doe ik het goed?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Natalie CrooijmansNatalie Crooijmans

hallo allemaal,

 

sinds (bijna) 2 weken zijn mijn man en ik trotse eigenaar van een 1 jarige chihuahua genaamd Frits. 

Frits is een erg onzeker hondje heb ik het idee, hij loopt mij de hele dag achterna

en is erg schrikachtig bij harde geluiden (ook stemverheffing).

nou ben ik begonnen met Frits te (proberen) leren alleen thuis te zijn.

omdat hij moeilijk zonder mij kan, ben ik hem aan het negeren, ik doe de deuren dicht als ik naar een andere ruimte loop, speel alleen als ik het speeltijd vind, als hij op schoot springt zet ik hem er af enz enz

de momenten die ik uitkies om te oefen voor het alleen zijn, zijn als Frits moe is en zelf al in zijn bench is gaan liggen. een half uur voor het ''weg gaan'' negeer ik hem laat ik hem dus met rust terwijl hij in zijn bench ligt te slapen.

bij het weg gaan doe ik de bench deur dicht zeg niks meer en loop naar het halletje deur dicht wacht tot hij gaat piepen wat hij direct doet, zeg vanuit het halletje dat hij stil moet zijn waar hij naar luistert dan voordeur open ff wachten voordeur dicht en vervolgens blijf ik muisstil in het halletje steeds 1 of 2 minuutjes langer. Dan voordeur weer open en dicht en dan loop ik de kamer in negeer de hond nog even doe mijn ding en na 5 minuutjes maak ik de bench pas open. doe dan niet overdreven vrolijk maar geef hem wel een aai over zijn bol.

is dit een goede aanpak, of heeft iemand nog meer tips voor een aanhankelijke hond?

 

alvast bedank,

groetjes Natalie en Frits

honden page profiel GiesGies

honden foto van Gies

Klinkt allemaal al erg goed. Maar bij "thuiskomst" mag je hem belonen voor zijn goede gedrag. Je blijft immers staan om te luisteren en je bent zeker dat hij stil is geweest.

Als je de overstap maakt naar "vertrekken" als hij wakker is, kun je hem ook nog iets geven om te knabbelen. Honden die iets te doen hebben zullen over het algemeen minder janken.

Is het de bedoeling dat hij iedereen als baas gaat zien? Probeer hem dan afwisselend te borstelen, mee te spelen, uit te laten,... Bij ons is het ook zo dat Loes harder aan mij hangt en Polly harder aan mijn vader, gewoon omdat wij het meeste doen met die hond.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Volgens mij ben je heel goed bezig. 

 

Wat bij ons nog hielp was een kong om haar bezig te houden. 

En uiteraard pas uitbouwen als het goed gaat. Bij een piep of onrustig gedrag even een stap terug.

 

Ik ging na een tijdje naar buiten en belde dan via Skype in om te kijken hoe ze het deed. Dit ook om te voorkomen dat ik binnen kom als ze net begint te piepen

De laptop richtte ik op de bench en zo kon ik haar goed in de gaten houden.

Mijn hond piepte namelijk niet, maar was erg onrustig. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

gefeliciteerd met Frits, fijn dat hij een nieuw goed thuis krijgt!

 

Op zich lijk je me prima bezig, zolang je er rekening mee houdt dat er verschil is tussen bepaald gedrag negeren en de hele hond negeren. Dit over de opmerking dat je alleen speelt als jij wil spelen en niet als hij dit wil.

 

Voor een onzekere hond vind ik het zelf bijv. juist een goed teken als hij contact of aandacht zoekt en belangrijk dat hij dan ook even die steun krijgt. Een aardig woordje, een kriebeltje onder de kin, een klein spelletje zodat hij leert dat hij zich tegenover jou mag uiten. Mijn ervaring is dat als je de hond even aandacht geeft als hij dit nodig heeft het gevraag om aandacht steeds minder wordt naar mate de hond je beter heeft leren kennen en de zekerheid heeft dat jij er altijd voor hem bent.

 

 

honden page profiel Natalie CrooijmansNatalie Crooijmans

dank je wel voor jullie reacties,

ik heb een kong besteld dus even kijken hoe dit zal gaan.

ben niet zo thuis met Skype dus dat zal niet gaan, maar vind het fijn om even de bevestiging te krijgen dat ik goed bezig ben.

Frits word niet compleet genegeerd hoor, hij krijgt zijn kriebels en kroeltjes meer dan genoeg. Maar wou met dat negeren zeggen dat ik hem ook wil leren om zij eigen gang te gaan en niet helemaal compleet afhankelijk is van mij. ik knuffel vaak genoeg met hem geloof me hij komt hier echt niks te kort.

 

ik vermoed alleen dat hij het bij zijn vorige baasjes niet zo goed heeft gehad zodra ik hem wil corrigeren en maar iets mn stem verhef (dan klink ik niet eens boos) dan maakt hij zich heel klein, staart tussen zijn benen.....arm ding. Maar goed hij krijgt hier vollop de liefde die hij verdient (de elke hond verdient) en ik hoop dat hij zal leren dat hij ons kan vertrouwen en dat er geen vervelende dingen meer met hem zullen gebeuren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik had ook niet de indruk hoor dat hij compleet genegeerd werd, wilde er alleen een nuance bijgeven dat in het begin de hond nog veel steun nodig heeft.

 

Ik zou niet aan stemverheffing doen om te corrigeren. Probeer liever te voorkomen dat corrigeren nodig is. Ben je te laat, leidt hem dan rustig vriendelijk af, of haal hem uit de situatie.

 

Als hij er aan toe is, is hersenwerk ook een goede manier om hem wat zekerder te maken en zelfstandigheid en zelfbeheersing te leren.

 

http://www.hersenwerkvoorhonden.nl/Watis/

 

weet je iets over zijn achtergrond?

Volgende forumvraag: Binnen plassen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^