Vraag m.b.t. Labradoodles

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

Hallo!

 

Aangezien ik niet helemaal thuis ben rondom castratie en sterilisatie, stel ik hier mijn vraag. :-)

 

Een kennis van mij krijgt over twee weken haar labradoodle puppy in huis. Deze wordt gesteriliseerd voordat ze het nest verlaten. Nou kan ik dat lastig begrijpen, maar kan mij iemand uitleggen wat precies de reden er voor is?

 

Het lijkt mij nogal gevolgen hebben rondom de groei en ontwikkeling van de hond.

 

 

 

 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ik geloof dat dat is omdat zr niet willen dat er mee gefokt word ( om het ras 'eigen' te houden )
Ik ben zelf geen voorstander ervan maar ik geloof wel dat dat de rede is.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Een pup zo jong stereliseren lijkt mij onverantwoord. Contractueel vastleggen dat een teefje op 3 maanden na de eerste loopsheid word gestereliseerd word en verplicht is de fokker hiervan bewijs te geven (rekening dierenarts)

Welke leeftijd voor reutjes het meest gezond is weet ik niet.

Ik begrijp de reden die de fokker heeft wel. En zou ook zeker zo'n cobtract onder tekenen en me er aan houden. Maar een pupje zo jong al onder narcose nee dat zou ik niet over mijn hart verkrijgen. Maar das mijn persoonlijke gevoel.

Maar nogmaals ik begrijp het wel. Het word uitgebuit en genoeg mensen geven een mooi verhaal er niet mee te willen fokken en gaan later zonder benodigde kennis en onderzoeken toch met het dier fokken wat niet ten goede komt aan de doodles.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Ik zou persoonlijk nooit een pup willen die verplicht zo jong gesteriliseerd zou moeten worden (of dus al geholpen is). Het is gewoon niet gezond om een hond te laten helpen voor deze uitgegroeid is. En de reden vind ik ook onzin want dan zou elke fokker van elk ras deze regel wel hebben, want met elk ras loop je het risico dat een pupkoper er toch mee gaat fokken. Gezondheid van de eigen pups zou voorop moeten staan, en verder moet je toch maar hopen dat je goede mensen selecteert voor je pups, hoe streng je selectie ook is, want er kunnen heel veel meer dingen misgaan met een hond qua verzorging en opvoeding waar je als fokker niet blij mee zou zijn, niet alleen het fokken van een niet-toegestaan nestje...  

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik zou zo een pup nooit kopen! Het temvroeg castreren brengt heel veel schade met zich mee. 

 

Die fokker is bang dat er met de pups gefokt wordt en zo heeft hij minder concurenten! 

Dat is de enige rede, geld dus! 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Beetje off topic, maar het is ook zo zonde. Je sluit bij voorbaat honden voor de fok uit, terwijl een hond later misschien juist iets toe te voegen heeft voor het ras.

zo is het eigenlijk ook met onze rotti gelopen..

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Een vriendin van mij een ook een labradoodle. Met 7 weken werd het beestje gesteriliseerd, en wel bij een erkende fokker. 

 

Dit om te voorkomen dat er mee wordt gefokt en er 'foute' labradoodles uit komen. 

 

Onderhand is deze hond 5 jaar, en heeft op het ogenblik erg veel last van haar blaas / vagina. Veel ontstekingen etc. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de veel te vroege sterilisatie. 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

Ja, dat doen ze bij de labradoodles...

ik vind het ook ehm, apart

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

Dank voor alle heldere uitleg! 

 

Ik wil voor haar ook een stukje informatie verzamelen op deze manier zodat ze zich bewust is van de eventuele gevolgen ervan. En ik ben zelf niet zo in thuis in de labradoodles.. dus vandaar :-) 

honden page profiel Fema & FingoFema & Fingo

honden foto van Fema & Fingo

Ik zou daar al niet meer akkoord gaan. Dat is veel te vroeg en neemt risico's met zich mee zo jong onder het mes.

ik snap best dat men wil voorkomen dat er gefokt wordt op een onverantwoorde wijze etc maar dit gaat toch echt veel te ver. Ik zou geen eens meer zo'n hond willen van die fokker of n andere fokker op die manier.

als ze voor dit ras kiest ivm allergie zijn er ook nog andere rassen geschikt. Misschien kan ze daar eens naar kijken?! Anders inderdaad een contract opstellen dat de hond op latere leeftijd geholpen wordt wanneer die meer verantwoord is. 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik ken een fokker die labradoodles fokt. Zij is fel tegen het vroegtijdig castreren/steriliseren. Ik weet ff niet meer hoe zij het regelt, maar er is wel een verbod om met ze te fokken en zij laat ze dus niet zo jong castreren.

Maar het is bij de Labradoodle helaas gebruikelijk om ze zeer jong te castreren en dat heeft zeker wel gevolgen voor de honden.

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Gelukkig zijn er ook fokkers die dit niet doen !

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Uiteraard hebben de labradoodle fokkers hier een uitleg voor; zgn. om het ras te beschermen. Het is trouwens geen ras, maar een kruising, omdat de labradoodle niet erkend wordt door de Raad van Beheer en de FCI. De labradoodle krijgt daarom geen stamboom van de RvB, maar een door de labradoodle vereniging opgesteld certificaat.

In mijn visie en de visie van vele anderen is het motief puur commercieel; men wil niet dat anderen met labradoodles fokken; dus bescherming van hun eigen kassa.

 

Omdat er hoe langer hoe meer mensen tegen de vroege castratie op 8 weken zijn, geven sommige labradoodle fokkers de pup nu ongecastreerd mee en moet de eigenaar een verklaring tekenen dat hij/zij de hond, voordat de hond 1 jaar wordt, zal laten castreren. Doet men dit niet dan volgt er een boete van 10.000 Euro.

 

Er zijn ook eigenaren, die als de hond bijna 1 jaar zijn; zich eigenlijk dan pas realiseren, dat dit zelfs op die leeftijd zeker niet ten goede komt aan de verdere ontwikkeling van de hond. Een hond moet eerst fysiek en psychisch volgroeid zijn, voordat men een dergelijke ingreep laat doen. 

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala


Castratie/Sterilisatie
Bij ons worden de pups niet bij zeven/acht weken gecastreerd/gesteriliseerd. Wij vinden namelijk dat dit pas gedaan kan/moet worden wanneer de pups een oudere leeftijd hebben. Voor de pup vinden wij dit beter voor de lichamelijke ontwikkeling. Gezien wij wel inzien dat dit moet gebeuren ter bevordering en behoud van de zuiverheid van het ras, hanteren wij hierin een overeenkomst (contract) tussen beide partijen. In deze overeenkomst wordt afgesproken dat de castratie/sterilisatie op een bepaalde tijd moet plaats vinden. In ieder geval wanneer uw pup er pas aan toe is.

http://yankeedoodles.nl/pups

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Eigenlijk slaat het nergens op want ook andere mensen kunnen een labrador met een poedel kruisen.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Eigenlijk slaat het nergens op want ook andere mensen kunnen een labrador met een poedel kruisen. "

 Niet specifiek een reactie op jou Jaimie

 

Klopt maar ze willen voorkomen dat er met doodles onbeperkt wordt aangefokt. mede reden is omdat als je een poedel en een golden matcht en in het hele nestje misschien maar 1 of 2 pups zijn die niet verharen. Daarmee zouden zij al de enige 2 zijn die op dat vlak voor de doodle goedgekeurd kan worden om mee te fokken. Word er met de andere die wel verharen gefokt komen er voor t oog weer doodles uit die niet aan de vraag en het beeld van de doodle voldoen, namelijk verharen.

 

Mensen die even een nestje doodles willen kweken het zo even te noemen, zijn zich niet bewust dat niet alle pups voldoen aan de belangrijkste punten van de doodle. Een mede reden dat er een groep fokkers zijn die kost wat kost willen voorkomen dat er met die pups later gefokt wordt.

Er worden hier en daar pups geselecteerd en specifiek binnen bepaalde lijnen gehouden voor de fok de rest wordt uitgesloten van de fok.

 

Ik ben echter van mening dat het goed is als daar een sluitend systeem voor wordt bedacht, maar niet middels veel te vroege sterilisatie/castratie wat niet ten goede komt van de hond. 

 

Bijvoorbeeld vaststellen in contracten plus een borg bedrag bijleggen welke je bijvoorbeeld terug krijgt als je de rekening van de sterilisatie of castratie binnen de afgesproken termijn komt laten zien. Of dat het bedrag van sterilisatie bij de prijs op komt plus een borg bedrag en dat je met de hond dus terugkeert naar de fokker deze dan van het bedrag dat je al hebt betaald de pup bij de arts van de fokker laat steriliseren of castreren en je het bijgelegde borgbedrag terug krijgt na het volbrengen van de sterilisatie/castratie.  Dan is zo'n pup in beginsel wel nog veel duurder maar weet je dat de kosten voor laten helpen er al bij in zit en dat je de borg na het voldoen ervan terug krijgt. Dat lijkt me beter voor de diertjes dan ze zo extreem vroeg al te laten helpen, maar dat is mijn gedachte.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"
Castratie/Sterilisatie
Bij ons worden de pups niet bij zeven/acht weken gecastreerd/gesteriliseerd. Wij vinden namelijk dat dit pas gedaan kan/moet worden wanneer de pups een oudere leeftijd hebben. Voor de pup vinden wij dit beter voor de lichamelijke ontwikkeling. Gezien wij wel inzien dat dit moet gebeuren ter bevordering en behoud van de zuiverheid van het ras, hanteren wij hierin een overeenkomst (contract) tussen beide partijen. In deze overeenkomst wordt afgesproken dat de castratie/sterilisatie op een bepaalde tijd moet plaats vinden. In ieder geval wanneer uw pup er pas aan toe is.

http://yankeedoodles.nl/pups "

 

 

Door de fokkerij van labradoodles te beperken tot de honden van de fokkers zelf eventueel met uitbreiding van nieuwe fokkers, wordt ook de genenpool kleiner en stijgt het inteeltpercentage.

 

Labradoodles zijn niet de enige honden, die gehouden kunnen worden door mensen, die allergisch zijn voor honden.

http://www.allergieoplossingen.nl/allergievrije-honden/

 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ben ik het mee eens Renate.
Maar die een of 2 pups die niet verharen kunnen ze mee verder fokken.
Ga er niet van uit dat er geen mensen zijn die dat doen.
En ik ben er van overtuigd dat ook broodfokkers dat doen.
Door dan die niet verplichte steriliseren van de pups is dat jammer genoeg voor meer mensen de rede om bij verkeerde fokkers een pup aan te schaffen.
Deze actie is wat mij betreft 1-0 voor de broodfok.

Dan erbij ook dat de pups die wel verharen net zo makkelijk als labradoodle verkocht gaan worden.

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Toen we voor onze eerste hond gingen waren we ook geïnteresseerd in de doodle. Wij zijn afgehaakt vanwege de extreem hoge prijs en het castreren. Het is naar mijn mening gewoon een commerciële hype. 

 

En die fokker moet er per nest wel heel veel aan overhouden.. Er aan verdienen ok, maar er zijn grenzen.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Ben ik het mee eens Renate.
Maar die een of 2 pups die niet verharen kunnen ze mee verder fokken.
Ga er niet van uit dat er geen mensen zijn die dat doen.
En ik ben er van overtuigd dat ook broodfokkers dat doen.
Door dan die niet verplichte steriliseren van de pups is dat jammer genoeg voor meer mensen de rede om bij verkeerde fokkers een pup aan te schaffen.
Deze actie is wat mij betreft 1-0 voor de broodfok.

Dan erbij ook dat de pups die wel verharen net zo makkelijk als labradoodle verkocht gaan worden. "

 Wellicht krijgen die 2 pups die wel goed zijn wel toestemming mits het gaat om verantwoorde fok. Hebben ze de lijn zover dat dus alle honden niet meer verharen gaan ze selectiever selecteren, en worden enkele perfecte pups binnen de fok wereld gehouden en de rest wordt particulier geplaatst met fokverbod of zo extreem als in dit topic door vele malen te vroeg de diertjes te helpen.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Waarschijnlijk gaan die pups niet gecontroleerd worden door mensen van.die kruising.
Ze worden gewoon zo verkocht.

Wat de labradoodle fokkers doen is puur eigen belang niet voor het dier.
K vind het schandalig dat da eraan meewerken om pups zó vroeg te steriliseren/castreren.
( zou het niet 'helpen' willen noemen.

dirk (Gast)

Hoe kan je in hemelsnaam zien aan een pup van ongeveer 7 weken oud of ie gaat verharen of niet?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

voorbeeld van een eigenaar, die toen haar labradoodle 8 maanden was, een herinneringsbericht van de fokker ontving om haar hond op tijd te laten castreren (vóór het eerste jaar). Eigenaar had wurgcontract met een eventuele boete van 10.000 Euro getekend. Eigenaar begon te twijfelen, maar heeft klaarblijkelijk aan het verzoek voldaan, daar zij een tweede labradoodle van dezelfde fokker aanschafte. Profiel van de eigenaar op HP is verdwenen.

 

http://www.hondenpage.com/hondenforum/154830/laten-helpen-van-mn-hond.php

 

 

 

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

"  

 

Door de fokkerij van labradoodles te beperken tot de honden van de fokkers zelf eventueel met uitbreiding van nieuwe fokkers, wordt ook de genenpool kleiner en stijgt het inteeltpercentage.

 

Labradoodles zijn niet de enige honden, die gehouden kunnen worden door mensen, die allergisch zijn voor honden.

http://www.allergieoplossingen.nl/allergievrije-honden/

  "

 

Als je met deze fokker die ik had neergezet overlegt mag er mee gefokt worden

Volgende forumvraag: Op bezoek bij fokker
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^