Stemband verlamming

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Jannie (Gast)

eergisteren henn ik mijn hond Lara laten inslapen. Lara was bijna 15 jaar en had het de laatste paar dagen erg benauwd. Stikte bijna. Ze had een stembandverlamming. Wij hadden gedacht dat een pilletje zou volstaan, maar de dierenarts was erg resoluut. Stoppen. Een operatie mag je haar niet meer aan doen. Ze is met haar kop bij mij op schoot overleden. Haar knuffelend en zachtjes toesprekend. Haar bedankt voor wat en wie ze voor ons was.  Toch hebben we twijfel of ze niet geopereerd had kunnen worden. 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Hoi Jannie, wat ontzettend verdrietig.
Ik heb er echt geen verstand van, maar het klinkt alsof je wat overrompeld bent en nu bang bent dat je de verkeerde beslissing hebt genomen.
Of ze er nog iets aan hadden kunnen doen, geen idee.
Je zou het kunnen uitzoeken.
Maar dat verandert weinig.
15 jaar is wel een leeftijd waarop een operatie zeer twijfelachtig wordt.
Praat er anders nog eens rustig over met je dierenarts.
Misschien helpt dat om alles helder te krijgen.
Veel sterkte met het verlies en de verwerking.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Allereerst gecondoleerd! En wat moeilijk dat het zo snel gegaan is. 

 

ik denk dat jullie de juiste keuze hebben gemaakt. Helaas maakt dat het gemis niet minder. 

 

Ik wens jullie heel veel sterkte.

 

honden page profiel FotogravinFotogravin

honden foto van Fotogravin

Op die leeftijd zou ik een hond inderdaad geen operatie meer aandoen. Je praat wel over een herstelperiode van een aantal weken. Voor hoeveel extra tijd? Een half jaar? Een jaar? En in de herstelperiode heeft je hond pijn! Doe je je hond daar een plezier mee? Ik denk het niet. Dus op zo'n moment doe je zo'n operatie niet voor je hond, maar voor jezelf.

 

Bij onze labrador hadden we de grens voor wel/niet opereren gelegd op 9 jaar. Bij ons Markiesje ligt die grens iets hoger, rond de 11 a 12 jaar. Zeg maar 3 tot 5 jaar eerder dan de gemiddelde levensverwachting (labradors hebben een levensverwachting van 12-13 jaar, markiesjes 14-16, met toch nog regelmatig uitschieters naar boven de 18 jaar).

honden page profiel fabiennefabienne

honden foto van fabienne

denk ook dat jullie een moeilijke maar juiste beslissing hebben genomen.... 15 jaar is een hele leeftijd en om dan nog zo'n zware operatie te ondergaan, denk niet dat je je hond daar een plezier mee doet. ik ken iemand die haar hond er liet aan opereren en er is toch wel een vrij lange herstelperiode mee gemoeid geweest en die hond was toch een flink stuk jonger. De narcose alleen al heeft een grote impact op je hond, denk dat de da jullie een wijze raad heeft gegeven en heeft gekozen in het belang van de hond.

Tuurlijk maakt dat het verdriet er niet minder op ! het blijft toch jouw maatje en wellicht was het afscheid toch onverwacht en heb je je daar niet kunnen op voorbereiden, dat begrijp ik..... maar je moet geloven dat je gehandeld hebt in het belang en welzijn van je hond...koester de mooie herinneringen en voel je zeker niet schuldig ! sterkte.....

honden page profiel Kaatje en Hailey (Speedy† Tessa†) Kaatje en Hailey (Speedy† Tessa†)

honden foto van Kaatje en Hailey (Speedy† Tessa†)

Lieve Jannie, allereerst gecondoleerd met dit enorme verlies. Eergisteren moesten wij onze meiden ook laten gaan.

 

Het is goed dat jouw da zo resoluut is geweest, er was geen twijfel: dit mocht je Lara niet meer aandoen. Je hebt het advies van de da gevolgd en diep in je hart weet je dat je juist hebt gehandeld.

 

Twijfel en spijt liggen nu op de loer en je bent overstelpt met verdriet. Overspoeld met rouw omdat het bij jouw meisje zo plotseling en snel is gegaan.

 

Je hebt Lara heel veel ellende, pijn en benauwde momenten bespaard. Hopelijk kun je je daaraan vastklampen.

 

Heel veel sterkte en dikke knuffel voor jou.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb zelf mijn vorige hond op 15 jarige leeftijd nog twee keer laten opereren. Ik krijg altijd een beetje een naar gevoel als er puur op basis van leeftijd besloten wordt niet te opereren. 

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

15 is een mooie leeftijd. Het ligt er ook allemaal aan wat voor operatie het is. Iets waar de dierenarts je moet in adviseren, als hij heeft gezegd doet dit niet, denk ik dat het de juiste beslissing is.

 

Veel erger vind ik dat ze zeggen ja hoor opereer maar (geld in 't laatje over de kop van een dier) en dat het dan vreselijk mis gaat en al de elende voor niets is geweest. Dat vind ik veel erger.

 

Het is altijd te vroeg om te laten gaan hoor. En het gemis zal er zeker zijn. Maar ik denk dat je het goede gedaan hebt.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" Ik heb zelf mijn vorige hond op 15 jarige leeftijd nog twee keer laten opereren. Ik krijg altijd een beetje een naar gevoel als er puur op basis van leeftijd besloten wordt niet te opereren.  "

 Terwijl er voor jezelf best wel operaties te verzinnen zijn waarbij je leeftijd de doorslaggevende factor is om ze wel of niet te willen ondergaan.

Jannie (Gast)

lieve mensen allemaal,

 

Dank jullie wel! ik voel me gesteund door de reacties. Het ging erg snel maar we hadden geen keuze. Dezelfde da liet onze vorige hond "lekker doorgaan" dat was nog meer dan de moeite vond ze. Bij Lara was ze snel klaar. Stoppen! Ik heb verstouwen in haar vakkennis. Het is goed zo! We zullen haar vreselijk missen. 

 

Baasje van Speedy en Tessa, jij ook heel veel sterkte en een dikke knuffel! 

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Als de dierenarts al zegt niet opereren, dan is het mooi geweest, heel veel sterkte.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" eergisteren henn ik mijn hond Lara laten inslapen. Lara was bijna 15 jaar en had het de laatste paar dagen erg benauwd. Stikte bijna. Ze had een stembandverlamming. Wij hadden gedacht dat een pilletje zou volstaan, maar de dierenarts was erg resoluut. Stoppen. Een operatie mag je haar niet meer aan doen. Ze is met haar kop bij mij op schoot overleden. Haar knuffelend en zachtjes toesprekend. Haar bedankt voor wat en wie ze voor ons was. 
Toch hebben we twijfel of ze niet geopereerd had kunnen worden.  "

 

Als je deze dierenarts al met verschillende honden hebt meegemaakt en vertrouwen in haar hebt, ga dan niet twijfelen of je hond niet toch geopereerd had kunnen worden. Je maakt het dan alleen maar erg moeilijk voor je zelf.

Bijna 15 jaar is gelukkig een mooie leeftijd. Er is je hond Lara verder lijden bespaard.

Veel sterkte om het verlies en gemis een plaatsje te geven.

Straks komen ook de leuke en mooie herinneringen weer boven.

honden foto van Marry, Catootje (RIP) en Lotje (RIP)

Heel veel sterkte Jannie met de verwerking van het verdriet rondom het overlijden van Lara.

 

honden page profiel janniejannie

honden foto van jannie

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Een trouw maatje!!

Zijn deze foto's genomen toen ze al last van benauwdheid had? Ik meen dit nl. ook aan haar lichaamshouding en ogen te zien.

 

Jannie (Gast)

wil je me uitleggen wat je ziet? Ze had hier wel al wat last. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Ik zie dat Lara pijn heeft en last van benauwdheid heeft. Lage staart, lage rug; gedrongen houding betekent pijn.

Haar ogen stralen niet. Ze is moe. Lara maakt oogcontact met degene die de foto maakt, om haar trouw te tonen, maar het kost haar moeite. Ze knijpt met haar ogen. Dit laatste kan ook door te fel licht komen.

Had Lara een zwakke achterhand door artrose? Was haar hart in orde?

honden page profiel janniejannie

honden foto van jannie

Ze had artrose inderdaad en kreeg daar medicatie voor. Ik las net een artikel over stembandverlamming. Ze voldeed de laatste week aan deze symptomen. Afgelopen week nog helemaal onderzocht. Bloed, urine enz. Ze was ziek. Ben blij dat ik voor haar deze keuze heb mogen ( en kunnen) maken. Mijn verdriet is niet minder. Maar dat zou het over tien jaar ook niet geweest zijn. De reacties hier hebben me heel erg geholpen.

 

nb: vanmorgen openbaarde ze zich aan ons door een fikse plensbui. Ze had zo'n hekel aan regen! ????????????

honden foto van Marry, Catootje (RIP) en Lotje (RIP)

Hallo Jannie,

Goed om te lezen dat je niet meer twijfelt over de keuze die je gemaakt m.b.t. het laten inslapen van Lara. Dat zal het verwerkingsproces iets gemakkelijker maken.

Nogmaals heel veel sterkte bij het verwerken van het verlies.

Wat een lieve foto's van Lara

honden page profiel janniejannie

honden foto van jannie

Die samengeknepen ogen had ze vaak. Met name als ze heel blij was. Lara was een hondje uit Spanje en waarschijnlijk een kruising podeco of galgo

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Sterkte met dit verlies wat je gewoon heeft overvallen dus ik begrijp je twijfel heel goed maar echt Jannie je hebt het goed gedaan en poeh wat had ze al een respectabele leeftijd.

 

Zelf hebben we dit mee gemaakt met onze Rottweiler maar deze was pas 5 jaar en had lymfklierkanker. Voor hem was er wel een mogelijkheid om zijn leven te verlengen met chemo maar zou hoogstens een jaar zijn geweest met daarbij een kostenplaatje van 4000 euro daarbij was het nog eens heel moeilijk omdat hij radioactieve urine uitscheide wat weer gevaarlijk was voor de baby van 4 weken die wij in huis hadden.

 

Maar het gemis en twijfel blijven bestaan.

honden page profiel ElianeEliane

Veel sterkte met dit verlies.

 

In denk dat jouw reactie en vragen heel normaal zijn en dat dit te wijten is dat alles zo snel moest gaan. Hierdoor krijg je als mens niet echt de kans om voor jezelf uit te maken of het wel de juiste beslissing was. 

De aandoening zelf is echt niet aangenaam voor de hond. Integendeel. Dat is echt afzien, dus heb je haar dat leed in elk geval bespaard. En wat een operatie betreft moet hier steeds de balans opgemaakt worden. En blijkbaar was het heel duidelijk voor jouw dierenarts. Maar zodat jij het degelijk kan verwerken is er echt niets mis mee om dit met je dierenarts te bespreken zodat je het op een goede manier kan verwerken. 

honden page profiel janniejannie

honden foto van jannie

Lieve Eliane, hartstikke bedankt! Op dit moment had ik dat echt even nodig. Sowieso alle lieve reacties op dit forum hebben me erg gesteund!!!!

 

een dikke kus voor allemaal!

Jolanda (Gast)

bij mijn hondje was dit ook zo 2jaar geleden. Sonde was dat. Er is nog een o k uitgevoerd om 1 stemband aan te spannen en aan het kwakbol wat te zetten. Maar helaas kwam hij er niet meer van bij. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^