proberen af te leiden tot ik een ons weeg, het werkt niet. Vind het moeilijk te bepalen wat het nou is: frustratie dat hij er niet heen mag, angst, opwinding, ik weet het niet. Hoe kan ik dit gedrag ombuigen?

 

Bij mijn kinderen (10 en 14 jaar) blijft hij in voeten happen/opspringen. De instructie die ik ze heb gegeven is negeren en pas weer aandacht als hij rustig met 4 pootjes op de grond is, maar als ze dat gedaan hebben, begint hij gewoon weer van voren af aan. Kind dat door de woonkamer loopt: bingo, daar gaat hij achteraan om te springen en te happen. Kind dat rustig op de bank zit: idem dito.

 

Verder blijft hij echt heel erg snel overprikkeld. Als we na het zoveelste voorval tijdens een blokje om thuiskomen, is hij (logisch) niet te hanteren. Hij stormt dan door de kamer, bijt zich grommend en blaffend in mijn voet vast (doet echt pijn) en laat zich zeker niet vrijwillig naar de bench sturen of brengen. Meestal lok ik hem dan met voertjes, in het ergste geval moet ik hem oppakken. Zodra hij dan in zijn bench ligt, valt hij als een blok in slaap. Snap ik helemaal, maar hoe kan ik voorkomen dat hij zo ver komt? Ik moet toch echt met hem naar buiten om hem zijn behoeftes te laten doen! Ik heb geprobeerd om verschillende rondjes te lopen, voor de afwisseling, en ook om een tijd achter elkaar steeds hetzelfde rondje te lopen zodat het zo voorspelbaar mogelijk is, en ik merk geen verschil.

 

Het is niet zo dat we heel erg veel drukke dingen doen tijdens zijn wakkere periodes, ik probeer het een beetje af te wisselen. Even spelen OF even in de tuin OF even snuffelen naar voertjes OF een clickertraining van een paar minuten. Daarnaast probeer ik me zo goed mogelijk aan het ongeveer 1 uur op - 2 uur slapen ritme te houden. Maar dan nóg dit gedrag. Iemand een idee?

 

Ik vind het zo lastig, ik wil gewoon heel graag ontspannen genieten van mijn diertje, maar door dit soort dingen word ik zelf ook gespannen en dat merkt hij natuurlijk weer... Het is echt een beetje een vicieuze cirkel aan het worden die ik heel erg graag wil doorbreken, maar ik weet niet hoe!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Geduld. Kalmte. Ruimte.

 

Je hebt nog een erg jonge hond, die erg snel door het lint gaat en moeite heeft met zelfbeheersing.

Probeer dus zoveel mogelijk zelf het goede voorbeeld te geven zodat ie zich daaraan kan spiegelen + genoeg ruimte & rust rond hem te creëren zodat ie niet zo fel hoeft te reageren.

 

Op wandeling betekent dat dus: meer afstand houden van andere mensen/honden en zelf rustig blijven. Zie je iemand aankomen? Sla een zijpaadje in, loop in een ruime boog er omheen, of draai je desnoods terug. Maar blijf zelf kalm. Zoek rustige wandelgebieden op, waar je lekker samen op verkenning kan gaan, je hond kan snuffelen en de wereld kan ontdekken zonder te fel gestoord te worden door allerlei 'drukte'.

 

Je kan ook extra inzetten op het op afstand toekijken naar mens/dier.

Bijvoorbeeld: een wandelpad loopt naast een groot weiland. Ga dan op ruime afstand in het weiland staan met je hond en ga gewoon samen lekker kijken naar mens en hond die over het wandelpad voorbij komt. Kies je afstand zo ruim dat je hond er niet op reageert, alleen maar kijkt. Laat hem weten dat dat goed is. En de volgende keer verklein je de afstand een beetje, en ga je weer gewoon staan kijken naar de wereld. Zo leer je met mondjesmaat beheersing aan.

 

Binnenshuis geef je zelf het goede voorbeeld: bouw zelf rust in, ga op de bank zitten met een boekje, wees 'zen', hou het stil,... 

 

En wees geduldig. De pup is nog maar 16 weken. Een felle pup zelfbeheersing aanleren is nu eenmaal een werkje van lange adem, dat vraagt tijd...  

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Speelt Momo ook weleens los met andere honden?

 

Hoe blaft hij, wat gaat er aan vooraf? Wat gebeurt er als die andere hond dan gewoon bij Momo komt kijken? Dat soort dingen moet je observeren om te weten of het gaat om angst, waaksheid, willen spelen of agressie.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Hysterisch enthousiast zijn naar andere mensen en honden ken ik wel. Luna doet het ook. Die wil gewoon spelen, spelen, spelen. De enige manier om dit te voorkomen is het 'interessante object' spotten voor de hond dit doet en direct omdraaien en de andere kant op lopen, eventueel met een beloningskoekje meelokken. 

Een tip van de hondenschool om het happen en bijten in voeten en enkels te voorkomen was aluminiumfolie om je benen wikkelen. Ziet er niet uit maar honden houden daar niet van. Dan leren ze het -schijnbaar, ik heb het zelf niet nodig gehad- heel snel af.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^