Vertering bot

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RonRon

Waar ik van de week tegenaan liep. Ik koop een KVV die wat grover van maling is. Hierdoor zitten er dus ook stukjes bot in. Nu vond ik dus in Freya haar ontlasting een stukje bot. Dit was dus duidelijk niet verteerd. De rest schijnbaar wel, want die vond ik niet terug in haar ontlasting.

 

Uit de boeken en stukjes op internet begrijp ik dat honden moeten wennen aan het verteren van bot. Freya eet nu echter al een bijna 4 maanden KVV, waarvan 3 maanden deze maling.

 

Mijn vraag is of het kan dat niet al het bot verteerd wordt?

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 2 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Als het eenmalig een stukje bot is wat je gevonden hebt, zou ik me er niet druk om maken.

 

Mocht het vaker gebeuren, zou ik allereerst mijn twijfels hebben over de kwaliteit van de KVV (welk botdeel gebruikt wordt)... maar zoals je het hier nu vertelt zou ik me niet al te druk maken

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Weet je zeker dat het bot was, kan ook een wit stukje zeen zijn, dat lijkt op bot, of heb je het er uit gevist en toch gezien dat het een stuk bot was....??

honden page profiel RonRon

Ja, het was bot. Zag zojuist dat er meer stukjes inzaten. Wel afgerond, niet scherp. Vond dit nog wel over het onderwerp: http://barf-natuurlijk.nl/barf/barf_botstukjes_in_ontlasting.html

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Je voert KVV toch... weet je ook een bot percentage ?

 

Ervaring leert dat KVV hap, slik en weg is.... dus eventuele stukken bot in het voer worden niet nog een keer extra gekauwd (tenminste, bij 99% van de honden) 

Als het de bot verhouding dan vrij hoog is en er hard bot gebruikt word (dragende delen) met een grove maling, zul je inderdaad vaker botdeeltjes tegen kunnen komen.

 

Mocht je het in twijfel trekken, misschien een keer een ander merk proberen, zien hoe dat uitpakt

honden page profiel RonRon

KVV van Oervoer. Heb ze al verschillende keren gevraagd hoe de percentages zijn. Krijg steeds het antwoord dat de percentages op de site niet kloppen en aangepast moeten worden. Op de oudere KVV kwam je soms percentages van 1,27% of meer tegen. Dat terwijl andere merken rond de 0,48% liggen. Wel zeggen ze een verhouding van 50% bevleesd bot aan te houden. Hiervan is dan 50% bot en 50% vlees, ongeveer. Nu staan er trouwens nieuwe verhoudingen op de site van 9,6 mg per kg? Geen idee of het bot van dragende delen bevat. Was LAM ZUIVER KVV.  Hoe dan ook, heb nu een andere besteld. Even kijken hoe die is. Bestelde hier omdat het biologisch is, maar dat is degene die ik nu besteld heb ook, DARF. Even kijken hoe die gaat.  Ga ook BARFen in het weekend. Had wel begrepen dat als je grote stukken bot geeft(BARF bijvoorbeeld) je sowieso onverteerde stukjes bot kunt vinden. Vind ook wel eens stukjes eischaal in haar ontlasting als ik een ei voer. Die is dan deels verteerd en deels niet.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Even heel wat anders, was de lam versie het enige wat je voerde?

Als dat zo is, is je keuze om over te stappen naar Darf heel verstandig.

1 enkelvoudige diersoort voeren is bij lange na niet compleet namelijk.... al heet de rol zelf misschien 'compleet' 

 

Hier eet 1 van de honden ook voornamelijk Darf (een van de weinige honden die KVV niet naar binnen slobbert maar heel nadenkend gaat staan kauwen op een gemalen prak  ) en volgens haar is het heerlijk

Bijkomend voordeel naast dat het biologisch is, is dat er meerdere diersoorten in 1 KVV versie zitten, dus je zit al een stuk veiliger qua 'compleet' voeren.

Ik wissel dan nog wel steeds af.... bestel 4 of 5 smaken en wissel per dag van smaak

 

Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen en of je hier ook nog botdeeltjes tegen gaat komen... de maling is vrij grof, geen idee hoe grof in verhouding met Oervoer, hoewel het waarschijnlijk erg op elkaar zal lijken aangezien het van dezelfde slager/producent komt

honden page profiel RonRon

Ben ook heel benieuwd hoe het gaat bevallen DARF. Het is inderdaad beiden door de Groene weg gemalen, maar Oervoer is wel volgens hun specificaties en DARF volgens de visie van DARF. Weet niet hoeveel het gaat schelen. Ben benieuwd!

Ik geef normaal gesproken 7 diersoorten per maand. Twee dagen dezelfde diersoort. Nu had ze dus de lam. Deze maand had ze kip, kalkoen, lam, rund, geit, gans en haas. Verder geef ik 1x per week vis en eens in de 10 á 14 dagen pens. Daar doe ik dan meestal een eitje met schaal doorheen. Verder geef ik tussendoor kurkuma, gezuiverde wilde zalmolie, yoghurt, groentemix gepureerd met ongebrande noten, hennepzaad, etc. Wat fruit tussendoor. Elke dag krijgt ze groenlipmossel (Dit vanwege haar schouder, is weer een ander verhaal en gaat nu gelukkig goed).

 

Afwisseling krijgt ze dus wel. Heb nu ook bij de bestelling orgaan, vleesbot (kippennekken en eendennekken) en spiervlees besteld om in de weekenden te gaan BARFen. Alles wat ik geef is biologisch of wild.

 

Volgende forumvraag: Mag ik meer voeren?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^