Hulp/Advies gevraagd

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Wij hebben een Groots probleem.. En ik zou graag jullie hulp/advies willen.

 

Zaterdag ontdekte ik een teek: met veel pijn en moeite, gehap en gegrom weg kunnen halen. Nou yes zou je zeggen. Dezelfde dag nog CdVet besteld. 

 

Zondag ontdekte ik een bultje op zijn 'been'. Nuja mogelijk een ontstoken haarzakje of iets dergelijks (nu denk ik, misschien zat er een teek en heeft hij hem zelf weggebeten?). Maar toen maandag ook twee mini bultjes op het puntje van zijn linkeroor: in de gaten houden. Waarom niet meteen heel goed gekeken en onderzocht? Hij laat het gewoonweg niet toe, gaat grommen, happen, wegtrekken. 

 

Nu keek ik dus weer en kon het beter zien, daar er een 'tunneltje' is ontstaan bij deze twee kleine bultjes. En wat zie ik: een wittig puntje. Precies het wit als de achterkant van een teek. En plots nog een overduidelijke teek bij hetzelfde oor, maar dan groter en linksonder in de hoek.

 

Het is mij wel duidelijk.. hij heeft drie teken op eenzelfde oor (en nu ben ik echt aan het twijfelen: wie weet waar nog meer? Ik zal hem overal nogmaals proberen te onderzoeken) en dat terwijl ik echt goed op probeer te letten of er een teek over hem heen loopt etc. Waar hij vorige zomer 1 teek had, de zomers daarvoor: 0, en nu sowieso al 4!

 

Maar nu dus het meest grote probleem. Ik weet niet hoe ik ze weg moet krijgen. Het plan is sowieso om morgen meteen na het werk een muilkorfdingetje te halen, zodat hij in elk geval niet kan meer kan bijten. Vriendlief komt pas vrijdag weer thuis, dus die kan niet helpen, maar stelde voor dat ik mijn moeder bel, zodat een hem vast kan houden en de ander de teken eruit kan halen. 
Ik weet nu al dat het een immens gevecht gaat worden, met voor hem natuurlijk stress en verlies in vertrouwen. En de twee kleintjes.. hoe komen we daar ooit goed omheen met de lasso?

 

Dus ik zat ook te denken of er een mogelijkheid is om het bij de dierenarts te laten doen onder lichte verdoving? Maar hier moet ik bij zeggen dat we in februari zijn tanden hebben laten reinigen. Hij moest daarvoor onder volledige narcose en het duurde echt lang, en met nog wat extra verdovingsmiddel voor hij 'onder zeil' was, en hij vocht er immens tegen. Nu wil ik hem natuurlijk niet onder volledige narcose om die ellendige teken te verwijderen, want elke narcose is er een teveel.. Dus ik weet niet of er een ander minder zwaar middel is waardoor het misschien bij de dierenarts kan lukken?

 

Dit is alweer een veel te lang bericht..Sorry daarvoor:) Ik zit er echt heel erg mee met hoe dit nu moet.. En natuurlijk almaar denken aan Lyme..

 

We zijn nog niet met de cdvet begonnen (is gister binnen gekomen), had net nog een oude tekenband weggegeven omdat ik graag geen chemische dingen meer wilde. Maar ik zit er nu toch aan te denken om weer zo'n chemische band aan te schaffen, of zal ik toch eerst de cd vet proberen?

 

(Edit: gepoogd enters weer toe te voegen)

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik zou naar de dierenarts gaan.
Verder heb je het over een lasso, zelf geef ik de voorkeur aan een koevoetje, werkt veel sneller waardoor de stress minder oploopt.
Over chemie, ik heb me 3 jaar verzet tegen chemie, en werkelijk alles uit de kast gehaald.
Cd vet, ecostyle, tea tree, kvv, knoflook, karnemelk etc.
Met als resultaat dat ik dagelijks teken moet verwijderen, volgezogen exemplaren op de grond vind en tal van loslopende kan vangen.

Sinds 2 dagen draagt Santa een
Scalibor band. Is misschien niet ideaal, maar dat is lyme ook niet.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Bedankt voor je reactie. 

 

Morgenochtend ga ik meteen zo'n koevoetje kopen. Is dat ook voor nog erg kleine teken geschikt? (die op een beweegbaar puntje van een oor zitten..)

 

 

Ik zit dus nu ook weer serieus na te denken over een band..

 

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Juist daarvoor!
Die zeg maar niet volgezogen zijn.
Santa had vorige week er op beide oogleden langs de rand eentje zitten.
Met de kleine koevoet krijg je juist die teken weg.

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Sommige lichaamsdelen zijn minder doorbloed, dus wordt de teek ook niet of nauwelijks groter en dus heel moeilijk te verwijderen.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Die teken koevoetjes worden per 2 verkocht; een grote en een kleine.

http://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenbak_kattenverzorging/ongediertebescherming/tekentang/28509

Laat je hond echt niet toe dat je aan zijn oren komt?

Het zou handig zijn als je hem hier stap voor stap aan went. Bij elke stap belonen. Ook om de oorschelpen schoon te maken, oordruppels in te doen om bijv. schoon te maken. Ik doe dit elke week bij mijn hond en vroeger ook bij mijn grote honden.

Vooral niet laten merken dat jij gespannen bent als je bijv. een teek wilt verwijderen; muziekje aan, net doen of het leuk is met een beetje hoge stem en belonen.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Oke dus ook voor kleine teken, dat is geweldig :) 

 

Loesje, ik mag gewoon aan zijn oren komen, kijk ook regelmatig even in de oren om te kijken of er geen viezigheid ziet e.d. Het probleem bij hem ligt het hem erin dat kijken mag, aaien mag, aanraken mag, de tekenlasso is niet eng, maar wanneer ik de lasso wil gebruiken en een 'haartje raak' bij zijn oor (dus dat hij weet dat ik er iets mee ga doen bij hem), dan haakt hij af. (ik weet niet of ik het zo goed uitleg)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Ik snap het wel hoor, maar als jij begint met de gedachte, dat hij gaat afhaken, dan zal dat ook gebeuren.

Neem er alle tijd voor; ga op de grond naast of voor hem zitten: laat hem het koevoetje zien; praat er bij op vrolijke toon en doe alsof het leuk is. Zet het koevoetje een paar keer op de plek, waar je moet zijn, maar doe nog niets en prijs hem de hemel in en beloon. Op een gegeven moment zou het moeten lukken.

Ik vind dat teken zo snel mogelijk verwijderd zouden moeten worden. Bovendien is het vies als een volgezogen teek los zou komen en ergens op de grond valt en je weet niet waar. Controleer zijn hele lijf of er nog meer teken zitten.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Lastig.. gijs krijgt bravecto, ja chemie, en de teken zijn bijna gelijk dood als ze bijten, soms zie ik er nog 1 spartelen en trek ik er snel uit, andere zijn al lang en breed dood en voel ik het met aaien, dan zitten ze ook heel los 

Bij hem is ook geen doen (na 1 wandelong in het bos lopen er minstens 10 op hem), die zwarte vacht en hij trekt ze aaapn als een magneet lijkt het wel. Heel veel pluk ik er nog af als ik ze zie wandelen, maar er blijft er wel eens een achter 

 

Ikdoe het overigens gewoon met een pincet, tot nu toe nog altijdde hele teekeruit gekregen

 

Ik zou tussendoor oefenen met het verwijderen, als er nog niks zit zeg maar, en voor nu ff met zn 2en in de houdgreep 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Sasja is pas geleden een tekennest ingelopen.
Resultaat is dat ik nu al een paar dagen, overal teken op haar lichaam vind.
Maar die teken-koevoeten zijn een uitkomst!!!

Ik had eerst zo'n tekenpincet, maar ik trok telkens haren mee.

Werd Sasja dus ook geépileerd.
Vond ze niet leuk.

Ze vind het nog steeds niet leuk, maar ze laat het veel beter toe om de teken met een teken-koevoet weg te halen.

Soms moet je gewoon even door de taaie boel heenbijten en doorzetten.
Vaak zijn we juist zo voorzichtig om de hond geen pijn te doen, dat de hond maar hoeft te worstelen en ze zijn vrij.
Ik ben er zeker van om de hond geen pijn te doen, maar soms moet het even voor veiligheid, medische redens of andere zaken.
Je bent sterker dan je denkt.
De dierenartsassistenten zijn wel wat gewent en kunnen een worstelende hond zeer goed aan.
(vaak gaat er toch direct al een muilkorf om zodat ze niet gebeten zullen worden)
En inderdaad...onderzoek je hond met regelmaat.
Het loont om je hond zowiso te trainen op oren aanraken, betasten..maar ook zeer zeker dat je weet hoe het lichaam aanvoelt als er niks aan de hand is, zodat je direct weet dat er iets aan de hand is als je wat anders voelt.
Ook weet je zo de lichaamsthemeratuur van je hond en kan je ook met je hand meten of je hond koorts heeft na verloop van tijd.

Door hierna te gaan traien...zal je veel winst boeken.
Je kan het zelfs verkappen in een uitgebrijde aaibeurt...vinden ze vaak heerlijk al die extra aandacht en knuffels.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Ik ben vandaag naar de dierenarts gegaan en heb Bravecto meegekregen. Het zag eruit en rook gewoon als een lekkere snack, gegeven tussen de brokjes. De brokjes werden opgegeten, maar de Bravecto werd uitgespuugd.. dus daar maar even mee geholpen. 

Daarnaast ook koevoetjes gekocht (dat formaat en gebruik is wel een stuk gemakkelijker om gewoon met een hand te gebruiken). Aangezien hij die nog nooit gezien heeft, gaan we deze natuurlijk ook op positieve wijze introduceren..

 

Verder controleer ik hem vaak, en is eigenlijk elke aaibeurt ook een extra controle. En vooral het buikje kriebelen is een goede manier om zijn oksels en liezen mee te krijgen. Ook tijdens het wandelen als hij door lang gras aan komt springen doe ik vaak een snelle controle. Ik snap ook echt niet hoe ik deze drie heb kunnen missen. Maar het kan ook zijn dat ze hier in de tuin zitten, dus we gaan vanaf nu nog vaker controleren. We zijn in oktober verhuisd en hier zitten blijkbaar erg veel teken, dat zeggen ze er niet bij als je een huis koopt :) 

En nogmaals, hij laat zich goed overal aanraken/betasten, maar weet precies wanneer er iets gaat gebeuren dat hij niet wil. En als hij in zijn hoofd heeft dat hij iets niet wil, dan gaat het ook niet gebeuren. 

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^