Is mijn hond haar verleden aan het verwerken tijdens haar slaap?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarletMarlet

honden foto van Marlet

Hallo allemaal, sinds ruim 2 maanden nu ben ik de gelukkige eigenaresse van Puck, een hondje dat als pup uit het buitenland is gekomen, bij een gastgezin is geplaatst en vervolgens bij haar 1e eigenaar, waar het helaas mis ging. Zij kwam weer terug bij een gastgezin waar er liefdevol voor haar werd gezorgd en sinds februari woont ze bij mij.
Ze is erg sociaal, enthousiast, blij, speels en aanhankelijk en heel erg gericht op mij (ook als ze los loopt). Door haar verleden zijn er wel een aantal dingen die angst bij haar oproepen, zoals kleine ruimtes, abrupte bewegingen in haar buurt en sommige mannen. Ze blaft weinig, alleen als de deurbel gaat en als ze ergens bang voor is of van schrikt.

Zowel binnen in huis als buiten op straat, in het park of in het bos is ze een blij, nieuwsgierig hondje, maar als zij slaapt lijkt het alsof ze soms dingen aan het 'verwerken' is. Kan dat?
Soms tijdens het dromen beweegt ze alleen met haar poten, dan lijkt het alsof ze aan het rennen is, maar andere keren blaft ze veel in haar droom. Ik doe dan niks, observeer alleen en maak haar ook niet wakker. Maar naar mijn idee blaft ze allen als ze zich niet prettig voelt.

Ik ben benieuwd: Zit ik met mijn manier van denken op het juiste spoor (en kan ik er wat aan doen om haar beter te laten voelen op dat moment) of hebben jullie andere ideeën?

Groetjes van Marlet

honden page profiel HopeHope 1 doggies

Dag Marlet en andere baasjes,

Mijn hondje van 4 doet dit ook. Ik heb haar geadopteerd van een familie die haar had geadopteerd uit een benarde situatie. Mijn hondje keft en heeft nachtmerries wanneer ze slaapt. Soms slaapt ze lekker, dan snurkt ze. Anders maakt ze van die nare geluiden in haar slaap.
Als het wat lang duurt, dan stel ik haar gerust met woorden of een aai. Dan slaapt ze rustig verder zonder nachtmerrie.

De vraag van Marlet wil ik ook hier stellen: wat kan ik doen om haar te helpen.

Anoniem (Gast)

Ik denk dat ze dan wel dingen aan het verwerken is. 

Of het van haar verleden is weet ik niet, maar haar verleden heeft er natuurlijk wel invloed op hoe ze dingen ervaart. 

Je zou het eens een beetje kunnen bijhouden op wat voor dagen ze meer of minder heftig droomt. 

Aan mijn hond kan ik het duidelijk merken, hebben we een aantal dagen voornamelijk ontspanning dan slaapt ze duidelijk rustiger dan wanneer ze spannende of enge dingen heeft meegemaakt. 

 

Dat ze dit doet lijkt me goed, ik zie het als gebeurtenissen een plek geven. 

Als je echt het id hebt dat ze een nachtmerrie heeft dan zal ik haar wel gerust stellen, door bijvoorbeeld je hand even op haar te leggen. 

En haar een geborgen gevoel te geven. 

Het ligt er natuurlijk ook aan of ze van aanraking houd of niet. 

honden page profiel Linda & MayroLinda & Mayro 3 doggies

honden foto van Linda & Mayro

Ze zeggen wel dat honden in het hier en nu leven, maar dat geloof ik niet helemaal. Ze nemen zeker ervaringen mee. Ze komt bij jou tot rust en wordt zichzelf. Ik vind het heel aannemelijk dat ook zij dingen moet verwerken.

 

Als onze hond minder leuk lijkt te dromen ga ik naast hem zitten. Ik aai hem zachtjes en praat zachtjes. Meestal lijkt hij daardoor wat kalmer te worden. Gelukkig heeft de onze geen naar verleden en heeft hij niet veel nachtmerries.

 

Ga op je gevoel af.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Al onze 4 honden hebben/hadden dit regelmatig. Onze eerste 2 waren herplaatsers en een heel vervelend en naar verleden, maar de 2 die we nu hebben, hebben helemaal geen hele nare ervaringen. Toch kunnen ze het geluid maken van een luchtalarm en ook grommen, blaffen en hun lichaam schokt soms. Eerst maakte ik ze ook voorzichtig wakker, maar volgens de fokker is het beter om ze te laten slapen omdat ze de dingen van de dag aan het verwerken zijn en dat kunnen ook hele leuke dingen zijn. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Mariet, hier ook een dromende hond, die met haar poten alle kanten op rent, ik laat haar slapen, af en toe komen er ook geluiden uit, en opeens is het voorbij, wakker maken doe ik haar niet, komt vanzelf weer in een rustige slaap........ een hond leeft met de dag, en zal niet dromen over het verleden wat tie mee gemaakt heeft... als jullie voor een goede omgeving zorgen, en liefdevol opvangen, wat ik zeker weet dan heeft jouw nieuwe hondje heerlijk een gouden mandje.... :-D

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Zou kunnen maar het klinkt ook als een doodnormale hond die droomt..Je zult er nooit achter komen ben ik bang. Als een hond een levendige droom heeft dan gaat het 'rennen' met de poten en soms piepen/blaffen.

honden page profiel ErnyErny

honden foto van Erny

Ik denk wel dat het een manier om te verwerken is.

Mijn honden die ook een rugzak hebben deden dit in het begin ook heel erg ,na een tijd werd het steeds minder en gewoon dromen wat veel honden doen.

3 weken geleden is Conan overleden en sindsdien droomt Blanca weer enorm veel en soms zo heftig dat het lijkt of ze een epileptische aanval heeft.

honden foto van Manon en de meiden, Vera*, Lexi*, Pientje* en Mara

Mijn honden hebben het allemaal (komen allemaal uit Spanje).

Mara heeft ook dat als je haar per ongeluk aanstoot in haar slaap (knuffelen al helemaal niet doen als ze niet helemaal wakker is), dan springt ze grommend op, alsof ze denkt dat ze aangevallen wordt.

Die roep ik eerst wakker als ze een nachtmerrie heb en aai pas als ze wakker is. De anderen aai ik tot ze wakker zijn en rustig

honden page profiel Joyce&ChicaJoyce&Chica

honden foto van Joyce&Chica

Hier ook een buitenlandertje. Die ook regelmatig heftig droomt.
Ik zie ondertussen wel verschil in hoe ze droomt.

Als ik het idee heb dat het ''te'' heftig is, roep ik haar naam eens om haar toch een beetje ''uit de droom'' te helpen omdat ik denk dat het niet iets prettigs is.

 

Rent ze alleen wat met haar poten, snuift ze veel, gaat haar snoet flink op en neer en kwispeld ze met haar staart dan zal ze vast aan het dromen zijn over een molshoop die ze heeft uitgegraven of een eend die ze opgejaagd heeft

 

Doe waar jij je goed bij voelt.

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

Mijne droomt ook, hij gaat dan bellen blazen en hij zet ook een heel hoog stemmetje op, hij lijkt dan net een sirene. Ik heb ooit is een artikel gelezen waarin stond dat ze in een experiment een bepaald mechanisme hadden uitgeschakeld bij honden, waardoor ze tijdens hun dromen niet stil bleven liggen maar gewoon konden bewegen. Het bleek dat er honden waren die ook echt gingen graven enzo. Een hond droomt dus wel echt dat hij iets aan het doen is. Maar in hoeverre hij echt verhalen en gebeurtenissen uit het verleden droomt, dat is niet wetenschappelijk te achterhalen tot nu toe.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

het zou heel goed kunnen, Lola kon ook zo dromen, hartverscheurend was dat met veel gehuil en gesnik, naar mate dat we haar langer hadden kwam het wel veel minder vaak voor.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Santa droomt vrijwel elke dag /nacht met huilen en grommen, soms flink de lip opgetrokken, en bewegen met poten, tenen.
Soms schudt zijn lichaam helemaal.
Hij is bij ons gekomen toen hij een jaar was en is ruim 4 jaar bij ons.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik maak hem nooit wakker trouwens.

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Als onze Lady droomt dan smakt ze vaak en bewegen haar pootjes, soms dan beweegt haar gezicht meer en dan staan ook haar haren omhoog. Als ze gewoon een beetje beweegt met haar pootjes en af en toe smakt is ze volgens mij op jacht naar de konijnen in dromenland.. Heeft ze haar haren overeind dan is dat naar mijn idee eerder een nachtmerrie.. ze kan dan ook zachtjes piepen.

Onze Misia heeft het erger.. Die kan echt opeens midden in de nacht overeind gaan zitten en oordverdovend en hartverscheurend gillen.. We proberen haar dan gelijk met onze stem wakker te maken.. meestal snikt en jammert ze dan nog even wat na en kruipt ze dicht tegen je aan en gaat vervolgens weer rustig slapen. Toen we haar net hadden deed ze dit zeer regelmatig.. Nu niet meer zo frequent, gelukkig. Bij Misia heb ik wel echt het idee dat ze dan een flinke nachtmerrie heeft.. Echt heel sneu om te zien en horen, het is echt hartverscheurend als ze zo jammert en gilt.

Als onze Misia ergens een nachtje uit logeren gaat bij familie of vrienden dan waarschuwen we altijd dat ze dit 's nachts kan doen, anders weet je niet wat je overkomt.. De eerste keer dat het bij ons gebeurde zaten we met z'n allen recht overeind in bed en raceten we ons bed uit naar Misia, we dachten dat ze een aanval kreeg of dat ze enorm pijn had van hoe hard ze gilde, maar gelukkig was het niks ernstigs..

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Het zou natuurlijk altijd kunnen.

 

Hier een rugzak-vrije 'vrolijke Frans' in huis die ontzettend laid back is van karakter en net zo goed vrijwel dagelijks met toeters en bellen droomt zoals Santa hierboven beschrijft. Mijn oudste 'denker' daarentegen die veel gevoeliger, alerter en vocaler is, zie je hooguit een beetje bewegen als hij droomt en dat is maar eens in de zoveel tijd.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Zo Lady & de (ex-) Vagebond wat sneu! Kan me voorstellen dat je daar hartkloppingen van krijgt. Gelukkig dat het al geminderd is.

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Zo Lady & de (ex-) Vagebond wat sneu! Kan me voorstellen dat je daar hartkloppingen van krijgt. Gelukkig dat het al geminderd is. "

 



Ja, wel heel sneu.. Ik heb ook geen idee waar ze dan precies over droomt. Een tijdje terug gebeurde het eens overdag. Ik lag op bed tv te kijken en Misia lag naast me te slapen.. Opeens ging ze rechtop zitten, deed ze haar ogen open, maar ze keek heel glazig en recht door me heen.. en toen dat kleine hoofdje de lucht in en hysterisch gillen.. Ik haar gelijk gerustgesteld..en toen zag je dat ze echt wakker schrok, dus ze sliep wel.

Ik moet wel zeggen dat ondanks dat dit wel erg sneu is ze verder echt enorm is bijgetrokken, ze was altijd overal bang voor en blafte tegen vreemde mensen en bezoek.. Tegenwoordig gaat ze bijna overal mee naar toe en kan ze mee op bezoek en kan er bezoek bij ons thuis komen. Ze is dus verder gelukkig een erg vrolijk hondje.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ach wat naar.

Santa heeft 1 keer zo hard gejammerd in zijn slaap dat ie er wakker van schrok en mij beledigd aan lag te kijken...

Ik word er weleens wakker van, dat jammeren, door mijn oordopjes heen dus ;-)

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" Ach wat naar.


Santa heeft 1 keer zo hard gejammerd in zijn slaap dat ie er wakker van schrok en mij beledigd aan lag te kijken...


Ik word er weleens wakker van, dat jammeren, door mijn oordopjes heen dus <img class=" /> "

 



Haha, ideaal oordopjes, tenminste als het voor je werkt. Ik heb het eens geprobeerd maar dan lig ik wakker van mijn eigen adem geluid. Lady heeft het trouwens ook wel eens gehad, dat ze zichzelf wakker blafte, haha.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

over het wakker maken, waren mijn vriend en ik het niet eens trouwens, ik vond dat ze beter kon blijven slapen met de gedachte erachter dat ze dan misschien de dingen aan het verwerken is. Mijn vriend vond juist dat we haar waker moesten maken en geruststellen.

Ginny droomt ook vaak heftig. Dat begint met 'rennen' en halve blafjes, maar slaat vaak door naar wat nog het meeste lijkt op een TV versie van een epileptische aanval. Winter komt dan vaak heel dicht tegen haar aanliggen met zijn hoofd in haar nek, en vaak is het dan zo voorbij. Ik bemoei me er verder maar niet mee, volgens mij heeft Winter alles onder controle  of ze dingen verwerkt... Ik durf het niet te zeggen. Ik geloof wel dat er informatie verwerkt wordt tijdens het dromen, maar dat kan in mijn ogen net zo goed die merel zijn die vandaag op de schutting zat, en hoeft niet perse een traumatisch verleden te zijn. 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ohhh brave Winter!

 

Hier hebben we dat soort taferelen niet....Ten tilt zijn hoofd op, neus richting Loco en gaat weer in positie met een diepe zucht. En als Loco het te bont maakt staat hij op van bed en gaat met een harde plof en zwaar geïrriteerde zucht elders liggen.

 

Wij maken hem zelf wel wakker als hij veel geluid maakt en veel beweegt en het even voortduurt want ze liggen bij ons op bed. 

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Het zou kunnen maar ik denk het niet.
Honden leven in het hier en nu, angst blijven houden is omdat ze toch wel situaties koppelen met een stukje uit het verleden. Maar zoals wij ons verleden herrinderen doen honden dat niet.
Als je bijvoorbeeld een hond zou straffen een halve dag nadat hij wat gedaan heeft, weet hij niet meer waarom je hem straft.
Dromen is heel normaal voor een hond, daar hoeft hij geen verleden voor te hebben.
Mijn hond die geen traumatische ervaringen heeft gehad, droomt ook heel veel.
Dat is met voettrappelen, blaffen en grommen in zijn slaap. Zijn mond beweegt ook wel is erbij, en ik heb zelfs een kwispel gezien.
Dus het is vrijwel heel normaal.

" Ohhh brave Winter!
 
Hier hebben we dat soort taferelen niet....Ten tilt zijn hoofd op, neus richting Loco en gaat weer in positie met een diepe zucht. En als Loco het te bont maakt staat hij op van bed en gaat met een harde plof en zwaar geïrriteerde zucht elders liggen.
 
Wij maken hem zelf wel wakker als hij veel geluid maakt en veel beweegt en het even voortduurt want ze liggen bij ons op bed.  "

 

Haha ja wat ons betreft is Winter een engel Mensen vragen mij wel eens hoe ik het in hemelsnaam met hem vol houd wanneer ik beschrijf wat voor strijd ik buiten met hem moet leveren iedere dag, maar precies om dit soort dingen dus Ook met Oud&Nieuw; Ginny is doodsbenauwd voor vuurwerk, maar als Winter zich als levend schild over haar heen drapeerde durfde ze best even te slapen. Het mag dan een soort moordhond lijken tegenover alles wat vreemd is, maar wij in de 'inner circle' boffen echt gigantisch met de overload aan steun en liefde die hij zo graag aan ons wil geven

honden page profiel AnnelinnAnnelinn

honden foto van Annelinn

Hee,

Een hond doet hetzelfde als een mens in zijn slaap, de dag verwerken. Wij mensen hebben ook wel eens hele rare dromen/nahtmerries waarvan we de bibbers krijgen. Zo ook een hond. Alleen is er 1 verschil tussen mensen en honden. Een hond leeft in het nu en wij mensen kijken heel erg naar het verleden en de toekomst. Dit wil niet zeggen dat een hond een nare/leuke ervaring niet kan onthouden. Daarom denk ik niet dat hij zijn verleden verwerkt, maar eerder de dag. DJ doet het trouwens ook heel erg. Verscheelt met hoe diep hij slaapt.

Ik zou er persoonlijk niks aan doen, ik zelf schrik me altijd helemaal kapot van de wekker als ik aan het dromen was haha

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Hier ook een rugzakvrije dromer. 9 van de 10 keer gaat hij alleen met z'n poten heen en weer. Als hij begint te janken leg ik meestal een hand op z'n rug of even een aai over hem heen. Het maakt hem niet wakker, maar haalt hem op een of andere manier wel uit de droom. 

 

Denk eigenlijk niet dat jou hond zijn verleden aan het verwerken is, maar gewoon zijn dag. Honden leven in het hier en nu, als hij nu nog bang is voor de dingen uit zijn verleden is dat aangeleerd gedrag, geen herinnering. (Tenminste, hier ben ik van overtuigd )

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Misschien hangt het er ook vanaf wat voor soort dromen de hond heeft,

elke hond droomt natuurlijk, mijn eerste hond die geen slechte ervaringen had, droomde natuurlijk ook.

 

Maar dromen met snikken en hartverscheurend huilen vind ik toch anders, en als het in het begin heel veel voorkomt, en jaren later nauwelijks nog, lijkt het me toch iets met het verleden te maken hebben?

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

"  
Haha ja wat ons betreft is Winter een engel Mensen vragen mij wel eens hoe ik het in hemelsnaam met hem vol houd wanneer ik beschrijf wat voor strijd ik buiten met hem moet leveren iedere dag, maar precies om dit soort dingen dus Ook met Oud&Nieuw; Ginny is doodsbenauwd voor vuurwerk, maar als Winter zich als levend schild over haar heen drapeerde durfde ze best even te slapen. Het mag dan een soort moordhond lijken tegenover alles wat vreemd is, maar wij in de 'inner circle' boffen echt gigantisch met de overload aan steun en liefde die hij zo graag aan ons wil geven "

 

Mooi hoor!!!.....zie hem trouwens nog zo voor me uit zijn introductie topic als kleine blije gup met zijn stippen? halsband.....waar gaat de tijd toch heen he?

 

Zit hier inmiddels ook al weer met 2 volwassen kerels in huis.....(nou ja....dat proberen ze me af en toe wijs te maken)

honden page profiel SaapSaap

honden foto van Saap

" Misschien hangt het er ook vanaf wat voor soort dromen de hond heeft,
elke hond droomt natuurlijk, mijn eerste hond die geen slechte ervaringen had, droomde natuurlijk ook.
 
Maar dromen met snikken en hartverscheurend huilen vind ik toch anders, en als het in het begin heel veel voorkomt, en jaren later nauwelijks nog, lijkt het me toch iets met het verleden te maken hebben? "

Het zou misschien ook met de leeftijd kunnen maken. Toen mijn hond jong was droomde hij ook een paar keer per dag en nu de ene keer wel en de andere keer niet.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Tips met spoed gevraagd !
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^