Honden niet meer onder controle hebben..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hai allemaal,

 

de titel is komt misschien heel ernstig over, maar uiteindelijk komt het er wel een beetje op neer...zoals de meeste van jullie weten ben ik 15 jaar oud en hebben we sinds een paar maanden 2 honden in huis. Namelijk Bruno van 24 kilo en Charlie van +- 22 kilo. Charlie groeit nogsteeds lekker door en is Bruno is hoogte al voorbij, ook word het meisje steeds sterker...

 

Al vanaf dat Charlie het buiten leuk begon te vinden ipv eng, speelt ze voor trekpaardje. In het begin viel dat nog wel mee, een puppy van 10 kilo is niks natuurlijk en dan dat 'getrek'...dat stelde ook niets voor   ik heb toen al wat pogingen gedaan haar te stoppen met trekken. Door stil te staan bijvoorbeeld en te wachten tot zij terug kwam naar mij toe. Dat deed ze een aantal wandellingen, maar daarna bleef ze gewoon koppig staan...toen hebben we een andere manier geprobeerd.

Namelijk, zij trekt vooruit? Oke dan gaan de andere kant oplopen...begon ze dan weer te trekken? Oke weer omkeren en die kant uitlopen...zo duurde een simpele plasronde van normaal een kleine 15 minuten ineens 2x zolang. En ook dat had geen effect...ja ze stopte even met trekken maar zodra ze weer rechtuit kon lopen ging ze weer.

 

Toen vond ik in de kast een tuig met een ring op de borst en die heeft ze een tijdje gedragen, helaas had ook dat amper effect, alleen dat ze schuin ging lopen om toch te kunnen trekken...en dat leek me niet zo goed voor haar pootjes/heupen/etc. Dus die ging weer terug, de kast in!

 

Nu, gaat het best aardig, maar af en toe kan ze me gewoon voortsleuren. En dat is toevallig altijd als we naar het losloopparkje gaan...ze lijken te weten dat we daar heen gaan. Ik heb een tas die ik altijd meeneem als we ergens langer gaan wandelen. Zodra die tas gepakt word, worden ze hier al blij. Niet erg, wel grappig vond ik zelfs   tot we buiten lopen. Want dan word ik voorgesleurd door ze! En dat is niet wat ik wil!

 

Bruno loopt over het algemeen meestal keurig naast me, soms zelfs achter me, en dus is het dan alleen Charlie die trekt. 22 kilo is niet heeel veel, maar haar kracht af en toe. Jeetje Jeetje...  dat is niet zomaar wat! En als dan Bruno op het laatst ook nog voorop gaat lopen en na een tijdje ook begint te trekken...tja geloof het of niet maar ik heb ze dan niet goed onder controle. En dat loopt niet fijn...in die hoek wonen vrij veel honden waarvan ik zoiets heb van ''Jeetje, ik hoopte jou eigenlijk niét tegen te komen..'' en als ze dan zoo erg trekken en we ze wel eens tegenkomen. Ja ik weet het niet hoor maar ik ben echt bang dat ik mezelf dan niet staande houd...!

 

Met hun 24 kilo + 22 kilo zijn ze samen al 46 kilo waard...dat betekend dat ik nog maar een kleine 12 kilo overgewicht heb op hun...en dan ook nog hun krachten erbij...tja

 

 

Afijn, na dit geschreven te hebben en dus de titel te hebben verklaard, heb ik jullie hulp nodig! Hoe kan ik dit oplossen? Hoe het trekken van Charlie afteleren? Of in elk geval op zo'n manier dat ze niet meer sleurt! Voor mij lopen vind ik helemaal niet erg, maar dat sleuren...nee dat kan gewoon niet.

 

Ik heb Meivakantie nu, dus volop tijd om elke dag hierop te trainen...ik heb er echt wel veel voor over om mijn honden gewoon goed onder controle te hebben. Ik wil ze graag samen tegelijk uit kunnen laten, en ik weet dat ze het kunnen. Want op de terugweg van het losloopparkje naar huis, zijn ze beide relaxed en lopen mooi naast me of met slappe lijn voor me uit...

Ze zijn dus duidelijk enthousiast omdat ze het parkje zo leuk vinden, maar dat enthousiasme moeten ze wel een beetje in houden op de heenweg

 

Iemand tips voor mij??

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Charlie is deels Husky toch?

Of zit ik heel erg fout?

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik lees dat ze het vooral erg doen als ze weten dat er wat leuks gaat gebeuren (lange wandeling met je tas of naar het loslooppark) 

misschien het minder voorspelbaar maken voor ze? 

 

Dus als je naar het loslooppark gaat een andere route nemen 

 

Of ook met beide apart op stap gaan af en toe?

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Neen Angelique ik heb geen tips, spijtig.

Lance trekt niet 

 

Geniet vooral van je mei verlofke. 

 

Ik ben visueel ingesteld, dus ik zie het voor me hoe jij vertrekt op je wandeling  hoe jij erachter hangt.... 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Charlie is deels Husky toch?
Of zit ik heel erg fout? "

 

Ja dat heb je goed, Charlie haar mama is een Husky! Daar zal het ook wel vandaan komen denk ik..

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Ik lees dat ze het vooral erg doen als ze weten dat er wat leuks gaat gebeuren (lange wandeling met je tas of naar het loslooppark) 
misschien het minder voorspelbaar maken voor ze? 
 
Dus als je naar het loslooppark gaat een andere route nemen 
 
Of ook met beide apart op stap gaan af en toe? "

 

Ja dat is zeker een goede optie, maar helaas is er maar 1 route daarheen...of ik moet 1,5 uur extra lopen om er te kopen

 

Ik had vandaag de tas niet mee, en toch hadden ze na een tijdje door dat we er heen gingen...

 

Apart op stap doen we al wel eens, s'avonds gaat Bruno wel eens mee naast de step en dan een andere avond weer even met Charlie een balletje gooien etc..

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

"  
Ja dat heb je goed, Charlie haar mama is een Husky! Daar zal het ook wel vandaan komen denk ik.. "

 Is het mogelijk charlie te leren dat een tuig trekken is en een halsband niet>

Ik weet dat je verzot ben allemaal leuke ruigjes te kopen 

maar wellicht is het wel een idee.

 

Is ze voergericht?

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Neen Angelique ik heb geen tips, spijtig.
Lance trekt niet 
 
Geniet vooral van je mei verlofke. 
 
Ik ben visueel ingesteld, dus ik zie het voor me hoe jij vertrekt op je wandeling  hoe jij erachter hangt....  "

 

Hihi tja Anny, en Lance is ook niet zo'n beer natuurlijk he?

 

Het zal er best wel eens commisch uitgezien hebben hoor, vooral toen ik de heupgordel nog droeg en die door Charlie haar getrek helemaal werd uitgetrokken  

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

"  Is het mogelijk charlie te leren dat een tuig trekken is en een halsband niet>
Ik weet dat je verzot ben allemaal leuke ruigjes te kopen 
maar wellicht is het wel een idee.
 
Is ze voergericht? "

 

Ohja dat is zeker een goed idee! Hihi, ach dan word de tuigencollectie gewoon uitgebreid naar een halsbandencollectie erbij he  

 

Voergericht..tja niet echt eigenlijk. Op het trainingsveld ging dat best prima maar hier in de wijk, heelemaal niet! Ook geen bepaald speeltje waar ze alles voor doet helaas, behalve springen en er in bijten om er dan mee weg te rennen wat dus niet kan = weer trekken..

 

 

Is het nu al niet te laat dat van de halsband aan te leren?

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Hier een volle husky, ook nog niet zo oud. Weegt ook maar 19.2 kilo. Maar toen die 8 weken was trok ze me al omver.
Nu niet meer dus er is zeker hoop!
Echter is hier zeker heel wat tijd in gaan zitten. 
Ik train het nog. 

elke keer als jij gaat wandelen met haar hieraan werken. Ik weet dat dat met 2 honden nog best lastig kan zijn. Maar dan heb je na een tijd ook resultaat.

Ik ben begonnen met haar alleen te lopen, die van mij is trouwens wel voergericht.
Een brokje in mijn hand, naast me houden. Zodra ze dan netjes naast me liep, of die neus ertegen aan, ook naast dus. Heb ik naast gezegt (dat is echt supervaak in een wandeling, maar je moet toch wat) en de ene keer gelijk het brokje gegeven, en de andere keer een paar stappen erna. 
En zo steeds minder brokjes geven en meer met je stem belonen of aaien. werkt hier ook goed.
Lukt het met de brokjes niet, werkt met een erg hoog stemmetje toejuichen ook erg goed.

Bij mij is het ook zo dat ik af en toe met 5/6 honden loop, waaronder de husky.Je kan je al voorstellen dan kunnen ze dus echt niet trekken dat houd ik niet! Dus dan heb ik haar in het begin ook gezegt naast, maar ze wou aan de buiten kant naast lopen zodat ze nog wat kon snuffelen enzo, en met de andere honden spelen. Dit was dus niet de bedoeling. Dus heb ik haar toen korter aan de riem gedaan, waardoor ze nu standaard naast mij loopt. En nu ook weet dat als we met  zoveel honden lopen dat ze netjes naast mij moet lopen en binnenin.

Dat zou je haar ook kunnen leren. Loop je met 2 honden, zij netjes binnen.

Dit betekend niet dat als ze een hond ziet hier niet naar toe wilt of trekt. Maar vaak met een Nee kom ik erg ver, weet niet of charlie ook zo goed luistert?

Mij is trouwens ook geleerd, door een man met veel verstand van husky's. Dat ze aan een tuig mogen trekken en aan de halsband niet.
Geloof me, die van mij begrijpt dat verschil ook erg goed!

Draco (Gast)

knoop hem om je middel,

heb je zelf beter balans 

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Zie nu dat ze niet zo voergericht is. Dan het stemmetje proberen?
Verder is die van mij gek op de riem, ook om op te bijten. 
En wanneer ze dat doet loopt ze vrij automatisch ook netjes naast me.
Gebruik de riem in dat opzicht zelfs om haar van vogels ed. af te leiden. 

Echter!!! is dat en pas het laatste advies wat ik als ik jou was zou opvolgen. En moet charlie wel gewoon netjes kunnen stoppen met spelen en bijten wanneer gevraagd. 
die van mij deed dat altijd al dus geen probleem, maar is dat niet het geval, moet je dit zeker niet proberen!!

Dat van de halsband kan je nu nog prima aanleren. 
Ik heb mijn husky ook pas op de leefdtijd van 7 maanden gekregen. (ken haar wel vanaf 8 weken) maar kon en er toen pas volop mee aan de slag.

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

"  
Ohja dat is zeker een goed idee! Hihi, ach dan word de tuigencollectie gewoon uitgebreid naar een halsbandencollectie erbij he  
 
Voergericht..tja niet echt eigenlijk. Op het trainingsveld ging dat best prima maar hier in de wijk, heelemaal niet! Ook geen bepaald speeltje waar ze alles voor doet helaas, behalve springen en er in bijten om er dan mee weg te rennen wat dus niet kan = weer trekken..
 
 
Is het nu al niet te laat dat van de halsband aan te leren? "

 Neen zeker niet te laat.

Mijn hus was 4 toen dus het kan zeker weten nog.

Die trok mij ook omver en was ook niet te paaien met lekkers. 

 

Soms wel met pens. dus wellicht is pensstaafjes doorknippen en als beloning gebruiken wel een idee?

 

Belangrijk is dat het aanlokkelijk blijft voor charlie daar ze niet zomaar iets zal doen als het niks opleverd

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Hier een volle husky, ook nog niet zo oud. Weegt ook maar 19.2 kilo. Maar toen die 8 weken was trok ze me al omver.Nu niet meer dus er is zeker hoop!Echter is hier zeker heel wat tijd in gaan zitten. Ik train het nog. elke keer als jij gaat wandelen met haar hieraan werken. Ik weet dat dat met 2 honden nog best lastig kan zijn. Maar dan heb je na een tijd ook resultaat.Ik ben begonnen met haar alleen te lopen, die van mij is trouwens wel voergericht.Een brokje in mijn hand, naast me houden. Zodra ze dan netjes naast me liep, of die neus ertegen aan, ook naast dus. Heb ik naast gezegt (dat is echt supervaak in een wandeling, maar je moet toch wat) en de ene keer gelijk het brokje gegeven, en de andere keer een paar stappen erna. En zo steeds minder brokjes geven en meer met je stem belonen of aaien. werkt hier ook goed.Lukt het met de brokjes niet, werkt met een erg hoog stemmetje toejuichen ook erg goed.Bij mij is het ook zo dat ik af en toe met 5/6 honden loop, waaronder de husky.Je kan je al voorstellen dan kunnen ze dus echt niet trekken dat houd ik niet! Dus dan heb ik haar in het begin ook gezegt naast, maar ze wou aan de buiten kant naast lopen zodat ze nog wat kon snuffelen enzo, en met de andere honden spelen. Dit was dus niet de bedoeling. Dus heb ik haar toen korter aan de riem gedaan, waardoor ze nu standaard naast mij loopt. En nu ook weet dat als we met  zoveel honden lopen dat ze netjes naast mij moet lopen en binnenin.Dat zou je haar ook kunnen leren. Loop je met 2 honden, zij netjes binnen.Dit betekend niet dat als ze een hond ziet hier niet naar toe wilt of trekt. Maar vaak met een Nee kom ik erg ver, weet niet of charlie ook zo goed luistert?Mij is trouwens ook geleerd, door een man met veel verstand van husky's. Dat ze aan een tuig mogen trekken en aan de halsband niet.Geloof me, die van mij begrijpt dat verschil ook erg goed! "

 

Het willen spelen aan de riem heb ik er gelukkig wel uit gekregen inmiddels! Inderdaad net zo als dat jij dat gedaan hebt, de riem korter gezet..

Naar een hond toe trekken gaat opzich nog wel best goed, Charlie en Bruno hebben hier vast plekken. Bruno loopt altijd rechts van mij en Charlie altijd links, als de naar een hond toe wilt trekken die recht passeert is een simpele ''Nee Charlie links'' en mijn been ervoor houden al genoeg

 

Dat van de halsband vind ik echt een goed idee, dat ik daar nog niet aan gedacht heb! Kan het geen kwaad aan haar nek als ze toch trekt? Dat is eigenlijk de reden dat ze tuigen dragen bij mij..omdat ze anders last aan hun nek krijgen van het trekken

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Zie nu dat ze niet zo voergericht is. Dan het stemmetje proberen?Verder is die van mij gek op de riem, ook om op te bijten. En wanneer ze dat doet loopt ze vrij automatisch ook netjes naast me.Gebruik de riem in dat opzicht zelfs om haar van vogels ed. af te leiden. Echter!!! is dat en pas het laatste advies wat ik als ik jou was zou opvolgen. En moet charlie wel gewoon netjes kunnen stoppen met spelen en bijten wanneer gevraagd. die van mij deed dat altijd al dus geen probleem, maar is dat niet het geval, moet je dit zeker niet proberen!!Dat van de halsband kan je nu nog prima aanleren. Ik heb mijn husky ook pas op de leefdtijd van 7 maanden gekregen. (ken haar wel vanaf 8 weken) maar kon en er toen pas volop mee aan de slag. "

 

Nee de riem ga ik niet gebruiken inderdaad. Ik ben juist blij dat ze daar eindelijk mee gestopt is haha!   ze liep dan ipv naast juist voor me uit en trekken aan de riem die ze dus in haar bek had..alsof het een flostouw was

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ik ga het in elk geval proberen met de halsband!! Bedankt beiden  

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Wat bij Sun werkt is als ik de riem vanaf onderlangs om haar buik en rug doe. Trekt ze aan de riem dan trekt ze haar achterkant omhoog. Ik heb dat maar even gedaan omdat ze toen loops werd en ik dacht dat ze al genoeg aan haar hoofd had maar het werkte wel

honden foto van Inge, baasje van Gina, Flynn en Wobbe

Gina en Flynn hebben beide aan de riem getrokken toen ze jong waren. Bij Gina heb ik ook van alles geprobeerd. Stil blijven staan, achteruit lopen, maar niets hielp. Toen ik het eigenlijk al had opgegeven liep ze van de een op de andere dag ineens keurig mee. Misschien had het toch met wat onzekerheid en spanning te maken. Nu ze wat ouder is en wat zekerder gaat het goed.

 

Met Flynn heb ik bij de hondenschool geleerd om hem te laten volgen. Hij moet dan netjes naast me lopen wanneer ik hem vraag te volgen en ik beloon hem voornamelijk met mijn stem en soms wat lekkers. Hij vind het leuk om dingen te leren dus dit werkt heel goed. Wanneer hij trekt en ik vraag hem om te volgen dan snapt hij wat ik bedoel. Misschien dat dit bij jullie ook werkt?

 

 

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Hier een Tamaskan met Husky in de achtergrond, die kan er ook iets van. 

 

Juist met Husky's is het belangrijk om consequent te blijven. Één keer laten trekken betekent opnieuw beginnen... 

Dus niet trekken = niet trekken. 

 

Ik zou helemaal overnieuw beginnen, trekken = stilstaan of zelfs een stukje teruglopen. Dan duurt het maar wat langer tot het losloopgebied. 

Ze leert vanzelf dat niet trekken betekent dat ze er sneller is, want bij wel trekken moet ze steeds stilstaan... 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Nou dat wordt dan een lange zit...letterlijk  Ik zou er persoonlijk voor kiezen om dan nét zo lang te gaan wachten,zelfs zitten,tot de honden kalmeren,niet meer vóóruit willen ,maar bij je komen staan,zitten en gaan liggen en dan sta je op en ga je rustig lopen...is het dan weer -voorwaarts-mars- dan weer gaan zitten en wachten,tot ze wéér helemaal kalm zijn.En zo verder.

Ideaal dat je nu vakantie hebt,dan kun je hier echt de tijd voor nemen,en ze écht goed aanleren,dat we nérgens heen gaan als we DRUK zijn.We lopen álleen als we rustig zijn.Maar het zal wel een 'volhoudertje' worden van jou kant.

Het is ook een beetje als wanneer een hond weet dat hij met de auto naar een park gaat,dan kunnen ze gaan piepen/blaffen/hijgen van ellende..dan kun je er voor kiezen om een hond in al zijn drukte-gevoel de auto uit de laten rennen,maar je kan je hond ook leren,dat we alleen de auto uit gaan in rust...dus helemaal uit wachten tot je hond weer ligt en niet piept.

 

Hoe gaan jullie altijd de deur uit?Honden vliegen in drukte naar buiten?Kunnen zij wachten op jou?Worden ze héél druk op het moment dat ze weten 'WE GAAN NAAR BUITEN!!!!' ?

Mocht dat zo zijn,dan begint dat daar al,ook daar kun je dan gaan oefenen op zelfbeheersing,honden druk=alles neerleggen,gaan zitten en een boek lezen(of doen alsof haha).

Wat ook mee helpt is een paar keer per dag je jas aan,tas pakken,hondenspullen erbij pakken...en dan alles weer terug leggen en hangen en weer gaan zitten.Daarmee kun je het normaal maken dat 'we' niet gaan stuiteren met z'n allen als we al die dingen zien(jas/tas/riemen worden gepakt),en dat het niet persé betekend dat we naar buiten gaan,dus we kunnen net zo goed blijven liggen,want we weten pas dat we naar buiten gaan,als we worden geroepen.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Hier ook een flinke trekker.
Ook hier veel methodes geen effect.
Tuig met D ring op de borst en riem zowel aan de ring op de rug als met de andere ksnt aan de borst heeft geen effect.


Even geleden was ze onhoudbaar. Wat gevaarlijke situaties voor haarzelf met name kon opleveren.
Ik heb toen van de politielijn de ene musketon (rechts naast haar staand) door de D ring gehaald en de riem langs haar zij naar de D ring op haar rug gekoppelt en de andere kant van de lijn de musketon gewoon op de rug als normaal.

Nu ontstond wel het effect dat als ze trekt ze zichzelf zijwaarts naar mij toe duwt.
Nu gebruik ik dit absoluut niet standaart maar wel als ze kort bij een weg zeer onvoorspelbaar gedrag gaat vertonen.

Sadi mag trekken tot op bepaalde hoogte omdat ze door haar temperatuur asndoening ook niet echt los kan om haar energie kwijt te kunnen.

Verder heb ik altijd een sterke handsfree gordel om. En is het te gek koppel ik haar daaraan zodat ik niet continu alles hoef op te vangen met mijn schouders, maar doe dit alleen op bijvoorbeeld een leeg veld of rustige omgeving.

Hier 33kg plus een beste dosis kracht aan de lijn. Maar je groeit deels ook wel mee. Ik heb een fase er echt moeite mee gehad. Maar je eigen bespiering en opvang vermogen groeit mee.

Ik heb wel wat tips uit het boekje van tufid rugas - help mijn hond trekt gebruikt. Maar wat ik al zei Sadi is al beperkt in haar mogelijkheden dus ik ga niet verwachten dat ze dan ook nog alles perfect moet doen, terwijl ze niet haar volledige energie kwijt kan.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Turid Rugaas moet dat zijn

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Hier werkte het stilstaan ook niet. Máánden geprobeerd. Omdraaien, zelfde idee. Werkte niet.

 

Eigenlijk werkte niks niet. Nou ja, tenzij ik echt rukken aan de lijn als optie zou verkiezen. Dat werkte wel, dan lette hij ook echt op mij om dat maar te voorkomen. Maar zo wil ik dus niet met hem omgaan. Nu na 6 jaar trekt hij nog... tis niet anders.

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

En als je Bruno thuis houdt? Trekt ze dan minder? 

 

Ik weet uit ervaring dat honden uit eenzelfde roedel elkaar enorm versterken... 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Bedankt allemaal voor de goede tips! Ik heb haar gisteren avond aan Bruno zijnhalfslip halsband uitgelaten. En dat ging eigenlijk al beter dan normaal :-) we deden de oefeningen die we ook op de puppycursus deden. Voor we begonnen met lopen aan de voet zitten,daarna

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Bedankt allemaal voor de goede tips! Ik heb haar gisteren avond aan Bruno zijnhalfslip halsband uitgelaten. En dat ging eigenlijk al beter dan normaal :-) we deden de oefeningen die we ook op de puppycursus deden. Voor we begonnen met lopen aan de voet zitten,daarna netjes volgen en haar aandacht proberen vast te houden. Dat ging best oke maar andere dingen zijn ook nog heel interessant voor haar! Maar ach voor de eerste keer was ik helemaal niet ontevreden :-)


honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

"

En als je Bruno thuis houdt? Trekt ze dan minder? 


 


Ik weet uit ervaring dat honden uit eenzelfde roedel elkaar enorm versterken... 

"


Ja dan trekt ze wel iets minder ja! Ik kan haar dan natuurlijk ook niet alle aandacht geven, Bruno is er ook nog..

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

" Ja dan trekt ze wel iets minder ja! Ik kan haar dan natuurlijk ook niet alle aandacht geven, Bruno is er ook nog.. "

 

Dan ga je eerst met haar en dan met Bruno ;) 

 

Ik loop ook met beide honden apart. Odi trekt dan een heeeeel stuk minder en luistert veel beter. Ja, dan maar 3 uur op een dag weg ipv 2.

Volgende forumvraag: Indy gromt, wie heeft tips?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^