Castratie teef: baarmoeder wel of niet mee laten verwijderen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Vanwege herhalende schijnzwangerschap (en alle bijbehorende drama rondom loopsheid en schijnzwangerschap; niet alleen thuis kunnen zijn, janken etc) en de medische risico's hebben we de knoop doorgehakt om onze Lady te laten castreren.

Nu vind ik alleen heel veel tegenstrijdige info rondom de castratie. Zo zegt de ene site/persoon dat de baarmoeder gelijk mee laten verwijderen het beste is..en volgens de andere site of persoon is dit niet nodig omdat ook met baarmoeder en geen baarmoederontsteking meer kan gebeuren als de eierstokken verwijderd zijn..

Wie helpt mij en maakt het plaatje even wat duidelijker?
Wat zijn de pro's en con's van het wel of niet laten zitten van de baarmoeder?

honden page profiel Angelique & DoenjaAngelique & Doenja 3 doggies

honden foto van Angelique & Doenja

Hoi,


Ik heb doenja van mij ook laten castreren, ook vanwege dezelfde klachten die jij hebt met jou hond.


Als ze toch open licht dan maar gelijk goed, was mijn gedachten....


Let wel op....doenja van mij heeft nu wel lichte incontinentie problemen, ze moet haar hele leven aan de medicijnen, maar dat valt reuze mee qua kosten...€ 30,00 voor 100 tabletten, 1 per dag.


Veel suc6 met je keuze


Angelique

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Na een sterilisatie kan er nog altijd een baarmoeder ontsteking of kanker ontstaan. Daarom zou ik de baarmoeder wel laten verwijderen.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Baarmoederontsteking vrijwel niet, aangezien er geen hormonale transformaties meer plaatsvinden na de castratie. Geldt ook voor melkkliertumoren: er wordt geen melkproductie meer op gan gezet.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de baarmoeder verschrompelt in zijn/haar geheel, de risico van baarmoeder ontsteking is nihiel. de eierstokken verwijderen kan met een kijkoperatie gedaan worden, minder zwaar dan alles in zijn geheel laten weghalen. op incontinentie kan je rekenen, maar hoeft niet, je hebt een kleine hond , het risico is dan wat minder, probeer je hond goed slank te houden en goede beweging te geven, gecatreerde honden kunnen buikvet gaan krijgen, en dan heb je meer kans dat er toch dan incontinentie optreed, dus veel bewegen, probeer je hond slank te houden.

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

" de baarmoeder verschrompelt in zijn/haar geheel, de risico van baarmoeder ontsteking is nihiel.


de eierstokken verwijderen kan met een kijkoperatie gedaan worden, minder zwaar dan alles in zijn geheel laten weghalen.op incontinentie kan je rekenen, maar hoeft niet, je hebt een kleine hond , het risico is dan wat minder, probeer je hond goed slank te houden en goede beweging te geven, gecatreerde honden kunnen buikvet gaan krijgen, en dan heb je meer kans dat er toch dan incontinentie optreed, dus veel bewegen, probeer je hond slank te houden. "

 Lady valt met haar 26 kilo denk ik niet meer onder de kleine hondjes, haha. Ze is een mix met amerikaanse bulldog.

Maar we zijn ons inderdaad bewust van het feit dat ze sneller dikker kan worden, dus zullen daar met voeding en beweging meer op gaan letten :-)

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

upje

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

bespreek het een en ander met je dierenarts , degene die het uitvoert, hun doen dit dagelijks/wekelijks, ze weten beter dan wij wat het beste voor je hond is.

 

en ook een hond van 26 kilo is een middelgrote hond, ook daar is kans op incontinentie, maar nogmaals probeer je hond slank en goed in beweging te houden.

 

omdat de hormonen wegvallen bij sterilisatie/castratie is de sluitspier wat slapper wordt na het wegvallen van de hormonen en dat veroorzaakt urine verlies. wij mensen kunnen daar oefeningen voor doen, bodembekking oefeningen, maar of we dat aan de hond kunnen uitleggen ?

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

is afhankelijk van hoe de baarmoeder eruit ziet. kun je bij de wat oudere honden dus pas tijdens de operatie iets zinnigs over zeggen

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Sinds enkele jaren laat de nieuwe generatie dierenartsen de baarmoeder zitten. Omdat de baarmoeder na de operatie niet meer onderhevig is aan wisselende hormoonspiegels, is de kans op problemen nihil.
Een baarmoederontsteking ontstaat altijd vlak na een loopsheid of dracht, omdat de baarmoedermond dan open staat en bacteriën de kans krijgen om zich in de baarmoeder te nestelen en op deze manier ontstekingen te veroorzaken.

Ik weet niet hoe oud je teefje is, maar steriliseer/castreer je voor het derde levensjaar dan zal zij profiteren van alle gezondheidsvoordelen die jong castreren met zich meebrengt, dus ook de verminderde kans melkkliertumoren.

Een laparoscopische sterilisatie heeft niet heel veel voordelen t.o.v. een volledige buikoperatie.
Een sneller herstel zou een voordeel zijn, maar er zijn geen bewijzen dat dit ook daadwerkelijk ook zo is.
Bij een oudere hond zou een klassieke sterilisatie juist voordelen op kunnen leveren, omdat de dierenarts de baarmoeder beter kan beoordelen.
De grootte van de wond bij een klassieke sterilisatie kan tot een minimum beperkt worden; deze zal slechts een cm of 2-3 groter zijn als bij een laparoscopische sterilisatie.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Ik zou het weg halen, vanwege de baarmoeder onstekingen etc.
Bovendien kan ze toch geen kindjes meer krijgen doordat ze gesterreliseerd word, dus heeft ze de baarmoeder ook niet nodig, die is eigenlijk nutteloos, en om onstekingen er aan te verkomen zou ik het laten weg halen. Bespaard een boel ellende.
Ben normaal niet voor castratie en sterrelisatie maar als het echt moet dan zou ik het op deze manier doen

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Zoals Esther meldt, wordt door de jongere dierenartsen anders tegen castratie/sterilisatie aangekeken dan vroeger:

 

Hier vind je de huidige visie en antwoord op veelgestelde vragen:

 

http://www.licg.nl/t0/praktisch/hond-gezondheid/castratie-of-sterilisatie-van-uw-hond.html

 

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

" Ik zou het weg halen, vanwege de baarmoeder onstekingen etc.

Bovendien kan ze toch geen kindjes meer krijgen doordat ze gesterreliseerd word, dus heeft ze de baarmoeder ook niet nodig, die is eigenlijk nutteloos, en om onstekingen er aan te verkomen zou ik het laten weg halen. Bespaard een boel ellende.

Ben normaal niet voor castratie en sterrelisatie maar als het echt moet dan zou ik het op deze manier doen "

 Zoals Willemijn al zei: wanneer eierstokken worden verwijderd, zal de baarmoeder verschrompelen en de kans op baarmoederontsteking is er vrijwel niet, aangezien er geen hormonale transformaties meer plaatsvinden.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Ik ben persoonlijk voor totaal verwijderen.

 

Geen schijnzwangerschap, geen ontstekingen.

 

Laten steriliseren  100 dagen na loopsheid. Hormonen het 'kalmst'.

 

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Het ligt er volgens mij aan hoe oud je hond is, hoe ouder de hond hoe vaker de melkklieren toch last hebben gehad van de hormonen en kan ook na sterilisatie tumoren veroorzaken. Bij castratie worden doorgaans alleen de eierstokken weg gehaald of de dierenarts moet iets verdachts tegenkomen. Volgens mij geldt het voor de baarmoeder niet dat er na jaren loops worden toch groter kans is op ontsteking. Volgens mij is het risico sowieso nihil als de eierstokken weg zijn. Dit zou je na kunnen vragen aan je dierenarts. 

Baarmoeder is heel klein als deze in rust is (100 dagen na de loopsheid) en volgens mij kan deze ook gewoon verwijderd worden (indien nodig) bij een kijkoperatie, ook dit kan je anders even navragen.

 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Als ik id toekomst ooit een teef mag verwelkomen dan zou ik ook voor volledige castratie gaan. Aangezien ze dan toch al onder zeil moet dan gelijk alles weg zodat ook die, al is het maar hele kleine kans op alsnog problemen op een later tijdstip, gelijk van de tafel wordt geveegd. 

 

Ik lees hier en daar toch over latere problemen en zou niet bij die groep willen horen. Maar ja, ik ben gewoon een schijtert en zou gek worden als mijn hond alsnog 'dezelfde' operatie voor een tweede keer moest ondergaan.

 

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke 3 doggies

honden foto van Annemieke

Waar de voorstanders hier geen rekening mee houden is dat baarmoeder mee weghalen ook nadelen heeft. Het is een veel intensievere operatie (langer, meer hechtingen, meer en grotere bloedvaten, langere buikwond) met meer kans op complicaties, bloedingen en problemen in het herstel.

Voor incontinentie en baarmoederontsteking risico maakt het overigens geen verschil.Ik zou dus adviseren alleen eierstokken.

idd wel traditionele operatie doen zodat de dierenarts kan beoordelen of er niet al een ontsteking oid aan de gang is. Zo ja zal hij hem sowieso meepakken.


En als hij >3 jaar is maakt verwijderen eierstokken ook geen verschil op kans melkkliertumoren.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

Bespreek het eerst even met je dierenarts.

 

Ik zie iig bij mijn honden geen verschil. Lila heeft de baarmoeder nog en de andere 2 niet meer omdat de baarmoeder zowiezo wordt weggehaald als deze tijdens de sterilisatie blijkt ontstoken te zijn.

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Ik heb het inderdaad met de dierenarts besproken. Met 3 verschillende dierenartsen en daarbij waren de meningen verdeeld over het weghalen van de baarmoeder.

Dus ik ga even goed nadenken. Feit is dat ik vooral wil dat de dierenarts kundig genoeg is om de operatie uit te voeren en dat ze oog hebben voor het welzijn van de hondjes en daarna het financiele plaatje, want dat loopt ook nogal uiteen bij de verschillende dierenartsen.. Maar goed, dat komt niet op de eerste plaats.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv 3 doggies

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Mijn dierenarts bekijkt per hond of het nodig is om ook de baarmoeder te verwijderen. Hoe ouder de hond hoe groter de kans is dat het gedaan wordt.
De risico's zijn inderdaad ietsje groter, maar niet mega. Dit is trouwens bij een normale sterilisatie/castratie. Met een kijkoperatie kunnen ze de baarmoeder niet goed bekijken en dus moeilijk beoordelen of het noodzakelijk is om die te verwijderen.
succes met je keuze!

Volgende forumvraag: Hd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^