Husky informatie gevraagd

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

Hallo allemaal!

Ik zit al tijden met een vraag en ik vind nergens echt een duidelijk antwoord. Dus ik hoop hier een antwoord te krijgen van ervaren husky eigenaren :) 

Mijn vriend en ik willen in het aankomende jaar een pup erbij. Wij hebben al een labrador van 3 jaar, super lief, sociaal en een beetje eigenwijs ;) nou vinden wij allebij husky's geweldige honden en zouden we graag een pup willen. Maar ik lees op heel veel sites en forums dat ze totaal niet alleen kunnen zijn. Nou is er bij ons bijna altijd iemand thuis. Mijn vriend werkt overdag en ik parttime in de avond. Onze hond is bijna nooit lang alleen, met een uitzondering als wij eens een verjaardag hebben of uiteten gaan bijvoorbeeld. Nou mijn vraag dus, is alleen zijn echt een groot probleem? De pup zal natuurlijk altijd in gezeldschap zijn van onze lab, maar ik heb ook berichten gelezen en verhalen gehoord dat dat niks uit zou maken... nou lang verhaal, maar ik hoop nu eindelijk een goed duidelijk antwoord te krijgen op deze simpele vraag ???? 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Je schrijft dat er bijna altijd iemand thuis is, en dat er nog een andere hond aanwezig is, dus dan zie ik het probleem niet, hoor. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Je hoort inderdaad dat veel husky's niet alleen kunnen zijn, het zijn echte roedelhonden.

En dan kunnen ze ook echt kunnen huilen als een wolf, als je  in een woonwijk woont zullen veel mensen dit kunnen horen. (en er niet blij mee zijn)

Maar als er bij jullie bijna altijd iemand thuis is, speelt dit probleem toch niet.

 

Waarom vinden jullie de husky zo leuk?

 

 

 

 

 

honden page profiel ..

honden foto van .

Je zou met ouders, familie, vrienden etc. Kunnen bespreken of hun klaar willen staan als oppas. Voor het geval dat je een husky treft die echt niet alleen kan zijn en jullie een dagje/avondje weg willen. 

 

Ik heb dit 'probleem' ook vaker gehoord bij husky's. Dus je loopt altijd de kans dat je een pup treft die er veel last van heeft. 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Misschien stomme vraag, maar vind het wel bij je vraag horen. Hoe komt het dat ze dat karaktertrekje nog hebben? Ik bedoel, van heel veel rassen zijn de basis eigenschappen er uitgefokt. Als in; sommige labradors geen jacht, herder niet drijven, niet elke stafford is een moordmachine, maar de husky blijft deze houden. Hoe kan dat dan?

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

" Je hoort inderdaad dat veel husky's niet alleen kunnen zijn, het zijn echte roedelhonden.
En dan kunnen ze ook echt kunnen huilen als een wolf, als je  in een woonwijk woont zullen veel mensen dit kunnen horen. (en er niet blij mee zijn)
Maar als er bij jullie bijna altijd iemand thuis is, speelt dit probleem toch niet.
 
Waarom vinden jullie de husky zo leuk?
 
 
 
 
  "

 Ik vind hun eigenwijze karakter geweldig. ;)  we vinden het ook heerlijk om hele grote wandelingen te maken door de natuur en op stranden dus een actieve hond is ook wel fijn. De honden moeten er natuurlijk ook van kunnen genieten!

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

" Misschien stomme vraag, maar vind het wel bij je vraag horen. Hoe komt het dat ze dat karaktertrekje nog hebben? Ik bedoel, van heel veel rassen zijn de basis eigenschappen er uitgefokt. Als in; sommige labradors geen jacht, herder niet drijven, niet elke stafford is een moordmachine, maar de husky blijft deze houden. Hoe kan dat dan? "

 Ja dat vraag ik mij ook af, onze labrador retriever is echt geen jacht hond, terwijl hij wel bij een jachthonden fokker vandaan komt. En het retriever gedeelte ontbreekt ook bij hem  

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

" Je schrijft dat er bijna altijd iemand thuis is, en dat er nog een andere hond aanwezig is, dus dan zie ik het probleem niet, hoor.  "

 Het gaat mij ook echt alleen om die paar keer dat we wat langer van huis zijn. Ik wil niet mijn buren tot last zijn natuurlijk, maar ik vind het voor al niet leuk voor de hond als die een paar uur zit te huilen. Vandaar dat ik benieuwd ben naar eigenaren hoe die het ervaren. Ik snap natuurlijk dat ze moeten wennen, maar onze lab heeft nooit gehuild zelfs de eerste avond niet. Die vond het niet spannend of we er nou wel of niet waren als hij zn eten maar kreeg 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

"  Ik vind hun eigenwijze karakter geweldig. ;-)  we vinden het ook heerlijk om hele grote wandelingen te maken door de natuur en op stranden dus een actieve hond is ook wel fijn. De honden moeten er natuurlijk ook van kunnen genieten! "

 

Ze zijn niet eigenwijs, ze hebben een bepaald instinct en genen die erin verankerd zitten.

Daar moet je inderdaad mee om kunnen gaan.

Net als dat ze vrijwel nooit los kunnen lopen vanwege het grote jachtinstinct.

Maar alle eigenschappen bij elkaar, als dit bij je past en je kan ermee omgaan, dan zijn het fijne en leuke honden. 

En als je er van te voren goed geïnformeerd bent wat voor hond je in huis haalt, dat is toch prima!

De mensen die ik ken met een husky, die willen niet anders ondanks de 'nadelen' van hun hond, dat ze bv niet los kunnen lopen.

 

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

"  
Ze zijn niet eigenwijs, ze hebben een bepaald instinct en genen die erin verankerd zitten.
Daar moet je inderdaad mee om kunnen gaan.
Net als dat ze vrijwel nooit los kunnen lopen vanwege het grote jachtinstinct.
Maar alle eigenschappen bij elkaar, als dit bij je past en je kan ermee omgaan, dan zijn het fijne honden.  "

 Ja dat bedoel ik met "eigenwijs" onze lab heeft ook een sterke eigen wil om het maar even zo te noemen. Waar we met veel geduld mee om moeten gaan. Maar het past wel bij ons. En met dat los lopen weet ik niet, ik zie ze op het strand en bij ons in het losloop bos genoeg loslopen en dat gaat volgens mij goed. Ik woon niet ergens waar wild rondloopt. Hooguit een haas of konijnen maar in die gebieden mogen honden ook niet los lopen gelukkig

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

"  Ja dat bedoel ik met "eigenwijs" onze lab heeft ook een sterke eigen wil om het maar even zo te noemen. Waar we met veel geduld mee om moeten gaan. Maar het past wel bij ons. En met dat los lopen weet ik niet, ik zie ze op het strand en bij ons in het losloop bos genoeg loslopen en dat gaat volgens mij goed. Ik woon niet ergens waar wild rondloopt. Hooguit een haas of konijnen maar in die gebieden mogen honden ook niet los lopen gelukkig "

Denk er niet te licht over. Husky's en schapen is bijvoorbeeld een hele slechte combinatie, ze ruiken schapen al van veraf en hou ze dan nog maar eens tegen. Al meerdere malen meegemaakt dat er een Husky tussen de kudde sprong, met hele nare gevolgen...

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

" Denk er niet te licht over. Husky's en schapen is bijvoorbeeld een hele slechte combinatie, ze ruiken schapen al van veraf en hou ze dan nog maar eens tegen. Al meerdere malen meegemaakt dat er een Husky tussen de kudde sprong, met hele nare gevolgen... "

 Oh bah wat erg! Bedankt voor de waarschuwing. Ik blijf er voorlopig nog over twijfelen en (nog) meer onderzoek naar doen. Het blijft toch een grote beslissing (vind ik) 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

http://www.abajomy.be/VragenS.htm

Denk er inderdaad zéker niet te licht over! Ze zijn absoluut niet te vergelijken met een labrador! Lees bovenstaande link maar eens aandachtig door en neem alle punten goed in overweging. Veel husky’s kunnen inderdaad nooit los lopen omdat ze vreselijk jagen (en in het geval van een husky betekent dit doden). Uitzonderingen zijn er altijd maar als je per se een hond wil die los van de lijn kan zou ik er niet aan beginnen. Dat kan alleen maar tot teleurstellingen leiden. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Misschien een tip, maar lees je eens in over de Finse Lapphund. Ze hebben wel iets weg van Husky's, maar zijn veel makkelijker trainbaar, kunnen over het algemeen prima loslopen en doordat ze veel als herdershond zijn gebruikt, is het jachtinstinct ook veel minder aanwezig en zijn ze veel meer baas en gezin gericht. Een kennis van ons heeft er een, die heeft er ook een schapentraining mee gedaan, dat doet 'ie echt super. Hele lieve en slimme honden!

 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Ts het is goed om er rekening mee te houden dat een husky idd niet alleen kan zijn. 

Maar ik zou het wel gaan trainen van pup af aan. 

Ik ken enkele hussen die wel gewoon een paar uurtjes alleen kunnen zijn zonder de complete woning te verbouwen. 

 

Toevallig kon die van mij dat dus niet. 

Meen aannemer van een sloopbedrijf zou m graag in dienst hebben genomen  net als de brandweer met zn gejoel 

er is altijd een andere hond bij geweest maar dat maakte geen zier uit. 

 

Ook moet je wr rekening mee houden dat een Hus wegloopt. 

En serieus ontsnappingsroutes ontdekt( of zelf maakt ) waar jij nooit bij hebt stil gestaan. 

 

Maar ik ken zeker wel hussen die los kunnen lopen hoor. 

Ook dit zou ik proberen goed te trainen van pup af aan.

En dat elke Hus in een moordmachine veranderd als het losloopt is dikke onzin. 

Maar ze kunnen idd gaan jagen. 

 

Het is goed om er van uit te gaan dat je hond dan niet alleen kan zijn en niet los kan lopen dat scheelt teleurstellingen en het is meegenomen als het wel lukt. 

Ik zou dit dus wel vooraf trainen. 

 

Een Hus is ook een hond dat graag werkt en bezig is mét zijn mens eventueel zou je met je Hus kunnen steppen. 

 

Ps een Finse lappen hond is niks te vergelijken met een husky. 

 

 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Als je een husky wilt moet je tonnen geduld hebben. 

Een  flink gevoel voor humor .

Een goede stofzuiger. 

Als je dit hebt dan is deze clown een geweldig gezeldschap

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Misschien stomme vraag, maar vind het wel bij je vraag horen. Hoe komt het dat ze dat karaktertrekje nog hebben? Ik bedoel, van heel veel rassen zijn de basis eigenschappen er uitgefokt. Als in; sommige labradors geen jacht, herder niet drijven, niet elke stafford is een moordmachine, maar de husky blijft deze houden. Hoe kan dat dan? "

 

Gelukkig dat de basiseigenschappen nog in de hond zitten! Dat maakt een ras nu net een ras, toch?

 

Eigenlijk is de stelling 'ze kunnen niet alleen zijn' niet correct.

Ze kunnen heel goed alleen zijn: zo lopen ze bijvoorbeeld met plezier op hun eentje weg om eindeloos te gaan zwerven  

Het is net die hunker naar vrijheid en het verlangen om de wereld te verkennen dat maakt dat ze niet graag thuis achterblijven terwijl hun mens weggaat. Ze willen namelijk graag mee! Ze willen graag samen op avontuur. En dus gaan ze roepen .

 

Als je echter dit 'alleen achter blijven' van 0 af aanleert en opbouwt, en ervoor zorgt dat de hond zich steeds ontspannen en voldaan voelt als je deze oefeningetjes doet, dan komt dat vast wel goed.

 

Wat het weglopen betreft: begin meteen, vanaf de eerste dag, met het laten loslopen op veilige plaatsen. En zorg dat je dan samen dingen doet die de pup interessant vindt: samen een holletje uitgraven, zoekspelletje tussen de struiken, door het hoge gras banjeren, enz. Zodat ie op een natuurlijke manier, vanuit zichzelf, graag bij jou is. En niet omdat jij dat van hem eist (commando's).

Het is geen garantie dat ie dan ook op latere leeftijd in je buurt blijft, maar het geeft je wel de beste kansen dat het lukt, omdat je hebt ingezet op de basis: namelijk jullie vriendschapsverbintenis. En die is zeer sterk bij een poolhond. Ze mogen dan graag onafhankelijke denkers zijn, emotioneel zijn ze zeer innig met je verbonden en hebben ze een zeer gul hart. 

 

Als je voor een pup gaat: zoek een verantwoorde, ethische fokker die veel aandacht besteedt aan de eigenheid van het ras (karakter, aard).

Bij Huskies van dubieuze fok (zoals broodfok) zie je te vaak dat de mooie, rastypische eigenschappen ontbreken, en dat is jammer. 

 

 

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

 Heb weer een hoop om over na te denken. Wat fijn dat iedereen zo behulpzaam is hier, heb een hoop dingen gelezen die ik nog niet wist, en waar ik om moet denken of dat wel bij ons in huis past. Heel er bedankt voor de info allemaal! 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

"  
Gelukkig dat de basiseigenschappen nog in de hond zitten! Dat maakt een ras nu net een ras, toch?
 
Eigenlijk is de stelling 'ze kunnen niet alleen zijn' niet correct.
Ze kunnen heel goed alleen zijn: zo lopen ze bijvoorbeeld met plezier op hun eentje weg om eindeloos te gaan zwerven  
Het is net die hunker naar vrijheid en het verlangen om de wereld te verkennen dat maakt dat ze niet graag thuis achterblijven terwijl hun mens weggaat. Ze willen namelijk graag mee! Ze willen graag samen op avontuur. En dus gaan ze roepen .
 
Als je echter dit 'alleen achter blijven' van 0 af aanleert en opbouwt, en ervoor zorgt dat de hond zich steeds ontspannen en voldaan voelt als je deze oefeningetjes doet, dan komt dat vast wel goed.
 
Wat het weglopen betreft: begin meteen, vanaf de eerste dag, met het laten loslopen op veilige plaatsen. En zorg dat je dan samen dingen doet die de pup interessant vindt: samen een holletje uitgraven, zoekspelletje tussen de struiken, door het hoge gras banjeren, enz. Zodat ie op een natuurlijke manier, vanuit zichzelf, graag bij jou is. En niet omdat jij dat van hem eist (commando's).
Het is geen garantie dat ie dan ook op latere leeftijd in je buurt blijft, maar het geeft je wel de beste kansen dat het lukt, omdat je hebt ingezet op de basis: namelijk jullie vriendschapsverbintenis. En die is zeer sterk bij een poolhond. Ze mogen dan graag onafhankelijke denkers zijn, emotioneel zijn ze zeer innig met je verbonden en hebben ze een zeer gul hart. 
 
Als je voor een pup gaat: zoek een verantwoorde, ethische fokker die veel aandacht besteedt aan de eigenheid van het ras (karakter, aard).
Bij Huskies van dubieuze fok (zoals broodfok) zie je te vaak dat de mooie, rastypische eigenschappen ontbreken, en dat is jammer. 
 
  "

 Ja absoluut! Begrijp me ook zeker niet verkeerd hoor, anders worden alle honden hetzelfde en dat is ook niet leuk. Maar waarom zijn bij vele rassen toch een aantal dingen weggefokt/vermindert maar blijft dit zo ingebakken bij huskys? Dat vroeg ik me gewoon af.. Ik zelf zou ook best een husky willen maar toch zijn er net wat eigenschappen die me niet aanstaan (niet los, huilen en je huis verbouwen) die ik toch niet graag zie dus ook geen risico neem. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

toch zijn er net wat eigenschappen die me niet aanstaan (niet los, huilen en je huis verbouwen) die ik toch niet graag.

 Het huilen en het huis verbouwen zijn meestal uitingen van een emotie (en geen eigenschap op zich). Emoties zoals verveling, frustratie, boosheid, enz.

Als je je hond kan bieden wat ie nodig heeft en zijn eigenheid respecteert, dan voelt ie zich voldaan en tevreden en heeft ie geen reden om je huis te gaan verbouwen. Dan zijn het binnenshuis echte rustige bankhangers.

Maar als je hem niét kan geven waar ie behoefte aan heeft, ja, dan zal je het geweten hebben. Daar zijn ze heel duidelijk in, haha .

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Maar waarom zijn bij vele rassen toch een aantal dingen weggefokt/vermindert maar blijft dit zo ingebakken bij huskys? Dat vroeg ik me gewoon af.. 

 Nog even hierover:

Er is een verschil tussen raseigenschappen die er oorspronkelijk door de mens zijn ingefokt (en daarna weer zijn afgezwakt) zoals herderen, apporteren, e.d., en eigenschappen die vanuit de hond zelf komen. Een Husky is een oertype, dit zijn honden die nog dicht bij hun oorsprong en instincten staan. Dat ie graag gaat zwerven of een hoge prooidrift heeft, zijn bijvoorbeeld eigenschappen die hij vanuit zichzelf, vanuit zijn oorsprong als dier al heeft, het is niet iets wat er door de mens is ingefokt.

En dus is deze natuurlijke eigenschap moeilijker weg te fokken dan eigenschappen die er bij bepaalde rassen door de mens, en ten dienste van de mens, zijn ingefokt.

 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Misschien stomme vraag, maar vind het wel bij je vraag horen. Hoe komt het dat ze dat karaktertrekje nog hebben? Ik bedoel, van heel veel rassen zijn de basis eigenschappen er uitgefokt. Als in; sommige labradors geen jacht, herder niet drijven, niet elke stafford is een moordmachine, maar de husky blijft deze houden. Hoe kan dat dan? "

Labradors (zeker de werklijnen) zijn over het algemeen uitstekende jachthonden - geen zelfstandige jagers die prooien vangen en doden, maar gehoorzame jachthonden die samenwerken met de baas, en zijn bovenal uitstekende apporteurs. Daarvoor zijn bepaalde eigenschappen vereist, net als voor iedere andere taak. In het geval van de retriever is dit bijvoorbeeld: stabiel karakter, zacht in de bek, werkwillig, leergierig, waterliefhebbend. Vaak is het een combinatie van nature (aangeboren eigenschappen/aanleg) en nurture (opvoeding), waarvan het aandeel aanleg niet onderschat dient te worden! Precies ditzelfde geldt voor herdershonden en hoed/drijfinstinct, staffords met een drift om te knokken, en ga zo maar door. 

Sommige rassen hebben verschillende typen of lijnen. Showlijnen bezitten de oorspronkelijke werkeigenschappen en instincten vaak minder sterk. Die zijn voornamelijk gefokt op uiterlijk, om aan de rasstandaard te voldoen. Deze honden worden vaak gehouden als huishond/showhond, en niet als werkhond. Dan zie je dus wel eens staffords die goed met andere honden overweg kunnen, husky's die amper of zelfs niet jagen en border collies die niet drijven. Dit zijn echter uitzonderingen, in veel gevallen zal de oorspronkelijke taak nog altijd (sterk) doorschemeren in de aard van de hond. Verdiep je dus altijd goed in het (voormalige) doel van het ras - het zou zomaar kunnen zijn dat je huskypup uit twee 'milde' ouders een fervent jager blijkt te zijn.  Het is onrealistisch en oneerlijk naar de hond om te verwachten dat ieder ras volledig te vormen valt naar jouw wensen, of te verwachten dat jij wel een uitzondering treft (dus: een niet-jagende husky, een niet-drijvende border collie, een niet-vechtende stafford). Respecteer de aangeboren eigenschappen van het ras waarvoor je kiest of kies voor een ander ras dat wél bij je past. 

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

" Labradors (zeker de werklijnen) zijn over het algemeen uitstekende jachthonden - geen zelfstandige jagers die prooien vangen en doden, maar gehoorzame jachthonden die samenwerken met de baas, en zijn bovenal uitstekende apporteurs. Daarvoor zijn bepaalde eigenschappen vereist, net als voor iedere andere taak. In het geval van de retriever is dit bijvoorbeeld: stabiel karakter, zacht in de bek, werkwillig, leergierig, waterliefhebbend. Vaak is het een combinatie van nature (aangeboren eigenschappen/aanleg) en nurture (opvoeding), waarvan het aandeel aanleg niet onderschat dient te worden! Precies ditzelfde geldt voor herdershonden en hoed/drijfinstinct, staffords met een drift om te knokken, en ga zo maar door. 
Sommige rassen hebben verschillende typen of lijnen. Showlijnen bezitten de oorspronkelijke werkeigenschappen en instincten vaak minder sterk. Die zijn voornamelijk gefokt op uiterlijk, om aan de rasstandaard te voldoen. Deze honden worden vaak gehouden als huishond/showhond, en niet als werkhond. Dan zie je dus wel eens staffords die goed met andere honden overweg kunnen, husky's die amper of zelfs niet jagen en border collies die niet drijven. Dit zijn echter uitzonderingen, in veel gevallen zal de oorspronkelijke taak nog altijd (sterk) doorschemeren in de aard van de hond. Verdiep je dus altijd goed in het (voormalige) doel van het ras - het zou zomaar kunnen zijn dat je huskypup uit twee 'milde' ouders een fervent jager blijkt te zijn.  Het is onrealistisch en oneerlijk naar de hond om te verwachten dat ieder ras volledig te vormen valt naar jouw wensen, of te verwachten dat jij wel een uitzondering treft (dus: een niet-jagende husky, een niet-drijvende border collie, een niet-vechtende stafford). Respecteer de aangeboren eigenschappen van het ras waarvoor je kiest of kies voor een ander ras dat wél bij je past.  "

 Mooi gezegd! Ik zie jammer genoeg te vaak om mij heen dat mensen een hond nemen vanwege het uiterlijk maar dat hun karakter uiteindelijk niet in de smaak valt. Waar de hond dan weer de dupe van is. Soms moet je je eigen wil even aan de kant zetten en bedenken wat goed is voor de hond. Daarom doe ik veel onderzoek naar verschillende rassen voor ik aan een hond begin. Huksy's bijvoorbeeld zijn prachtige dieren maar na deze informatie en alle andere info wat ik heb gelezen misschien niet de hond voor ons en onze omgeving. En niet om mezelf te prijzen ofzo, maar het zou fijn zijn als meer mensen er zo over denken, en stoppen met honden aanschaffen alleen vanwege hun uiterlijk, zodat dat soort honden niet weer in een asiel eindigen

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

"  Het huilen en het huis verbouwen zijn meestal uitingen van een emotie (en geen eigenschap op zich). Emoties zoals verveling, frustratie, boosheid, enz.
Als je je hond kan bieden wat ie nodig heeft en zijn eigenheid respecteert, dan voelt ie zich voldaan en tevreden en heeft ie geen reden om je huis te gaan verbouwen. Dan zijn het binnenshuis echte rustige bankhangers.
Maar als je hem niét kan geven waar ie behoefte aan heeft, ja, dan zal je het geweten hebben. Daar zijn ze heel duidelijk in, haha . "

 Ho even mijn Hus kreeg toch alles wat ie nodig had en meer. 

Die was echt wel voldaan na een wandeling. 

Deze waren meestal ook zoals jij boven hebt beschreven. 

Ook gingen wij van de paden af , ontdekten nieuwe plaatsen enz enz . 

Maar alleen zijn .... 

zodra ik weg was ging ie joelen en slopen. 

En dat was niet omdat ie iets tekort kwam 

 

Ik ken overigens nog een paar  hussen enkele ervan kunnen zonder problemen thuis blijven alleen maar enkele andere toch echt niet

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Ik heb ook Finse Lapjes, dan heb je wel het typische oertype uiterlijk maar ze zijn een stuk minder eigenwijs... lopen niet weg etc etc (oke soms lopen ze een stukje bij je weg maar ze houden je wel in de gaten Haha!). Het zijn harde werkers maar werken alleen wanneer ze het nut er van in zien Haha  dus je hebt zeker wel dat eigenzinnige wat je zoekt. 

Ze kunnen in ieder geval prima alleen zijn 

 

Ze hebben licht jachtinstinct, het enige wat ze soms proberen te pakken zijn muisjes Haha. In het bos zijn ze wel alert op reeën etc dus je moet zelf ook wel alert zijn.

 

Op mijn profiel staat wel meer informatie :)

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

"  Ho even mijn Hus kreeg toch alles wat ie nodig had en meer. 
Die was echt wel voldaan na een wandeling. 
Deze waren meestal ook zoals jij boven hebt beschreven. 
Ook gingen wij van de paden af , ontdekten nieuwe plaatsen enz enz . 
Maar alleen zijn .... 
zodra ik weg was ging ie joelen en slopen. 
En dat was niet omdat ie iets tekort kreeg. 
 
Ik ken overigens nog eenparig hussen enkele ervan kunnen zonder problemen thuis blijven alleen maar enkele andere toch echt niet
  "

 Maar jouw hond was toch een herplaatser met niet zo'n fijn verleden, of vergis ik me? Je hebt het hem niet van pup-af op een opbouwende manier kunnen aanleren, hij had bepaald gedrag al gelinkt aan bepaalde emoties. En dus uit hij de emoties die hij voelt op een manier die hij al kent...

honden page profiel JudithJudith

honden foto van Judith

" Ik heb ook Finse Lapjes, dan heb je wel het typische oertype uiterlijk maar ze zijn een stuk minder eigenwijs... lopen niet weg etc etc (oke soms lopen ze een stukje bij je weg maar ze houden je wel in de gaten Haha!). Het zijn harde werkers maar werken alleen wanneer ze het nut er van in zien Haha  dus je hebt zeker wel dat eigenzinnige wat je zoekt. 
Ze kunnen in ieder geval prima alleen zijn 
 
Ze hebben licht jachtinstinct, het enige wat ze soms proberen te pakken zijn muisjes Haha. In het bos zijn ze wel alert op reeën etc dus je moet zelf ook wel alert zijn.
 
Op mijn profiel staat wel meer informatie :-)
  "

 Oh super ik zal er even wat meer over lezen! Bedankt voor de reactie

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Ik heb ook Finse Lapjes, dan heb je wel het typische oertype uiterlijk maar ze zijn een stuk minder eigenwijs... lopen niet weg etc etc (oke soms lopen ze een stukje bij je weg maar ze houden je wel in de gaten Haha!). Het zijn harde werkers maar werken alleen wanneer ze het nut er van in zien Haha  dus je hebt zeker wel dat eigenzinnige wat je zoekt. 
Ze kunnen in ieder geval prima alleen zijn 
 
Ze hebben licht jachtinstinct, het enige wat ze soms proberen te pakken zijn muisjes Haha. In het bos zijn ze wel alert op reeën etc dus je moet zelf ook wel alert zijn.
 
Op mijn profiel staat wel meer informatie :-)
  "

 oh wat leuk! Ik ga ook lezen!

Maar die reactie op reeën: is dat niet meer hun drijf-/hoedinstinct omdat ze vroeger vooral voor het bijeenhouden van rendieren werden gebruikt?

 

Edit: Oh wat zijn ze leuk, Marijke!

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

"  Mooi gezegd! Ik zie jammer genoeg te vaak om mij heen dat mensen een hond nemen vanwege het uiterlijk maar dat hun karakter uiteindelijk niet in de smaak valt. Waar de hond dan weer de dupe van is. Soms moet je je eigen wil even aan de kant zetten en bedenken wat goed is voor de hond. Daarom doe ik veel onderzoek naar verschillende rassen voor ik aan een hond begin. Huksy's bijvoorbeeld zijn prachtige dieren maar na deze informatie en alle andere info wat ik heb gelezen misschien niet de hond voor ons en onze omgeving. En niet om mezelf te prijzen ofzo, maar het zou fijn zijn als meer mensen er zo over denken, en stoppen met honden aanschaffen alleen vanwege hun uiterlijk, zodat dat soort honden niet weer in een asiel eindigen "

  En zo is het! Uiteindelijk word je als baasje ook alleen maar ongelukkig van een niet-passende hond. Een hond is zoveel meer dan zijn uiterlijk. Ik ken bijvoorbeeld ook mensen met een wolfhond die de aard van het beestje ongelofelijk onderschat hadden, waardoor de omgang met de hond iedere dag weer een 'gevecht' is. Zo ook met mensen die dachten dat ze een staffordshire terriër met socialisatie wel 'even sociaal konden maken'. Dat lijkt mij erg naar, een hond heb je immers voor je plezier, om van te genieten. Als ik puur op uiterlijk zou kiezen dan zouden er ook héél andere honden rondlopen hier, bijvoorbeeld zo'n sierlijke Saluki, of een prachtige Akita... Maar ik zou gillend gek worden van de karakters van deze rassen, het past gewoonweg niet bij mij, hoe mooi ik ze ook vind. 

Als het uiterlijk van de husky je aanspreekt is het, zoals al eerder genoemd is, misschien wel zinnig om je te verdiepen in de noordelijke herdershonden. Het zou zomaar kunnen dat dergelijke rassen wel bij jullie passen - ze zijn in ieder geval een stuk minder zelfstandig en onafhankelijk dan de husky, en gefokt voor zeer diverse taken, zoals waken, drijven, mensen/kinderen warm houden in de kou, soms ook jagen. Bijvoorbeeld de IJslandse herdershond, de Laplandse herdershond (lapinporokoira), Finse lappenhond (lapinkoira), Zweedse lappenhond, Zweedse Vallhund (Västgötaspets) en Noorse Buhund. Of, wat natuurlijk ook een optie zou kunnen zijn, ga op zoek naar een volwassen herplaatser, dan heb je een stuk meer zicht op wat je kunt verwachten. 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

"  Maar jouw hond was toch een herplaatser met niet zo'n fijn verleden, of vergis ik me? Je hebt het hem niet van pup-af op een opbouwende manier kunnen aanleren, hij had bepaald gedrag al gelinkt aan bepaalde emoties. En dus uit hij de emoties die hij voelt op een manier die hij al kent... "

 Ah zo op die manier. 

Ja was idd een hetplaatser met het nodige meegemaakt ja. 

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: 2e pup, ervaringen en tips?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^