Wispa vs. Patella Luxatie - UPDATE: Hydrotherapie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Even wat minder nieuws van onze kant.

Anderhalve week geleden had Wispa ineens last van haar poot. Ze hield haar rechter achterpoot omhoog en had er duidelijk pijn aan. Ik ben diezelfde dag met haar naar de dierenarts geweest. Die had helaas geen goed nieuws. Wispa heeft patella luxatie in haar rechterknie, en de dierenarts adviseerde een operatie.

Na dit nieuws sloeg de paniek lichtelijk toe. Zes weken revalideren is voor geen enkele hond makkelijk, maar zeker niet voor een blinde, erg stress-gevoelige hond die in een bovenwoning woont.. Vreemd genoeg had Wispa de dagen hierna geen last meer van haar knie. Ik besloot daarom voor een second opinion te gaan voordat ik mijn gehele inboedel zou verkopen om de operatie te kunnen bekostigen, en bij mijn moeder in zou trekken zodat ik geen trap had. Ik heb via Facebook wat rondgevraagd naar goede orthopeden. Allereerst ging ik naar een andere dierenarts hier in Tilburg, op advies van een paraveterinaire-oud-collega. Deze voelde helaas nog meer ellende. PL zowel links als rechts, en rechts ook nog een ander probleem (mogelijk de meniscus).

Van dat nieuws word je natuurlijk niet echt blij.. De dag erop zijn we naar een orthopeed in Putten geweest. Deze man specialiseert zich in sportblessures en stond erg positief aangeschreven. Het was een rit van een uur en drie kwartier, een echte roadtrip. Wispa is door deze orthopeed onderzocht en hij kwam tot de conclusie dat ze rechts PL graad 3 heeft, en links PL graad 1, hooguit 2. Links hoeft niet geopereerd te worden, maar rechts wel. Tijdens de operatie zal de spier die de knieschijf op z'n plek houdt los gemaakt worden en met een pin vastgezet worden op een andere plek op het scheenbeen, zodat de knieschijf er niet meer langs kan schieten.

Ondertussen kwam er ook nog hulp uit een andere hoek. De osteopaat waar ik met Luuk kom, bood aan Wispa te bekijken. Zij concludeerde hetzelfde als de orthopeed, maar stelt een iets ander plan van aanpak voor. Zoals sommige van jullie weten had Wispa enorme wonden op haar rug/flank toen ze gevonden werd in Spanje. Op de plek waar de grootste wond zat, zitten haar rugwervels geblokkeerd, en daarmee het complete aansturingssysteem naar de heup en knie. Dit staat dus niet meer allemaal "recht" onder elkaar, wat voor problemen als PL kan zorgen. Wispa krijgt één, maximaal twee osteopatische behandelingen om alles daarbinnen weer "recht" te zetten. Met een beetje (of met heel veel, eigenlijk) geluk, lost dit het probleem met haar knieschijf op. Na de behandeling zal Wispa enige weken nodig hebben om te zien of dit resultaat gehad heeft. Zo niet, dan gaat ze half juni naar de orthopeed in Putten om daar geopereerd te worden.

Ik hoop voor Wispa dat een operatie voorkomen kan worden, maar wat moet dat moet. Ik heb veel vertrouwen in mijn osteopaat, dus.. fingers crossed, zeggen we maar!

Verder staan er tien behandelingen bij een hydrotherapeut gepland, die Wispa gaat helpen herstellen, en die gaat helpen Wispa's linker knie in goede vorm te houden.

We gaan een hectische tijd tegemoet, de afgelopen anderhalve week was het al behoorlijk stressen met dierenarts bezoekjes. Deze week doen we eventjes rustig aan, er is even genoeg aan haar poot gerommeld, volgende week beginnen we met osteopathie. Hopelijk gaat dat het gewenste effect hebben, ik hoop het zo! Voor alsnog lijkt Wispa overigens nergens last van te hebben, ze loopt niet mank, en na die ene pijnscheut anderhalve week geleden heeft ze geen pijn of gevoeligheid meer laten zien. Ze is haar blije zelf, als ik haar niet een beetje in hou stormt ze de trap op en af, springt ze zonder enige moeite overal op en af, en breekt ze de tent af samen met Cosmic. Dat gaat nog een pittige uitdaging worden om mevrouw zes weken rustig te houden..

Duimen jullie mee voor Wisje? Ze heeft al zóveel overleefd.. nu moeten we hier nog samen doorkomen :)

honden page profiel Nadine Nadine 3 doggies

honden foto van Nadine

Ik duim mee hoor

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Nog een lange weg te gaan, Pauline. Goed dat je de zaken vanuit verschillende invalshoeken hebt laten bekijken. En natuurlijk duim ik ervoor dat Wispa zo goed mogelijk gaat opknappen 

honden page profiel GiesGies 3 doggies

honden foto van Gies

Pff, wat een rotnieuws zeg.

Tuurlijk duimen we mee dat Wispa zonder operatie kan geholpen worden! Des te minder invasief een behandeling is, des te makkelijker het herstel.

 

Veel succes Wispa. En even rustig aan doen he.

Aurelia (Gast)

Wat een naar nieuws :( Duimen dat het helpt!

honden page profiel Joyce&ChicaJoyce&Chica 3 doggies

honden foto van Joyce&Chica

 

Zeker dat wij hier mee duimen!

 

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

Ik duim ook zeker mee voor mooie Wispa 

honden page profiel Danny en laikaDanny en laika 3 doggies

honden foto van Danny en laika

Ik duim mee met 2 duimen, veel succes voor wispa.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

ook wij duimen mee natuurlijk!

goed dat je met de osteopaat begint

 ook veel minder ingrijpend voor whispa.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" ook wij duimen mee natuurlijk!
goed dat je met de osteopaat begint
 ook veel minder ingrijpend voor whispa. "

 Ik krijg wisselende reacties. Blijkbaar zijn heel veel mensen nogal sceptisch over osteopathie. Ik voel me ook steeds een beetje alsof ik het goed moet praten dat ik naar een osteopaat ga :') maar ik heb er een goed gevoel bij. Werkt het niet, jammer, dan niet, dan opereren we. Maar lukt het wel, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn voor Wis!

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

"  Ik krijg wisselende reacties. Blijkbaar zijn heel veel mensen nogal sceptisch over osteopathie. Ik voel me ook steeds een beetje alsof ik het goed moet praten dat ik naar een osteopaat ga :') maar ik heb er een goed gevoel bij. Werkt het niet, jammer, dan niet, dan opereren we. Maar lukt het wel, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn voor Wis! "

 ach ik herken dat soort reacties wel als frequent alternatief da bezoeker

Zelfs als je  behandelings resultaten goed zijn..

weten mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad het beter..

Heel wonderlijk is dat

Het enige waar je naar moet kijken is het resultaat meid!

Volg je intuitie en kijk naar het resultaat

Ik ken vele dieren die baat hebben bij de osteopaat

net als met acupunctuur ect

 

 

honden page profiel heidiheidi 3 doggies

honden foto van heidi

Ik duim zeker voor super wispa

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Heel veel succes voor je pechvogeltje.... ik heb hele goede berichten over Putten gehoord... een goede keuze.

 

Maar je hebt groot gelijk dat je eerst voor de osteopaat kiest, helemaal omdat Wispa nog niet echt veel problemen laat zien denk ik dat je goede hoop mag hebben dat dit aanslaat

 

En zo niet... dan duimen we vrolijk voor haar verder mocht het toch een operatie worden

honden page profiel JudahJudah 3 doggies

honden foto van Judah

Wij duimen ook zeker mee!!

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" Heel veel succes voor je pechvogeltje.... ik heb hele goede berichten over Putten gehoord... een goede keuze.
 
Maar je hebt groot gelijk dat je eerst voor de osteopaat kiest, helemaal omdat Wispa nog niet echt veel problemen laat zien denk ik dat je goede hoop mag hebben dat dit aanslaat
 
En zo niet... dan duimen we vrolijk voor haar verder mocht het toch een operatie worden "

 Wat fijn dat jij ook positieve verhalen hebt gehoord! Mijn osteopaat was ook enthousiast. Andersom trouwens ook. Wel fijn dat we met zijn allen kunnen bekijken en doen wat het beste is voor Wispa, zonder "concurrentie" tussen de twee behandelaren :)

Anoniem (Gast)

In Kleef zit een hele goede ortopeed die scheelt je honderden euro's met 1 in Nederland...

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" In Kleef zit een hele goede ortopeed die scheelt je honderden euro's met 1 in Nederland... "

 De prijs speelt natuurlijk mee (mijn financiële situatie is niet super goed te noemen), maar vertrouwen en positieve ervaringen vind ik belangrijker.. en ik ben eigenlijk heel tevreden met de orthopeed waar ik bij uitgekomen ben. Hij is schappelijk en staat ook open voor een betaling in termijnen en zo, dus da's mega fijn. Maar bedankt voor het meedenken en de tip!

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Wat vervelend zeg! 

Ik zou ook eerst voor de osteopaat gaan ondanks dat ik er geen positieve ervaring mee heb. 

Yara heeft ook een blokkade (letterlijke deuk )in haar rug. 

De osteopaat heeft dit 'gefixed', maar zei dat ze er geen last van had en verdere behandeling niet nodig was. 

 

Daarna ben ik met Yara naar de fysio/hydrotherapeut gegaan. In eerste instantie voor de ellebogen en heupen. Zij gaf aan dat yara dr rug niet goed is en ze daardoor ook haar andere gewrichten verkeerd/meer belast.

Bij de behandelingen bij haar zie ik een enorm verschil!

 

Maar aangezien wispa verder geen klachten heeft is het zeker een poging waard. 

Ik hoop op goede resultaten. 

 

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Och Wispa toch!

Volg je gevoel Paulien, wat de behanding betreft.

Ik duim mee hoor xxx

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Wat een vervelend bericht Paulien, maar ik vind dat je goed bezig bent.

 

Ik heb geen ervaring met patella luxatie, wel met voetbalknieën. Tijdens de revalidatie heb ik ook allerlei wegen bewandeld; fysiotherapie, klassieke homeopathie, acupunctuur. Goed dat je je instinct volgt.

 

Met mijn nieuwe herplaatser, een koningspoedel, ben ik i.v.m kreupelheid en rug- en bekkenklachten bij een orthomanueel dierenarts geweest. Ook een positieve ervaring.

 

Ik duim voor een spoedig herstel. Sterkte.

honden page profiel Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en JaxMarianne Zafiro R.I.P,Keanu en Jax 3 doggies

honden foto van Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en Jax

Ik duim mee.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Thanks allemaal!

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Zou het zeker proberen, opereren kan altijd nog. Veel succes.

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Wispa heeft gisterenochtend haar eerste osteopatische behandeling gehad. Nu heeft ze een week lijnrust en mag ze enkel rondjes van maximaal 20 minuten per keer lopen.

Dat de behandeling IETS gedaan heeft, is duidelijk. Vanmorgen sprong ze een paar keer uit het niets op, alsof ze in haar kont gebeten werd door een vlo. Ik vermoed dat het wat lichte pijnscheutjes waren, ze piepte er niet bij en liep ook niet mank. Vanavond wilde ik naast haar op de bank gaan zitten, ik wilde haar een stukje opzij schuiven maar duwde daarbij tegen haar bips, waar ze gevoelig op reageerde. Tja, stom vrouwtje ook af en toe, helemaal niet over nagedacht.

Na het weekje lijnrust mag ze in principe weer doen wat ze zelf aangeeft. Vóór de operatie gaan we nog een keer bij de osteopaat langs om te kijken of ze nog een behandeling nodig gaat hebben. Daarna overleg met de osteopaat en dan naar de orthopeed, om te kijken wat hij er van vindt en haar te laten opereren indien nodig. Ik hoop nog steeds van niet..

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Oh, en nog even een fotootje van mevrouw, omdat ze zo knap is :)



En van haar samen met Cosmic :)

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

fijn dat de behandeling aanslaat.

Zou mooi zijn als het niet tot een operatie hoeft te komen

wij duimen

 

en wat een leuke foto's weer

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Even een update. Van de hydrotherapeut en de osteopaat begreep ik dat hydrotherapie niet alleen bijdraagt aan het herstel, maar ook kan bijdragen aan het voorkomen van een operatie. Wispa heeft twee weken rust nodig na de osteopathie behandeling (nu een week geleden), dus vanaf volgende week starten we met de hydrotherapie.

De week daarop gaan we een weekje op vakantie. Dit stond al gepland, ik ben uitgenodigd door vrienden, echt super lief. De hondjes kunnen lekker mee, we hebben een heerlijk vrijstaand vakantiehuisje met een omheinde tuin van 1700m2 er omheen. Heerlijk!

Ik heb vandaag de orthopeed gemaild met de vraag of hij Wispa, voorafgaande aan de operatie, nog een keertje wil bekijken om te oordelen of de osteopathie en hydrotherapie geholpen hebben. Helaas is dit niet zo makkelijk, de orthopeed zit op bijna 2 uur rijden bij mij vandaan dus "even langs tuffen" doe je niet zomaar. Haar voor de operatie bekijken, en eventueel van de operatie afzien, doet hij liever niet. Hij heeft dan een gat in zijn OK-agenda waarin hij een andere hond had kunnen helpen.

Ook schreef hij erbij dat hij geen hond opereert die geen klachten ervaart. Maar, dat hij, aan de hand van wat hij gevoeld heeft, er vanuit gaat dat ze wél klachten heeft. Dat laatste is een beetje dubbel. Blijkbaar voelt haar knie dus vreselijk aan voor een dierenarts, maar.. ik zie echt niets aan haar.. Die ene dag dat we bij de dierenarts geweest zijn, nu drie weken geleden, was de enige keer dat ze last en pijn heeft laten zien. Daarna is haar knieschijf naar mijn weten niet meer uit het kommetje gegaan, ze mankt niet, ze heeft geen pijnscheuten, ze piept niet, ze houdt haar poot niet omhoog. Ze doet ook absoluut geen poging om zichzelf te ontzien, ze rent, springt, stoeit en stuitert als vanouds.

Het is lastig, want het is een behoorlijk pittige operatie met een nog pittiger herstel. Doe ik dat haar aan, als ze geen last ervaart? (even los van of de dierenarts het überhaupt doet als ze geen last ervaart) Aan de andere kant, als ik afwacht tot ze wél pijn heeft, ben ik dan niet te laat? Wat als er dan, om maar even iets vreselijks te bedenken, niets meer gedaan kan worden?

En waarom heeft ze eigenlijk geen pijn, als haar knie zo slecht aanvoelt? Waarom loopt ze niet mank? Waarom laat ze geen pijn of last zien?

Voor nu is het maar even kijken wat de hydrotherapeut ervan zegt volgende week. Na mijn vakantie weer even naar de osteopaat voor haar mening, en dan bepalen wat ik qua operatie wil/moet gaan doen. Desnoods rijd ik toch maar een keertje extra op en neer om de mening van de orthopeed te horen. Het is natuurlijk niet het einde van de wereld.

Voor alsnog ben ik gewoon blij dat ze zichzelf is, alleen de twijfels zijn vervelend. Doe ik wel genoeg? Doe ik niet teveel? Of te weinig? Zie ik tekenen van pijn over het hoofd?

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Je doet zeker genoeg..volgens mij alles..

wacht nu eerst een resultaat af van osteopaat en de hydrotherapie

Ik weet zeker dat je  dan zelf wel aanvoelt of je moet laten opereren of het goed gaat zonder

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" Je doet zeker genoeg..volgens mij alles..
wacht nu eerst een resultaat af van osteopaat en de hydrotherapie
Ik weet zeker dat je  dan zelf wel aanvoelt of je moet laten opereren of het goed gaat zonder "

 Thanks Roos. Ik denk dat ik hier inderdaad mijn gevoel maar in moet volgen.. Ik heb moeite met "afwachten", ik ben zo iemand die altijd graag een plan heeft. Misschien moet ik even een chill-pil nemen ;)

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

"  Thanks Roos. Ik denk dat ik hier inderdaad mijn gevoel maar in moet volgen.. Ik heb moeite met "afwachten", ik ben zo iemand die altijd graag een plan heeft. Misschien moet ik even een chill-pil nemen ;-) "

 je hebt toch een plan muts 

je moet alleen even wachten tot het is uitgevoerd

als na de hydrotherapie en de osteopathie de boel niet lekker gaat ga je naar de orthopeed

indien wel goed over leg je de ervaringen  van hun naast je eigen gevoel en doe je het niet of alsnog

Eerst hydro therapie

dus adem in adem uit....

na rust komt zwemmen en pas daarna de rest van de beslissingen

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: angstig in een hoekje kruipen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^