Extremiteiten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Extremiteiten Poll

Raar (8)
 
Niet raar (2)
 

Is het niet raar dat je op dit forum niet de methodes van CM mag propageren maar dat het forum wél de fok van Cavaliers propageert?

Raar
Niet raar

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Ik zou dan graag zien dat er in meegenomen word dat dit fenomeen ontstaan is door mensen die zo nodig uiterlijkheden moesten beinvloeden.

 

Met gevolgen helaas voor de dieren.

 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel LizLiz 2 doggies

honden foto van Liz

Het probleem is complexer dan consumenten die te weinig van de gevolgen van die extremen weten. Just my two cents als leek;

 

Het begint imho bij de rasverenigingen die uiterlijke kenmerken bij een ras beschrijven, vast leggen en verplicht maken. Als ik dan lees dat dit en dat zo en zo MOET en dat dit en dat FOUT is, dan draait mijn maag al om.

 

Dan heb je de shows. Er zijn veel mensen die gek zijn op die shows, fanatiek, en het heel belangrijk vinden om zo veel mogelijk prijzen in de wacht te slepen. Hun hele leven draait gewoon om die shows.

 

Bij die shows heb je de keurmeesters. Die keuren de showhonden op die EISEN van de rasvereniging. Dan staat daar dat de neus kort en plat MOET zijn en dus wint de hond met de kortste neus.

 

Dan gaan er twee mechanismen spelen:

1) Enkele rasverenigingen stellen voor de fok de eis dat de ouderhonden een minimaal resultaat MOETEN hebben op de show om mee te mogen fokken

2) De showliefhebbers willen graag hoog eindigen met hun honden dus fokken zij vooral met de kampioenen. Een kampioen reu krijgt daardoor veel meer nakomelingen dan een reu die maar nét door de keuring heen is gekomen.

 

Als laatste heb je dan de consument. Omdat de meeste nestjes bij showfokkers vandaan komen is het moeilijk om een nestje te vinden dat juist gefokt is om die extremiteiten te verminderen. Met ouderdieren die niet aan de show EISEN voldoen mag niet gefokt worden van de vereniging dus dan krijg je pups zonder stamboom waarbij het maar de vraag is of er ook op de juiste zaken getest is.

Consumenten zijn niet allemaal goed ingelezen en vaak hoor/lees je dan: De hondjes zijn getest en goed bevonden door de rasvereniging DUS die platte/korte neusjes zijn echt niet zo erg als sommigen beweren. Daarnaast vallen zij juist op die korte/platte neusjes 'want die zijn zo schattig', anders hadden zij waarschijnlijk niet voor dat ras gekozen.

 

De aanpak via de consument is daarom denk ik niet echt succesvol. Onwetendheid, domheid, verliefd zijn op die extremen, beperkte keuze, doorgeslagen keuringen op shows... dat verander je niet door in een tv show te roepen dat het niet gezond is voor de hond.

 

Kijk eens hier op HP. Als er iets met een hond is dan wordt er gelijk geroepen: "Ga naar je DA!!" maar als een DA zegt dat rauwvoer niet goed is "Dan heeft de DA er geen verstand van." Een overtuiging haal je niet weg door een deskundige er iets over te laten zeggen (terecht of onterecht).

Disclaimer: Dit gaat even niet over de discussie of rauwvoer nu goed is of niet maar het toont aan dat 'men' vasthoudt aan de eigen overtuiging óók als een deskundige daar anders over denkt. Hetzelfde zie je bij de anti-vaxxers bij mensen discussies.

 

Ik denk dus dat je bij de rasverenigingen en hun EISEN lijst moet beginnen. Dat is de bron van het kwaad.

 

Bij de BC's is deze discussie heel actueel en heel oud. In GB heb je een stamboom die puur kijkt naar afstamming, gezondheid, werkvermogen en karakter. Maar toen 'moesten' alle honden ineens ingeschreven worden bij een overkoepelende hondenvereniging die dus eisen stelde aan de uiterlijke 'raskenmerken'. De harde kern van dat BC wereldje wilde dat pertinent niet uit angst dat het ras zou gaan vervormen door die EISEN en de Schotse Collie achterna zou gaan.

Het gevolg is dat je nu buiten GB BC's hebt met stamboom en BC's in een bijlage van de stamboom. Afhankelijk van in welke vereniging de (ouder)honden waren ingeschreven in GB.

 

Er kunnen gaten in mijn relaas zitten want ik ben geen fokker, maar zo zie ik het.

 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

"Bij die shows heb je de keurmeesters. Die keuren de showhonden op die EISEN van de rasvereniging. Dan staat daar dat de neus kort en plat MOET zijn en dus wint de hond met de kortste neus."

Hallo Liz,

 

Maar denk je niet dat een landelijke t.v. campagne om een stukje bewustwording bij de consument te bewerkstelligen ook juist de rasverenigingen onder druk zullen zetten om hun koers wat te wijzigen?

 

Gr, Peter

honden page profiel JMJM

honden foto van JM

De oorspronkelijke Chow Chow (19 de eeuw) die in Engeland aankwam lijkt niet op de standaard van nu. De rimpels (entropion) waren er niet en de snuit was langer scherper (kort ademigheid)

Dit gefok, selecteer dat zo gezegd aan de "standaard" moet beantwoorden heeft enorm veel nadelen voor de hond. 
Na lang zoeken vonden we  er eentje old style.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Hallo Liz,
 
Maar denk je niet dat een landelijke t.v. campagne om een stukje bewustwording bij de consument te bewerkstelligen ook juist de rasverenigingen onder druk zullen zetten om hun koers wat te wijzigen?
 
Gr, Peter "

 Nee.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Hallo Liz,
 
Maar denk je niet dat een landelijke t.v. campagne om een stukje bewustwording bij de consument te bewerkstelligen ook juist de rasverenigingen onder druk zullen zetten om hun koers wat te wijzigen?
 
Gr, Peter "

 Neen,

Consumenten zijn leken en die slikken wat hun wordt voorgekauwd door rasverenigingen en keurders.

Zij (vooral die keurders) dragen hierbij de grootste verantwoordelijkheid.

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 

 

 

 

Tja Liz en Luz, met naar elkaar wijzen schiet natuurlijk helemaal niemand iets op.

Het is een vicieuze cirkel waar je nooit uit komt als je de schuld alleen maar doorschuift op een ander.

En ondertussen is de hond de dupe.

 

Hoe meer mensen je kunt overtuigen om geen hond met extreme uiterlijke kenmerken te kiezen hoe beter.

Dit zal doorwerken op de fokkers en uiteindelijk ook op de rasverenigingen.

Het is een beweging die toch ergens in gang gebracht zal moeten worden?

Met naar elkaar kijken en denken "het is nu eenmaal zo, ik kan er toch niets aan veranderen" kom je echt geen steek verder.

 

En onderschat de impact van een t.v. campagne ook niet trouwens.

Denk aan de spotjes van wakkerdier bijvoorbeeld over de kiloknaller bij o.a. Albert Heijn.

 

 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 

 

Kennen jullie trouwens het project "Fairfok"?

En zo ja, wat zijn jullie verwachtingen hiervan?

 

https://www.houdenvanhonden.nl/gezond-fokken-met-fairfok/plan-fairfok/ 

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

Peter,

 

Ken je volgende documentaires?

 

In 2008 is naar aanleiding van Crufts en keuren op uiterlijke kenmerken veel aandacht voor kapot gefokte rassen geweest.

 

Pedigree dogs exposed

https://topdocumentaryfilms.com/pedigree-dogs-exposed/

 

 

5 jaar later bleek het niet veel beter te zijn.

Pedigree dogs exposed 5 years on

(titel onder filmpje is niet juist daar staat "3 years on"; dit moet "5 years on" zijn)

 

https://vimeo.com/166015460

 

 

En in 2010 NL Zembla "Einde van de rashond"

https://www.youtube.com/watch?v=mDZvRA4-e-g

 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

" Peter, Ken je volgende documentaires?"

 

 

 

Jeetje, wat in en in triest toch dit!

Wat is het toch een verschikkelijk wereldje! Sorry hoor dat ik het zeg.

De eerste docu kende ik al, maar de aflevering van Zembla heb ik zojuist voor het eerst gezien.

Om te huilen werkelijk.

 

Geeft maar aan hoe belangrijk het is dat hier eindelijk eens wat gaat gebeuren.

En geeft tevens aan dat we waarschijnlijk niet al te veel moeten verwachten van de raad van beheer en project Fairfok.

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

"  
 
Kennen jullie trouwens het project "Fairfok"?
En zo ja, wat zijn jullie verwachtingen hiervan?
 
https://www.houdenvanhonden.nl/gezond-fokken-met-fairfok/plan-fairfok/ 
 
  "

 

Houdenvanhonden.nl is de Raad van Beheer.

 

De Raad van Beheer is één grote belangenverstrengeling.

 

nl. De RvB is een vereniging van rasverenigingen.

 

De Raad van Beheer heeft het ras Cavalier King Charles Spaniel willens en wetens samen met de rasvereniging kapot gefokt.

 

Een voorbeeld van de belangenverstrengeling: In oktober 2011 werd, voordat de algemene ledenvergadering van de Cavalierclub plaats vond, een fokkersbijeenkomst gehouden. Tijdens deze meeting werden nieuwe fokmaatregelen, opgesteld de Raad van Beheer samen met veterinair neuroloog dr. P. Mandigers, voorgelegd. Hierin werd o.a. voorgesteld de Cavaliers, die voor de fok gebruikt worden een extra MRI op 5-jarige leeftijd te laten ondergaan. In aanwezigheid van dr. P. Mandigers en de heer van Wouw van de Raad van Beheer werd dit voorstel door de fokkers naar de prullenbak verwezen.

 

Een MRI moet plaatsvinden als men fokhonden vóór 2 1/2 jarige leeftijd inzet en ook op 2 1/2 jarige leeftijd, daarna dus niet meer. De zeer ernstige aandoening Syringomyelie is progressief en het percentage Cavaliers dat Syringomyelie heeft stijgt volgens wetenschappelijk onderzoek van 2-3 jaar 49% naar 5-6 jaar 73%.

 

Dat zijn de fokkers, die beweren alles in het werk te stellen om het ras te verbeteren! 

honden page profiel White ShadowWhite Shadow

honden foto van White Shadow

Ik denk ook dat je zo'n groot probleem bij de wortels moet aanpakken. Niet bij de consument want mensen blijven altijd kopen als er aanbod is. Dat is met alles met broodfok met extreme uiterlijke en met kiloknallers. Bijvoorbeeld met de kiloknaller als de winkels ze niet meer aanbieden dan word het niet meer verkocht. Als broodfokkers ze niet meer zullen aanbieden word het ook niet meer verkocht. Maar ja die zullen niet zomaar stoppen want ja die verdienen goud geld.

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

"Als broodfokkers ze niet meer zullen aanbieden"

 

Je laat de rasfokkers buiten beschouwing???

 

En nogmaals: met naar elkaar wijzen schiet niemand iets op.

Elke hondenliefhebber moet zijn verantwoordelijkheid nemen, of ie nu consument is of fokker...

honden page profiel White ShadowWhite Shadow

honden foto van White Shadow

"  
Je laat de rasfokkers buiten beschouwing???
 
En nogmaals: met naar elkaar wijzen schiet niemand iets op.
Elke hondenliefhebber moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zowel de consument als de fokker... "

 Voor rashonden Fokkers geld het zelfde.  Wat niet aangeboden word dat kan ook niet verkocht worden. Niemand in de verleiding om toch iets aparts of extreem te kopen. Maar uiteraard ook nog meer info naar de consument. Je zou wat meer op commerciële zenders van die reclames moeten hebben. Net als vroeger met die kinderarbeid reclames. Dat heeft ook geholpen en de mensen meer bewust gemaakt waar je iets koopt. 

 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 

 

 

 

Ik vind het zo makkelijk om alleen maar naar de fokkers en rasverenigingen te wijzen en te gaan zitten wachten tot daar eens wat verandert.

Punt is ook dat daar heel veel rotte appels tussen zitten die helemaal niet met dierenwelzijn bezig zijn maar louter en alleen aan geld denken.

 

Als we verandering willen zijn we op hondenliefhebbers aangewezen die wel het beste met de soort voor hebben en ik ben bang dat dat toch veelal consumenten zijn....

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Maar hoe ga je de fokkers motiveren om vb een rechtere rug te fokken bij de Duitse scheper?

Zij willen prijzen winnen om duur dekgeld te krijgen en dure pups te verkopen.

Prijzen kunnen ze alleen maar winnen als ze de keurders op hun hand krijgen en de honden fokken die zij graag zien.

Dus....

 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Misschien een dieren welzijnswet (of regel van FCI bijv.) die het mogelijk maakt een keurmeester te beboeten indien ze een hond met fysieke gebreken meer dan een bepaalde inschatting geven?

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Ik zie er meer voor als zo een mensen met hun hond direct gediskwalificeerd word met de mededeling dt men niet aan dit dierenleed meewerkt . 

Maar ik zie dat zo snel ook niet gebeuren 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" Misschien een dieren welzijnswet (of regel van FCI bijv.) die het mogelijk maakt een keurmeester te beboeten indien ze een hond met fysieke gebreken meer dan een bepaalde inschatting geven? "

 

Om extremiteiten, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek tegen te gaan, zou er in plaats van de Raad van Beheer een door de overheid gecontroleerd instituut moeten komen. Keurmeesters, die opgeleid worden door de overheid goedgekeurde opleidingscentra en in een staatsexamen hun kynologische kennis en vaardigheden om honden te keuren moeten bewijzen.

Anoniem (Gast)

Op het moment dat je rashonden los laat laat je ook de stambomen los. Heb je dus geen idee meer van erfelijke ziekten en gedragsfouten. Ga he daar de hondenwereld nou echt veel beter mee maken? Lijkt mij niet. 

Anoniem (Gast)

Daarbij die hetze tegen rashonden is allang besig. Je moet echt onder een steen gelegen hebben om dat gemist te hebben. Concludie van de consument: rashonden zijn ongezond dus ik hoef niet zo'n hond met een papiertje.  Ik dacht dat juist een forum als dit die hondenwelzijn hoog in het vaandel heeft niet mee doet aan dat rashondbashen. En ja er zijn foute fokkers en foute rassen maar in mijn ogen is dat nog altijd een minderheid.

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

" Daarbij die hetze tegen rashonden is allang besig. Je moet echt onder een steen gelegen hebben om dat gemist te hebben. Concludie van de consument: rashonden zijn ongezond dus ik hoef niet zo'n hond met een papiertje.  Ik dacht dat juist een forum als dit die hondenwelzijn hoog in het vaandel heeft niet mee doet aan dat rashondbashen. En ja er zijn foute fokkers en foute rassen maar in mijn ogen is dat nog altijd een minderheid. "

 Ben het met je eens .

Zie nog altijd meer voordelen aan een rashond met papiertje 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Moet ik wel zeggen dat ik zelf nog nooit een rashond heb gehad. 

Altijd herplaatsers 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

" Op het moment dat je rashonden los laat laat je ook de stambomen los. Heb je dus geen idee meer van erfelijke ziekten"

 

Als één ding inmiddels wel duidelijk is is het wel dat een stamboom geen ene fluit zegt over de gezondheid van een hond, anoniem.

Daar hebben we al voorbeelden genoeg van de revue zien passeren dacht ik zo.

 

En wat die hetze tegen rasfokkers betreft; die hebben ze toch echt over zichzelf uitgeroepen.

En tuurlijk zitten er ook goeie tussen.

Maar laat die dan nu opstaan en meewerken aan een duurzame oplossing en een diervriendelijke toekomst zou ik zeggen.

 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

"  
Als één ding inmiddels wel duidelijk is is het wel dat een stamboom geen ene fluit zegt over de gezondheid van een hond, anoniem.
Daar hebben we al voorbeelden genoeg van de revue zien passeren dacht ik zo.
 
En wat die hetze tegen rasfokkers betreft; die hebben ze toch echt over zichzelf uitgeroepen.
En tuurlijk zitten er ook goeie tussen.
Maar laat die dan nu opstaan en meewerken aan een duurzame oplossing en een diervriendelijke toekomst zou ik zeggen.
  "

Ia daar dit topic voor bedoeld? Te laten waten hoe 'slecht' de stamboom fokkers zijn? 

Want volgems mij zijn de niet deugende fokkers die fokken met stambomen en erfelijke testen in de minderheid. 

Nee een stamboom geeft geen garantie op een gezonde pup , maar er ia wel zoveel mogelijk aan gedaan om te voorkomen dat je een zieke pup koopt 

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

"maar er ia wel zoveel mogelijk aan gedaan om te voorkomen dat je een zieke pup koopt  "

Kun je jezelf voorstellen dat dit bij heel veel mensen totaal ongeloofwaardig in de oren klinkt?

 

Maar nogmaals; laat de goeie opstaan en meewerken aan een duurzame oplossing en diervriendelijke toekomst zou ik zeggen.

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

" Kun je jezelf voorstellen dat dit bij heel veel mensen totaal ongeloofwaardig in de oren klinkt?
 
Maar nogmaals; laat de goeie opstaan en meewerken aan een duurzame oplossing en diervriendelijk toekomst zou ik zeggen. "

 En bij een hele boel andere mensen weer niet.

 

ik denk dat deze 'goeie' fokkers dit allang doen. Er zijn namelijk fokkers die werkelijk alles eraan doen om 'hun' ras (terug) weer gezond te maken of te houden.

maar als er niks aan mode hondjes met mode namen word gedaan zijn ze nog altijd aan het dweilen met de kraan open.

 

zoals ik al eerder benoemde vraag en aanbod.

vaak gaat het potentiële kopers al niet eens meer om de prijs want ik ben ervan verschoten wat sommige broodfokkers durven vragen voor hun 'creatie'. 

Ik wil hiermee niet zeggen dat alle stamboomfokkers oké zijm. 

Net als de rasverenigingen en keurmeesters ook vele fouten maken ten koste van de dieren. 

 

 

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

"  En bij een hele boel andere mensen weer niet.
 
ik denk dat deze 'goeie' fokkers dit allang doen. Er zijn namelijk fokkers die werkelijk alles eraan doen om 'hun' ras (terug) weer gezond te maken of te houden.
maar als er niks aan mode hondjes met mode namen word gedaan zijn ze nog altijd aan het dweilen met de kraan open.
 
zoals ik al eerder benoemde vraag en aanbod.
vaak gaat het potentiële kopers al niet eens meer om de prijs want ik ben ervan verschoten wat sommige broodfokkers durven vragen voor hun 'creatie'. 
Ik wil hiermee niet zeggen dat alle stamboomfokkers oké zijm. 
Net als de rasverenigingen en keurmeesters ook vele fouten maken ten koste van de dieren. 
 
  "

 Is echt zo. 

 

Daarbij is het gewoon onzin dat het dat soort consumenten ook maar iets boeit. Als ik mezelf als voorbeeld neem zie ik af en toe gewoon 'made in thailand' op mijn kleding staan. 'Made in Italy' vind mijn portomonnee namelijk wat minder iedere maand. Koop je toch minder? Nee. 

 

Je maakt toch keuzes waar je het belangrijk vind. Ik koop dan weer geen hond (of wat voor dier dan ook) bij iets slechts. Ze zijn of tweedehands of bij een eerlijke, goede fokker. Hoef ook niets mismaakts ik hou niet van dierenleed. Daarom eet ik geen varken en geen paard en niet elke dag vlees. Echter denk ik alsnog dat ik de ecologische voetafdruk van 80 olifanten heb. 

 

Dus als die campagne van jou komt denk je dan dat ook maar iemand die echt perse een mini Chihuahua vind zich daar wat van aantrekt? Nope. Je kunt praten als brugman dan. 

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

Ik zou nooit zo n hond kopen. Maar wat ik ook erg vind is dat bijna alle rashonden wel ernstige gebreken hebben.

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

 
"Dus als die campagne van jou komt denk je dan dat ook maar iemand die echt perse een mini Chihuahua vind zich daar wat van aantrekt? Nope."

 

 

Er zullen altijd mensen zijn die het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn en alleen aan zichzelf denken, zeker.

Maar hoe meer potentiële honden kopers je kunt bereiken, en ervan kunt overtuigen om de juiste keuzes te maken,  hoe beter.

 

En daar zou een t.v. spotje goed werk kunnen doen i.d.d.

Zo'n spotje zou dan weer kunnen verwijzen naar een internet site voor aanvullende informatie.

Maar denk ook aan voorlichting op scholen bijvoorbeeld.

Of aan deskundigen die aanschuiven in praatprogramma's op t.v. (DWDD, Pauw, RTL late night, e.d.) om dit probleem aan te kaarten.

 

Maar ook dierenartsen zouden mijn inziens hun verantwoordelijkheid moeten nemen in deze kwestie.

En wat te denken van dit forum; tot mijn grote verbazing staan er tussen de lijst met fokkers ook nog gewoon Engelse Bulldog- en Cavalier King Charles Spaniël-fokkers.

Echt een verkeerd signaal als je het mij vraagt...

 

 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 2 van 9 123 4 5 6 7 8 9
Volgende forumvraag: Raskeuze
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^