zindelijk, maar toch markeren in huis

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

sandra (Gast)

ik heb 3 kleine hondjes tussen de 3 en 5 jaar, 1 reu en 2 teven, 1 van de teven is gesterilisseerd. Ze zijn allen zindelijk, maar markeren binnen de gordijnen, meubels, zelfs hun eigen nest. als 1 van de teven loops staat is het nog erger. elk blaadje op de tuin dat ze tegenkomen, moet ondergeplast worden en steeds over elkaar, ik heb totaal geen idee meer hoe ik dit moet afleren, heb ze al naar hun voeten gegeven, heb ze genegeerd,... wie weet raad, want het is niet meer leuk

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Echt zindelijk lijken ze me dan niet, als ze zoveel in huis plassen.

Ga je wel vaak genoeg met ze naar buiten?

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Tsja, 2van de drie zijn dus nog intact . Dus er kan ook nogal een hormoon hoogspanning zijn.....

Dat geeft stress; 1 reu én 1 teef ongecastreerd....ja. En je wilt wel of niet dat ze dekken?

Hoe dan ook is dat meer de oorzaak denk ik. Ze markeren o.a. uit stress en om geurvlaggen achter te laten.

Dat los je , vrees ik, niet op met meer uitlaten......

En straffen heeft al helemaal geen zin, die hondjes handelen al uit stress.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het beste zou ook zijn om als het teefje loops is, ze te scheiden.

Bijvoorbeeld de reu uit logeren totdat de loopsheid over is.

Dat doen veel mensen die een intacte reu en teef samen hebben.

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

" Echt zindelijk lijken ze me dan niet, als ze zoveel in huis plassen.
Ga je wel vaak genoeg met ze naar buiten? "

 Volgens mij is markeren en in huis plassen niet helemaal hetzelfde 
Ik heb jaren geleden ook dat probleem gehad. Wij hadden toen drie reuen en een gesteriliseerde teef, dus van loopsheid geen sprake. De reuen kwamen echter niet overeen en zo is bij ons dat markeren begonnen.
Omdat ze op een gegeven moment zelfs op leven en dood begonnen te vechten (ja, ook reuen kunnen dat) hebben wij de jongste herplaatst en toen werd het toch wat beter.
Dit maar om te zeggen, dat ik eigenlijk geen pasklare oplossing weet 

sandra (Gast)

zindelijk zijn ze wel, ik woon in spanje en de hele dag staat de deur open, het is echt elkaar domineren, of hoe je het noemt, gisteren zaten ze de hele dag buiten, savonds nog wandeling in bos, daarna zaten ze met 3 in de keuken, 10min later gaan slapen en zag dat ze al in hun nest hadden geplast, probleem is ook dat ik ze meestal niet betrap, weet dat ze het alle 3 zijn die de eerste keer doen, heb ze er ook voor de weinige keren op betrapt. de teef die is gesteriliseerd is doet het ook, beide teven heffen hun poot op

sandra (Gast)

bij ons zijn het de teven die onderling vechten, soms tot bloedens toe, maar we krijgen het ook niet over ons hart om ze weg te doen, markeren doen ze ook wanneer de andere teef niet loops is

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

"zag dat ze al in hun nest hadden geplast"

 Dat is nu iets wat ik zeer vreemd vind......
Ik heb het ooit een keer gehad dat een hond z'n eigen nest bevuilde maar dat was toen een pup en die had bij de fokker niet anders geleerd want daar was eten, spelen, slapen en behoefte doen allemaal in een hok. Resultaat, toen de pup bij ons kwam wonen heeft die direct in de eerste nacht z'n hoopje op z'n kussen naast mij bed gelegd 
Nadien heb ik het nooit meer gehad en tot hiertoe heb ik dit soort verhalen alleen gehoord bij honden die ziek waren.
M'n zuster haar teefje werd b.v. op latere leeftijd "dement" en die heeft toen ook haar nest bevuild, maar dat lijkt mij iets anders.

Ben benieuwd of er nog iemand ideeën heeft. 

sandra (Gast)

heb verschillende nesten, als de ene in een nest ligt, mag de andere er niet bij, en ik denk dat er dan zijn poot opheft uit frustratie??, als ik ze net heb gewassen doen ze het ook, heb altijd gedacht dat een hond niet in zijn nest deed, heb altijd honden gehad, nooit problemen gehad, door de derde erbij te nemen is het eigenlijk allemaal begonnen

sandra (Gast)

heb verschillende nesten, als de ene in een nest ligt, mag de andere er niet bij, en ik denk dat er dan zijn poot opheft uit frustratie??, als ik ze net heb gewassen doen ze het ook, heb altijd gedacht dat een hond niet in zijn nest deed, heb altijd honden gehad, nooit problemen gehad, door de derde erbij te nemen is het eigenlijk allemaal begonnen

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

wat een ellende zeg 

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

"  Dat is nu iets wat ik zeer vreemd vind......
Marion Brenneke

 

Dit is helemaal niet zo vreemd. Een hond heeft behoefte aan duidelijkheid en consequentheid. Als een hond dit niet krijgt zal deze zich onzeker en onveilig voelen. Om zich veilig te kunnen voelen gaat de hond zijn geur verspreiden. Daarom is markeren vaak ook een “probleem” bij kleine hondjes, mensen denken vaak dat deze niet echt opgevoed moeten worden omdat ze zo klein zijn….. met alle gevolgen van dien…..

Ook problemen met honden onderling heeft te maken dat er een stukje leiding mist. De honden moeten problemen oplossen die ze niet aankunnen. Dit uit zich dan in onderlinge gevechten. Eigenlijk zijn deze problemen vrij gemakkelijk op te lossen door zelf de leiding weer over te nemen. Zelf duidelijk zijn, consequent zijn en vooral de honden laten merken dat ze zelf niets hoeven op te lossen om dat jij dit voor ze doet.

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

Gea: hier kan ik mij in vinden 
Maar dat is de theorie...... De uitleg op zich is heel logisch, alleen het overbrengen naar de praktijk lijkt mij wat minder evident.
Vaak kan je misschien wel de indruk hebben dat je de leiding wel hebt, maar de honden voelen dat dan weer heel anders aan.
Daar komt nog bij dat een mens toch een mens blijft en ook met heel wat training en ervaring wat betreft de psychologie van een hond, blijf je toch maar denken als een mens, hé.

Ik zou zeggen heel veel sterkte om dit op te lossen. Ben blij dat ik dat in dit geval niet moet doen 

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

ik ga mee in het stress verhaal. mijn pup is ook zindelijk maar wanneer ik alle kleedjes tegelijk schoon heb, gedweild etc heb dus de geur helemaal kwijt is dan plast hij ook in huis. doe ik de helft en een dag later de andere helft gaat het goed. en een pup is echt nog niet bezig met markeren en geur verspreiden, nou ja dat laatste dus eigenlijk wel maar meer als iets vertrouwds dan uit dominantie.

ik was er snel achter maar soms kan uitzoeken waar de stress vandaan kan komen een beste speurtocht zijn.
en dan kom je dus uit bij verschillende punten en dat vechten met elkaar zal zeker voor behoorlijke stress zorgen (of ze vechten juist uit stress), dus inderdaad dan duidelijk leiding nemen of toch 1 van de teven wegdoen, want dagelijks stress is echt heel zwaar leven. wellicht kan je ondersteuning van puur rust, bach bloesems of dap proberen.

je zal de cirkel moeten verbreken, en wellicht kom je op de speurtocht nog wel meer simpele of ingewikkelde zaken tegen die aangepakt moeten worden.

sandra (Gast)

ik begrijp wel dat ze eventueel leiding missen, maar hoe los ik dit op. Heb in het verleden altijd grote honden gehad, nooit problemen gehad, de kleine krijgen denk ik dezelfde opvoeding, ze mogen niet op de zetel, krijgen niet aan tafel,... de 2de teef is al sinds de geboorte heel onzeker, met momenten heel angstig soms, terwijl we ze helemaal niet slaan. Vorig jaar zijn we op vakantie geweest en hebben alleen de 2de teef meegenomen, was veel zekerder en minder angstig, de 2 andere zaten bij vrienden, maar die vertelde me ook dat ze op hun schoenen, en onder hun bed hadden geplast,

het heropvoeden is moeilijk, zeker dat ze met 3 een probleem hebben, weet niet goed waar te beginnen

sandra (Gast)

wel moet ik zeggen dat de 2de teef in een bench in de slaapkamer slaapt, omdat ze daar rustiger is, en in de bench en kussen is nog nooit geplast, ook niet wanneer ik het gewassen heb. Kan ze vrij lopen in de kamer, plast ze tegen het bed en sloefen, schoenen,... alles wat op grondhoogte ligt

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

Dit blijf ik heel geïnteresseerd mee volgen 
Terwijl ik "achter de schermen" nadenk en de puzzel stukjes in elkaar probeer te zetten.
Blijft moeilijk in ieder geval en heel complex......

 

Euh, kan je misschien nog even op een rij zetten, wie wie is ? Dus nummer 1, nummer 2 en nummer 3, en wie welk karakter heeft ? Dat helpt bij het nadenken 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Als jij geen goede leiding weet te geven aan deze hondjes (en dat bedoel ik niet als aanval, soms is de situatie zo uit de handen dat je er gewoon geen vat op krijgt), dan zou ik er toch over nadenken om een van je hondjes te herplaatsen. Kennelijk kunnen je hondjes het niet met elkaar vinden en dan is het voor hen ook veel beter als er een onruststoker bij weg is. Bedenk hoe jij het zelf zou vinden om opgescheept te zitten in een huis met iemand die je totaal niet mag en waar je telkens ruzie mee hebt. Dat is niet fijn samenleven lijkt me. 

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

"Bedenk hoe jij het zelf zou vinden om opgescheept te zitten in een huis met iemand die je totaal niet mag en waar je telkens ruzie mee hebt. Dat is niet fijn samenleven lijkt me."

 Hoe waar, hoe waar 

sandra (Gast)

ja, ik begrijp wel dat het beter zou zijn om er eentje weg te doen, de 2de teef denk ik dan, want alles is begonnen toen zij erbij kwam. 

 

@Dobber

Alle 3 zijn het superlieve hondjes, bijten niets stuk en zijn normaal gezien 'zindelijk'

 

de eerste is een reu van 5 jaar: Hij is rustig van aard en heeft geen problemen met beide teven. Heeft geen intresse in andere honden, kan een hele dag geaaid worden, maar als je hem met rust laat is het ook allemaal in orde. Hij is meestal op zichzelf

 

de tweede is een teef (gesteriliseerd) van 4 jaar: Zij is ook rustig van aard, is nieuwsgierig naar nieuwe dingen, speelt met andere honden, is iets aanhankelijker, houd van spelen met de andere teef, maar met periodes maken ze veel ruzie

 

de derde is een teef van 3 jaar: Zij is heel onzeker en angstig, dit sinds haar geboorte, vind het leuk om met de andere te spelen, maar soms haalt ze erg veneinig uit naar de andere, als de andere bij ons komen om geaaid te worden komt zij ook, maar uit haar eigen alleen niet

 

Ze lopen de hele dag in huis en tuin rond, savonds of als we buiten gaan, slaapt de reu en teef van 4 jaar in de keuken, en de andere teef in de slaapkamer in haar bench

vroeger zaten ze met z'n 3 in de keuken, maar doordat er regelmatig gevochten werd heb ik ze apart gezet en is het iets minder. 

 

 

sandra (Gast)

misschien kan iem mij vertellen, hoe ik de leiding geef aan de honden, in wat uit zich dat dan, misschien een domme vraag, maar zoek dan ook naar een oplossing

 

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

Mag ik ook eens vragen over welke rassen wij het hier hebben ?
Zijn de honden van pup af bij u of zijn ze later gekomen en zo ja, ken je hun voorgeschiedenis ?

sandra (Gast)

zijn 3 chihuahuas, zijn als pup bij ons op 8 weken

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

Oei, nu moet ik echt wel passen 
Ik heb ooit al eens van mensen gehoord, die voor hun Chihuahua's een kattenbak hadden gezet.....

sandra (Gast)

hier worden ze normaal opgevoed zoals een andere hond, geen kattenbak, geen kleedjes,...gaan gewoon mee buiten op straat, in bos, op de tuin... heb hier een kat rondlopen, die doet het ook buiten, en geen kattenbak

Heb speciaal het ras weggelaten omdat er anders comentaren over komen, dit zijn gewoon 'normale' honden als een ander

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Heb zo ook een kattin moeten herplaatsen, de stress was hier zo hoog dat het niet leefbaar was voor de andere 2.soms zijn bepaalde diertjes beter op zichzelf(1op1 aandacht).ook al was het moeilijk, de situatie is volledig opgeklaard en iedereen is gelukkig nu.

 

Denk dat het normaal functioneren bij dit teefje ver te zoeken is...zeker als ze zo onzeker en angstig is.dit lijkt me dan ook heel stresserend voor jouw andere hondjes...

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Nou, ik snap best dat je het moeilijk vind. Ik ben ook van de grote honden en merk vaak dat hele kleine hondjes niet of nauwelijks opgevoed worden. Jij doet daar wel je best voor begrijp ik, prima!

 

Want niet opvoeden kan ook onzekerheid en extra stress geven, ook kleine hondjes hebben behoefte aan structuur en duidelijkheid. En daar is je leiderschap: dat moet je ze bieden ; net als veiligheid. 

Dus als er gevochten dreigt te worden: direct ingrijpen en 'nee' en time out.

Dat doe je al door ze s nachts apart  te zetten.

Maar je 2e teef is blijkbaar een  angstig diertje en vind misschien de aanwezigheid van de 2 anderen de hele dag nog teveel spanning.

Ik zou haar wat meer beschermen door haar apart te nemen en eigen ruimte te geven.....ze hoeft niet persé de hele dag vrij in en uit te lopen, voor haar voelt het waarschijnlijk niet zo vrij vanwege de stress....En dan die hormonen erbij als ze loops is.....

Misschien ook overwegen om haar te steriliseren?

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

"Heb speciaal het ras weggelaten omdat er anders comentaren over komen, dit zijn gewoon 'normale' honden als een ander"

 Hihi, ik begrijp het wel en dat was totaaaal niet wat ik wilde zeggen, hoor !!!!
Wat betreft het 'normale' honden wil ik er even bij vermelden dat ik al heel vaak overwogen heb om een Chihuahua in huis te nemen want ik ken er heel wat die best wel pit hebben.
Toch vind ik dat het voor het zoeken van een eventuele oplossing niet onbelangrijk is, over welk ras wij hier spreken omdat nu eenmaal elk ras zijn eigenaardigheden en specificiteiten heeft. Daar kan niemand omheen en dat is ook voor de Chihuahua zo. Op een website van een fokker heb ik bij de karakterbeschrijving dit gevonden:

<<Dit kleine ras is erg gehecht aan zijn baasje, vaak aan 1 persoon in het bijzonder>>
Misschien kan het dus ook zijn, dat je hondjes het een probleem vinden, jou te moeten delen ??? Ik ben maar wat aan het brainstormen, hé.....

En wat met het "voortrekken" van de een tegenover de andere ?? Want als ik mij probeer in de huid van de hond(en) te verplaatsen en ik wil absoluut bij mijn baasje zijn dan zou ik dus pisnijdig worden, als een van mijn roedelgenoten in de slaapkamer mag, terwijl ik zelf in de keuken moet blijven......
(kan er ook niks mee te maken hebben, hé)

Ik heb vroeger een Chihuahua fokster gekend die had AL haar honden in aparte benches zitten. Misschien zou het een oplossing zijn, om drie benches in de keuken te zetten en iedereen daar te laten slapen (?)

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Het is wel een veelvoorkomend probleem bij de chihuahua, raar genoeg.

Mijn Teun was ook nogal van het markeren in huis, en ook hij werd gewoon opgevoed net als de andere twee. Ik wist ook echt niet meer wat te doen en waar het aan lag. Ik heb Teun laten castreren en toen was het probleem over. Maar hij was nog erg jong, als ze al ruim volwassen zijn weet ik niet of castratie nog iets gaat uithalen.

 

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

"Het is wel een veelvoorkomend probleem bij de chihuahua, raar genoeg."

..... zegt iemand, die er zelf mee geconfronteerd is geweest ....

Oef 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^