Hoe kleiner hoe erger!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElianeEliane

Volgens dit artikel moet men de lijst van gevaarlijke (lees meest bijtgrage) honden opnieuw gaan samenstellen.

De top 3:
Het gaat van klein naar kleiner en terug naar klein


http://uitgelatenhond.nl/gevaarlijkste-hond-blijkt-teckel

Wat is volgens jullie de meest voor de hand liggende oorzaak?

honden page profiel ----

honden foto van --

Ik denk dat het voornamelijk aan de baasjes ligt. Kleine hondjes worden sneller als schattig ervaren en hebben vaak volgens baasjes ook minder opvoeding nodig, als hij springt of door het dolle heen is is dit schattig in plaats van vervelend. 

 

Ook denk ik dat veel onverantwoordelijke baasjes sneller een klein schattig lief hondje zullen nemen. Zoals chihuahua's die als accesoires worden gebruikt. Van die hondjes die je volgens sommige mensen gewoon voor de leuk erbij genomen worden. Deze mensen lezen zich vaak niet (goed) in over het ras en wat er allemaal bij het opvoeden van een hond komt kijken. Ook geld dit voor bijvoorbeeld stresssignalen. Een JR is bijvoorbeeld leuk voor de kinderen, actief speelmaatje (die kinderen hangen de hele dag om de hond wat een hoop stress geeft, maar ja de hond en kinderen zijn 's avonds lekker moe), een teckel ziet er zo grappig uit en is gezellig om 's avonds even op de bank mee te knuffelen en een chihuahua is zo handig die kun je overal mee naartoe nemen, je pakt m op en hij kan overal naar binnen (stress). Om deze laatste 3 redenen zie ik niet snel iemand een Rottweiler kopen haha.

 

Ik denk ook dat kleine hondjes zich sneller geïntimideerd voelen door grote honden/mensen, zeker als hun lichaamstaal niet begrepen wordt door onkennis. 

 

 

- Ik wil even zeggen dat dit zeker niet voor alle kleine honden eigenaren geld! Er zijn er heel veel die goed en verantwoord met hun hond omgaan. Maar degene die dat niet doen kiezen sneller voor een klein ras denk ik omdat het gezellig, grappig, schattig, lief, leuk voor de kinderen is en ze denken dat deze honden niet zoveel uitdaging/beweging nodig hebben, ze zijn tenslotte maar klein en hebben korte pootjes. En baasjes hierbij vaak te kort schieten in opvoeding en kennis over honden(gedrag). 

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Stress signalen worden bij kleine hondjes als schattig aanzien, ipv zoals bij grote honden als "oei, ik zal maar beter oppassen"

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara

honden foto van Mila & Mara

Helaas denken veel mensen dat kleine hondjes niet(lang) hoeven worden uitgelaten, met als gevolg gefrustreerde hondjes die hun energie niet kwijt kunnen, waardoor kleine dingetjes er al voor zorgen dat ze uit hun dak gaan.

 

Ook gaan weinig kleine hondjes naar cursus: bij Mila zat in de groep van de basiscursus (10) maar 2 kleine/kleine middelmaat hondjes, waarvan Mila er één was. De andere kleine hond was een teckel die in totaal 2 lessen is geweest. Nu doen we de vervolgcursus (13) en zijn zijn er weer maar 2 kleine hondjes. Zal er wel mee te maken hebben dat kleine honden minder "schade" aan kunnen richten 

 

dan hebben we nog te schattige hondjes die letterlijk alles mogen en waarvan de baasjes wegkijken wanneer er iets gebeurt...

 

En de omgeving: mensen vinden bepaald gedrag 'schattig', waardoor fout gedrag wordt aangeleerd. Zo ging het ook bij Mila. Ik probeer mijn hond op te voeden en mensen doen gewoon waar ze zin in hebben. "Niet aaien, ze mag niet keffen en trekken aan de lijn" ach maar het is toch zo'n schatje wat maakt het nou uit"

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ik denk idd dat de opvoeding/kennis hier een grote rol speelt.

Net nog een westie hangend aan de flexlijn richting mij en yara (en een chihuahua erbij die ook.maar wat mee ging doen).

Het baasje lacht erom en loopt, zonder afstand te vergroten of iets, gewoon door. 

 

Tja, als mijn hond dit doet zie ik toch hele andere blikken om me heen. 

Maar als ze klein en fluffy zijn maakt het niet/minder uit. 

 

Overigens geldt dit zeker niet voor alle kleine honden eigenaren.

Net als dat niet alle grote honden eigenaren hun hond wel opvoeden.

 

En bij de JR denk ik dat veel mensen zich vergissen in hoeveel hond er in die kleine verpakking zit! 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Oeps..........hier een kleine chihuahua....als ik die hier zie.......een tijger in een kleine maat.........en eigenaar doet er niets aan.

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

Ik dacht ook altijd dat kleine hondjes alleen maar een grote mond hadden, maar ze zijn harstikke fel en bijten vaak nog echt ook.

Toen Diesel 8 weken was heeft een jack russel zijn zwarte neusje er half afgetrokken, ik was 146 euro armer bij de dierenarts.

En hier loopt een heel klein teckeltje van een jaar of 5 die altijd vreselijk te keer gaat. Laatst liep Diesel los en kwam te dicht bij, hij rende dus rond met een teckel aan zijn tepel, die liet echt niet los.

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

Ze zijn echt verschrikkelijk die kleintjes

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

Groot wordt dikwijls als dreigend gezien. Mijn dochter zei ook altijd "ik ben bang van grote honden".

Ik ben als kind aangevallen en gebeten door een teckel. De schade zou groter geweest zijn bij een groot ras dus werd er niks gedaan. Dit was wel lang geleden, maar ik denk dat dat nu nog zo is. 

honden page profiel YasminYasmin

honden foto van Yasmin

Een vriend van ons wou met zijn Bichon naar de hondenschool. En daar werd heel lacherig gedaan over hem. 

Een man, klein hondje, school. Hij heeft dus afgehaakt. Wat ook wel jammer is. 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Ik vind dit weer zo'n raar topic.

Komen al die verhalen weer....

Elke hond kan bijten.....

 

Kies het ras wat bij je past.

Begeleid je hond in de opvoeding.

 

 

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Ik ben ooit eens gebeten door een teckel als kind, ik deed niks, ik liep gewoon langs.  Bleef bepekt tot wat kleine wondje aan mijn vingers (de littekens zijn nog zichtbaar). Bij een grote hond zou de schade groter zijn geweest.

De bijtincidenten met grote honden komen veel vaker in het nieuws, omdat de schade daar groter bij is. De kleintje richten amper schade aan, maar bijten zo niet vaker..

Maar als die kleintjes tekeer gaan en uitvallen is het meestal agossie, drukke vent en er wordt wat om gelachen. Doet een grotere hond het dan wordt hij als agressief bestempelt.

honden page profiel DeesDees

honden foto van Dees

" Ze zijn echt verschrikkelijk die kleintjes "

Haha, vooral die kleintjes van jou.. Geef ze maar snel aan mij hoor, ik kan ze vandaag nog ophalen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Ze zijn echt verschrikkelijk die kleintjes "

 Ja vreeeselijkkk nietwaar Ellen ? 

Lance mijn bloeddorstige moordmachine....

 

 

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

" Haha, vooral die kleintjes van jou.. Geef ze maar snel aan mij hoor, ik kan ze vandaag nog ophalen. "

 Whahaha, zou je dat nou wel doen? Ze zijn levens gevaarlijk

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

"  Ja vreeeselijkkk nietwaar Ellen ? 
Lance mijn bloeddorstige moordmachine....
 
  "

 Lance ook al??? Er zou een verbod moeten komen

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Nu even serieus .

 

Als mensen minder zouden over een klein hondje heenhangen en steeds willen knuffelen....dan zouden die zich ook niet zo bedreogd voeldn , denk ik.

 

ik merk duidelijk bij Lance dat als ze hem kalm benaderen met hand heel laag , en eerst laten snuffelen, dan is hij ook vriendelijk.

 

ROepen  ze en willen ze hem ineens vastgrijpen, dan zit het er dubbel en dik tegen . Is maar logisch ook.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Wat de voorgangers al zeiden, het zal voor het allergrootste deel opvoeding zijn. Echter denk ik ook wel dat het fokprogramma hier wellicht een klein aandeel in heeft, en dan heb ik het niet alleen over de teckel meer hoor  Wanneer een hond het goed doet op de show, maakt het karakter van de hond voor enkele (dus gelukkig lang niet alle) fokkers niet meer veel uit. Daarbij in het geval van fokkers is het vaak zo dat op het moment dat de hond gekocht wordt al besloten is om er mee te fokken, als het gedrag dan niet helemaal lekker ligt dan ga je niet ineens je eigen hond wegdoen, maar terugtrekken uit de fok doen sommigen ook niet graag... Van dat laatste geval ken ik er zelf toevallig 1, waar ik toen keihard ben weggerend toen ik vroeg naar het karakter van de ouderdieren die werden ingezet.. 

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

" Ik vind dit weer zo'n raar topic.
Komen al die verhalen weer....
Elke hond kan bijten.....
 
Kies het ras wat bij je past.
Begeleid je hond in de opvoeding.
 
  "

 Precies. Weer iets nieuws uit gedacht . Opvoeders doen een hoop hoor of niet..Wij hadden de liefste jrt die er was. Werd ook door anderen gezegd. Mee gesport tot ze 12 jaar was, tot op haar oude dag gewoon voor de lol.Ooit kreeg ik een compliment van een trimmer wasr ik mee bevriend ben, die van jou zo 1 heb ik nog nooit gezien. Hier een chi die mag alleen aan de overkant plassen dat dier heb ik nog nooit verder zien wandelen. Als er een hond aan komt lopen ze weg. Omdat de chi blaft. Ja .en . dus.  moet je Jazz horen.Ik vind bij iedere hond komt opvoeding om het hoekje kijken. Maar in je enkel bijten is natuurlijk wel minder erg als wat een grotert aan kan richten, daar loop ik flink voor om. Voor sommigen toch.

 

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

ik denk dat die kleintjes gewoon echt ook vaak nerveuser van karakter zijn, of het komt toch althans zo over. 

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

" ik denk dat die kleintjes gewoon echt ook vaak nerveuser van karakter zijn, of het komt toch althans zo over.  "

 Ik heb 3 kleintjes, geen 1 van de 3 is nerveus van karakter, zal dat toeval zijn

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Ik vind dit weer zo'n raar topic.
Komen al die verhalen weer....
Elke hond kan bijten.....
 
Kies het ras wat bij je past.
Begeleid je hond in de opvoeding.
 
  "

 Mee eens. Iedere hond heeft tanden, dus iedere hond kan die tanden gebruiken. Het is aan het baasje en de omgeving om dat te voorkomen.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Oh die kleine van mij is ook levensgevaarlijk hoor! Zij lebbert iedereen dood als ze de kans krijgt

honden page profiel aya-ayaaya-aya

honden foto van aya-aya

"  Ik heb 3 kleintjes, geen 1 van de 3 is nerveus van karakter, zal dat toeval zijn "

 

Echt waar ? Het zou best kunnen hoor, ik bedoel ik ben echt helemaal niet thuis in ‘kleine hondjes’, maar het is althans dan toch zeer vertekend beeld dat ik echt heb. (ik zie wel een paar uitzondering kleine rassen hierop). Ik dacht zelf dat dat iets was waar iedere eigenaar die overweegt voor zo’n klein hondje in huis te halen , zich van die karakter eigenschap zich moest bewust zijn, iets wat vaak niet het geval is en vond dat fout.

Maar dus echt gewoon een totaal foutief beeld van mij? Weer iets bij geleerd.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

"  Mee eens. Iedere hond heeft tanden, dus iedere hond kan die tanden gebruiken. Het is aan het baasje en de omgeving om dat te voorkomen. "

 Inderdaad iedere hond kan bijten, maar bij grote honden is de schade gewoon erger. Als zo een ukkie mij bijt vind ik dat niet echt eng terwijl het toch ook onder een bijtincident valt. Bijt een grote hond mij dan is het toch weer een heel andere verhaal.

Maar ik denk zeker dat als je alles bijtincidenten bij elkaar optelt dat de kleine hondjes vaker bijten. 

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Hier thuis is de kleinste (Luuk) ook de felste. Nou is hij de enige reu, wellicht speelt dat in gedrag naar soortgenoten ook mee. Afijn. Voor zover ik kan concluderen is Luuk het felst omdat hij het meest angstig is. Waarom? Omdat hij letterlijk omver gewalst wordt door alles dat groter is dan hij, en dat is nogal veel. Daarbij staat hij laag op zijn poten dus álles wat op hem af komt, komt van bovenaf. Het is algemeen bekend dat dat voor een hond dreigender over komt, dan wanneer iets van onderaf aan komt. Ik vind het daarom niet heel verwonderlijk dat hij feller is dan zijn grotere "zussen".

Maar ik denk ook dat "de mens" hier een rol in speelt. Zoals iemand hierboven al aangaf, een klein boos hondje is schattig, een grote boze hond niet. Het gedrag wordt dus vaker door de vingers gezien. Ik merk dat hier ook, dan hangt Luuk in een enorme Malamute, spuugt ie een pluk haar uit, en lacht de eigenaar van de Malamute dat zijn hond daar wel tegen kan, hoor. Ja vast wel, maar ik vind het niet grappig, ik wil zulk gedrag gewoon liever niet, en al helemaal niet als er geen aanleiding voor is. Maar als Luuk het doet, is het grappig (haha, kijk dat kleine ventje tegen die enorme Pitbull o.i.d.!), doet een Rottweiler (o.i.d.) het, dan is het niet meer grappig. En zoals iemand hierboven ook al aanhaalde, mensen kopen een klein hondje omdat die minder vaak uit zou hoeven, en dus, inderdaad, gefrustreerde kleine hondjes met enorm veel opgekropte energie.

Maar zelfs al zijn Teckels de meest agressieve killingmachines die er zijn, ik heb nog steeds liever tien Teckel-beten dan één Rottweiler (o.i.d.) beet :P

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Wat is klein? 

Mijn vorige hondje,  Bambi, die kon ook wel bijten en die moest ik goed in de gaten houden,  zeker bij kinderen. Een schoenen die piepte op een vloer werden ook aangevallen hihi. Heel leuk als je bij de trein staat te wachten en mensen stappen uit en er piept per ongeluk een schoen... Bambi heeft nooit echt gebeten, het was meer happen richting, zonder te raken. Ze had haar kuren en haar angsten. Uiteindelijk kende ik haar door en door en wist ik hoe ik er mee om moest gaan. Maar toen ik haar net had schrok ik ook wel van haar ''blijf van mij af grommen en tanden laten zien'' gedrag. Als ze dan in haar mand lag en ik wilde haar uitlaten dan kon ik haar in het begin echt niet aan lijnen en ook roepen hielp niet,ze kwam niet. Lag alleen maar met haar lip opgetrokken mijn hand te volgen klaar voor een aanval. Ik moet zeggen dat als zij formaat rottweiler was geweest dan was ik serieus bang geweest voor haar. 

 

Nadeel voor zulke hondjes is dus ook nog eens dat ze klein zijn, ze worden schattig gevonden en mensen kijken ze altijd aan en willen altijd aaien. Ook al zei ik dat Bambi daar echt niet van gediend was, toch proberen.  Vooral in de trein... Bambi lag dan in een fietsmand tussen mijn benen opgerold. En toch willen aaien en ja hoor daar ging haar lip weer,  vol overtuiging omhoog. En dan kreeg ik altijd standaard ''wat een rothond''. En ja ze was niet de makkelijkste,  maar wel heel duidelijk! Maar idd 30 kilo zwaarder dan was ze angstaanjagend geweest. Bambi woog 8 kilo en was ongeveer 35 cm hoog. 

Ook was zij een herplaatser en geen idee dus wat ze allemaal had meegemaakt en kwam vermoedelijk uit het buitenland. Dus misschien niet helemaal te vergelijken met de in Nederland netjes gefokte hondjes zonder verleden. 

 

Maar ik denk ik dat zeker het aanstaren en altijd maar willen benaderen van kleine hondjes door vreemden een rol hierin speelt. 

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Eliane wat merk jij ervan? Heb je wel eens deze tiepetjes die je bij moet schaven? Of de baas,dat kan natuurlijk ook.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

O wacht Jazz bijt ook. Als de kleinkinderen gaan rennen of hem opjagen. Mijn herder moet dat bij schaapjes doen. Uiteraard mogen ze Jazz niet opjagen en hij mag niet in benen happen. Zijn de kleinkinderen rustig is er niets aan de hand. Uiteraard spelen ze ook gewoon met hem.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

"...Nadeel voor zulke hondjes is dus ook nog eens dat ze klein zijn, ze worden schattig gevonden en mensen kijken ze altijd aan en willen altijd aaien. Ook al zei ik dat Bambi daar echt niet van gediend was, toch proberen..."

 Ik quote even klein stukje maar ik kan me 100% vinden in jou verhaal. De afgelopen 4 jaar heb ik Twinko zien veranderen van verlegen pup in nerveuze blaffer. 

Echt, ik heb d'r van alles aan gedaan om hem te beschermen tegen grijpgrage handjes maar je let even niet op en voila, iemand tilt zomaar je hond op!

Of idd in de trein, ligt hij heerlijk te slapen naast me, in ene uit het niets een vreemde hand op z'n kop. 

Ik kan me daar zo kwaad om maken! Mensen negeren totaal alle lichaamstaal en moeten hem zo nodig even aanraken. Zelfs als ik ze zeg dat niet te doen. Dan krijgen ze spontaan Caesar Millan Syndroom "Dag kleintje, zit je te grommen naar me? Ach gossie dat hoeft toch niet? Ik doe niks hoor, ik mag jou toch wel aaien, kom maar hier.." graai graai.

 

Dus zoals iemand hier boven zei, ja kleine hondjes zijn vaak nerveuzer maar niet omdat ze zo geboren worden denk ik, het is gewoon dat ze vaker op hun hoede moeten zijn. 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Chester de molester
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^