losss

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel wesleywesley

hallo allemaal. ik ben nieuw hier en zit met een vraag.Mijn stafford, genaamd Blue is 9 maanden, Blue gehoorzaamt prima, kent alle basis commando,s die ik haar heb geleerd zit, lig, af, plaats, hier, VAST is der favoriet. maar nu LOS,, los gaat prima als ik een balletje,botje in der mond geef, maar ik zit met het flostouw als ik een trek spel met der ga doen, heb ik overal gelezen dat ik niet los mag laten anders is zei de winnaar, maar als ik niet los laat, staan we bewijzen van... morgen nog buiten te trekken. LOS doet ze alleen wanneer ik niet aan het speeltje,touw trek. hoe moet ik haar LOS leren als zei iets vast heeft wat ik aan de andere kant heb??

 

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

Dat je altijd moet winnen is grootste onzin, een spelletje nooit winnen is voor de hond niet leuk, als ik altijd zou verliezen zou ik ook niet loslaten.

Los leer je aan door eerst te spelen heeft de hond het goed vast, hou je een snoepje onder de neus, zeg je los, zodra de hond los laat krijg hij het snoepje. Gewoon een aantal keer doen, leert de hond het vanzelf :)

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

Dat je altijd moet winnen is grootste onzin, een spelletje nooit winnen is voor de hond niet leuk, als ik altijd zou verliezen zou ik ook niet loslaten.

Los leer je aan door eerst te spelen heeft de hond het goed vast, hou je een snoepje onder de neus, zeg je los, zodra de hond los laat krijg hij het snoepje. Gewoon een aantal keer doen, leert de hond het vanzelf :)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Black apporteert ballen.

Maar soms ook moeite om de bal los te laten.

Hij kent heel goed het commando 'los' maar niet altijd zin om het uit te voeren.

Soms geef ik hem een koekje als hij het los laat en prijs ik hem heel goed.

En soms beloon ik alleen met m'n stem.

Meestal gaat het nu heel goed, het blijft spannend voor hem of hij misschien weer een koekje krijgt.

Dus voor de zekerheid geeft hij de bal toch af, want je weet maar nooit of hij nu dat koekje zou krijgen.

 

En dat jij altijd zou moeten winnen met een trekspelletje, dat werd vroeger inderdaad aangeraden.

Maar dat is allang al weer achterhaald, je hond mag best eens winnen.

honden page profiel MirjamMirjam

honden foto van Mirjam

Ik heb het bij Emma geleerd door eerst het trekspelletje te doen en dan het flostouw stil te houden. Ze laat dan vanzelf los, immers, als het touw niet beweegt is het niet leuk meer natuurlijk. Daarna meteen het touw weer terug geven en uitbundig belonen en weer verder spelen. Dan weer herhalen. Tot ze dus begreep dat als ik het touw stil hield, het spel pas weer verder ging als zij los liet. Toen ben ik het commando los er aan gaan verbinden. Blue vindt het flostouw waarschijnlijk heel erg leuk. Op deze manier leer je Blue dat als hij loslaat het spel gewoon verder gaat en hij het touw dus niet kwijt is. En je hoeft er geen snoepjes aan te verbinden.

honden page profiel wesleywesley

Bedankt voor de info Mirjam. Ik ga het zometeen even proberen. Leuke hond heb je gr

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Je mag hem zeker wel laten winnen maar het is aan te raden dat jij het laatste spel 'wint' en dan zelf bepaald dat de speeltijd voorbij is. Hier blijven speeltjes niet liggen. Wij bepalen wanneer ermee gespeelt wordt en wanneer het klaar is.

Wil je hem echt leren iets los te laten terwijl jij het vast hebt dan kan je als tussenstap hem eerst leren het touw in je hand te geven. Daarna hou je het touw vast en geef je hetzelfde commando met in je andere hand een waardig ruilmiddel (kan eten zijn of een ander touw), als laatste laat je het ruilmiddel weg. Merk je dat hij het nog niet goed onder de knie heeft, ga dan een stap terug. Merk je dat hij gewoon niet wil luisteren, breek het spel dan abrupt af door te negeren en weg te gaan.

honden page profiel Sanne MulderSanne Mulder

honden foto van Sanne Mulder

Dat je altijd maar moet winnen klopt inderdaad niet. 1, wij zijn geen honden of wolven. 2, ook bij wilde hondachtigen ''verliest'' de alfa wel eens een spelletje. Daar zijn het spelletjes voor.

Wat Linneke ook noemde, het is wel belangrijk dat jij bepaalt wanneer het speelkwartier over is. Bij die van mij is er het commando ''klaar''. Of ze nou achter de kat aanjagen, aan het janken zijn of maar door willen blijven spelen, ''klaar'' betekent stoppen met wat je nu doet.

Als voor jou de speeltijd over is, zeg je klaar, of over, of stoppen. Iets in die trant. Daarna de hond negeren en niet op uitdagingen ingaan.

 

Voor het leren los te laten, is het belangrijk dat de hond weet dat het speeltje niet voor goed afgepakt wordt. Lekker spelen en touwtrekken. Ben je het zat of wil je gewoon dat hij loslaat? Stop met trekken (hou het touw met kracht op één plaats, zodat Blue het ook niet zijn kant op kan sleuren) en geef het commando om los te laten. Blijf rustig als hij het niet doet. Gewoon vast blijven houden en zo nu en dan het commando geven, tot hij uiteindelijk loslaat.

Laat hij dan eindelijk los, prijs hem dan helemaal de hemel in en gooi het touw terug! Dan weet hij dat loslaten niet per se betekend dat hij het niet meer terug krijgt.

Doe dit overigens niet als je het touw echt van hem af wil nemen en weg wilt leggen of iets dergelijks. Grote kans dat je het hele proces weer moet doen...

Deze techniek van vast blijven houden tot de hond het opgeeft gebruik ik zelf bij mijn herder, die een obsessie heeft. Meestal laat ze los, maar soms wil ze gewoon niet. Dan kan ik wel een half uur tot een uur op de grond naast haar zitten, met de bal of steen vast (mijn hand om de bal heen in haar bek, uitkijken voor tanden.....). 

Het kan heel lang duren, maar dit is een manier om het commando los te leren bij ietwat koppige honden. Bij obsessieve honden zoals de mijne werkt het niet om iets aan te leren. Alleen om op dat moment los te laten... :p

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Het commando 'los' heb ik toevallig juist met het flostouw aangeleerd  Dat was namelijk het speeltje dat op dat moment favoriet was (en door het meest favoriete te gebruiken, kan je er vrij zeker van zijn dat daarna alles losgelaten wordt wanneer je het commando geeft ) .

 

Ik lees dat 'los' wel goed gaat met andere dingen, zolang je het maar niet vast hebt? Dan is het commando 'los' dus eigenlijk nog niet goed (aan)geleerd, want los is los, hoe het er ook uitziet, waar het ook aan vast zit, waar je ook bent, etc. Los is de bek open en laten vallen wat erin zit. Balletje, flostouw, iets wat jij vast hebt, maakt niet uit; los is altijd los.

 

Ik weet niet precies hoe je het aangeleerd hebt? Kan je dat eens uitleggen? Misschien dat we dan wat gerichter tips kunnen geven 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Dat je altijd moet winnen is grootste onzin, een spelletje nooit winnen is voor de hond niet leuk, als ik altijd zou verliezen zou ik ook niet loslaten.

Los leer je aan door eerst te spelen heeft de hond het goed vast, hou je een snoepje onder de neus, zeg je los, zodra de hond los laat krijg hij het snoepje. Gewoon een aantal keer doen, leert de hond het vanzelf :-) "

 Helemaal GEWELDIG antwoord ,incl het prachtige plaatje als voorbeeld van Foul Mouthed Fido 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Afleiden.. Heel onverwacht een ander commando geven als zit, of af. Ons sadi volgt dan die wel op en pardoes door de onverwachtheid haar flos ook los.

Het is een beetje zoeken. Een botje of iets anders vast houden en weer los laten is toch echt anders als een trekspel wat een bepaalde focus oproept. Eigenlijk moet je dan voor die focus al beindigen. In dit geval zou ik vooral ook reacties van de kenners van deze honden afwachten.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Misschien kun je het type pup nog even in je titel verwerken. Dan heb je meer kans dat er kenners/houders van gelijke honden reageren.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus

honden foto van Odette * Bacchus

Bacchus laat ook slecht los, hij vind het vasthouden juist de lol heb ik het idee.
Zit werk af en toe ook ij hem. Wij zijn nog volop aan het oefenen.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Ik doe dat wel echt alleen als ik een spel wil afbreken en los geen resultaat geeft. (maar dan heeft ze wel echt een bepaalde focus)

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ben je het al eens geprobeerd met 2 flosstouwen.

Als de ene los moet laten stop je met het spel en bied je de andere floss aan door daar spelende bewegingen mee te maken zodra ze het floss los laat geef je een commando en bied je gelijk het andere floss aan.

Dit blijf je herhalen tot ze dit door heeft en dan wacht je steeds langer met het aanbieden van het andere floss en laat je bv eerst nog een opdracht tussendoor doen.

 

Een andere optie is inderdaad ruilen door een voetje voor d'r neus te houden.

 

En nog een optie kan zijn, spel stoppen en jij gaat rechtop staan met het floss in je hand, stukje voor stukje haal je heel rustig het floss "binnen" zonder iets te zeggen tot ze nog een klein stukje heeft om vast te houden blijf je stil en voorzichtig verder binnen halen het kan even duren maar uiteindelijk laten ze los, zodra ze los gelijk weer belonen met een spel.

Dit blijf je steeds weer herhalen en je zult merken dat ze steeds sneller los gaat laten en uiteindelijk op commando los laten.

 

Misschien kun je een ander commando aan het flosstouw koppelen als ze die moet loslaten bv "leaf it"

 

 

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker

honden foto van Mick

Trekspelletjes, flostouw en stafford, ja leuke combi!! Een zeer goede training om de staf in zijn drift te krijgen en hem vervolgens te laten lossen op commando! Dit kan wel eens zeer nuttig zijn om goed onder controle te krijgen.

 

Zoals de voorgangers al zeiden, ruilen voor iets anders. Snoepje koekje enz. Wat bij mijn staffies ook prima werkt is even de onderkaak vast pakken, dan laten ze ook veelal wel los.

 

Het niet mogen winnen vind ik onzin, alleen leer hem/haar wel aan dat klaar ook echt klaar betekend.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

eigenlijk eens met de vele goede tips en adviezen...

 

wees niet zo bezig met winnen, je hond mag ook best zijn pleziertje, en kun je gerust ook eens laten winnen. 

wat alleen wel belangrijk is, zoals gezegd, dat "klaar" ook echt klaar is.

dat is wel zo handig om consequent in te zijn. soms heb je wel even zo'n "stopknopje" nodig

 

maar verder, lekker sjorren en stoeien, gezellig toch!

honden page profiel wesleywesley

dankjewel allemaal voor alle nuttige info ik ga er zeker mee aan de slag

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Heel veel succes  

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

Hier wordt niets geruild ,ik neem het voorwerp vast en zeg los en beloon als ze het los laten . Laten ze niet uit hun eigen los dan open ik de bek en koppel daar het commando los aan en beloon dan zodra  het los is  .Nooit problemen gehad met dit commando

Volgende forumvraag: hond alleen buiten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^