Windhonden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Demi - Nova, Jairo, Loki & Kaiyu

Voor mijn opleiding ben ik bezig met een werkstuk over hondenrassen en de karaktereigenschappen die horen bij zijn oorspronkelijke gebruiksdoel.

Windhonden zijn zichtjagers en werden gebruikt voor de lange jacht op bijvoorbeeld konijnen, hazen, herten of wolven.
De karaktereigenschappen als jachtpassie, moedig, groot uithoudingsvermogen kan ik plaatsen.

Maar het typische windhonden karakter.. waar komt dat vandaan? Welke functie had die eigenschap gezien zijn oorspronkelijke gebruiksdoel?
Terughoudendheid/afstandelijkheid, gevoelig, waardig, beheerst, uitgesproken lui binnenshuis zijn eigenschappen die ik niet kan plaatsen. Welk doel hebben/hadden deze eigenschappen gezien het gebruiksdoel van de windhond? Hoe is dit zo ontstaan?

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!! 3 doggies

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Ik volg ff want hier ben ik ook bel benieuwd naar.  

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

"
Maar het typische windhonden karakter.. waar komt dat vandaan? Welke functie had die eigenschap gezien zijn oorspronkelijke gebruiksdoel?
Terughoudendheid/afstandelijkheid, gevoelig, waardig, beheerst, uitgesproken lui binnenshuis zijn eigenschappen die ik niet kan plaatsen.

 

Wat leuk..., een windhonden onderzoek

 

Ik volg ook even mee, want mijn langpoot voldoet namelijk absoluut niet aan je stukje beschrijving 

Ik heb haar dan ook al gedreigd dat als ze niet heel snel aan de rasbeschrijving gaat voldoen we haar gaan inruilen 

 

Nee hoor, grapje..., voor geen goud wil ik onze draak kwijt... maar feit blijft wel dat ze dus absoluut niet terughoudend, afstandelijk, WAARDIG of BEHEERST is.

Lui dan weer wel op bepaalde momenten, vooral als het regent, gevoelig ook wel.., maar de rest staan echt niet in haar woordenboek.

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

Whippets werden door mijnwerkers gebruikt om te stropen. Dat is illegaal dus had je een hond nodig die 'zijn prooi' niet zomaar aan iedereen af zou geven. Rond 1900 stel ik me voor dat iemand een mijn bezit, de mijnwerkers in een schuur o.i.d. onderbrengt en hard laat werken voor een hongerloontje en zo min mogelijk eten verstrekt. In zo'n situatie vrees ik dat je geen hond mag houden. Als die hond binnen de hele dag onder een deken ligt te slapen merkt niemand dat. 

honden foto van Demi - Nova, Jairo, Loki & Kaiyu

@Stippeltje, wauw wat een super uitleg!
Bedankt, helder verhaal.

Waar zou die gevoeligheid en waardigheid vandaan komen?

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

Het blijft gissen maar dit lijkt me wel logisch. 

 

Die gevoeligheid en waardigheid kan ik ook niet plaatsen. Spikkel is ook totaal niet waardig. De herkomst van windhonden is niet helemaal duidelijk. Dat ze begin 1900 mijnwerkers in Engeland hielpen aan extra eten is wel bekend. Over de periode daarvoor verschillen de meningen.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Misschien heb je het al gedaan, maar leg anders je vraag eens voor op het windhondenforum www.windhonden.net  

Daar zitten vast wel baasjes met een waardige, beheerste windhond

 

 

Is het waardige misschien verward met arrogant..., dat vind ik namelijk vaak..., dat ze een verschrikkelijk arrogant/hooghartig hoofd kunnen trekken 

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

En toch, als ik die twee hier in de wijk zie lopen (blonde en zwarte, eigenaar zit in scootmobiel), dan lopen ze echt heel waardig. Niet dat gestamp wat Mellow doet (maar goed, das dan ook een echte nepperd ), maar echt zo'n waardige, sierlijke tred 

 

Ze kunnen op een bepaalde manier wel heel arrogant kijken inderdaad. Zo'n foto van Aysa hebben wij ook van Mellow:

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Klopt hoor Cindy..., heel veel lopen prachtig bedeesd naast/achter de baas mee..., Aysa heeft besloten dat ze dat gaat doen als ze bejaard is.., dus we moeten nog een jaartje of 13 geduld hebben 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Logisch toch, je gaat pas als een bejaarde lópen als je ook bejaard bént 

honden foto van Demi - Nova, Jairo, Loki & Kaiyu

Dat kan ik zeker eens doen, Ina! Een berichtje plaatsen op het windhondenforum, bedankt voor de tip.

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk) 3 doggies

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Goed, Podenco's zijn natuurlijk geen "echte" windhonden, maar slechts half-windhonden, maar toch, misschien heb je hier iets aan.

Podenco's jagen met één jager. Hierdoor zijn ze zogenaamde "éénmanshonden", en daar zou het terughoudende naar vreemden vandaan komen. Ze worden in een roedel in een jachtkennel gehouden, nooit in huis. Mijn ervaring is dat het moeilijk is om een Podenco alleen te houden, ik vermoed dat dat hierdoor komt - het zijn echte roedelhondjes die meer met elkaar op hebben dan met hun mens.

Waarom ze zo lui zijn binnenshuis.. Ik denk dat dat komt omdat ze buiten véél energie verbruiken (zichzelf warm houden, alles in de gaten houden, rennen als een malle) dat ze dat thuis op moeten sparen. Tevens denk ik dat het een vorm van warm blijven is, ze liggen graag op een hoopje op het warmste/zachtste plekje in huis. Het feit dat ze weinig beharing en vet hebben zorgt er ook voor dat ze liever niet op de grond liggen, ze krijgen snel ligplekken.

Hier in de buurt woont een stel met vier Spaanse Galgo's. Prachtig hoe ze allemaal rustig naast hen lopen, allemaal dezelfde maat, dezelfde snelheid en manier van lopen. Ik moet zeggen dat dat het beeld was dat ik voor ogen had toen ik op zoek ging naar een windhond. Zo'n prachtige, grote, statige hond naast je die gewoon heerlijk meeloopt. En toen maakte ik de fout om voor een Podenco te gaan :P Haha, nee hoor, grapje. Ik ben gek op Podenco's, maar het zijn echt geen "echte" windhonden, al hebben ze ook wel veel overeenkomsten natuurlijk.

Volgende forumvraag: Robot zuigers
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^