Behendigheid

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Hoi allemaal,

 

Ik heb er net mijn eerste behendigheid les op zitten, met mijn mooie huskymeisje. 
Ze was nog nooit op de hondenschool geweest, geen enkele cursus of wat ook gevolgd. en toch waren de trainer en ik erg blij met haar, en deed ze het super!

de lessen die ik krijg zijn geen lessen voor op wedstrijdniveau. Deze trainer doet het omdat hij het leuk vind, en hij gelijk leert hoe hij ons het beste dingen kan leren. Hij weet wel alle regels die erbij horen, en vind het gewoon leuk om te doen. 

Er is maar 1 andere hond bij, een border collie. 
De honden mogen ook alles gewoon los meelopen, wat die van mij niet lukte. 
Het is een afgesloten veld, maar er zat wel een kat op toen we daar aan kwamen, dus die van mij ging steeds naar dat ene plekje.. En heeft alles gewoon netjes aan de lijn gedaan, die ik af en toe welgewoon los liet, en ze deed het prima!

We hebben vandaag de paaltjes gedaan, de kattenloop, wat gesprongen, de wipwap, de tunnel en een tunnel met zo een sleuf. De kattenloop had ze 1x eerder gedaan, springen kan ze gewoon op comando en de tunnel ook 1x eerder gedaan.

De tunnel met sleuf begonnen we met de sleuf open houden, en dit ging redelijk. Toen was de border collie erbij en die had al een paar lessen gedaan en zoefde er gewoon doorheen terwijl die sleuf dicht was. Dus die deed dat netjes op commando en die van mij wou erachteraan, waarop ik de lijn los liet en ze ging erachteraan. Toen ze de tunnel uit waren gingen ze wel spelen, maar na dit 2x doen vond ze het niet meer eng en kon ze het gewoon in haar uppie! Echt super trots natuurlijk! 

En als ze wat spanningen hadden dan mochten ze gewoon beide even los en lekker spelen, en konden we daarna weer door.
Ofwel gewoon super vrij en blije les, precies wat ik zocht!
En dit gaat ook super!

Die wipwap was wel komisch, dan moet ze in het midden wachten en doet de trainer de wipwap langzaam naar beneden en loopt ze langzaam naar beneden. Voor alles word gewoon de tijd genomen, dat is ook wel fijn.
De border moest alleen even wennen dat die nu ook af en toe moest wachten, maar dat vonden en de trainer en de bazin juist erg handig, leert hij dat ook weer.

Nu ben ik ERG BLIJ met deze manier van trainen enzo, maar vraag ik me af, gaat dit bij een club ook zo?

Sorry voor het lange verhaal, maar ik ben dus erg trots en blij voor hoever dat nog niet duidelijk was

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Fijn dat je behendigheid doet!! 

 

Ik hoop wel dat jullie de toestellen eerst laag zetten?

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik zit op een wedstrijd club.

er zijn verschillende groepen. 

De beginners ( niveau 0), graad 1 , 2 en 3 ( ook gegroepeerd met grootte dus s en m zit samen en L apart)

wij leren alles op laagte aan. Dus we beginnen met lage sprongen, lage wip, lage brug ,.... En dan bouwen we alles op. De meeste mensen laten hun hond touchen op het raakvlak ( van de brug vooral) dat leren wij dan ook aan in de beginners klas met een brug op de grond ( dus volledig plat) 

Wij trainen ook in kleine groepen. 

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

honden foto van Marijke

Leuk leuk leuk! Ik kan niet wachten tot Amber daar mee mag starten! :-).

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura 3 doggies

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik begin in September met Agility. Het is een club die het puur voor de fun doen. Maylo mag gelijk naar de gevorderde toe, omdat de gevorderde *kucht* eigenlijk geen steek beter zijn dan de beginners.

Ben toen weze kijken en het was echt 'just for fun'. In totaal waren er 3 honden die echt luisterde en de rest deed gewoon lekker hun eigen ding, ergens wat plassen, over het veld rennen behalve of het parcours of naar de mensen die zaten te kijken gaan.

 

 

Ik doe nu eerst een seizoen met deze club mee om het uit te proberen. Als Maylo er goede aanleg voor heeft ga ik naar een club die ool wedstrijden doet. 

 

 

 

Maylo mag naar deze groep omdat dit op de woensdag is en ik niet bij de beginners kan op de zaterdag want dan werk ik. Ook zit de begeleidster van de gehoorzaamheid cursus ook daar op agility en die verzekerde dat Maylo het binnen no time door heeft en echt goes luisterd. 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

lage sprongen doe we zeker. als ik mijn hand op de grond zet is de sprong net iets lager dan mijn elleboog zeg maar. 

 

lage wipwap ed weet ik niet aangezien ik niet weet hoe hoog ze zijn als ze hoog staan en hoe laag ze zijn als ze laag staan...

ik weet wel dat de wipwap iig op de laagste stand werd gezet. en dat die door de instructeur langzaam naar beneden werd gedaan als de hond in het midden staat, stil.

 

bij de kattenloop moesten we beheerst doen, dat lukt met die van mij prima! dus rustig stilstaan op de witte gedeeltes en bovenop ook even om te wennen. en altijd naast de hond lopen voor het geval dat. ik liep links en de instructeur in het begin recht van de kattenloop. hoe beter het ging hoe meer we het samen deden en de instructeur aanwijzingen gaf.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Wij moesten eerst de basiscursussen en vervolgcursus volgen mochten we behendigheid doen.

Een lijn vast aan de hond was bij ons ook niet toegestaan tijdens het lopen en beoefenen van het parcour, omdat het achter de toestellen kan haken.

Ook bouwden we alles wel op. Bij jullie gaat alles vrij snel achter elkaar. Wij deden alles stap voor stap. Alles begon ook echt laag. De kattenloop en schutting werden zelfs eerst plat gelegd. 

 

Maar wat mooi dat het zo snel goed gaat! Olly was wat langzamer, vond sommige dingen wel erg spannend. Vooral de wipwap. De slurf en de tunnel ging op zich wel en uiteindelijk is dat een favoriet onderdeel van hem geworden.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Klinkt leuk!! En volgens mij doet ze het hartstikke goed voor een eerste keer!

 

Bij ons gaat het trouwens hetzelfde ongeveer, maar is ook geen wedstrijdclub, dat is hun (en mijn) doel niet. Het gaat om het samen bezig zijn

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

" Wij moesten eerst de basiscursussen en vervolgcursus volgen mochten we behendigheid doen.
Een lijn vast aan de hond was bij ons ook niet toegestaan tijdens het lopen en beoefenen van het parcour, omdat het achter de toestellen kan haken.
Ook bouwden we alles wel op. Bij jullie gaat alles vrij snel achter elkaar. Wij deden alles stap voor stap. Alles begon ook echt laag. De kattenloop en schutting werden zelfs eerst plat gelegd. 
 
Maar wat mooi dat het zo snel goed gaat! Olly was wat langzamer, vond sommige dingen wel erg spannend. Vooral de wipwap. De slurf en de tunnel ging op zich wel en uiteindelijk is dat een favoriet onderdeel van hem geworden. "

 Dit had ook gemoeten, maar dit zijn geen "officiele" lessen. Alleen wel een gecertificeerde instructeur die dit graag geeft, alleen de mensen ervoor niet kon vinden, of de een kon niet en de andere wel maar niet dat tijdstip enzo... 
En het veld is toch afgehuurd dus kan je het net zo goed gebruiken... 

De riem ja, dat was ook eigenlijk niet de bedoeling, maar aangezien mevrouw steeds naar die plek ging waar ze de kat gezien had, was het niet anders mogelijk. Ze had ook nog een plekje gevonden waar zij vond dat ze kon ontsnappen, waar we wel wat voor hadden gezet uiteraard, mar toch. 
Ze had haar tuig ook om, en de riem die ik extra daarvoor mee had genomen is niet langer dan haar eigen lijf, en zit door het tuig op haar rug. Zit zo min mogelijk in de weg.

Maar het is inderdaad niet helemaal hoe we het wilden.
We hopen dat met  de tijd, en lessen ze begrijpt hoe het gaat en gewoon los kan!

 

Het gaat inderdaad op een redelijk tempo.
Deels omdat ze dingen al gewoon kon. En ze heel goed mijn commando s opvoert en mij erg vertrouwt, dat scheelt een hoop. Verder is ze totaaal niet angstig aangelegd maar juist enorm nieuwsgierig. En als zij en de border een beetje op hetzelfde niveau zitten kunnen we leuke parcourtjes maken, zei de instructeur.

 

Verder is ook zij dol op de tunnel inderdaad! terwijl me de border spelend vond ze ook dat je ook daar gewoon overheen kan springen! 
Wij lagen dubbel! niet bepaald de makkelijkste weg... 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" lage sprongen doe we zeker. als ik mijn hand op de grond zet is de sprong net iets lager dan mijn elleboog zeg maar. 
 
lage wipwap ed weet ik niet aangezien ik niet weet hoe hoog ze zijn als ze hoog staan en hoe laag ze zijn als ze laag staan...
ik weet wel dat de wipwap iig op de laagste stand werd gezet. en dat die door de instructeur langzaam naar beneden werd gedaan als de hond in het midden staat, stil.
 
bij de kattenloop moesten we beheerst doen, dat lukt met die van mij prima! dus rustig stilstaan op de witte gedeeltes en bovenop ook even om te wennen. en altijd naast de hond lopen voor het geval dat. ik liep links en de instructeur in het begin recht van de kattenloop. hoe beter het ging hoe meer we het samen deden en de instructeur aanwijzingen gaf. "

 Brug dak en wip moeten echt heel laag staan. Valt je hond er een keer af en hij bezeert zich ... Het is de bedoeling dat ze er later alleen over gaan zonder dat jij als geleider ze er over begeleid. Heb zo veel honden zien sukkelen na een tijdje omdat mensen meteen de brug op volle hoogte zetten. Veiligheid is belangrijk zeker bij een sport als deze. 

 

Daarom leggen wij de kattenloop plat.  En dan steeds hoger en hoger 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

"  Brug dak en wip moeten echt heel laag staan. Valt je hond er een keer af en hij bezeert zich ... Het is de bedoeling dat ze er later alleen over gaan zonder dat jij als geleider ze er over begeleid. Heb zo veel honden zien sukkelen na een tijdje omdat mensen meteen de brug op volle hoogte zetten. Veiligheid is belangrijk zeker bij een sport als deze. 
 
Daarom leggen wij de kattenloop plat.  En dan steeds hoger en hoger  "

 Nee dit is bij ons niet gebeurt..

Gelukkig doet ze het wel prima

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

In begin gaan ze er vrij voorzichtig over maar na een tijdje krijgt de hond zelf vertrouwen en zal hij over de brug razen. Een misstap is dan snel gemaakt. Je kan je hond daarom beter leren om snel te gaan over een lage brug. 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik betwijfel of deze sport wel geschikt is voor een husky. Jouw husky heeft die typische instincten. Als je hem los zou laten, hij vergeet die plekjes echt niet ;) 

Daarnaast zou ik, hoe kort de lijn ook is, hem niet vast doen! Ik deed dat ook toen ik net begon. Olly ontdekte ook allemaal plekjes en kreeg die niet uit zijn hoofd, dus wou hem vast hebben. En ja, het gaat een aantal keren goed, totdat je hond een rotsmak maakt.

Ook bij de club die ik gevolgd heb waren tuigen en halsbanden verboden, zeker bij wedstrijden. Het risico dat je hond ergens aan vast blijft haken wouden zij niet nemen.

 

Ook zou ik oppassen met het te snel willen/gaan. Hierdoor kan het ook opeens fout gaan. En ook hier spreek ik uit eigen ervaring.

 

Ik ben wel benieuwd waarom je met je husky voor deze sport hebt gekozen en geen sport die de meesten van dit soort rassen doen (slede trekken of andere treksporten).

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

ze heeft wel redelijk het instinct van een husky. maar valt zeker heel erg mee!

ze kan ook prima los en is nooit ver weg. tenzij ze echt echt achter een konijn aannzit. maar ook dan is ze met 15 min terug, haar uit die stand halen is wel wat lastiger...

wedstrijden was ik niet van plan te gaan doen. wil alles gewoon leuk en vrij houden (wil absoluut niet zeggen dat het op een wedstrijd niet zo is hoor!) 

het hoeft van mij ook helemaal.niet zo snel. ik vind het toch al knap alles wat ze kan. ik wil gewoon dat ze plezier heeft, en dat heeft ze! daar gaat het om.

 

ik heb voor deze sport gekozen omdat ze het leuk vind om over voorwerpen te lopen en te springen en door dingen heen te gaan. dat kan je allemaal in deze sport terug vinden!

speuren heb ik ook aangedacht omdat ze erg goed is met haar neus. maar dingen apporteren, als ze er zin in heeft.. dus die heb ik ook laten vallen. wel doe k snoepjes verstoppen enzo met haar. gewoon thuis, in een bal of een kong of ergens in het bos vind ze erg leuk.

 

sledesport doe ik niet omdat ze vrijdag pas 1 is geworden daar vind ik haar te jong voor. en ik heb wel eens (kort) met haar geskated/gefietst en ze mocht dan heeel even trekken maar ze wil het niet, doet het hooguit 3 stappen en dan gaat ze naast me lopen, ze werkt liever samen. 

en precies dat kun je bij behendigheid ook heel goed doen. ze werkt graag voor mij en haar snoepjes, luistert erg goed ook. en nieuwe dingen leren vind ze te gek. genoeg dingen te leren bij behendigheid.

 

we kunnen later altijd nog wat anders gaan doen!

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Wij zijn gewoon gelijk over alle toestellen gegaan, wel langzaam aangeleerd en tot gisteren zat gijs ook aan de riem, nog nooit ongelukken gebeurd hoor :) de riem sleept er niet achteraan he, ik houd hem vast. Sterker nog, de ene hond die wel overal afdonderde/sprong die zat al een tijd op behendigheid en was wel los, dus tja. 

 

ONgelukjes kunnen altijd gebeuren, maar dat kan net zo goed als je hond bv thuis van de bank af springt 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

ik zie dat het alweer een maand geleden is..

maar net de 2de les gehad.

hiertussen ben ik op vakantie geweest en was het elke keer regen.. ja dan gaat het helaas  niet door.

dus vandaag weer voor het eerst. deze keer was er een labradoodle bij die al wel wat lessen heeft gehad maar een paar weken geleden ook niet. en een boomer kruising die echt behendigheid doet bij een andere club en wat dingen kwam laten zien.

 

deze keer begon ze met van snuffelen op het veld 10 minuutjes. daarna aangelijnd en hebben we op de sprongen gefocust.  ook wel.slurf en tunnel voor klein parcours. maar verder alleen sprongen netjes aangeleerd en laag er langs lopen zeg maar. en een achtje laten springen.

 

de eerste 2 sprongen zat mijn hond aangelijnd, maar als ze iets goed doet wil ze in de riem bijten als beloning. dus ze werd afgeleid door haar eigen riem ( deze keer trouwens een kort houd riem van 20 cm, is niet langer dan haar lichaam, zeker niet aan het tuig) dus de riem eraf gehaald. en het ging PERFECT!!! Ze heeft heel de les op mij gefocust en heel goed ook! af en toe iets te goed dat ze meer op mij lette dan op wat ze waar moest springen hihi 

maar na een paar keer begreep ze dat ze op de hand gebaren moest letten en voor anderhalf uur lang heeft ze super geluisterd! 

ze bleef netjes voor de sprong zitten wachten tot ik zei dat ze kon staan en springen enzo.

ze bleef zelfs zitten, toen de andere honden aan het spelen waren, en d ene baas even moeite had haar hond terug te roepen. ze bleef gewoon zitten tot ik zei dat ze mocht gaan springen en door de tunnel heen.

helemaal trots! 

ze was zelfs  (nu al) te snel voor mij.. ze vind het zooo leuk dat ze volluit wil gaan en ik snel moet gaan en aangeven wat ze moet doen.

na even wennen ging dat ook stukken beter.

hopelijk volgende week weer goed weer!!

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Leuk om te lezen!

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 3 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hartstikke leuk om te lezen zeg! Ik ga jullie volgen :D 

 

Er doen wel meer Husky's aan behendigheid, niet dat ik ze persoonlijk ken ;)  maar ik zie ze voorbijkomen op Facebook en slecht zijn ze zeker niet! 

 

Ik wil het ook met Charlie gaan proberen :)  maar ze is erg angstig voor de onderdelen. Alleen het springen doet ze (na veel aanmoedigen)... 

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

angelique ik weet niet van waar je bent maar anders kunnen we een keer met may en charlie buiten over boomstammen ed. beginnen met springen enzo. (ofwel gewoon een boswandeling doen) zo heb ik.het die van mij ook aangeleerd. het commando kent ze daardoor prima en leuk om te doen. 

en anders ben je bij ons op.de club van harte welkom! 

( als je een beetje in de buurt woont, anders voor jou niet echt handig)

 

voorbeeld doet volgen, ben ik bij may ook achter gekomen, met de slurf dan.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ja dat zouden we zeker eens kunnen doen :)  ik woon in Zwaagdijk dat is beetje bovenin Noord Holland...t zal waarschijnlijk wel uit de buurt liggen ben ik bang ;) 

 

Springen doet ze inmiddels wel maar door bijvoorbeeld de tunnel zie ik haar niet snel gaan. Op een of andere manier is ze er bang voor terwijl ik kan me geen negavtieve ervaring met de tunnel herinneren... 

 

Ik ga binnenkort vragen of ik haar een lesje mee mag nemen naar de fun cursus die ik nu met Bruno doe. Daar doen we ook behendigheid en wie weet reageert ze nu al wat minder angstig! 

 

Maargoed, dit topic gaat niet over mij maar over jou en May hahah O:)  sorry! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^