Wespensteek.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JoyaJoya

honden foto van Joya

Niets gebeurd maar tijdens de avondwandeling in de velden begon Joya opeens keel te schrapen met kopje heen en weer schudden en beetje raar te doen.
Ze heeft een heel klein beetje overgegeven, niks ernstig. En toen was het ook over.
Maar ik dacht opeens: wat nu als ze gestoken wordt in de bek door één of ander insect erger nog: een wesp! Wat doe je dan? Behalve in paniek schieten dan want ik ben gelijk over m'n toeren.
Hoeft dan nog niet per se in de bek te zijn ( hoewel me dat één van de ergste scenario's lijkt te zijn ) maar bv in haar pootje.
Iemand die weet wat de eerste zorgen zijn?


honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 1 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Het hondje van mn zusje was door een wesp gestoken in haar neus toen ze 12 weken was. We hebben de dierenarts gebeld omdat neus en ogen een beetje begonnen te zwellen, toen moesten we meteen komen en kreeg ze een iniectie om het zwellen tegen te gaan. Hij zij dat als we niet hadden gebeld het fout had kunnen aflopen. Sommige honden krijgen geen reactie en dan is er niets aan de hand, maar als het opzwelt en de beet zit in de buurt van neus of keel, kunnen ze ademhalingsproblemen krijgen of stikken. 

honden page profiel Kirsten & Sanna Kirsten & Sanna

honden foto van Kirsten & Sanna

Ik lees even mee,

 

Heb zelf geen oplossing maar mijn hond probeert nog wel eens bijen te vangen. Ik probeer het haar wel af te leren, maar het kan een keer misgaan. 

honden page profiel .. 2 doggies

honden foto van .

Wat ik bij mensen EHBO heb geleerd is dat je de plek van de steek moet koelen (let op onderkoeling). Als er verder geen ernstige verschijnselen optreden kan je er een zalfje opsmeren (niet in de mond). 

 

Bij een heftige allergische reactie of shock verschijnselen móet je 112 bellen. Het lijkt me dus dat je met een hond meteen naar de dierenarts gaat. 

 

Als er in de mond/keel gestoken is moet je gecontroleerd worden door een huisarts (dierenarts bij een hond). Maar vaak is de reactie daar zo heftig dat je sowieso al 112 moet bellen (of naar de dierenarts moet vliegen). 

 

Voor de rest moet je de luchtweg zoveel mogelijk vrij houden. Knellende kleding af doen (halsband), een open houding zodat je vrijer kan ademen. 

 

Uiteraard uit de zon gaan en nogmaals, let op shock verschijnselen! 

 

Edit: 

Hier nog wat extra info over shock dat kan optreden bij een allergische reactie. 

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/anafylactische-shock/item34341

 

Dit gaat over mensen maar het lijkt me dat dit ook zo werkt bij honden. 

Cody (Gast)

Misschien een takje oid opgegeten wat dwars zat? Als je een steek vermoed dan bek en rond goed controleren en bij zwelling naar de dierenarts. 

honden foto van Kelsey (kaitlinn) & Kenzo

Ik volg ff

Cody (Gast)

Tikfout...tong goed controleren 

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa 3 doggies

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

In een pootje geprikt door een wesp heb ik al diverse keren meegemaakt.

Ik heb altijd een afther bite stift bij me en smeer dan de prikplek heel goed in.

Zorgen dat de hond er dan niet aan likt.

Naar een paar minuten is de pijn en zwelling zo goed als weg.

 

Op advies van de dierenarts heb ik altijd prednison tabletjes in mijn handtas.

Mocht 1 van de meiden in gezicht of mond gestoken worden moet ik meteen 3 tabletten in de bek duwen zodat de zwelling niet kan doorzetten. Uiteraard dan naar de dierennarts om het te laten bekijken.

 

Maar mijn standaard uitrusting is dus een afther bite stift en prednison tabletjes.

 

Heb ooit meegemaakt dat mij poedel gestoken werd. In wespennest gekomen. Hij viel vrijwel meteen bewusteloos.

Ik heb toen een kwartier met hem op de arm naar huis gerend en daar een dierenarts gebeld die meteen kwam en hem een injectie gaf.

Heb toen enorm veel geluk gehad.

Vandaar mijn voorzorgs maatregelen,

honden page profiel Shiva Shiva 3 doggies

honden foto van Shiva

Als ik ga wandelen heb ik ook altijd een afther bite stick en mijn gsm bij me. Enkele jaar geleden had ik een adoptie Duitse herder en die trapte per ongeluk in een wespennest dat onder de grond was gemaakt. Wij werden meteen aangevallen door de wespen gelukkig was er vlakbij een vijver waar we naartoe liepen en insprongen zodat de wespen ons niet meer konden steken. Nadat de wespen verdwenen waren terug de vijver uit gegaan en ging ik op zoek naar mijn heuptas die ik had laten vallen dan eerst Ringo nagekeken en waar hij was gestoken met afther bite aangetipt en dan pas mezelf. Daarna verder richting huis gegaan waar we meer dan een halfuur vandaan waren,tijdens het naar huis gaan Ringo goed in de gaten houdend toen ik zag dat zijn ogen begonnen te zwellen heb ik meteen naar de dierenarts gebeld en haar had uitgelegd wat er gebeurd was en dat de ogen van de hond aan het opzwellen waren. De dierenarts ging dan meteen naar ons toekomen en als ik dan niet thuis was met Ringo zou zij me contacteren om te vragen waar ik op dat moment was.Ben dan flink beginnen doorstappen en had net thuis Ringo zijn halsband afgedaan toen de dierenarts stopte. Ringo heeft toen 2 injectie's gehad één tegen de zwelling en een anti allergeen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Mijn Kooikerhondje werd destijds door een wesp in zijn bek gebeten.

 

Dat was niet meteen duidelijk. Ik was 's middags al bij een DA geweest en had op iets te dikke wangen gewezen. Hij was misselijk. DA gaf spuit tegen misselijkheid en moest hem 's avonds gekookte kipfilet met rijst geven. Op een gegeven moment ging hij boven onder een bed liggen. Na enige tijd ging ik kijken, want vertrouwde het niet helemaal.

 

Schrok me wild; de ogen van mijn hondje rolden zowat uit zijn hoofd. Het was inmiddels avond.  Met spoed naar dienstdoende DA. Hij kreeg een spuit met cortisone. Ik was gelukkig nog op tijd, anders zou mijn hondje gestikt zijn.

 

Volgende morgen was er niets meer aan de hand. Ik vond de dode wesp later onder zijn deken in de mand.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Bams is gestoken op jonge leeftijd en heeft een week in het ziekenhuis gelegen, door honderden wespen, ze zag er niet uit, een wespenhol in de grond wat weinig voorkomt, een hittegolf van drie weken, verstoord door de grasmaaier van de gemeente, wij liepen daar net, ik zelf was ook gestoken maar ik ben niet allergisch....Bams heeft aan een infuus gelegen en heeft een paardenmiddel gehad...drie maanden restverschijnselen gehad , met moeite lopen, daarna hersteld......wanneer het wespentijd is mag bams niet alleen buiten verblijven....en ik let altijd op...   na 20 minuten is bams onwel geworden en in shock geraakt, ik wist dat ze gestoken was en er kon gelijk ingegrepen worden.      ...bams was ongeveer 9 maanden toen dat gebeurde, hals wangen voorborst poten....op de foto was ze weer thuis...

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Als je in het het veld bent en je hond wordt gestoken in de bek of in de buurt van keel of neus.  Dan zou ik zo snel mogelijk terug naar huis/bewoonde wereld lopen.

Stel dat je hond er toch heel heftig op reageert dan sta je daar midden in het veld...

 

Ik was jaren geleden eens aan het zwemmen en toen werd er een jongetje gestoken in zijn mond. Tenminste dat was het vermoeden. Het jongetje begon namelijk ineens te huilen en iemand dacht dat hij een wesp zag weg vliegen. Het jongetje zat steeds aan zijn mond dus de conclusie was getrokken. 

Nadeel was dat het ongeveer 20 minuten rijden was tot aan stad/ziekenhuis. De moeder sprak slecht tot geen Nederlands. Ik probeerde ze duidelijk te maken dat ze dit heel serieus moesten nemen maar ze zagen de ernst niet in, ik denk ook niet dat ze begrepen dat het om een wesp ging. Uiteindelijk ehbo erbij gehaald en deze hebben meteen een ambulance gebeld omdat het te riskant was om die 20 minuten te gaan rijden stel dat het wel fout gaat...

 

Dus ja ik begrijp je angst, helaas kunnen we voor onze hond geen ambulance bellen. Ja een dierenambulance, maar daar rijdt geen dierenarts op en mogen dus ook geen medicatie of iets geven... 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Bams is gestoken op jonge leeftijd en heeft een week in het ziekenhuis gelegen, door honderden wespen, ze zag er niet uit, een wespenhol in de grond wat weinig voorkomt, een hittegolf van drie weken, verstoord door de grasmaaier van de gemeente, wij liepen daar net, ik zelf was ook gestoken maar ik ben niet allergisch....Bams heeft aan een infuus gelegen en heeft een paardenmiddel gehad...drie maanden restverschijnselen gehad , met moeite lopen, daarna hersteld......wanneer het wespentijd is mag bams niet alleen buiten verblijven....en ik let altijd op...   na 20 minuten is bams onwel geworden en in shock geraakt, ik wist dat ze gestoken was en er kon gelijk ingegrepen worden.      ...bams was ongeveer 9 maanden toen dat gebeurde, hals wangen voorborst poten....op de foto was ze weer thuis... "

 

Jeetje das echt heftig! 

Helaas komt het toch nog best geregeld voor zo'n nest in de grond. Vroeger toen we nog jong waren is zo mijn zusje door honderden gestoken, ook uit de grond... Vorig jaar bij mij in de moestuin zat er ook1 in de grond bij de compost hoop. Ik was wel bang voor Moh, maar is gelukkig goed gegaan. We hebben ze maar met rust gelaten en tot nu toe zijn ze weg en nog niet terug gekomen hihi.

Ook in het park heb ik er eens1 in de grond gezien... 

Paar jaar geleden had ik een nest onder de dakpannen, de ingang van dat best was direct naast mijn kozijn van mijn slaapkamerraam. Echt heel veel wespen kwamen er steeds in mijn slaapkamer en ik vond er geregeld1 dood in mijn bed of nog levend bij het in bed stappen. Toen heb ik de gemeente maar gebeld.

 

Nare beesten zijn het, geef mij maar bijen!

Anoniem (Gast)

Dank u wel voor de tips. Ik ga voortaan de deur niet meer uit zonder after bite en prednison.

Dat zijn volgens mij de eerste zorgen die je kan bieden in dat geval. Ik maak toch redelijk lange wandelingen binnendoor waar je ook geen kip tegenkomt. Misschien ook eens de afstanden beetje beperken voor mezelf.

Stel je voor, je loopt daar in je uppie en wordt onwel of verstuik m' n voet.

Brrrrr wespen en insecten in 't algemeen.

 

 

 

Anoniem (Gast)

Dank u wel voor de tips. Ik ga voortaan de deur niet meer uit zonder after bite en prednison.

Dat zijn volgens mij de eerste zorgen die je kan bieden in dat geval. Ik maak toch redelijk lange wandelingen binnendoor waar je ook geen kip tegenkomt. Misschien ook eens de afstanden beetje beperken voor mezelf.

Stel je voor, je loopt daar in je uppie en wordt onwel of verstuik m' n voet.

Brrrrr wespen en insecten in 't algemeen.

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier bij de cres in de spouw, daar hebben ze gelijk maatregelingen voor genomen, ik ben bang voor wespen, je ziet wat ze aan kunnen richten....in de grond dat ze daar zitten dan is er een langere periode van droogte...doodeng, want je loopt daar.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Dank u wel voor de tips. Ik ga voortaan de deur niet meer uit zonder after bite en prednison.
Dat zijn volgens mij de eerste zorgen die je kan bieden in dat geval. Ik maak toch redelijk lange wandelingen binnendoor waar je ook geen kip tegenkomt. Misschien ook eens de afstanden beetje beperken voor mezelf.
Stel je voor, je loopt daar in je uppie en wordt onwel of verstuik m' n voet.
Brrrrr wespen en insecten in 't algemeen.
 
 
  "

 Telefoon mee nemen, 112 kan altijd gebeld worden.

Anoniem (Gast)

Huh??? Hoe kom ik plots anoniem?

Anoniem (Gast)

Huh??? Hoe kom ik plots anoniem?

honden page profiel JoyaJoya

honden foto van Joya

Oh ja hoor, m'n gsmmeke heb ik altijd bij maar hoe leg ik uit waar we ons bevinden? Ergens in 't veld richting Bassenge ofzo?
Ocharme Bams, dat hondje moet pijn gehad hebben.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

M'n jongste is al enkele keren in haar lip gestoken door een wesp. Dat wordt dan een flinke zwelling, die enkele dagen kan aanhouden. Eén keer kreeg ze er een hotspot van (omdat ze ging krabben omdat het zo stak, en boem: meteen ontsteking).

Als je iets bij je hebt dat verkoelend werk, kan je dat ertegen leggen, maar bij ons gebeurde het steeds als we ver van huis waren, dus ja… zolang het niet in de keel is, wachten wij gewoon af en zorgen ervoor dat ze er niet te veel aan gaat krabben. Oh ja, en kijken of de angel eruit is, die kan ook nog vastzitten.

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

" Oh ja hoor, m'n gsmmeke heb ik altijd bij maar hoe leg ik uit waar we ons bevinden? Ergens in 't veld richting Bassenge ofzo?
Ocharme Bams, dat hondje moet pijn gehad hebben. "

 

Als je met de gsm belt, kan de politie je locatie zien.

honden page profiel ..

honden foto van .

" Oh ja hoor, m'n gsmmeke heb ik altijd bij maar hoe leg ik uit waar we ons bevinden? Ergens in 't veld richting Bassenge ofzo?
Ocharme Bams, dat hondje moet pijn gehad hebben. "

 Je locatie aanzetten en google maps openen. Dan kan je zelfs coordinaten doorgeven. En als je locatie aan staat op je mobiel kan de meldkamer die ook zelf nog peilen volgens mij. 

 

Ik zou die prednison wel even heel goed overleggen met de dierenarts waarom je het wil en hoe je het gebruikt. 

 

 

honden page profiel JoyaJoya

honden foto van Joya

Hoe suf kan een mens zijn? Kon ik dat nu zelf niet bedenken, Google Maps enzo. ;-)
Ik heb hier altijd standaard Prednisolone tabletjes liggen voor 1 van m'n katjes die een verschrikkelijke atopie ontwikkelt eens het warm wordt.
Maar ik ga het me inderdaad eerst eens goed bevragen bij de DA.
Dank u wel.

Volgende forumvraag: SKAMPER RAMP ervaringen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^