kruising podenco

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Toine (Gast)

Hallo, We hebben sinds vorige week een hond geadopteerd uit een asiel in Portugal. Ik ben zo op internet aan het zoeken geraakt, en denk dat het een kruising Podenco is. Mijn vraag is: wie van de forumlezers heeft er ook zo'n kruising Podenco en kan mij er meer over vertellen? De karaktereigenschappen van een Podenco die komen echt overeen.Er is al eens in 2011 een bericht geplaatst maar dat bericht is niet meer recent. Ik hoop op een reaktie.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dan zul je denk ik Pauline moeten hebben van Team Podenco O-)

Anoniem (Gast)

En hoe kom ik bij Paulien terecht?

Leest zij dit ook?

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Binnen een ras kunnen vele individuele verschillen in karakter zijn, een algemene karakteromschrijving klopt dus nooit helemaal. Er zijn diverse soorten Podenco's (o.a. Canario, Maneto, Ibicenco, Portugues,...) die onderling ook weer verschillen.

Ik heb een Podenco (Canario) x Siberische huskykruising. Hij is erg lief en aanhankelijk, ondeugend, zeer intelligent, leergierig en nieuwsgierig. Hij heeft een enorme jachtpassie en kan daardoor alleen los op omheind terrein. Bij voldoende beweging en mentale uitdaging (2,5 - 3 uur per dag) is het een echte bankhanger. Podenco's liggen graag verhoogd, op een bank of stoel, zodat zij alles goed kunnen overzien.

Ik kan je het boek 'De Podenco' van Judy Kleinbongardt aanbevelen.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Heb je een foto van je hond?

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

De karakter eigenschappen komen overheen zei je,wat wil je dan nog met weten? Loop je ergens tegen aan qua opvoeding? 

 

Ik heb voor mijn huidige hond ook een (kruising) podenco gehad. Maar zij was wel een geval apart dus niet echt te vergelijken met een normalere podenco denk ik.

 

 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Volgens mij is iedere (kruising) Podenco een 'geval apart' ;-)

 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Volgens mij is iedere (kruising) Podenco een 'geval apart' ;-)

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Volgens mij is iedere (kruising) Podenco een 'geval apart' ;-)
  "

 

Ja dat misschien wel haha.  Het zijn wel echt aparte honden onder de honden. 

Maar Bambi was wel echt een beetje koekoek. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Hier ook een apart geval hahahaha

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Als baasje van een Podenco kun je het best over veel humor en incasseringsvermogen beschikken, hahah.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik heb wat dat betreft geen Podenco, hij is helemaal geen clown zoals ik ze wel eens zie, hij is rustig, luistert goed, ze zijn niet allemaal hetzelfde, zeker met kruisingen.

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Ik heb een kruising podenco/windhond.

Hierboven werd genoemd dat je als baasje van een podenco over humor moet beschikken?
Ben ik het helemaal eens!

Die van mij is een clown in hard en nieren, luistert wanneer het hem uitkomt en ziet overal een lolletje van in.
Heerlijk beest om samen mee te leven maar kan me voorstellen dat het niet een hond is die voor iedereen geschikt is.
Als baas zijnde moet je zelf ook snel kunnen schakelen open staan voor nieuwe dingen, anders word t voor zowel bas als hond geen prettig leven samen.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Ik heb drie Podenco's, Cosmic, Wispa en Luuk. Ze zijn op straat in Spanje gevonden en hadden geen "paspoortje op zak", maar Luuk voldoet qua uiterlijk en karakter nagenoeg perfect aan de van de Podenco Maneto, en Cosmic aan dat van de Podenco Andaluz. Wispa is een kruising, ik vermoed zelf (na grondig overleg in een aantal Podenco-groepen, haha) dat ze een mix is tussen een Podenco Andaluz en een Podenco Xarnego Valenciano (dit vanwege haar uiterlijk, grovere bouw, net wat andere vacht).

Als je hondje uit Portugal komt is het misschien aannemelijker dan je een Podengo in huis hebt i.p.v. een Podenco. De Podengo is "het Portugese neefje van". Of andersom eigenlijk, want de Podengo wordt erkend door de FCI, en veel Podenco-varianten niet.

Neem eens een kijkje op www.podencoworld.nl, daar staan zeer uitgebreide omschrijvingen van de verschillende type Podenco's/Podengo's.

Als ik de karakters van mijn drietal zeer globaal zou moeten omschrijven, zou ik zeggen.. gevoelig, uiterst intelligent, volhoudend, humoristisch, eigenzinnig, zelfstandig. Ze zijn moeilijk te trainen, omdat ze vaak het nut van trainingen niet in zien, omdat ze dusdanig trots en zelfstandig zijn dat ze niet iets gaan doen omdat de baas het nu eenmaal zegt. Ik vergelijk ze qua karakter liever met katten dan met honden.

Ook niet onbelangrijk, Podenco's hebben een enorm jachtinstinct. Onderschat dit, in combinatie met hun zelfstandige, eigenaardige aard, aub niet met betrekking tot loslopen. Facebook staat vol met berichten van vermiste Podenco's (ik heb nu een aantal keer geholpen met het zoeken/vangen van vermiste Podenco's) en nog erger zelfs, Podenco's die vlak na hun aankomst in Nederland al hun dood vinden in een verkeersongeluk.

Zoals iemand hierboven al schreef, als Podenco-baasje moet je beschikken over een flinke dosis humor en een behoorlijk incasseringsvermogen. Mijn Podenco's hebben mij een geheel andere kijk op honden gegeven, maar ook op het leven over het algemeen. Ik heb enorm veel van ze geleerd. Als je ervoor open staat om van je hond te leren, minstens zoveel als dat jij je hond dingen wil leren, dan heb je een maatje door dik en dun :)

Dit is mijn trio, trouwens :)


Luuk (Podenco Maneto)


Wispa (mix met Podenco Xarnego Valenciano?)


Cosmic (Podenco Andaluz)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Oh ja, ik heb zelf een Facebook-groep voor Podenco's in Nederland (zo heet de groep ook). Mocht je Facebook hebben, zoek hem gerust op. Je bent van harte welkom om mee te lezen en eventueel zelf vragen te stellen of leuke foto's/verhalen te delen :)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^