Nieuwe heupen voor hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel kristinakristina

Hallo allemaal,

mijn Duitse herder Kai van 11 maand oud heeft nu 10 weken geleden een volledig nieuwe heup laten steken. Begin volgend jaar volgt de tweede. Mensen die hier ervaring mee hebben of het willen laten doen of info willen dan stuur je maar een berichtje. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Welkom Kristina.

 

Jammer dat je slecht nieuws hebt over jullie jonge Duitse Herder Kai.

 

Hebben de ouders van Kai een stamboom? Zijn de heupen van beide ouders getest door daarvoor aangestelde veterinair orthopeden?

 

Het is me nog al wat; 2 kunstheupen. Is Kai geboren met slechte heupen? Zo ja, dan is de fokker (ook een oepsnest- en gelegenheids fokker) aansprakelijk voor alle kosten die deze operaties met zich meebrengen en bijkomende kosten., tenzij de fokker kan aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om deze aandoeningen te voorkomen. Als je een rechtsbijstand verzekering hebt, kan je hiermee in overleg gaan. Anders informatie inwinnen via het Juridisch Loket van de gemeente.

 

Ik wens je succes en veel geduld met 2 x het revalidatietraject van Kai. Het zal niet meevallen om je puberhond rustig te houden.

 

 

 

 

honden page profiel kristinakristina

Hallo Loesje,

Mijn hond komt niet van fokkers ( toch geen geregistreerde), het waren gewoon mensen die is heel af en toe een nestje haddfn. Beide ouders zijn nooit nagekeken geweest met foto’s maar ze hadden geen probleem hadden ze ons verzekerd. Mijn hond is van 8 weken opgehaald bij hun en hij is inderdaad geboren met zeer slechte D heupen. Omdat hij zo moeilijk recht kwam en vaak ging liggen hebben we hem laten controleren en het bleek inderdaad zware HD. De kosten lopen nu al op tot 6300 euro en de andere kant moet nog gedaan worden. Ik had ook geen verzekering maar blijkbaar dekt die dat ook niet moest je ze wel hebben. 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Ik weet niet wat er in je contract staat maar volgens mij heb je wettelijk gezien recht op (sowieso) tegemoetkoming in de onkosten mocht blijken dat 1 vd ouders toch slechte heupen heeft. Dan was het te voorkomen geweest namelijk, kortom de fokkers hadden er wat aan kunnen doen. 

Sterkte, vooral ook voor je hond..

honden page profiel kristinakristina

Beste Fresta,

wij hadden geen contract bij het aankopen van de hond, was bij een particulier. Ik heb hier wel van geleerd en ga ervoor zorgen dat ik dit geen tweede keer meer voorheb :( 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Beste Fresta,
wij hadden geen contract bij het aankopen van de hond, was bij een particulier. Ik heb hier wel van geleerd en ga ervoor zorgen dat ik dit geen tweede keer meer voorheb :(  "

 Dan nog zijn het de fokkers en evt via een DNA test valt aan te tonen dat dat de ouders zijn. Als ik jou was zou ik toch even op onderzoek uitgaan hoe het precies zit gezien de hoge kosten.. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik zou er ook zeker achteraan gaan. Hier ook een zieke pup gehad uit een particulier nest. Het heeft me 2400 euro gekost. De fokker is mij uit eindelijk met 1200 euro tegemoed gekomen. Ik zou er ook een melding van maken, zodat ze hopelijk nooit meer een nestje pups krijgen.

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Ik zou er zeker achteraan gaan, enerzijds om kosten vergoed te krijgen en anderszijds dat dit een waarschuwing is voor de 'pretnestfokker' dat ze hun verantwoordelijkheid dienen te nemen wat betreft de gezondheid van hun pups. 


honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Heb je de fokker al ingelicht over de dramatische D heupen en de medische noodzaak om beide heupen te vervangen door kunstheupen bij de door hen verkochte jonge Duitse herder?

 

Dat is in ieder geval nodig. Als de fokker hier niet op in wil gaan, meld dan dat je hier later op terugkomt met juridische bijstand.

 

Hoe werd er gereageerd? Ken je of weet je eigenaren van nestgenootjes?

 

Jammer dat je geen contract hebt. Toch kan je de fokker aansprakelijk stellen, zoals ik in mijn eerdere reactie al aangaf. Ook fokkers van oepsnesten en gelegenheidsnesten; dus ook niet geregistreerde fokkers zijn volgens NL wetgeving aansprakelijk voor erfelijke aandoeningen, die zij hadden kunnen voorkomen door beide ouders te testen.

 

Zoals ik reeds schreef: Heb je een rechtsbijstand verzekering? Vraag deze dan om de fokker aansprakelijk te stellen. Als je deze verzekering niet hebt, informeer bij het Juridisch loket van je gemeente.

 

citaat uit de NL wetgeving betreffende dit onderwerp:

Gezondheids- en welzijnswet voor dieren

Afdeling 5.

 

Het fokken met dieren

 

Artikel 55

 

1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regelen gesteld omtrent het fokken met dieren van bij die maatregel aangewezen soorten of categorieën van dieren. Deze regelen kunnen onder meer betrekking hebben op:

 

a. de methode van fokken;

b. het registreren, identificeren en certificeren van dieren;

c. het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te doen verrichten onderzoek bij een dier waarmee wordt gefokt naar de aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten, alsmede de methoden die daarbij worden gebruikt.

 

2. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken die de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kunnen aantasten te fokken of voor de fok te gebruiken.

 

3. Bij algemene maatregel van bestuur kan het worden verboden een dier dat beschikt over één of meer aangewezen aandoeningen of uiterlijke kenmerken waarvoor krachtens het tweede lid een fokverbod is ingesteld, ten verkoop in voorraad te hebben, ten verkoop aan te bieden, te verkopen, te kopen, toe te laten tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd dan wel om met een dergelijk dier deel te nemen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd.

 

Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0005662/geldigheidsdatum_05-11-2014#HoofdstukIII

 

honden page profiel kristinakristina

Beste Loesje,

ik heb de persoon gecontacteerd met de melding dat haar pup zeer slechte heupen heeft en dat ik een operatie aan beide heupen moest laten doen. Ze heeft gereageerd dat ze dat heel erg vond maar dat moeder en vader geen problemen hebben. Ze heeft als sponsoring 50 euro gestort maar verder er niet meer op ingegaan. Ik weet niet hoe het in Belgie zit met die wetgeving. We hebben de ouders ook nooit gezien, juist op foto. Ik heb ook de moed niet om hier over te gaan ruzie maken en geld te gaan vragen bij haar. Ik heb wel haar naam, de foto’s die ze me gestuurd heeft van vader en moeder en ik ken ook iemand die ook een puppy uit hetzelfde nest heeft ( de broer dus van mijn hond) en hij blijkt oke te zijn aan de heupen. Uiteraard zit ik nu met de problemen en ik had volgens de dierenarts geen keuze: ofwel laten inslapen, ofwel laten opereren. Kai in nu 11 maand en hij doet het goed met zijn geopereerde kant maar slecht op de andere heup. De tweede operatie zal dus in het nieuwe jaar plaatsvinden en zal opnieuw rond de 4000 euro kosten zonder al de vooronderzoeken, foto’s en revalidatie zoals zwem therapie, controle’s en medicatie. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Kristina

Ik wist niet dat je van België bent.

 

Als je de moederhond niet mag zien, dan kan je er van uitgaan dat het foute boel is.

 

Een zeer harde les met een financiële aderlating.

 

De vergoeding van 50 Euro door de fokker is absurd en een schijntje. De fokker zegt dat de ouders geen problemen hebben. Als de fokker geen foto's van beide ouders van beide heupen heeft laten maken; dan heeft ze geen bewijzen.

 

Volgens mij bestaat er in België wetgeving die een garantietermijn bepaalt. Ik hoop dat een forumlid uit België in dit topic reageert om uitleg hierover te geven. Het feit dat je geen koopcontract hebt, maakt je rechtspositie zwakker. Heb je bewijs dat de fokker 50 Euro vergoeding heeft gegeven of is dat contant gegaan? Die overmaking zou nl. een stukje bewijs zijn.

 

Hoeveel heb je voor de pup betaald? Contant of via bank overgemaakt? Als je dat over hebt gemaakt, dan heb je bewijs dat je Kai  bij de fokker/hondenhandelaar hebt gekocht.

 

Het is fijn dat je volledig voor je hond Kai gaat en kosten noch moeite bespaart.

 

honden page profiel kristinakristina

Hoi Loesje,

ja inderdaad een zeer harde les maar ik hoop dat ik hiermee anderen kan informeren en een waarschuwing kan meegeven dat ze niet dezelfde fout maken als ik. Ik zie mijn beestje veel te graag en kon de beslissing echt niet maken om hem te laten inslapen, zeker niet na het verlies van mijn 2 oudere Duitse herders veel te snel na elkaar ( november verleden jaar 1 en de andere in april dit jaar). Ik dank je al voor de goede raad en steun en ik wil steeds mijn ervaring delen met anderen die hier misschien nog voor staan.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Hoi Loesje,
ja inderdaad een zeer harde les maar ik hoop dat ik hiermee anderen kan informeren en een waarschuwing kan meegeven dat ze niet dezelfde fout maken als ik. Ik zie mijn beestje veel te graag en kon de beslissing echt niet maken om hem te laten inslapen, zeker niet na het verlies van mijn 2 oudere Duitse herders veel te snel na elkaar ( november verleden jaar 1 en de andere in april dit jaar). Ik dank je al voor de goede raad en steun en ik wil steeds mijn ervaring delen met anderen die hier misschien nog voor staan. "

 Ik zou je toch adviseren hier wel op door te gaan en de fokkers aan te pakken/vergoeding eisen via rechtsbijstand. Op die manier kan je misschien ook voorkomen dat er nog een 'pret' nestje wordt gemaakt en anderen de dupe worden, met daarbij niet te vergeten veel te jonge hondjes met zoveel pijn en ellende... 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

https://www.dierenrecht.be/nieuws/

Dit is een VZW.

Onderaan staat hun e-mail adres.

Misschien kan je aan hun eens vragen hoe het zit met verkoop tussen 2 particulieren.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Als je een hond hebt gekocht en er worden binnen 6 maanden na aankoop gebreken vastgesteld die er ten tijde van de aankoop al waren, dan kun je zeker je aankoopbedrag terug krijgen, op zijn minst. Nederland of België maakt dan niet uit, dit is Europese regelgeving als het goed is. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Kristina

Kijk hier even naar

 

citaat

Wanneer u dierengarantie nodig hebt helpen we u met raad en daad verder en dit zonder enige kosten.

einde citaat

 

http://www.dierengarantie.be/

 

honden page profiel kristinakristina

Oh helemaal super, dank je wel voor jullie raad al. Ik ga toch even contact opnemen hiermee. 

groetjes Kristina

Volgende forumvraag: Zieke cocker
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^