Wispa vs. Patella Luxatie - UPDATE: Hydrotherapie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Vandaag had Wispa haar eerst hydrotherapie sessie. Oh wat was dat leuk om mee te maken! :D Voor Wis in het begin wat minder, ze vond het best spannend, maar uiteindelijk vond ze het ook wel leuk en sprong ze zelfs, met wat aanmoediging, zelf het water in. Ik ben echt ontzettend blij met deze therapeut, ze is zo onwijs lief voor Wispa.Wis lijkt trouwens nergens last van te hebben. Sinds die ene keer dat haar knieschijf eruit schoot, is het niet meer gebeurd. Ze mankt niet, piept niet, niks. De orthopeed geeft aan niet te opereren als ze geen pijnklachten heeft. Zoals het er nu uit ziet, gaat de operatie dus afgezegd (uitgesteld?) worden.

Verder heb ik haar tijdens Woofstock bij een nietsvermoedende dierenarts op tafel gezet die gespecialiseerd is in wervelkolommen en gewrichten. Zij vond Wispa's rugwervel perfect recht op de achterhand. Over Wispa's patella's zei ze pas iets nadat ik daar specifiek naar gevraagd heb, ze zouden iets losser dan wenselijk zitten. Zij zou op dit moment geen operatie aanraden.

Het klinkt dus allemaal relatief hoopvol :)

honden page profiel Fabienne & Joy Fabienne & Joy 3 doggies

honden foto van Fabienne & Joy

Ahh echt schattig om te zien ;-)

honden page profiel Nadine Nadine 3 doggies

honden foto van Nadine

Echt leuk

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

Wat mooi zeg!..en echt  super dapper van wispa met haar slechtziendheid!

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Wat mooi om te zien hoe Wispa het doet in het water! Fijn te weten dat dit in ieder geval veel goeds voor haar kan doen 

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie 3 doggies

honden foto van Marijn en Ollie

Ah, wat goed van Wispa! Dappere Dodo 

honden page profiel White ShadowWhite Shadow 3 doggies

honden foto van White Shadow

Wat mooi om te zien. Fijn dat het zo positief gaat. Jullie zijn super goed bezig en hopelijk werpt het zijn vruchten af en blijft een operatie bespaard 

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Ik was verbaasd dat ze het zo goed op pikte. Wispa is totáál geen zwemmer en loopt nog om een plas heen. Ze vond het wel spannend maar ze was niet in paniek, haar staartje was nog omhoog, ze nam nog volop koekjes aan.

Het scheelt ook echt wel dat Britt zo goed met haar om gaat, geen dwang, wel aanmoediging. Precies wat werkt bij Wisje.

Deklon (Gast)

Hallo Team Podenco,

Ik was opzoek naar informatie over patella luxatie op internet en kwam bij dit topic uit.

ik heb zelf een jack russel. De dierenarts vertelde mij dat ze ook niet gaat opereren tot hij pijn had. Ondanks dat hij het niet aangaf was ik heel bang dat hij toch pijn had.. Sommige honden uiten pijn op een andere manier. Zijn gedrag was subtiel verandert, hij was eerder saggerijnig en hij was wat hangerig. Het is nu 3 maanden geleden dat zijn knie geopereerd is en ik heb mijn oude maatje weer terug.  

Ik hoop voor jou en mooie wispa dat ze snel hersteld en echt geen pijn heeft, maar ik zou de operatie niet zo snel af zeggen

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" Hallo Team Podenco,
Ik was opzoek naar informatie over patella luxatie op internet en kwam bij dit topic uit.
ik heb zelf een jack russel. De dierenarts vertelde mij dat ze ook niet gaat opereren tot hij pijn had. Ondanks dat hij het niet aangaf was ik heel bang dat hij toch pijn had.. Sommige honden uiten pijn op een andere manier. Zijn gedrag was subtiel verandert, hij was eerder saggerijnig en hij was wat hangerig. Het is nu 3 maanden geleden dat zijn knie geopereerd is en ik heb mijn oude maatje weer terug.  
Ik hoop voor jou en mooie wispa dat ze snel hersteld en echt geen pijn heeft, maar ik zou de operatie niet zo snel af zeggen "

 Wat fijn dat je je oude maatje weer terug hebt :)

Wis is compleet zichzelf, ze is actief, vrolijk, stoeit met de anderen, en ontziet zichzelf totaal niet, ze is dezelfde salto-makende clown als altijd. Het enige wat ik aan haar opmerk, is dat ze de afgelopen paar dagen wat slechter eet, maar ik vermoed dat dit eerder komt door het feit dat ik een nieuwe brok heb, die ze gewoon niet lekker vindt, en het feit dat het de afgelopen dagen vaak slecht weer is geweest, ze is erg bang voor onweer en daar hebben we hier in het zuiden des lands geen gebrek aan gehad de afgelopen dagen, pff!

Maar je hebt absoluut gelijk dat honden vaak erg goed zijn in zichzelf groot houden, dus ik hou het wel nauwlettend in de gaten. Bedankt voor je bezorgdheid :) Als Wispa momenteel geen pijn heeft (wat ik zelf dus niet zie, en de dierenarts ook niet), vind ik een operatie te ingrijpend om te laten doen. Zes weken revalideren is voor iedere hond zwaar, maar voor een blinde, getraumatiseerde hond des te meer. For her sake hoop ik echt dat het te voorkomen is.

honden page profiel Brigitte, Zebee & ZabaaBrigitte, Zebee & Zabaa 3 doggies

honden foto van Brigitte, Zebee & Zabaa

Wat mooi om dat filmpje te zien   

 

Heb zelf een hondje gehad met de afwijking. Hij kreeg het toe hij 4 jaar was. Hij heeft zelf een handigheid ontwikkeld ( met therapie) om de knie schijf steeds weer terug te krijgen. Als hij op de hei rende zag je opeens zijn poot naast hem wapperen en dan rende hij vrolijk weer verder.

Heb er op advies van arts en therapeut nooit iets aan laten doen.

En pijn (althans van dit) heb ik nooit aan hem gemerkt.

Zyrko is zo 12 jaar geworden.

 

Ik DUIM voor Wispa en jou dat het bij hem ook zo mag gaan en hij het gewoon kan händelen.

 

Sterkte !!

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Je ziet echt.. ontelbaar veel honden op straat met PL. Persoonlijk zie ik vaker Jack Russell-achtige hondjes mét hupsje dan zonder. Mensen noemen het ook vaak een "Jack Russell hupsje". Veel van die hondjes hebben PL maar hebben er geen pijn aan en krijgen het knieschijfje zelf weer op z'n plek. Tja, moet je dan gaan ingrijpen? Ik weet het niet, het is best lastig. Ik vermoed dat veel mensen niet eens naar de dierenarts gaan, want na het hupsje is alles weer oké en heeft hun hond nergens last van.

Het probleem bij Wis, is dat het haar wél pijn doet op het moment dat ie eruit schiet. Dat is één keer gebeurd, daarna nooit meer. De therapieën die we nu volgen zijn er op gericht om te zorgen dat haar knieschijf er niet meer uit schiet. Blokkades uit haar rug halen d.m.v. osteopathie, en de spieren rondom de knie versterken met hydrotherapie.

Het feit dat Wispa gewoon rondstuitert, en haar knieschijf niet van zijn plek schiet, is natuurlijk hoopvol, maar geen garantie dat het nooit meer gaat gebeuren. De garantie dat het wél weer gaat gebeuren is er ook niet, misschien was het incidenteel en gebeurt het hierna niet meer. Je weet het gewoon niet.

Maar op het moment gebeurt het niet, en heeft ze er dus ook geen last/pijn van. Dan vind ik een heftige operatie met een nog heftigere revalidatie wel behoorlijk ingrijpend, voor een hond die nu nergens last van heeft. Opereren kan natuurlijk altijd nog.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

geweldig mooi om te zien zeg en fijn dat de operatie voorlopig nog niet hoeft. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Even alles gelezen. Fijn dat het zo goed gaat, dat die laatste dierenarts haar zo goed vond is heel hoopgevend. Ik had trouwens precies dezelfde beslissingen genomen. Eerst proberen een OP te voorkomen, dan heb je haar toch een hoop gedoe bespaard.

 

 

honden page profiel Kell - Alice, Casper, Kobe & TimoKell - Alice, Casper, Kobe & Timo 3 doggies

honden foto van Kell - Alice, Casper, Kobe & Timo

Hydro doet veel hoor! Onze chihuahua werd geopereerd aan zijn kruisband, die was gescheurd en hij moest een nieuwe. Bleek tijdens de operatie dat hij ook patella luxatie had, dus hebben ze dat ineens mee geopereerd door de holte dieper te maken zodat de knieschijf er niet meer uit kan. Deze is goed verlopen en werd gedaan omdat hij toch al open lag, we hadden dit voor het scheuren van de kruisband ook helemaal niet gemekt. Nu moest hij een tweede maal geopereerd worden. De kunstband was los geschoten. Weer een nieuwe en dit na 3 weken, niet leuk! Terug revalidatie en na 4 weken liep het weer mis, maar niet zo erg dan de vorige keer en toen raadde ze me ook hydro aan. Omdat het een chi is, kon ik het gewoon hier in mijn bad doen en dat heeft echt wonderen gedaan. Maakt de spieren rond de blessure sterker en dat scheelt echt een pak. Hij mankt nu quasi niet meer! 

 

Ik hoop op een goed herstel en volg je hart!

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Vandaag was eigenlijk de dag dat Wispa geopereerd zou worden, maar ik heb het afgezegd. Ik sluit niet uit dat ze de operatie in de toekomst niet alsnog krijgt, maar voor nu vind ik de operatie te belasten, zeker aangezien ze momenteel niet mank loopt en geen pijn laat zien.

Een aantal van jullie hebben in mijn andere topic misschien meegelezen over mijn "horror-vakantie", waarbij Wispa op dag één ontsnapte uit de omheinde tuin en drie uur lang door de Duitse natuur heeft lopen crossen, voordat ze terug kwam met enkele wonden. Hiervan moest ze natuurlijk herstellen, vrijdag zijn we naar de dierenarts geweest en kregen we toestemming om weer verder te gaan met hydrotherapie.

Dus gisteren was het weer zo ver! Wispa heeft weer lekker geplonst. Het ging al zoveel beter dan die eerste keer. Deze en volgende week gaan we twee keer, de week daarop één keer, en dan kijken hoe het gaat.pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Levershunt Labradoodle pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^