Pup 7,5 week wil niet in de bench

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

" Nope, alles geprobeerd. Onze hond neemt s'nachts haar rust niet, dus bench is dan beter voor haar. Een hond is nog altijd geen mens en iedere hond is anders. Sommigen gaan rustig liggen en slapen maar die van ons absoluut niet, zeker nu ze in een puberfase is. 
 
Ohja, trainingen en alles gehad hoor maar zelfs de trainer geeft aan dat een bench geen kwaad kan. Ze moet toch slapen en haar rust pakken.  "

 Alles geprobeerd....behalve zonder bench....Waarom heeft deze hond geen rust 's nachts?Kijk eerst naar de oorzaak daarvan,want waarom zou de kooi zoveel rust bieden en zonder kooi onrust?Ik zie nog steeds geen probleem wat niet zonder bench opgelost kan worden.Maar dan moet je als baasje wel willen en niet voor de makkelijkste oplossing kiezen.Want zo'n bench is natuurlijk wel lekker makkelijk om hondje bij elk wissewasje in op te sluiten.Nu al de nachten,en als we gaan poetsen,en ....,en...voor je het weet zit een hond meer dan 10 uur per dag(of langer)in een kooi opgesloten.Oh en bedankt voor de wijze woorden dat een hond geen mens is....weer wat geleerd...

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Volledig eens met onze Sjoe's!

 

hier 2 honden, nooit een bench gebruikt. 

Ze hebben zelfs niet eens een vaste plaats! Waarom niet? Nou heel simpel, ze liggen hier waar ze willen, net als dat ik zit waar ik op dat moment zin in heb! 

Anoniem (Gast)

Nou ik snap wel dat TS zich aangevallen voelt. Iedereen mag zelf toch weten hoe hij of zij haar hondje opvoed?? Ik heb de bench al open gelaten ja en ook met een ren eromheen ook een stukje afgezet maar ze slaapt anders niet in de nacht, met als gevolg dat er geen puf in zit overdag. En ja, ook al advies ingewonnen bij de DA en die zeggen ook dat een bench geen probleem is. 

 

Mijn hondje zit alleen in de nacht en soms een half uurtje overdag in de bench en dat is prima. Ze slaapt gewoon dan s'nachts dus ze heeft er ook geen last van. Die van mij ligt helaas niet gewoon die sloopt nu ze in haar puberfase zit en ja ook in de nacht. 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Volledig eens met onze Sjoe's!
 
hier 2 honden, nooit een bench gebruikt. 
Ze hebben zelfs niet eens een vaste plaats! Waarom niet? Nou heel simpel, ze liggen hier waar ze willen, net als dat ik zit waar ik op dat moment zin in heb!  "

 Is toch logisch ? Ze liggen graag naast ons, en ik persoonlijk vind dat lijfke tegen me aan...gewoon zalig.

 

De meeste pubers slopen, je kan dat onderdrukken ja met in bench te stoppen. ONDERDRUKKEN ....

 

Ik verkoos van dezekorte periode zelf goed uit mijn ogen te kijken en alle mogelijke losse dingen dan tijdelijk buiten bereik te leggen.

Als ze dan toch nog iets kapotknagen wat meestal toch gebeurt? Ja dan ik het zo, anders moet je niet aan pups of jonge honden beginnen. 

De wereld blijft draaien hoor .never mind. 

 

Anne (Gast)

Hmm.. en hoe doe je dit in de nacht dan met je banken, tafels, stoelen en andere grote meubels? Even de kelder inschuiven? 

 

Sorry maar hoeveel ik ook van mijn hondje houd, ik laat haar niet slopen. De bench vindt ze prima. Overdag kruipt ze er zelfs in als ze moe is. Uiteraard met het deurtje open, voordat hier ook kritiek op komt. 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  Alles geprobeerd....behalve zonder bench....Waarom heeft deze hond geen rust 's nachts?Kijk eerst naar de oorzaak daarvan,want waarom zou de kooi zoveel rust bieden en zonder kooi onrust?Ik zie nog steeds geen probleem wat niet zonder bench opgelost kan worden.Maar dan moet je als baasje wel willen en niet voor de makkelijkste oplossing kiezen.Want zo'n bench is natuurlijk wel lekker makkelijk om hondje bij elk wissewasje in op te sluiten.Nu al de nachten,en als we gaan poetsen,en ....,en...voor je het weet zit een hond meer dan 10 uur per dag(of langer)in een kooi opgesloten.Oh en bedankt voor de wijze woorden dat een hond geen mens is....weer wat geleerd... "

Mijn border pup neemt niet zelf haar rust. Dit moet ze nog leren de uit knop moet aangeleerd worden en door het bench gebruik gaat het steeds beter. Moet ik haar maar ver over haar grens laten gaan tot dat ze zelf dood op ergens gaat liggen. Dat vind k pas erg. Dus ik leg haar in de bench niet knus ofzo want ze haat kussentjes :P maar ze gaat wel meteen liggen om te slapen.

 

Ts mijn pup heeft ook vanaf dag 1 beneden geslapen. Geen enkel probleem. Ze mag niet boven en de bench is verplicht mamma haar regels. Geen probleem haar huis haar regels (: De binding is ook geen haar minder. Maybe en ik kunnen lezen en schrijven met elkaar (: ze vertrouwt me ook volledig ^^

 

Weet je wat het is je hebt hier mensen pro bench je hebt hier mensen anti bench. Zo heb je mensen pro brok/kvv en anti brok/kvv (: Doe wat voor jullie werkt. Als ze ergens ligt te slapen gewoon lekker laten liggen.

 

Maybe vind het zo "vreselijk" om in de bench te liggen

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ik zou echt zelf eens zo'n pup willen hebben die "zijn rust niet zelf neemt"

Heb al veel honden en verschillende rassen gehad, maar ik ben nog nooit een pup|ras tegengekomen die niet uit zijn eigen in slaap valt.

 

"niet zelf zijn rust nemen" is dus voor mij een uitspraak die gebruikt wordt door mensen die het even gehad hebben met hun pup : "hij werkt mij serieus op mij zenuwen en hij moet nu de bench in."

 

Hebben die mensen er al eens over nagedacht hoe die pups het in het nest deden? Juist ja: die vielen gewoon in slaap.....

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik zou echt zelf eens zo'n pup willen hebben die "zijn rust niet zelf neemt"
Heb al veel honden en verschillende rassen gehad, maar ik ben nog nooit een pup|ras tegengekomen die niet uit zijn eigen in slaap valt.
 
"niet zelf zijn rust nemen" is dus voor mij een uitspraak die gebruikt wordt door mensen die het even gehad hebben met hun pup : "hij werkt mij serieus op mij zenuwen en hij moet nu de bench in."
 
Hebben die mensen er al eens over nagedacht hoe die pups het in het nest deden? Juist ja: die vielen gewoon in slaap..... "

Misschien maar eens een border uit werklijn nemen dan  Ik heb nooit genoeg van haar maar de zogenaamde uit knop zit er gewoon niet op en daar moet je op trainen.

 

Elke hond die we hebben gehad nam zelf zijn rust zo ook mijn vorige border maar Maybe gewoon niet. Is het in jouw ogen dan zo fout dat ik haar verplicht laat rusten  

 

Was even vergeten dat je geen andere mening/ervaring kan hebben op dit forum 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Hmm.. en hoe doe je dit in de nacht dan met je banken, tafels, stoelen en andere grote meubels? Even de kelder inschuiven? 
 
Sorry maar hoeveel ik ook van mijn hondje houd, ik laat haar niet slopen. De bench vindt ze prima. Overdag kruipt ze er zelfs in als ze moe is. Uiteraard met het deurtje open, voordat hier ook kritiek op komt.  "

 Ik zette hen gewoon in kleinere afgesloten  ruimte zoals keuken .

alles van de grond omhoog , ook vuilbak ( want die is ooit eens helemaal uitgeladen ...mosselschelpen ) 

mand erbij en lekkere knook . En een ouwe sloef die van hem bleef en die hij mocht kapotbijten.

 

 

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

" Misschien maar eens een border uit werklijn nemen dan  Ik heb nooit genoeg van haar maar de zogenaamde uit knop zit er gewoon niet op en daar moet je op trainen.
 
Elke hond die we hebben gehad nam zelf zijn rust zo ook mijn vorige border maar Maybe gewoon niet. Is het in jouw ogen dan zo fout dat ik haar verplicht laat rusten  
 
Was even vergeten dat je geen andere mening/ervaring kan hebben op dit forum  "

 De laatste zin zal ik maar als niet gelezen beschouwen...want dat is natuurlijk onzin.Iedereen mag van mij een andere mening over benches hebben,maar nog niemand heeft mij kunnen overtuigen dat het gebruik ook daadwerkelijk nodig is.Maar zelfs een werklijn border is niet met 8 weken al hyper.Als vanaf dag 1 dit rusten aangeleerd word,is er niks aan de hand,opvoeden begin al op dag 1.En ja ik ken echt wel werkende Borders,ik ken helaas ook net zoveel mensen die borders kochten om het uiterlijk en zich niet verdiept hebben in hoeveel energie het ras heeft en dan met dit soort excuses hun hond in benches zetten.Jong geleerd is oud gedaan,als je met alles gaat wachten tot ze puber zijn ben je al aan de late kant,er is nog niks verloren maar alles speelsgewijs aanleren gaat makkelijker als ze puppy zijn.

Anne (Gast)

Even gehad met de pup? Vind ik een rare uitspraak. Ik ben heel de dag bezig met mijn pup. Ja in de nacht niet want dan slaap ik zelf ook. Heb nu eenmaal een stafford en zij kent haar grenzen niet. Ze gaat maar door en door en we moeten haar af en toe gewoon stoppen anders valt ze letterlijk dood neer. 

 

Maarja iedere pup en ras is anders. De ene valt meteen in slaap maar die van mij ECHT niet. Ze is heel de nacht aan rond dwalen als ze niet in de bench zit. En oh want vindt ze dit erg zeg. Dit is het enige plekje waar ze in slaap valt. 

 

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  De laatste zin zal ik maar als niet gelezen beschouwen...want dat is natuurlijk onzin.Iedereen mag van mij een andere mening over benches hebben,maar nog niemand heeft mij kunnen overtuigen dat het gebruik ook daadwerkelijk nodig is.Maar zelfs een werklijn border is niet met 8 weken al hyper.Als vanaf dag 1 dit rusten aangeleerd word,is er niks aan de hand,opvoeden begin al op dag 1.En ja ik ken echt wel werkende Borders,ik ken helaas ook net zoveel mensen die borders kochten om het uiterlijk en zich niet verdiept hebben in hoeveel energie het ras heeft en dan met dit soort excuses hun hond in benches zetten.Jong geleerd is oud gedaan,als je met alles gaat wachten tot ze puber zijn ben je al aan de late kant,er is nog niks verloren maar alles speelsgewijs aanleren gaat makkelijker als ze puppy zijn. "

En toch was mijn pup met 8 weken zich zelf veel te veel aan het pushen en overprikkelen. Moet k het dan maar laten gaan  Juist omdat ik vanaf het moment dat ik door had dat ze haar rust niet nam ben ik het haar meteen gaan leren. Nu een paar weken verder gaat het stukken beter en neemt ze steeds vaker haar rust.

 

Ben het volkomen met je eens dat te veel mensen een border aanschaffen vanwege het uiterlijk en niet weten wat ze in huis halen. Ben ook altijd een beetje huiverig als ik mensen dan zie met een border pupje. Vraag me altijd af of ze weten wat ze in huis hebben gehaald en niet alleen voor het mooie koppie of leuke kleurtje hebben genomen. 

 

Edit: Hoop niet dat je denkt dat k niet weet wat het ras inhoud en t alleen maar voor t uiterlijk doe. Vind het altijd wel heel bijzonder dat mensen weten hoe mijn pup is en hoe ik haar het beste op moet voeden. Terwijl mensen het ras zelf nog nooit gehad hebben

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Maar hoe deden jullie pups het dan in de nest?

(en jawel ik heb altijd werkhonden gehad)

Vielen ze ook dood omdat ze hun rust niet namen?

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" En toch was mijn pup met 8 weken zich zelf veel te veel aan het pushen en overprikkelen. Moet k het dan maar laten gaan  Juist omdat ik vanaf het moment dat ik door had dat ze haar rust niet nam ben ik het haar meteen gaan leren. Nu een paar weken verder gaat het stukken beter en neemt ze steeds vaker haar rust.
 
Ben het volkomen met je eens dat te veel mensen een border aanschaffen vanwege het uiterlijk en niet weten wat ze in huis halen. Ben ook altijd een beetje huiverig als ik mensen dan zie met een border pupje. Vraag me altijd af of ze weten wat ze in huis hebben gehaald en niet alleen voor het mooie koppie of leuke kleurtje hebben genomen. 
 
Edit: Hoop niet dat je denkt dat k niet weet wat het ras inhoud en t alleen maar voor t uiterlijk doe. Vind het altijd wel heel bijzonder dat mensen weten hoe mijn pup is en hoe ik haar het beste op moet voeden. Terwijl mensen het ras zelf nog nooit gehad hebben "

 Hey ...ik heb ook een colli gehad als pup..zal niet zoveel verschillen met een border colli zeker ? 

Is later met mijn manier van grootbrengen een super fijne hond geworden , en ja het was dedie die overal mosselschelpen had gestrooid, want slim zijn ze ook. En mooi slapen als pup in zijn eigen mand zonder probleem .

honden page profiel carla en Buddy carla en Buddy

honden foto van carla en Buddy

" Maar hoe deden jullie pups het dan in de nest?
(en jawel ik heb altijd werkhonden gehad)
Vielen ze ook dood omdat ze hun rust niet namen?
  "

 Er zijn wel degelijk pups die in het nest niet blij zijn met de ruimte

bij moeder en nestgenootjes. Wij hebben er zo één. Onze Buddy wilde met 4 weken al vrijheid en liet dat duidelijk merken. De fokker is daar in meegegaan. Wij waren het daar mee eens. Als hij los in de huiskamer mocht, hadden ze er geen "kind" aan en ging hij na het spelen lekker ergens slapen. Tijdens het voeden werd hij even bij moeder gezet en kwam zo niets tekort.

 

Wij hadden nog wel een bench van onze vorige pup, ook een Border Collie. Deze nam ook zijn rust niet en kon alleen maar slapen in de bench. Dan ook nog eens als wij dan de kamer uitgingen en hij zo geen prikkels kreeg. Wij hebben ons hele leven honden gehad, maar dit was de eerste die werkelijk een bench nodig had.

Er zijn dus echt wel verschillende pups. Onze Buddy hebben wij in het begin geprobeerd in de bench te laten slapen, maar als snel bleek dat hij het zeker niet leuk vond en overal in huis zelf ging slapen. Bij ons was de bench dus al snel verdwenen. Maar ik begrijp wel dat er mensen zijn die de bench wel gebruiken.. 

honden page profiel Marjolein & Toby Marjolein & Toby

honden foto van Marjolein & Toby

"  Als je haar aan een bench kunt laten wennen,dan kun je haar ook aan de stofzuiger laten wennen...Zelfde geldt voor de nachten...,net zoals je ze kan laten wennen aan de bench,kan je ook hier weer de hond laten wennen aan een leven buiten de bench.Kan die kooi ook de deur uit....Ik kan werkelijk geen enkel voorbeeld vinden waarom een bench een oplossing zou zijn voor welk "probleem" dan ook.Alles is namelijk te trainen zonder kooi. "

Ik denk dat jij dat jij dan nog nooit een pup hebt gehad zoals de mijne. Echt niet dat hij uit zichzelf ergens neer plofte om te gaan slapen. Verantwoord gebruik van een bench, daar is niks mis mee. 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

" Ik denk dat jij dat jij dan nog nooit een pup hebt gehad zoals de mijne. Echt niet dat hij uit zichzelf ergens neer plofte om te gaan slapen. Verantwoord gebruik van een bench, daar is niks mis mee.  "

Klopt. Ik heb onlangs voor 't eerst een pup meegemaakt die zijn rust niet nam. Die ging als hij moe en overprikkeld was na een wandelingetjes bijv. overal in bijten; meubels, handen, voeten, en niet te stoppen. Nee zeggen, weg lopen, iets anders aanbieden, koekjes, botjes.. hij tufte het uit en ging verder met bijten. Echt als een opgedraaide kleuter. 

 

Zette je hem op dat moment in z'n bench, en ging je even bij het deurtje zitten, dan sliep hij binnen de minuut, ik overdrijf niet. En dan sliep hij lang. Wat mij betreft is dat dus een pup die je moet helpen om z'n rust te pakken.

Kinderen stuur je op een gegeven moment toch ook naar bed?

 

Inmiddels is het hondje wat ouder en pakt zelf z'n rust. Bench is weg, alles op z'n pootjes terecht gekomen.

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Er wordt hier gedaan alsof de bench pure dierenmishandeling is, maar er is niets mis met verantwoord bench gebruik ;)

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Er wordt hier gedaan alsof de bench pure dierenmishandeling is, maar er is niets mis met verantwoord bench gebruik ;-) "

 Probleem is dat die benchen veel te klein zijn om een levend wezen in op te sluiten.

Ja mijn bomma vroeger, 60 jaar geleden, die zette haar konijnen ook in zo'n kleine kooi: met de bedoeling dat ze zo vet mogelijk werden voor de slacht...

40 jaar geleden moesten we ook gaan werken.

Maar wij maakten rennen buiten voor de werkhonden met veel energie, liefst zo groot mogelijk, zodat de honden tenminste genoeg konden bewegen gedurende al de uren dat we weg waren.

Andere honden bleven gewoon binnen, in een kamer waar er niks kapot te bijten was.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

"  Probleem is dat die benchen veel te klein zijn om een levend wezen in op te sluiten.."

 Je bekijkt het enkel vanuit je eigen ervaring. Ik had het ook nooit anders gezien totdat die ene pup op mijn pad kwam. In eerste instantie kreeg hij een ren in de kamer waar hij in kon spelen, niets kapot maken dat niet kapot mocht, en kon spelen tot hij sliep. Maar ook hier bleef hij bezig en probeerde enkel uit te breken. Dit werd gevaarlijk. 

Ruime bench, geen speelgoed erin, enkel een dekentje. En een dekentje er over met de voorkant open. Een prikkel arme omgeving en hij sliep. 

 

Maar we gaan erg off-topic. Of TS de bench verantwoordelijk gebruikt weet ik niet. In de praktijk zijn er helaas maar weinig mensen die dat doen. 

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

Nog steeds niks gelezen waardoor ik van mening verander.

Oke aan de mensen die het nodig vinden een bench te gebruiken:

Stel dat er nu geen benches zouden bestaan(die tijd heb ik vroeger dus meegemaakt),hoe zou je dan dit "probleem"gaan oplossen?

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Dan zou je een andere manier bedenken om z'n vrijheid en de hoeveelheid prikkels tijdelijk te beperken. Aanlijnen en aan de tafelpoot leggen ofzo. 

 

Maar wat een vreemde redenatie. Alsof vroeger alles beter was. Een bench is een hulpmiddel, niet meer niet minder. En hulpmiddelen ontwikkelen. In de tijd dat de bench niet bestond was het voor veel mensen normaal om je hond met z'n neus in z'n pies te duwen als hij binnen plaste. Of flinke te schreeuwen en een tik op de neus te geven als hij ergens aan knaagde. Slipkettingen etc etc. Vroeger was echt niet alles beter. 

 

Het misbruiken van hulpmiddelen is van alle tijden. Daar hoef je echt de bench niet de schuld van te geven. Het ligt aan de mens zelf, niet aan het hulpmiddel. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Wie dan leeft, wie dan zorgt zeg ik altijd.

Voor elk probleem kan een oplossing gezocht worden.

Misschien werden er zelf wel hokjes gebouwd als er geen benches hadden bestaan.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Dan zou je een andere manier bedenken om z'n vrijheid en de hoeveelheid prikkels tijdelijk te beperken. Aanlijnen en aan de tafelpoot leggen ofzo. 
 
Maar wat een vreemde redenatie. Alsof vroeger alles beter was. Een bench is een hulpmiddel, niet meer niet minder. En hulpmiddelen ontwikkelen. In de tijd dat de bench niet bestond was het voor veel mensen normaal om je hond met z'n neus in z'n pies te duwen als hij binnen plaste. Of flinke te schreeuwen en een tik op de neus te geven als hij ergens aan knaagde. Slipkettingen etc etc. Vroeger was echt niet alles beter. 
 
Het misbruiken van hulpmiddelen is van alle tijden. Daar hoef je echt de bench niet de schuld van te geven. Het ligt aan de mens zelf, niet aan het hulpmiddel.  "

Amen had dit niet beter kunnen verwoorden 

honden page profiel Marjolein & Toby Marjolein & Toby

honden foto van Marjolein & Toby

" Nog steeds niks gelezen waardoor ik van mening verander.
Oke aan de mensen die het nodig vinden een bench te gebruiken:
Stel dat er nu geen benches zouden bestaan(die tijd heb ik vroeger dus meegemaakt),hoe zou je dan dit "probleem"gaan oplossen? "

Dan zou ik er zelf een fabriceren. Een hoek van de kamer afzetten, een kinderbox ombouwen oid.

Let wel, ik gebruik een grote bench (maat Rottweiler voor een Jack Russell), ook een tijd nog een ren eraan gehad. Totdat ik zeker wist dat los in de kamer goed ging. 

 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Dan zou ik er zelf een fabriceren. Een hoek van de kamer afzetten, een kinderbox ombouwen oid.
Let wel, ik gebruik een grote bench (maat Rottweiler voor een Jack Russell), ook een tijd nog een ren eraan gehad. Totdat ik zeker wist dat los in de kamer goed ging. 
 
  "

 Kamer afetten ? Kinderbox ombpuwen ? Dat is al iets héél anders dan een draadkooi he, daar heeft een hond dan toch meer bewegingsruimte.

 

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  Kamer afetten ? Kinderbox ombpuwen ? Dat is al iets héél anders dan een draadkooi he, daar heeft een hond dan toch meer bewegingsruimte.
  "

Een kinderbox is kleiner dan de bench die Maybe nu heeft maar het woord bench maakt het volgens mij meteen zielig 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Een kinderbox is kleiner dan de bench die Maybe nu heeft maar het woord bench maakt het volgens mij meteen zielig  "

 Moet ik nu lachen 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  Moet ik nu lachen  "

 Nooit geen kinderbox gezien waarschijnlijk.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  Nooit geen kinderbox gezien waarschijnlijk. "

Allemaal aannamens.... Vreselijk dit soort mensen. T is vast ook zielig om je baby in bed te leggen voor wat verplichte rust.... Dan ben je je kind ook gewoon beu

 

Ach verspilde energie ook allemaal slaap lekker mensen....

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Nieuwe pup, enkele tips?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^