2e pup, ervaringen en tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Goedemorgen allemaal en een gelukkig nieuwjaar!

Sinds September hebben wij Nia een prazsky krysarik pup. Er zijn hier in de US maar zo'n 4 (erkende) fokkers dus wij stonden op een interesse lijst bij alle 4. Nu hadden wij al aangegeven toen wij Nia kregen dat wij op een gegeven moment wel een 2e pup er bij wouden. Nu is dat deze week zover. Iets sneller dan we hadden verwacht haha maar enorm welkom. Wij hadden al de luxe positie dat Nia mee naar kantoor kon (hadden een klein kantoortje met maar 6 man) maar sinds 2 weken voor kerst is ons kantoor gesloten en voeren wij ons werk uit vanuit huis. Dus naar mijn idee scheelt ons dat al enorm veel stress/zorgen.

Wat zijn de do's en don'ts bij het introduceren van een 2e pup? En de do's en don'ts qua het hebben van 2 honden?

Een beetje info over Nia: Nia is nu 7 maanden oud en redelijk goed opgevoed, al zijn we nog niet klaar en willen we nog meer puppy training doen. Ze heeft de eerste puppy training succesvol afgerond, helaas hebben we niet aan de 2e ronde kunnen beginnen omdat ze toen haar pootje brak. As Donderdag mag als het goed is het spalkje/verband eraf :)

Voor degenen die mijn topic daarover hebben gevolgd en dat ik super overbezorgd was. Dat gaat inmiddels 10x beter haha. Als ik haar en mijzelf vandaag vergelijk met 4 weken terug, wat een verschil. Maar goed, we waren beide ook erg getraumatiseerd door het hele gebeuren :)  

Benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

 

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

Vooral veel met je eerste hond blijven doen. Zeker als ze zo weinig schelen in leeftijd vind ik dat heel belangrijk zodat ze niet gewend zijn om altijd alles samen te doen. Dus vooral met Nia naar een cursus gaan als je dat nog wilt en met pup op een andere tijd/dag. Samen wandelen, maar ook in het begin apart extra rondjes voor pup en Nia alleen. 

 

Wordt de tweede ook een teef?

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Ok dat is een goede tip inderdaad. Ik wil inderdaad met Nia deel 2 van de puppy cursus doen zodra ze weer 100% is en met Ffion de beginners, dus gewoon apart idd.

Ook hebben vriend en ik overlegd dat we beide elke dag een van de honden als prioriteit hebben, dus bv op maandag hij Nia ik Ffion en dinsdag andersom. Of is dat stom haha.

Ffion is ook een teefje inderdaad. 

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Persoonlijk zou ik het beter vinden als je eerste hond volwassen is en dan een tweede erbij voor wat betreft de opvoeding, wat is het nadeel van een tweede hond? De honden zullen heel erg op elkaar gericht zijn, iets minder baasgericht (hangt natuurlijk ook af van hoeveel tijd je erin steekt en als je individueel dingen wilt gaan doen met ze of niet) ook is het makkelijker je pup op te voeden als je volwassen hond al goed opgevoed is zodat ze geen ongewenst gedrag van elkaar leren maar als ik het goed lees is de pup deze week al bij jullie? In ieder geval, succes met die kleine pup. Ik zou er ook voor zorgen dat je eerste hond geen aandacht van jullie te kort krijgt en dat beide honden voldoende rust krijgen ook door ze bvb apart te laten rusten in een bench of kamer. Eten geven zou ik ook apart doen om problemen hierrond te vermijden, succes!

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

Op zich maakt het niet heel veel uit hoe je het regelt. Je kan het zo doen dat jij met 1 hond traint en je vriend met 1 hond, of allebei steeds met een andere hond. Als je onthoudt dat je allebei de honden (zeker in het begin) ook nog apart aandacht geeft, dan komen jullie vanzelf wel tot iets wat bij jullie past. 


Twee teefjes kan prima gaan, maar het zijn redelijk pittige hondjes toch? Aangezien ze niet heel veel in leeftijd schelen zou ik kiezen voor een pup die niet erg op Nia lijkt van karakter. Hoe meer verschil er zit (in leeftijd, geslacht, meer leidend of meer meegaand) hoe makkelijker het over het algemeen gaat. 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Ja Osumi, ik snap je hoor. Dergelijke overwegingen hebben wij ook gemaakt inderdaad.

Op zich is Nia..en dit ras, heel erg baasgericht dus ik verwacht geen problemen daar.

Maar de tips qua ze niet als 1 behandelen maar gewoon apart zijn erg behulpzaam. Ik heb inderdaad voor allebei een bench en ben van voornemens ze apart te voeren.

Qua 2 teefjes..ook daar heb ik een lange tijd over na gedacht omdat je idd vaak hoort dat een teefje en een reutje beter is, toch las/zie ik ook veel dat 2 teefjes ook gewoon prima gaan.

Pittige hondjes? Dat valt heel erg mee. Alhoewel, ligt er misschien aan wat je onder pittig verstaat haha. Ik vind dit ras wel pittig qua dat ze erg energiek zijn. Bv dol zijn op los rond rennen erg hard rennen en achter een bal aan etc. maar voor de rest zijn ze juist erg gevoelig. Van nature erg meegaand dus met zachte stem en hand opvoeden is erg belangrijk. Als ik bij wijze van mijn stem in huis verhef tegen mijn vriend dan duikt dit ras al wat verder weg in hun dekentje haha.

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Is een beetje als met kinderen, het is handig als de oudste al naar school gaat voor er eentje bijkomt, anderzijds ben je ineens uit de pampers als die weinig schelen in leeftijd haha  er zullen altijd voor en nadelen zijn. Wel weer wat bijgeleerd want ik ken dit ras niet, ik ga het eens opzoeken

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

haha jah precies. eens. we zijn dan ook van voornemens om te genieten maar we weten ook dat de eerste 3 (ong) maanden ff zwaar zullen zijn.

Alhoewel..ik vind dit best een makkelijk ras. Als Nia haar pootje niet gebroken had dan had ik tot nu toe nog niet 1x met mn handen in het haar gezeten tijdens de puppy periode eigenlijk.

Leuk dat je nu bekend bent met dit ras. Ik heb het ras zo'n 7 jaar geleden leren kennen en sindsdien helemaal fan.

En zoals ik schreef..ze zijn zo erg baasgericht en willen zo graag pleasen dat ze niet echt uitdagen oid. wat ik juist zelf lastiger vind bij dit ras is om ze zelfzeker te maken omdat ze zo gevoelig zijn haha 

honden page profiel JocoJoco 3 doggies

Hoi, allereerst dikke proficiat dat je voor zo een tof ras gekozen hebt!!

Wij hebben zelf 4 Prazsky Krysarik. Ons eerste koppel verschilde slechts een maand van elkaar .  Het is veel werk, ben met beiden naar de hondenschool gegaan maar heb er o zo van genoten in de puppy tijd!  Zo heerlijk om ze te zien spelen!  En nu 2 jaar later weer 2 pups in huis...inmiddels 6 maanden.  Steek er al mijn tijd in maar ik geniet van elke dag!

 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Ik zag je laatst al op het forum toen ze verkleed waren in kerst outfits. Wat zijn ze leuk! 

Het is echt mijn favo ras. Mijn ouders hebben ook een prazsky (was eerst mijn hondje) en ik wist altijd al dat als ik weer aan een hond toe was dat dit mijn ras is.

Ok dus jouw eerste 2 ook heel vlot achter elkaar aan. En deze 2 pups tegelijk? 

Behalve druk. Wat staat je nog meer bij van de eerste periode ????

 

honden page profiel JocoJoco 3 doggies

Ik heb mijn reu en teef destijds van een Fokker in Duitsland samen gekocht.  De teef hadden we besproken en de reu was terug vrij gekomen.   Aangezien hij blue and tan is, een zeldzame kleur, werd hij enkel ónder bep voorwaarden verkocht.  We waren op slag verliefd, vandaar de aankoop van 2.  Vorig jaar heb ik dan voor het eerst mijn eigen nestje gekweekt waarvan ik 1 puppenkind gehouden heb.  Jammer genoeg is zijn zusje door de hond vd haar nieuwe baasje behoorlijk gebeten en dat klikte echt niet, dus haar heb ik zonder aarzelen terug genomen.  ik had wel nieuwe kandidaten maar kon het niet meer over mijn hart verkrijgen.  Vandaar dus 2 keer 2 pups tegelijk.

Je moet goed opletten dat je de rangorde respecteert.  Mijn oudste reu is roedelleider, en hij heeft daarom wat privileges.   Als ze erg opgewonden zijn in groep kom ik tussen.  Verder tijdens de puppentijd is dat samen spelen werelds, maar je moet ook de tijd nemen dingen apart te doen.  Zeker in het kader v socialisatie.  Qua aandacht geven, de ene is al wat sneller jaloers dan de andere.  Mijn teef bvb is heel relaxt, het maakt haar niet uit dat de puppen mijn aandacht vragen.  Maar mijn reu... als hij geknuffeld wordt moeten ze wachten.  Anders is hij boos.  Verder maken ze wel eens ruzie, en een correctie is normaal.  Maar als ze echt té zijn kom ik ook weer tussen.  Ik ben streng maar rechtvaardig vind ik zelf.  Zo slapen ze ook allemaal op de slaapkamer, zelfs langs me.  Gaat prima.   En de hondenschool is 1 on 1 time.   De ene doet gehoorzaamheid, de andere extra socialisatie omdat hij grote honden eng vindt en weer een andere agillety.   Altijd wel iets te beleven!

honden page profiel JocoJoco 3 doggies

Dit was oudejaarsavond.  Jong en oud samen.  Geen enkel probleem gehad.  De andere 4 zijn van een vriendin, die echt ook leeft voor haar hondenkinders.

honden page profiel bentebente 3 doggies

Twee honden is HEEL anders dan 1 in mijn ervaring! Wij hebben altijd twee honden gehad, kwamen uit hetzelfde nest. Spelen deden ze samen, rennend over de uiterwaarden of tussen de boomgaarden door.. nooit met speeltjes. Wandelen was af en toe lastig. Ze liepen op een totaal verschillend tempo, wilden vaak niet met andere honden spelen (al is dat wel mede door een nare ervaring als pups). Ook hadden ze compleet andere karakters, andere behoeftes qua voer, wat te doen.. eentje hield heel erg van trucjes en agility, de ander wilde eigenlijk gewoon slapen. Als je haar optilde begon ze al te kreunen.. 

 

Bedenk je dus dat je twee heel verschillende honden gaat krijgen, waar je wel twee keer zoveel energie in moet steken!! Het is lastiger dan je denkt. 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Hoi allemaal,

Sorry voor het late reageren. Had even mijn handen vol :)

@ Joco, dank voor je ervaringen en uitleg

@ bente, ja je hebt gelijk. je kan moeilijk 2 exact dezelfde honden verwachten qua karakter, al zijn ze hetzelfde ras. over de aankomende weken leren wij Ffion nog beter kennen natuurlijk maar ik merk nu al dat ze een ander karakter heeft dan Nia.

Kleine update:

Ik kwam woensdagavond laat thuis van Ffion ophalen dus ik heb in de logeerkamer met haar geslapen. Ik had de bench op bed gezet zodat ze letterlijk naast mijn kussen lag maar wel 'veilig'. Ze ging eigenlijk gelijk slapen.

Ik was al in de woonkamer met Ffion toen mijn vriend s'ochtends binnen kwam met Nia. Ik had Nia haar reactie eigenlijk moeten filmen want haar ogen werden wel 3x zo groot van verbazing toen ze Ffion zag haha!

De eerste dag is heel goed gegaan eigenlijk. Ze hebben fijn gespeeld en een paar dutjes gedaan samen. Op een gegeven moment merkte ik dat Ffion moe was en Nia niet dus heb ik Ffion laten slapen in de bench terwijl ik buiten in het zonnetje lag met Nia. Ffion was gister vrij bazig naar Nia toe qua als ze met een speeltje bezig was dat ze niet wou delen. Dat is vandaag alweer heel anders.

S'nachts hebben ze samen in de bench geslapen bij ons op de kamer en dat ging heel goed. Ze lagen binnen 5 minuten te ronken. In de nacht even met beide geplast en toen hebben ze tot mijn wekker ging door geslapen.

Ik weet zeker dat er momenten zullen komen dat het even 'te veel' is en drukte en weet ik veel wat, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet zal opwegen tegen het plezier wat wij tegemoet gaan met ons kleine roedeltje.

 

 

 

honden page profiel bentebente

Ik ben blij dat het zo goed gaat, hoop dat het zo blijft! 

Volgende forumvraag: fokker rhodesian rideback
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^