Epilepsie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RonaldRonald

honden foto van Ronald

Beste mensen,

Wij hebben een langharige chihuahua reu van 4 jaar.Zo n 7 maanden geleden kreeg hij een aanval van ongeveer 2 minuten. Hij ging op balkon een beetje duf vooruitkijkend zwak op zn achterpoten staan. Hij zakte door zn achterpootjes heen en trilde heel erg. Ik hield m een beetje in evenwicht anders zou hij omvallen. Na 2 minuten alles weer oke. Wij naar de dierenarts en waarschijnlijk epileptie volgens hun. Pas geleden na een half jaar precies t zelfde liedje. Wij weer naar de dierenarts en als t vaker gebeurde mediceinen nemen. 3  dagen later weer een aanval nu  tijdens t ravotten buiten met andere honden. Oke wij de mediceinen meegenomen ,maar we wilden toch nog even wachten want wij twijfelen of t wel epilepsie is. Een week later weer een aanval,dus toch maar aan de mediceinen (pexion) . Nu 5 dagen later en ja hoor toch weer een aanval. Hij kwam de keuken in en begon een beetje te trillen en werd steeds erger. Mn vriendin hield m n beetje beet omdat hij door zn pootjes zakte,en toen ging die liggen met zn koppie op dr armen. T duurde ongeveer 3 minuten en was t weer over.  

Oke dat was t een beetje in grote lijnen.

Ik ga maandag de dierenarts weer bellen maar ik weet t andwoord al, dat ze een hogere dosis gaan proberen.

Iets in mij zegt dat dat niet goed is,want ze vermoeden epilepsi en weten niets zeker. Hij gaat ook niet stuiptrekken of schuimbekken of urine laten lopen tijdens een aanval,wat ik altijd bij de symptonen lees op elke site over epilepsie.

Hoe denken jullie hier over?

Kan het kwaad steeds hogere dosissen?

Wat kan t anders zijn?

Mensen met dezelfde ervaring?

 

Bedankt voor t lezen !

 

 

 

 

 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Na 5dgn kun je nog niet echt stellen of de medicatie werkt en of de dosering verhoogd moet worden. Dat duurt veelal veel langer voordat er een goede basis is opgebouwd en er dus echt duidelijk effecten merkbaar zijn.
Pexion is helaas niet in het bloed te testen dus dus vaak een kwestie van proberen. Voordeel is dat er nauwelijks bijwerkingen aan het medicijn zitten. Nadeel is dat het minder uitgebreid getest is dan de gebruikelijke Phenoral en dus bij status epilepticus patiënten soms een extra risico kan zijn. Er is niet te zeggen of het ene medicijn voor je hond werkt ten opzichten van een ander middel. Het is helaas echt een kwestie van uitproberen, een paar weken lang testen en zien of er een positief effect optreed. Zo niet dan kun je nog de dosering aanpassen en anders zul je moeten overstappen op iets anders (iets wat overigens zeer geleidelijk moet gebeuren, anders wek je ook weer meer aanvallen op wellicht).
Heb je trouwens wel Stesolid (valium) in huis ook? Tijdens een erg heftige aanval kan dit helpen om de hond uit de aanval te krijgen dus het is zeker wel aan te raden daar een aantal spuiten van in huis te hebben liggen (dit dient dan rectaal toegediend te worden).


Het klinkt in ieder geval wel zeker als een klassieke epilepsie aanval in mijn ogen, dus wat dat betreft denk ik dat de diagnose wel goed zit eigenlijk. Epilepsie is een ziekte die niet gevonden kan worden, hij wordt gemaakt doormiddel van uitsluiten. Als er niks uit bloedonderzoeken en lichamelijke onderzoeken komt en de hond aanvallen blijft houden dan spreekt men van epilepsie. Komt er wel iets uit dan kan dit de oorzaak zijn en spreek men van secundaire epilepsie. Leverklachten kunnen bijvoorbeeld een reden zijn van secundaire epilepsie maar ook een enting of vergiftiging op straat.


Mijn eigen meiden hebben/hadden (heb nu nog één hond met epilepsie over, heb helaas een van onze meiden, ook een Chi toevallig, vorig jaar aan de ziekte verloren) wel aanvallen die zich anders uitte maar dat zegt op zich weinig. Iedere aanval is weer anders en je hebt ook nog partiële en primaire epilepsie. Dat eerste houdt in dat de aanvallen zich maar op een deel van het lichaam focussen en de hond dus ook niet het volledige bewustzijn hoeft te verliezen bijvoorbeeld. Primaire epilepsie zijn aanvallen van shaken en stuipen tot urine laten lopen en kwijlen.


Mijn advies zou zijn om in ieder geval de flyer die Dr. Mandigers, de epilepsie specialist in ons land, over dit thema heeft gemaakt. Ik wil deze je wel doormailen als je mij een PBtje stuurt met je e-mailadres.
Verder zou je ook bij hem een afspraak kunnen maken om eventuele mogelijkheden van medicatie en behandelingen te bespreken. Maar besef je wel dat dit veel geld kost en een genezing bij epilepsie helaas niet mogelijk is. Het is en blijft altijd symptoombestrijding met als doel de frequentie en heftigheid van de aanvallen te verminderen. Helemaal de aanvallen doen verdwijnen is echter bij epilepsie niet mogelijk. Alleen wanneer er sprake is van secundaire omstandigheden waardoor de ziekte zich openbaart behoort dit tot de mogelijkheden.


Succes ermee en als je nog vragen hebt mag je me ook altijd PBen!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

En ik zou de aanvallen filmen, dan kun je dat aan de da laten zien.

 

Sterkte hoor.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ach wat sneu

 

hoe ik erover denk?

 

Mijn aanpak zou zijn om eerst een holistisch dierenarts in de arm te nemen zodat die de hond eens goed kan onderzoeken en een uitgebreide anamnese maken.

 

Ik zou het inderdaad ook filmen en alles opschrijven onder welke omstandigheden de aanvallen voorkomen, wat de aktiviteiten waren, wat voor voedsel hij kreeg, welke weersomstandigheden e.d.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Goed bijhouden zoals hierboven al geadviseerd wordt is inderdaad ook aan te raden om triggers te ontdekken die wellicht aanvallen uitlokken. En filmen kan nooit kwaad, hier kunnen dierenartsen veel aan hebben en vraagt Dr. Mandigers ook om mocht je naar hem willen gaan voor een consult.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Heel naar dat je chihuahua van 4 jaar waarschijnlijk epilepsie heeft. Ik zou je hondje beschermen tegen te veel stress; zowel positief als negatief. Opwinding kan een aanval veroorzaken.

 

Het is zeker nuttig om een dagboekje bij te houden met zoveel mogelijk details. Je dierenarts kan een betere inschatting maken als hij/zij de aanvallen op film kan zien.

 

Een grote informatiebron over epilepsie vind je op de volgende site

http://www.epilepsiebijhonden.nl/home.htm

links onderin vind je een link naar het forum, waar je ook vragen kunt stellen aan meerdere ervaringsdeskundigen. Je moet je dan wel eerst registreren.

Sterkte.

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ook is er een facebook groep, genaamd epilepsie bij honden, hier kan je ook terecht met je verhaal en vragen.

Zitten veel lotgenoten en iedereen leeft heel erg met elkaar mee, ik ben ook lid van deze groep, heb een australian shepherd met epilepsie sinds dit jaar.

 

Mijn aussie krijgt ook pexion, en ik loop met haar bij een holistische dierenarts.

honden page profiel RonaldRonald

honden foto van Ronald

Bedankt voor jullie reakties allemaal !

Volgende forumvraag: Irritatable bowel syndrome
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^