Dwergkees alleen leren blijven.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Laurens Laurens

Hallo allemaal,

Mijn vriendin en ik hebben 3 maanden geleden een dwergkees in huis genomen. Het zijn hele vrolijke honden en brengen echt een leuke sfeer in het huis.

Aangezien we niet heel ervaren zijn met honden is het voor ons een beetje uitvogelen hoe of wat. Wel hebben we een puppycursus gedaan ( wat erg leerzaam was)

We zitten met een probleem..

Aankomende tijd zal het zo zijn dat Hero af en toe alleen gelaten moet worden ivm werk en school. Op het begin hebben we hem wel eens 2.5 uur alleen gelaten. Toen we thuis kwamen lag hij lekker te slapen. Laatst was het geval dat hij heel de flat bij elkaar zat te blaffen.

Hoe kunnen we dit het beste aanpakken en hoelang kunnen jullie de hond alleen laten.

 

Groet,

Laurens & Lizanne en Hero

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Heel langszaam opbouwen. Wij hebben nu een pup van 4 maand. We bouwen het alleen zijn langzaam op. Steeds beetje langer alleen laten en wij zetten een camera neer. Hoelang moet ie alleen zitten? 

Kezen zijn heel baasgerichte honden en zijn graag de hele dag bij hun baas. 

Ga voor je weg gaat even wandelen of dergelijke dat je hondje mentaal voldaan is en dus gaat slapen. Je kan ook een kong bv neerleggen.

maar ik zou het alleen zijn beperken tot korte periodes. 

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Het is heel belangrijk om het alleen zijn op te bouwen. Je begint daarmee eigenlijk in huis al door je hondje alleen te laten als je naar de wc gaat of gaat douchen enzo.  Daarmee leer je hem dat het niet erg is als je even uit beeld bent. 

 Als je het alleen zijn wilt aan leren kan je het beste beginnen door eerst even lekker te wandelen en ervoor te zorgen dat hij daarna rustig wordt in huis, geef hem wat lekkers te kluiven of een Kong gevuld met iets en loop even de woonkamer uit.  Kom meteen weer terug en herhaal dit zodat je pup lekker blijft knagen en vertrouwen krijgt dat hij rustig kan blijven eten want hij ervaart dat jullie terug komen. Als dit goed gaat bouw je dit langzaam uit door een minuut op de gang te blijven. Daarna maak je er een paar minuten van. Let wel op dat je hond rustig blijft. Begint hij te piepen of te blaffen dan ga je te snel. Gaat dit goed dan doe je en keer de voordeur open en direct weer dicht en weer terug naar de woonkamer. Als dit goed gaat dan kan je heel even buiten de voordeur blijven staan. En daarna bouw je dit per minuten op. Als je op 10 minuten zit dan kan je er 15 minuten van maken en zo iets grotere stappen gaan maken. 

Het is ook belangrijk om niet alleen maar langer weg te blijven,  maar doe na de 10 minuten ook af en toe weer een oefening van 1 minuut.

 

Ik had Moh het aangeleerd door de koektrommel methode. Laat je je hondje bijvoorbeeld los in de woonkamer? Dan pak je een bakje waar hele lekkere koekjes in zitten. Je rammelt dan met de trommel zodat ze weet dat er iets in zit en zet de trommel in beeld maar onbereikbaar voor je hond neer en loopt even de woonkamer uit. Je zegt bijvoorbeeld ''tot straks''. Je stapt de woonkamer uit en doet voor 1 seconde de deur dicht en direct weer terug komen. Je zegt eigenlijk niets maar loopt direct door naar de trommel en een geeft een koekje hieruit en bergt de trommel weer op in een kast (uit het zicht). Hiermee wordt de trommel en de koekjes bijzonder en ze leren dat zolang de trommel in zicht staat dat de baas altijd terug komt en dat ze dan dat ontzettend lekkere koekje krijgen.

 

Het alleen zijn moet je heel langzaam opbouwen want een hond moet geen angst ervaren anders heb je kans dat ze verlatingsangst ontwikkelen. Dus ik zou als ik jullie was een opvang of oppas regelen voor de uren dat je van huis bent zodat school en werk of boodschappen doen jullie opbouwschema niet in de weg zal staan.

 

Het kost even veel tijd en moeite, maar uiteindelijk loont het zich en heb je een hondje wat het niet erg vind om zo af en toe en aantal uurtjes alleen te blijven.

 

Moh verblijft als ik werk ongeveer 6 uurtjes alleen. Eerst 2 uren, daarna wordt ze opgehaald door de uitlaatservice en daarna moet ze maximaal nog 4 uurtjes alleen zijn (meestal korter). Ook breng ik haar geregeld naar de opvang.

Toen ik Moh net had en ik haar dus ook nog moest leren alleen te kunnen zijn bracht ik elke werkdag naar de opvang. Moh was volwassen toen ik haar kreeg en ze kon bij haar opvanggezin al goed alleen zijn.  Dus na een maandje kon ik haar al paar uren alleen laten. Met een pup kan dit maanden duren.

 

Succes! 

honden page profiel Jovi, Gaby en YuccaJovi, Gaby en Yucca

honden foto van Jovi, Gaby en Yucca

Je moet dit inderdaad zoals hierboven al staat heeeeeeell rustig opbouwen. Ik doe dit echt al bijna meteen als ik een pup heb (na een week ofzo). Echt met minuten wel eh!! 

 

Yucca zit hooguit 4 uur alleen als ik werk. Uitlaatservice of een fijne buurman inschakelen als het langer is.

 

Ze heeft ook wel al eens 9 uur alleen gezeten door een privé probleem en ook daar had ze blijkbaar geen probleem mee. 

 

Ik daarin tegen voelde mij daar niet zo goed bij 

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

2,5 uur kan voor een jonge hond te lang zijn. Ze kunnen nog niet zolang hun behoefte ophouden. Misschien blafte ze daarom. Ze willen hun eigen nest uiteraard lieft niet bevuilen. Alleen zijn moeten opbouwen is een feit. Maar minimaal zo belangrijk is dat de hond net zijn behoefte heeft gedaan voor je weg gaat en moe is. Een touw en kauwstaaf is ook een goed idee voor bezigheid tijdens jullie afwezigheid.

honden page profiel Jovi, Gaby en YuccaJovi, Gaby en Yucca

honden foto van Jovi, Gaby en Yucca

Een touw en kauwstaaf is ook een goed idee voor bezigheid tijdens jullie afwezigheid. "

 Toch altijd oppassen hiermee.. Zeker als pup altijd onder toezicht met een touw laten spelen. 

honden page profiel Jovi, Gaby en YuccaJovi, Gaby en Yucca

honden foto van Jovi, Gaby en Yucca

Even of topic.. Miranda wat een dropje heb jij seg 

Laurens (Gast)

Hallo,

 

Super bedankt voor de reacties.

Ik heb ondertussen een schema gemaakt waar we ons streng aan gaan houden. Ik hoop dat dit gaat werken.

 

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 2 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Hallo,
 
Super bedankt voor de reacties.
Ik heb ondertussen een schema gemaakt waar we ons streng aan gaan houden. Ik hoop dat dit gaat werken.
 
  "

 

Je kan een schema maken,  maar het ligt aan je hond of je na een week al 10 minuten de deur uit kan of dat je nog maar net bij een minuut bent. 

Sommige honden kunnen met een paar weken al een uur alleen blijven andere honden hebben daar een paar maanden voor nodig. Een kees hond is ook nog eens een hond die erg vocaal is en echt een gezelschap hondje dus mogelijk duurt het bij jullie hond iets langer.

Volgende forumvraag: Angstige witte herder
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^