Brandnetels...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sanne & Denise, Fanny, VitaSanne & Denise, Fanny, Vita

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Gisteren, rond 20:30 uur, nog even een rondje gelopen met Denise. Toen we net weg gingen kwamen we de buurman met zijn Toller tegen. Gezellig! Even samen lopen en Denise kan even lekker spelen. Zo gezegd, zo gedaan. Een erg leuke wandeling en lekker gespeeld. 

 

Eenmaal thuis heeft Denise nog even met een knuffel en touw gespeeld. Maar daarna gebeurde hetgeen wat niet zo leuk was in deze avond... Denise wist niet meer waar ze moest liggen, liep als een dolle door het huis heen (heel onrustig), likken en met haar voortanden jeuken aan haar voetzolen en onderpoten (alle vier helaas), graven in op de kleedjes dan weer de ene en dan weer naar het andere kleed. 

 

Ik wist niet zo goed wat ik moest doen. Zag mijn kleine meid die heel onrustig was. In eerste instantie heb ik haar in een waterbadje gezet om haar voeten te koelen (ik had geen nog geen idee wat er nou aan de hand was). Het hielp gelukkig, maar wel voor eventjes. Niet veel later ging ze weer door met hetzelfde gedrag als voor het badje. Denise was bekaf, van de wandeling, van het spelen en van haar zelf. Ze zocht duidelijk rust! Haar ogen stonden om half 11 en vielen bijna dicht. Maar ze had zo'n jeuk... Uiteindelijk zocht ze rust en ging ze bij mijn moeder liggen. Mijn moeder heeft continue aan haar voetzolen gezeten zodat Denise even rust nam en gelukkig hielp dit!! Ik heb ondertussen heel internet af lopen speuren wat het nou eens kan zijn. Denise viel uiteindelijk in slaap.

Uiteindelijk kwam ik op brandnetels uit. Honden hoeven daar niet gelijk een reactie op te geven en kunnen reageren zoals Denise reageerde. En inderdaad, waar wij hebben gelopen staan ook helaas brandnetels.

 

Ik wil graag met jullie het stukje delen wat ik op heb gezocht wat betreft brandnetels. Wat je er tegen kan doen als je hond(en) in brandnetels heeft gestaan en niet meer weet waar hij of zij aan toe is, net zoals Denise. 

 

Citaat

Irriterende bultjes. Jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Aanraking tussen je hond en een brandnetel kan zeer onaangenaam zijn.
Uitgebreide navraag bij verschillende dierenartsen leert ons dat dit inderdaad het geval is.
Het verschil tussen mensen en honden is echter dat onze viervoetige vrienden een beschermende vacht hebben. Door de dikkere huid en de zware beharing zullen honden niet zo snel een reactie krijgen.
Maar opgepast! Ook een hond heeft zijn zwakke plekjes: bij de buik, de binnenkant van de oren en de voetzooltjes. Deze plekken zijn veel minder, of vaak helemaal niet, behaard. Als het dier op deze plekken in aanraking komt met brandnetels treedt er een zelfde reactie op als bij mensen. De honden zullen gaan likken en krabben aan de bultjes. Net als bij mensen zou ook hier een beetje azijn kunnen helpen.

 

Heeft iemand al eens meegemaakt dat hij na een lekkere wandeling met een dolle hond in huis zat?
Dat komt dus door deze brandnetels. Die zijn zo scherp dat zelfs de hondenpoot kussentjes de prikkels niet tegen kunnen houden.
Je hond komt thuis en er is nog niets aan de hand. Ineens begint hij woest te rennen en te graven.
Hij kluift op zijn pootjes en kan geen rust vinden. Als een dolle dries rent hij door het huis.

 

Zijn voeten jeuken en prikken. Heeft u tijdens de wandeling in de gaten dat uw hond in de brandnetels gelopen heeft, ga dan in de directe omgeving van de brandnetels opzoek naar; Hondsdraf, zuring of weegbree.

U wrijft de pootjes hiermee in en voorkomt de jeuk die de hond anders krijgt. Heeft u niet gemerkt dat uw hond in de brandnetels gelopen heeft, maar hij loopt als een dolle dries door het huis, dan kan u ook nog Tea tree oil of azijn gebruiken om uw hond verlichting te geven. Maak je in ieder geval geen zorgen het gaat van zelf ook weer over.

Einde citaat

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Door aanraking van brandnetels kan zowel dier als mens een vervelende uitslag en jeuk/pijn krijgen.

Ik probeer mijn hond er ver vandaan te houden; maar als hij los loopt, heb ik dat niet in de hand.

Vroeger werd de huid inderdaad met azijn gedept. Ook tandpasta smeren helpt.

Nu heb je hier o.a. Prrrikweg van VSM tegen

https://www.vsmkind.nl/brandnetel

er is ook een Prrrikweg zalf.

 

Edit; toevoeging; insmeren met het vocht van gekneusd blad van hondsdraf of weegbree helpt ook. Hondsdraf is vaak in de buurt van brandnetels te vinden.

http://www.wathebik.nl/huid/brandnetel-steek/

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Is hier heel normaal, bijna dagelijkse kost met een Springer die overal beestjes wil opjagen.

Ik doe er niks aan, gaat vanzelf over.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" Is hier heel normaal, bijna dagelijkse kost met een Springer die overal beestjes wil opjagen.
Ik doe er niks aan, gaat vanzelf over. "

 

Als ik zelf in aanraking ben geweest met brandnetels, geeft dat vervelende en pijnlijke plekken. Ik smeer er dan bij me zelf ook wat op; dus laat ik mijn hond ook niet rondlopen met deze pijnlijke plekken zonder behandeling.

 

 Lees nog even de openingspost van Sanne; hoe haar hond Denise reageerde.

 

Het gaat inderdaad van zelf over, maar het veroorzaakt ongemak en pijn. Daar wil ik mijn hond voor behoeden.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

och arme Denise, goed dat je erachter kwam wat het nou was. Daar wordt je idd gek van, van dat branderige kriebel gevoel

 

ik liep een tijdje geleden met iemand die zich aan brandnetels bezeerd had, en ik wist van de hondsdraf en gaf dat als tip. Hij doet braaf de plekken ermee insmeren en zegt: verdomd het helpt Ik vind zelf ook dat het helpt en het leuke is dat het ook vaak te vinden is in de buurt van brandnetels.

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

@Loesje, ik wist niet dat prikweg ook hielp. Ik heb wel gelezen dat calendulazalf ook werkt. Goed insmeren zodat het op de huid van de hond komt. Calendula heb ik gelukkig altijd in huis, ook voor kleine wondjes. 

 

@Luz, het gaat inderdaad vanzelf over. Alleen vond ik het een naar gezicht dat Denise niet wist wat ze moest doen en haar rust niet kon pakken. In zulke gevallen wil ik haar liever helpen dan zo rond te lopen. Misschien dat de ene hond er sterker op reageert dan de andere hond.

 

@Dobry, hondsdraf staat inderdaad negen van de tien keer in de buurt van de brandnetels. Echter had ze tijdens de wandeling nergens last van. Misschien doordat ze dan nog in de weer is, dat weet ik niet. Maar ze had er dus duidelijk last van toen we thuis waren...

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe 3 doggies

honden foto van Doortje & Tibbe

Hmmm Tibbe lijkt soms ook jeuk te hebben op zijn poten. En het is er zo een die los overheen doorheen gaat, lekker huppelen door de velden en zijn neus achterna. Dus hij komt regelmatig met brandnetel in aanraking.

Hij heeft alleen nog nooit zo gereageerd als bv Denise deed. Af en toe knauwt hij wel wat gefrustreerd aan zijn poten (geen allergie daar is al naar gekeken) 

Luz hoe reageert jou hond als hij daar last van heeft? 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Azijn is inderdaad en hele goede.
Als ik last heb van muggenbulten of brandnetels pak ik altijd een keukenrol papiertje en doe er flink wat azijn erop.
Paar minuten laten zitten en het gaat wel weer.

Voor honden kan je ook een doek goed natmaken met azijn en over de vacht vrijven.
Die doek moet flink nat zijn.
Of vul een plantenspuit met azijn en maak de vacht goed nat.
Nog met de vingers helpen de boel te verdelen is nog beter.

goed....kamer ruikt naar azijn, maar hond is van zijn jeuk af

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Hmmm Tibbe lijkt soms ook jeuk te hebben op zijn poten. En het is er zo een die los overheen doorheen gaat, lekker huppelen door de velden en zijn neus achterna. Dus hij komt regelmatig met brandnetel in aanraking.
Hij heeft alleen nog nooit zo gereageerd als bv Denise deed. Af en toe knauwt hij wel wat gefrustreerd aan zijn poten (geen allergie daar is al naar gekeken) 
Luz hoe reageert jou hond als hij daar last van heeft?  "

 Ook rennen en likken.

Maar ik denk dat honden die het regelmatig hebben er een beetje gewoon aan worden

Zeker de jagertjes die er voor hun werk wel doorheen moeten rennen (de mijne doet het voor de lol, of omdat het opjagen er zo fel in gefokt is)

In de lente als die brandnetels heel klein beginnen uit te schieten zie je zelfs nauwelijks, je wandelt erover zonder dat je het weet, maar ze jeuken dan ook al aan de voetjes.

 

Ik "werk" regelmatig in mijn bos en ben dus regelmatig zelf geneteld. Fijn is het niet, maar heel erg is het ook niet.

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

@Doortje, gelukkig heeft Tibbe er niet zo veel last van!! Misschien is Denise er dan wel gevoeliger voor..

 

@Hondenhumor, azijn wist ik voor de mens wel. Alleen ik had er geen idee van dat dit ook bij honden kon (achteraf wel logisch als je natuurazijn gebruikt). En inderdaad, de kamer stinkt dan hahah, maar je bent wel van die vervelende jeuk af! 

 

@Luz, fijn is het zeer zeker niet! Ik word er gek van als ik geprikt wordt door die brandnetels... Of ze er aan wennen, geen idee. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Azijn, meteen washandje er op...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Sommige honden hebben er idd heel veel last van en kunnen extreem reageren op de jeuk en prikkeling. Ik vind het zelf ook vreselijk om geneteld te worden.

Maar onze meisjes hebben er nog nooit last van gehad, vreemd genoeg. Ze lopen zonder probleem door uitgestrekte en hoge netelvelden, en staan me dan maar raar aan te kijken als ik als een gek sta te gesticuleren om hen eruit te krijgen, hahaha.

Hetzelfde met braamstruiken. Soms zijn die zo enorm gewoekerd dat er geen doorkomen aan is, maar die twee boeven wroeten zich overal doorheen en hebben nergens last van.

Ik verdenk hen ervan dat ze versteende voetkussentjes hebben of zo .

honden page profiel Nori met Chewy, Ayla, Leiah & MaceNori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace 3 doggies

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Weegbree in n pan.

Kokend water erop nog ff aan de kook brengen. 

Water in een spuitflesje doen, in de koelkast zetten.

En tadaa u heeft altijd brandnetel jeuk stopper in huis. 

 

 

En smeer de zuring maar op je eigen brandnetel plekjes  dat prikt als een gek op je bultjes voor het gaat doven. 

 

 

 

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

@Willemijn, als het nog eens gebeurd doen we dat zeker! Hopelijk is dat niet nodig! 

 

@Alaska Finest, hahaha dat gek gekijk van de hond ken ik ook... Gek genoeg heeft Denise er van te voor geen last van gehad. Op het pad waar we gisteren liepen lopen we elke dag. Nog nooit gemerkt dat ze last had. 

 

@Nori, aha! Goed om te onthouden! 

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Vroeger werd de huid inderdaad met azijn gedept. Ook tandpasta smeren helpt. Nu heb je hier o.a. Prrrikweg van VSM tegen
https://www.vsmkind.nl/brandnetel
er is ook een Prrrikweg zalf."

 Pas op met tandpasta op een hond smeren. In veel merken zit tegenwoordig xylitol. Als een hond dat oplikt kan hij er heel ziek van worden en zelfs dood aan gaan!

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

"  Pas op met tandpasta op een hond smeren. In veel merken zit tegenwoordig xylitol. Als een hond dat oplikt kan hij er heel ziek van worden en zelfs dood aan gaan! "

 

Dank voor je waarschuwing.

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

Jeetje, ik had geen idee dat honden zo heftig kunnen reageren op brandnetels. Zou het kunnen dat de ene hond er wel last van heeft en de ander niet? Ollie loopt ook weleens door brandnetels namelijk, ze eet ze zelfs op, maar Ollie heeft er nooit last van... 

Arme Denise! 

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" Jeetje, ik had geen idee dat honden zo heftig kunnen reageren op brandnetels. Zou het kunnen dat de ene hond er wel last van heeft en de ander niet? Ollie loopt ook weleens door brandnetels namelijk, ze eet ze zelfs op, maar Ollie heeft er nooit last van... 
Arme Denise!  "

 

Klopt hoor.... zelfs die blote krielkip van ons heeft er geen last van als ze er weer eens doorheen gestoven is

Soms zie ik de bobbeltjes zitten en krijg er spontaan zelf jeuk van, maar zij taalt er niet naar

 

Beide dames hier wandelen er gewoon doorheen en eten soms de verse topjes en geen van beide hebben ze er last van

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

"  
Klopt hoor.... zelfs die blote krielkip van ons heeft er geen last van als ze er weer eens doorheen gestoven is
Soms zie ik de bobbeltjes zitten en krijg er spontaan zelf jeuk van, maar zij taalt er niet naar
 
Beide dames hier wandelen er gewoon doorheen en eten soms de verse topjes en geen van beide hebben ze er last van "

 Ja, precies. Apart zeg! 

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

@Careana, inderdaad bedankt voor de waarschuwing! Ik wist dat tandpasta niet goed was, maar zelfs dodelijk wist ik niet..!

 

@Marijn, opeten?? Mmm zou Ollie wel lekker vinden dan hahahah. 

 

@Ina, fijn dat ze bij jou er geen last van hebben!! Vond het echt naar om Denise zo te zien, niet wetend wat ze moest doen door die jeuk. 

Oh die bultjes... daar krijg je inderdaad spontaan last van

Volgende forumvraag: Spoed opvang
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^