Sarplaninac, Leonberger, Tibetaanse Mastiff

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NikiNiki

Hallo,

Ik ben nieuw hier, omdat mijn vriend en ik zijn ons aan het oriënteren op de aanschaf van een hond. We hebben ons lijstje nu teruggebracht naar 3 rassen, waaronder de Sarplaninac.

 

We hebben ons al behoorlijk verdiept in de het ras en het karakter spreekt ons erg aan, we gaan dan ook absoluut niet alleen op uiterlijk af. Wat ons onder meer aanspreekt is het rustige, waakse/beschermende, goedaardige, maar ook het tikkeltje eigenwijze en zelfstandige karakter dat deze honden eigen zou zijn. 

 

Context mogelijke woonsituatie (we wonen nu nog te klein voor een hond): buiten de randstad, ruimte om ons heen, het platte land/ de natuur in. Geen woonwijk dus. Daarbij (vooralsnog) geen kinderen, wel andere dieren waaronder konijnen en kippen.

 

Ik heb wat fora doorgenomen die over de Sarplaninac gingen. Ik heb heel uiteenlopende dingen gelezen, van 'lieve huishond' tot waarschuwingen. Ik kon helaas geen recente fora vinden dus heb ik besloten een nieuw topic te openen.

 

Ik ben erg benieuwd naar eerlijke ervaringen van eigenaren van de Sarplaninac, als ook van de Leonberger en/of Tibetaanse Mastiff (of interessante kruising, zo hoorde ik al over de kruising West-Siberische Laika x T.Mastiff). Met eerlijk bedoel ik dat ik dus ook graag hoor over de misschien minder leuke dingen.

 

We willen ons goed voorbereiden op de komst van een hond en de juiste keuze voor een ras, daarom hopen we ook één of enkele van de genoemde honden in het echt te ontmoeten. Misschien staat er iemand in (de buurt van) Nederland daar ook voor open? (Naast de optie die er natuurlijk zal zijn om fokkers te bezoeken)

 

Alvast bedankt voor de reacties :)

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Van deze drie rassen is de Leonberger het meest familiehond.

De Sarplaninac en Tibetaanse Mastiff zijn honden die ook prima in een gezin kunnen passen, maar waar je toch ook meer rekening moet houden met hun oorsprong. Ze hebben een taak nodig die bij hen past. Krijgen ze die niet, dan hebben ze de neiging zelf taakjes te gaan verzinnen (die niet altijd zo fijn zijn voor hun mensen )

Bij deze rassen is het dus belangrijk dat jouw leefomstandigheden aansluiten bij de noden van de hond (bijvoorbeeld een erf om te bewaken).

 

Je kan contact opnemen met de rasverenigingen en zo goeie fokkers bezoeken. Zo leer je het ras goed kennen van mensen die ermee begaan zijn.

Veel voorbereidingsplezier!

honden page profiel Mariska & JudahMariska & Judah 1 doggies

honden foto van Mariska & Judah

Ik ben niet bekend met de sarplaninac en de tibetaanse mastiff, wel met de leonberger en vind ze gewoon fantastisch.. heerlijke vriendelijke knuffelberen zelf nu een pup van 17 weken in huis en tot nu toe negatieve dingen heb ik eigenlijk niet, hij leert snel, vrolijk dier, gek op mensen en de " normale " puppystreken.. de leonbergers bij de fokker waren ook allemaal super sociaal en lief.. ze kunnen alleen lekker dwars zijn niet iets te vaak achter elkaar van ze vragen dan is er niets aan de hand  

koert (Gast)

ik zal een leonberger aan raden ze zijn lief ben er mee opgegroeid mijn opa en oma hadden er een hij leeft jammer genoeg niet meer

 

honden foto van Love is a four-legged word

Leonbergers zijn over het algemeen ontzettend lieve 'grote vriendelijke reuzen', terwijl de Tibetaan en Sarplaninac (met name deze laatste) erg pittig van karakter zijn. Deze laatste twee rassen zijn zeker geen doorsnee 'lieve huishonden', maar territoriumgevoelige honden die nog dicht bij hun oorspronkelijke gebruiksdoel staan (zelfstandig waken en verdedigen). Het zijn geen 'tikkeltje eigenwijze' maar onafhankelijke en zelfstandig denkende en handelende honden, ze lenen zich niet voor het uitvoeren van commando's en spelletjes en zijn weinig volgzaam. Tevens zijn het echte buitenhonden, dus een (goed omheind!) erf of flinke tuin om te bewaken is wel een vereiste. In een woonwijk zou ik er persoonlijk echt niet aan beginnen, alleen al vanwege de veelvoorkomende agressie naar seksegenoten en wantrouwen naar vreemden (dit uit zich uiteraard pas in volwassenheid). Dergelijke rassen, berghonden, kunnen daarnaast behoorlijk vocaal zijn in vergelijking met andere dogachtigen en ze nemen veel ruimte, waardoor los laten lopen vaak niet (of heel beperkt) mogelijk is. Leonbergers daarentegen blaffen zelden en zijn veel meer aangepast aan 'onze' westerse maatschappij, zij zullen enkel beschermen in geval van nood en hebben de neiging van nature dichtbij de baas te blijven. Ze zijn over het algemeen vrij zelfstandig en zelfverzekerd maar ook trainbaar, aanhankelijk en sociaal naar mens en dier.

Sanya (Gast)

yes eindelijk iemand die een vraag steld over de sarplaniac! 

Met deze honden ben ik ophegroeit afkomstig uit macedonie ik raad je dan ook aan als je een echte wilt, in macedonie naar een fokker te gaan de prijs is lager en compeseert weer met de reis, die ook goedkoper is dan je denkt ! Waar zou ik beginnen als pups zijn ze super schattige bolletjes hond maar dit worden kanjers vol kracht met een baas je moet sterk zijn en relaxed dit zijn ze ook maar dat relaxde is er snel af als er gevaar drijgt deze honden moet je naar mijn mening echt van pup af aan nemen omdat ze binden met hun baas ze zullen voor je waken en vechten als het moet ze zijn wel op zich zelf dus ze  liggen graag in hun eentje in de tuin te chillen maar als je ze roept staan ze altijd voor je klaar ze moeten met zachte hand opgevoed worden en duidelijk weten wat wel en niet mag! Ook moet je direct beginnen met opvoeden aan de lijn lopen vinden deze honden meestal niet zo leuk omdat vrijheid echt hun ding is, ze zijn waaks in een groep meer dan alleen, gevaarlijk zijn ze niet als ze niet gevaarlijk gemaakt worden, met kinderen konden onze honden heel goed ze waren zo relaxed dat ze kinderen gewoon negeren ;) een aai is genoeg en trekken aan de dikke vacht jahoor dat mag 

als je dit ras kiest heb een rustige, waakse vriendelijke maar toch gereseveerde hond, die alles voor zijn baas doet (wel een mans) de keus is aan jou je moet wel super sterk in je schoenen staan en als je niet netjes aan de lijn heb leren lopen een sterke arm! Suc6

honden page profiel NikiNiki

Bedankt voor alle reacties tot nu toe! Erg leuk en interessant om te lezen! Doet me wel realiseren dat het handig is, juist bij deze hondenrassen, te vertellen wat de (gedroomde) context is. 

 

Vooralsnog zijn we niet met kinderen bezig (zeg natuurlijk nooit nooit, we zijn nog geen dertig), wel vind ik natuurlijk belangrijk dat omgang met kinderen van vrienden en familie op een normale manier mogelijk is. Verder weten we dat we meer de ruimte willen opzoeken, dus de randstad uit willen. De droom is een stukje grond met een bescheiden huis en een beestenboel (nu 1 konijn + 2 kippen, dit willen we wel uitbreiden) in een ruimtelijke omgeving, niet snel in een woonwijk. 

 

Ruimte zal onze hond dus wel krijgen, omdat we nu te klein wonen beginnen we daar ook echt niet aan voor we een ander huis hebben (mocht de uitwerking van het huidige idee dan anders uitvallen, kunnen we daar altijd nog rekening mee houden bij het ras :P).

 

p.s. ergens heb ik via een smartphone per ongeluk 1 doggies als waardering aangeklikt, dit was niet de bedoeling, maar ik kan het helaas niet herstellen. 

Hanneke (Gast)

Hallo,

Misschien een tip er is een sarplaninac fokker in Belgie ga daar eens een keer op bezoek hij geeft heel veel uitleg en ook advies hij heeft ook een hondenpension en is echt geen broodfokker hijkiest zelf zijn mensen uit die hij een pup geeft,maar  een ding is zeker een sarplaninac is geen beginners hond hoor van een Tibetaanse mastif weet ik niks van.Maar een leonberger is meer een gezinshond maar ook een bewaker ,wij hebben nu zelf omdat we eerst een sarplaninac wilde gekozen voor een Mastin delpirineo is ook echt een geweldige hond die ook heel goed waakt .wens jullie heel veel succes met jullie keuze

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

Van de Sarplaninac zijn maar weinig fokkers in Nederland en omstreken. Als je echt voor dat ras wil gaan dan zul je naar het buitenland moeten uitwijken.

 

Bedenk je wel dat het echt pittige honden zijn die in hetzelfde straatje liggen als de Kaukasische ovcharka. Fantastisch voor alles wat 'eigen' is, zoals je gezin, je huis en alles wat daarbij hoort. Maar het is niet zomaar een gezinshond, het is een echte waakhond, wat hierboven al door meerdere mensen is benoemd. Laat 'een tikkeltje eigenwijs' maar achterwege, ze zijn heel zelfstandig en totaal niet slaafs.  

 

Mocht je toch geïnteresseerd zijn in het ras, hou dan grote shows in de gaten; als daar honden zijn ingeschreven dan is het het waard om de show te bezoeken. Buitenlandse fokkers willen nog weleens naar grote shows komen zoals de Amsterdam Winnershow. Ook kun je contact opnemen met de rasvereniging VHB maar zij zullen je waarschijnlijk proberen over te halen niet voor dit ras te gaan. 

 

Persoonlijk zou ik je een Leonberger aanraden. Die staan bekend als heerlijke gezelschapshonden. Een tikkeltje eigenwijs, maar veel meegaander dan een Tibetaanse mastiff of Sarplaninac. Ook waaks, van origine waren het beschermers van het erf, maar niet in het extreme en ze zijn niet van nature zo wantrouwig als zelfstandige kuddebewakers zoals Tibetanen en Sarplas. 

honden page profiel NikiNiki

Nogmaals dank voor alle reacties, het is fijn zo wat ervaringen te lezen. Een bezoek aan de fokker in België hadden we inderdaad al als optie, maar voor nu focussen we wat meer op de Leonberger. Dit heeft ermee te maken dat ikzelf wat minder ervaren ben. Mijn vriend is wel met honden opgegroeid, maar voor mij zou het de eerste eigen hond zijn. Ik lees hier en daar dat de Sarpla dan voor nu misschien een minder goed idee is. 

 

Ik heb dit overigens bewust niet hier niet direct erbij gezegd omdat ik op zoek was naar wat neutralere reacties, ik was niet zo geholpen met zwart-witte 'doe het niet' reacties. 

 

Ik zie vooralsnog veel gelijkenissen in karakter (en uiterlijk) tussen de Leo en Sarpla, juist dingen die wij leuk en boeiend vinden (dwars/eigenwijs, waaks, goedaardig, zelfstandig, omgang met andere dieren, plus dan nog het uiterlijk). Alleen lijkt de Leonberger wat beter te 'handelen', wat ons voor mij als beginner beter lijkt. 

 

De zoektocht naar info is nog niet voorbij (reacties blijven welkom!), maar ik wil nu ook de Leonberger (en waar mogelijk de Sarpla, want hij blijft in gedachten als optie, voor een keer) ontmoeten. Ik kijk daarvoor o.a. naar activiteiten en fokkers via de vereniging, maar als iemand nog tips heeft is dat altijd fijn (we wonen in regio Utrecht-stad). 

 

Komt de Leonberger trouwens ook weleens voor in een wat donkerder kleurschakering/ wildkleur-achtig? Ik zie op zich af en toe op plaatjes wel een donkerder exemplaar maar het lijkt niet veel voor te komen, of erbij te horen als ik de raskenmerken doorneem.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik zie dat je inmiddels meer naar de Leonberger neigt; dat zou ik inderdaad ook adviseren. Een Šarplaninac en Tibetaanse mastiff zijn wel echt even een stuk pittiger en voor een hondeneigenaar met weinig ervaring is dat denk ik toch wel lastig hoor.

 

Hier hebben we een Leonberger (en ook daar zitten pittige typjes tussen  maar dan is het nog een heel ander kaliber dan de andere twee rassen) en kan ik je echt wel aanraden als ik zo jullie situatie lees.

Heerlijke honden, met een lekkere eigen mening en ideeën die dus voor het 'eigenwijze' (ik noem het liever 'zelfstandig') zorgen. Iets waar je wel rekening mee moet houden en dit ook leuk moet vinden, want het is geen hond die zonder pardon al je bevelen op zal volgen.

Daar wordt door de hond namelijk eerst eens heel goed over nagedacht en zal dan zelf beslissen of 'ie het wel of niet gaat doen.

 

Ik persoonlijk vind dat dus wel erg leuk in een hond; lekker zelfstandig, een hond waarvan je echt het karakter ziet. Verder zijn ze heel lief, lekker enthousiast (en dus ook wat 'lomp' ) en voor zo'n reuze-ras/molosser zijn ze nog aardig atletisch ook.

 

Qua kleur zijn ze er ook wel wat donkerder, maar dit is éigenlijk niet zo gewenst (vanwege de rasstandaard inderdaad), dus dan zal je echt een beetje op zoek moeten gaan. Maar ze zijn er wel hoor!

(En zomer- of wintervacht scheelt ook nog wel wat qua kleur).

honden page profiel Mariska & JudahMariska & Judah

honden foto van Mariska & Judah

Wat leuk dat je meer over de leonberger nadenkt.. denk dat het een goede keus is,

en verder alles wat Marlies zegt..

de mijne laat de karaktereigenschappen duidelijk zien hij is behoorlijk zelfverzekerd  en ja luisteren kan hij super maar als hij vind dat het niet nodig is.. dan heb je veel geduld nodig.. 

Verder is hij heel actief en nou al behoorlijk lomp heel hard op je af rennen bijvoorbeeld maar niet stoppen als hij bij je is hoor gewoon volop tegen je aan.. En waar hij wil zitten gaat hij zitten maakt niet uit wat er staat of ligt.. zo ging hij vorige week in een winkelschap bovenop en tussen alle producten zitten lekker handig, maar dat vind ik juist het leuke..

Of als je ergens zit waar hij langs wilt terwijl hij makkelijk via een andere kant kan kiest hij er liever voor om met alles wat hij kan er toch langs te komen of over je heen proberen dan om om te lopen 

Ik vind het een top ras..

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

" Of als je ergens zit waar hij langs wilt terwijl hij makkelijk via een andere kant kan kiest hij er liever voor om met alles wat hij kan er toch langs te komen of over je heen proberen dan om om te lopen  "

 Hahaha, volgens mij moet dat in de rasstandaard opgenomen worden! 

honden page profiel NikiNiki

Dat zijn leuke en eerlijke omschrijvingen en situatieschetsen :) Dat zelfstandige schrikken we niet voor terug, dat spreekt ons juist erg aan! Hij hoeft echt niet altijd ja en amen te zeggen, juist leuk dat je een beetje karakter ziet. En ik ben in t algemeen liever met een dier dan de baas van een dier (in de harde zin van het woord). En herkennen jullie het waakse? Vind t ook fijn me veilig bij hem/haar te voelen, buiten savonds in the middle of nowhere. 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Qua formaat schrikt het toch al wel gauw af mochten mensen kwaad in de zin hebben wanneer je 's avonds buiten loopt, dus wat dat betreft voel ik me altijd súperveilig met haar naast me. Ook ben ik bijna wel zeker van dat mocht er ooit iets gebeuren, zij dan ook ingrijpt (op een gepaste manier).

 

Wat betreft waaksheid: het is natuurlijk geen echte waker in de zin van gefokt om te waken, maar ik weet wel dat als er hier ooit iemand probeert in te breken, deze een héél groot probleem heeft! Onze hond is écht een allemansvriend, maar wel als wij er bij zijn. Als we er niet zijn of liggen te slapen kunnen we er zeker van zijn dat er niemand binnen komt.

(Stiekem willen we het wel eens proberen door zelf weg te gaan en dan bewust iemand naar ons huis te sturen, maar we durven dat toch eigenlijk echt niet aan ivm de reactie, haha)

 

Wanneer er iemand op ons terrein loopt, dan laat ze het ons weten als ze ziet dat wij het niet doorhebben. Ze blaft dan dus (naar ons) om ons te waarschuwen, en ziet ze dat wij die persoon ook zien dan houdt ze op.

 

Waaks genoeg voor ons in ieder geval en een veilig gevoel met haar aan mijn zijde 

honden page profiel Mariska & JudahMariska & Judah

honden foto van Mariska & Judah

Bij mij natuurlijk nog niet maar van horen zeggen idd als het erop aan komt dan zullen ze ingrijpen.. maar hun grootte doet al veel ben benieuwd hoe dat bij Judah gaat ontwikkelen..

honden page profiel Mariska & JudahMariska & Judah

honden foto van Mariska & Judah

"  Hahaha, volgens mij moet dat in de rasstandaard opgenomen worden!  "

 Haha echt he ! Is Taika daar ook goed in? Judah doet niet anders.. haha  

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Hallo lees net het topic. Ik heb al jarenlang Tibetaanse Mastiffs. Als jullie nog in overweging zijn kan ik er meer over vertellen.

Ik wil het hierboven geschreven toch wat nuanceren. De Tibetaanse Mastiff is al heel lang in Nederland en in de loop der jaren al behoorlijk aangepast. Ze zijn zeker geen doetjes en voor de onervaren eigenaar maar absoluut goed te doen. Wordt het jullie eerste hond?

Veel wonen ook gewoon normaal in de stad.
Zijn heerlijke relaxte honden. Ze vereisen wel veel socialisatie als pup op plekken waar veel honden en mensen komen. En als pup moet goed geoefend worden met bezoek.

Een goed omheinde tuin is absoluut nodig maar hoeft echt geen mega grote tuin achteraf te zijn.

Je bent van harte welkom om ze eens in het echt te zien op de clubmatch 30 oktober in het Dogcenter te Kerkwijk. Of stuur me gerust PB met meer vragen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^