Border collie of toch een ander ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik moest direct denken aan de Sheltie! Ik zie dat hij genoemd is Het zijn hele slimme, leergierige,  actieve hondjes die graag meedoen in het gezin, maar toch minder werk nodig hebben dan een BC.

 

Verder misschien de Corgi? Hele baasgerichte, leergierige honden die vriendelijk zijn naar mens en dier.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

"  Die zijn nog best groot.. 
Altans wel een leuk maatje maar ik dacht dat ze kleiner waren.
Of waren dat de toy aussies?
Want whisper is net zo groot als mijn kia.
(Die erg klein is... dat dan ook wel weer.)
Stiekem ben ik ook aan het kijken naar zo'n mini aus...
  "

 Wij hebben ook toys, de kleinste van ons is rond de 28 cm.



De mini's zitten tussen de 35,5 en 45,5 cm.

Anoniem (Gast)

Nou Suzanne ik weet niet of je wel eens markiesjes hebt bezig gezien op het behendigheidsveld, maar dat doen ze dus super. Die in mijn klasje vliegt de borders eruit :) Het is een heel baasgericht super snel lerend hondje. Vandaar dat ik even de paralel trok. En over labradors bestaan helaas veel vooroordelen maar ik ken er ook zat die alles behalve dik en lomp zijn, heel braaf en super leuk met kinderen. Je moet ze inderdaad wel opvoeden maar geldt dat niet voor ieder ras? Ik heb zelf Aussies en die zou ik je niet aanraden als je niet wilt sporten. De mini's die ik ken sporten net zo graag en passen volgens mij ook niet in je plaatje. Zoals ik al schreef energieniveau zegt veel meer dan de grote van een hond. Aan een klein actief hondje heb je meer werk dan aan een grote lobbes. 

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" Nou Suzanne ik weet niet of je wel eens markiesjes hebt bezig gezien op het behendigheidsveld, maar dat doen ze dus super. Die in mijn klasje vliegt de borders eruit :-) Het is een heel baasgericht super snel lerend hondje. Vandaar dat ik even de paralel trok. En over labradors bestaan helaas veel vooroordelen maar ik ken er ook zat die alles behalve dik en lomp zijn, heel braaf en super leuk met kinderen. Je moet ze inderdaad wel opvoeden maar geldt dat niet voor ieder ras? Ik heb zelf Aussies en die zou ik je niet aanraden als je niet wilt sporten. De mini's die ik ken sporten net zo graag en passen volgens mij ook niet in je plaatje. Zoals ik al schreef energieniveau zegt veel meer dan de grote van een hond. Aan een klein actief hondje heb je meer werk dan aan een grote lobbes.  "

Ik vind het altijd wel grappig dat mensen een bepaald ras hebben gezien (en zelf niet hebben) en dan denken dat ze aan de hand van de honden die ze hebben gezien een heel ras kennen....

Wij hebben al jaren Mini's en een behoorlijk aantal nesten gefokt. En de meeste leven gewoon als huishond. Al onze pupkopers zijn zeer tevreden met hun gelukkige huishond. Daarnaast zijn er ook een aantal die hoog in de behendigheid meelopen en het zeker leuk doen.

Ik heb zelf ook een Mini, is Nederlands Kampioen Behendigheid geweest, maar is ook gewoon een rustige huishond die graag op schoot ligt. Ze vind het leuk om samen met ons wat te doen, maar heeft niet de drive zoals onze Border Collies en Working Kelpies.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik ken ausen, borders, markiesjes.
Als ik met mijn schotse collie aan het werk ben, is ze zeer gedreven. Kom ik thuis, ploft ze heerlijk op de bank. Een dagje niets doen, geen probleem.
Zo zijn ook de ausen die ik ken.
De borders, die staan 24/7 op aan. Die moeten werken, op het neurotische af. Net als de Mechelaar, eigenlijk niet geschikt als huishond.
De markiesjes willen zeker graag werken, maar hebben bij kange ba niet die 24/7 drive van de border.
Ze zijn prima huishonden

honden page profiel amyamy

Iedereen bedankt voor de reacties! We gaan in eerste instantie even afwachten hoe de wachtlijst verloopt van het markiesje. We hebben sowieso al een afspraak staan bij een fokker om eens te kijken en wat vragen te stellen.

de sheltie gaan we ook in gedachten houden en ik zal mijn man nog even de corgi laten zien. Die had ik ook al een paar keer bekeken, ze lijken mij behoorlijk eigenwijs haha :)

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Ik heb met jullie eisen en dingen die je te bieden hebt een poedel gekozen. Ze zijn sportief,leuk met kinderen,zijn enorm baasgericht.Enkel het trimmen hoort er bij.

Wat past er nog?sheltie,tibetaanse terrier,toller

honden page profiel amyamy

We lezen trouwens dat shelties behoorlijk kunnen blaffen. Is dat zo? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Shelties hebben inderdaad de neiging om te blaffen maar als je van pups af aan hier op traint kan je dit echt voorkomen. Mijn twee shelties blaffen in huis nauwelijks. Als de deurbel gaat of als ze de onderbuur honden zien blaffen ze zelfs niet. Tijdens het spelen blaffeb ze wel eens en op het agility veld ( al ben ik daarop aan het trainen en dat gaat al heel goed€

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Is de mini aussie ook tevreden te houden als huishond ja? Als in, alleen dagelijkse wandelingen en dan alsnog tevreden en in huis rustig? En geld dat dan ook voor de normale formaat aussie, of echt alleen de mini? Ik dacht namelijk dat de aussie / mini aussie met zijn energie niveau behoorlijk dicht bij de border zat en dat zij ook echt aan het werk moesten worden gezet.  

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

" We lezen trouwens dat shelties behoorlijk kunnen blaffen. Is dat zo?  "

De mijne wel.
Geen hele dagen hè maar die van mij kan erg vocaal zijn.

 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

"  Wij hebben ook toys, de kleinste van ons is rond de 28 cm.De mini's zitten tussen de 35,5 en 45,5 cm. "

 Ahhh....

Ik ga dit ras even in de gaten houden...

Want ik vind ze erg leuk!

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

"  Ahhh....
Ik ga dit ras even in de gaten houden...
Want ik vind ze erg leuk!
  "

 Mij spreken ze ook heel erg aan 

Anoniem (Gast)

Ik heb nu aussies en had hiervoor borders en vind ze qua energie niveau hetzelfde. Ze uiten het alleen anders. Borders kun je sneller overvragen een aussie stopt als hij geen zin meer heeft. Maar beide zijn het gelukkigst als je ze een taak geeft. Ik leer mijn honden, los van het ras, altijd aan dat ze rustig in huis moeten zijn. Een border kun je dat ook prima leren. Mits er genoeg actie tegenover staat. De mini's die ik ken (al begreep ik dat ik niet mocht zeggen over een ras dat ik niet zelf heb ;)) liggen qua karakter dicht bij mijn aussies. Maar ik denk ook dat dat aan de fokker ligt. Je hebt fokkers die bewust op werkdrift fokken en fokkers die daar minder op fokken. Ik ken dus vooral de werkers. Prima huishondjes maar ze worden niet gelukkig van alleen wandelen. Mijn aussies kunnen prima een paar dagen niet werken maar ik merk het wel aan ze. Ze zijn ondeugender, zeuren meer en worden waakser en vervelender naar andere honden. Ze zijn een stuk makkelijker en relaxter en ze hun uitdaging gehad hebben. Ik vind het altijd kwalijk als aussies worden neergezet al een rustige border. Dat is namelijk maar gedeeltelijk waar. Allereerst hangt het natuurlijk af van het individu. Maar Aussies zijn naast slim en werklustig ook nog eens veel eigenwijzer. Dat maakt ze lastiger op te voeden dan een border. Ze zullen meer de grens opzoeken, je veel meer uitproberen als baas. Ook vind ik ze een stuk lomper wat ze niet altijd geschikt maakt bij kleine kinderen. Ik denk dat het belangrijk is dat een werkhondje je ligt. Het is gewoon een ander type hond en dat vind je of geweldig of je wordt er heel nerveus van. Mijn bedenking bij mini-aussies is vaak dat mensen denken dat kleiner ook automatisch makkelijker is.zo van ik vind een aussie qua uiterlijk mooi maar ik wil geen werkhond dus kies ik maar een mini. Natuurlijk heb je zoals bij alle rassen drukkere en rustigere exemplaren maar als je niet wil gaan sporten zou ik op zoek gaan naar een ras die daar ook geen behoefte aan heeft. Kijk eerst wat je een hond kan of wil bieden en zoek daar een leuk ras bij.

honden page profiel amyamy

Bedankt voor je reactie. Wij zijn eruit dat we een border collie (en soort gelijken) inderdaad niet kunnen bieden wat hij nodig heeft. 

We kijken nu aan hoe de wachtlijst van de markiesjes zicht ontwikkeld en we gaan sowieso bij een fokker kijken om nog wat extra informatie te verkrijgen. mochten we toch niet voor een markies gaan, dan houden we de sheltie en asiel/ niet-rashonden ook nog in gedachten.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Als je fokkers zoekt voor een sheltie mag je me altijd contacteren. Ondertussen ken ik wel wat fokkers! 

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^