Chart Polski

Chart Polski

Rasgroep van de Chart Polski

De Chart Polski behoort tot de Rasgroep "Windhonden"

Geschiedenis van de Chart Polski

Chart Polski

EEN POOLSE EDELMAN MET TRADITIE

- een eerste kennismaking met de Chart Polski -Polen is de bakermat van een viertal nationale hondenrassen en bijna altijd vormt het land van herkomst een onderdeel van hun naam. Dat is ook het geval bij een windhondenras dat per 1 maart 2001 definitief door de FCI werd erkend (FCI333). Dit ras kent vele namen: Poolse Windhond, Poolse Greyhound, Polish Sighthound, maar wij houden het op het originele Chart Polski.

Portret van een oud, gedistingeerd ras met een romantische, bewogen historie.

HERKOMST EN VROEGE GESCHIEDENIS


Vrijwel alle bronnen gaan ervan uit dat de Chart Polski een afstammeling is van oude Aziatische windhonden van een Saluki achtig type. Men veronderstelt dat die oude Aziatische windhonden niet alleen de voorvaderen zijn van de Chart Polski, maar ook van bijvoorbeeld de Engelse Greyhound en de Spaanse Galgo. En, net zoals dat gebeurd is bij talrijke andere rassen met gemeenschappelijke voorouders, hebben de Chart Polski, de Greyhound en de Galgo zich, al naar gelang de behoeften in hun ‘thuisland’, zelfstandig verder ontwikkeld. Waar alle onderzoekers het in ieder geval over eens zijn, is dat de Chart Polski niet afstamt van de Russische Barsoi. Op het moment dat dit ras zijn intrede doet in Rusland, halverwege de zestiende eeuw, zijn de Poolse windhonden daar immers al bekend.

In het Poolse klimaat ontwikkelde de poolse windhond zich tot een windhond met een brede, krachtige achterhand, droge poten, compacte voeten, geboden lendenen, kaken als een snoek, de staart netjes gebogen, kortharig en een strakke huid.

De ontwikkeling van de poolse windhond is gelegen in de jacht, het bezitten van landgoederen, (jacht)paarden en (wind)honden. Een duidelijke relatie met adel en grootgrondbezitters. Wie anders zijn er immers in die jaren – de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw - in staat met hun honden te jagen op bijvoorbeeld hazen, vossen en zelfs herten en wolven? De landgoederen in het oude Polen zijn zo uitgestrekt dat de honden onderling in type verschillen.


In de negentiende eeuw vinden grote omwentelingen in Polen plaats, politieke en economische. Eén van de gevolgen is de teloorgang van de adel en daarmee het verdwijnen van grote landgoederen en de bijbehorende jachtpartijen. Verboden van hogerhand en hoge belastingen op het bezit van windhonden zetten een rem op de verdere ontwikkeling van het ras. Aan het einde van de negentiende eeuw is het moeilijk om in Polen nog windhonden te vinden. Een aantal kan overleven in verschillende kennels in het uiterste oosten en zuiden van Polen en in de Oekraïne.Heeft de negentiende eeuw voor omwentelingen in Polen gezorgd, de twintigste doet daar, met twee wereldoorlogen, nog een schepje bovenop. Na de Tweede Wereldoorlog is het ras nagenoeg uitgestorven en de politieke omstandigheden zijn bijzonder ongunstig. Het is bekend dat de nog aanwezige Poolse windhonden – die in de dorpen stiekum gebruikt worden om te stropen – door politie, boswachters en jagers worden neergeschoten. Het communistische denkpatroon staat nu eenmaal geen ‘symbolen van de rijken’ meer toe. En daar behoort, volgens de nieuwe machthebbers, de Poolse windhond ook bij. Slechts een enkeling overleeft.
‘WEDEROPBOUW’

Rond 1970 besluit een groep enthousiaste liefhebbers in Polen de draad voor het fokken van dit ras weer op te pakken. Ze weten dat in verschillende dorpen in centraal en zuid Polen in het geheim nog steeds Poolse windhonden worden gefokt en ook vanuit de Oekraïne – eens een deel van Polen - is er informatie dat het ras daar nog bestaat. Een grote rol bij die ‘wederopbouw’ in Polen hebben de gezusters Izabella en Małgorzata Szmurło gespeeld. Zo ook Dr. Maciej Mrroczkowski. Hij wordt als de ‘herontdekker’ van het ras gezien, omdat hij in 1972 in een tijdschrift een gepassioneerde oproep doet om het ras te redden. In de Sovjet-Unie staat een verbod op het jagen met windhonden op stapel en dat zal de nekslag voor het ras worden. Zo’n vijftig mensen reageren op zijn hulpkreet en één van hen brengt twee teven (Tajga en Striełka) en een reu (Elbrus) naar Polen. Taijga en Elbrus worden de ouders van een ‘Pools-Oekraïens’ nest.Het bezit van een Poolse windhond betekent echter bijna automatisch dat er gestroopt en gejaagd wordt. En dat nu is ook in Polen verboden. Mede dankzij de inspanningen van diverse fokkers en met de steun van een groepje Poolse keurmeesters, komt in 1981 het ‘voorlopige register’ voor Poolse windhonden tot stand. Daarmee is het ras ‘geaccepteerd’ door de Poolse Kennel Club. Dertig honden kunnen worden ingeschreven; sommigen van hen zijn afkomstig uit Podole in de Oekraïne. Een jaar later, in 1982, telt het ‘voorlopige register’ al 60 inschrijvingen! Daarna – in 1989 – volgt de voorlopige erkenning door de FCI op hun congres in Helsinki. In maart 2001, volgt de ‘echte’ erkenning, zodat aan de Chart Polski ook het CACIB verleend kan worden. In 1984 wordt de rasvereniging in Polen opgericht. Er zijn momenteel zo’n 25 kennels en circa 500 honden in Polen. Begonnen met honden die een stamboom bezitten met slechts één generatie, heeft de meerderheid van de Chart Polski’s op dit moment een stamboom met tenminste vier generaties. Ook de homogeniteit binnen het ras is in de afgelopen jaren sterk toegenomen en men streeft ernaar geen tweedeling te laten ontstaan in show- en werktype. Sterker nog: de Chart Polski is vooral een werkhond en moet dat ook tonen in zijn uiterlijke verschijning. Daarbij behoren moed en zelfverzekerdheid, hoewel hij zich gereserveerd kan gedragen ten opzichte van vreemden en waaks is voor de ‘eigen’ familie en op het eigen territorium.

Karakter van de Chart Polski

Chart Polski

soms een beetje eigenweis maar altijd schattig van doen en ook liefdevol naar kinderen

Rasstandaard van de Chart Polski

Oorsprong: Polen
Gehouden als: Voor de hazen en konijnenjacht
Grootte: Reuen 70-80 cm en teven 68-75 cm
Gewicht: Hangt van de hoogte af
Kleur: Komt voor in alle kleuren
Vachtsoort: Gladde dubbele vacht die ruw aanvoelt
Gem. Leeftijd: 12 jaar

Kenmerken:
- Ovale goedgebogen en dichtgesloten voeten
- Voorbenen zijn lang en recht
- Lange gespierde nek
- Goed opgetrokken buik
- Punten va heupbotten staam ver uit elkaar
- Groet amandelvormige ogen
- Lang hoofd
- Smalle rechtopstaande oren bij opwinding

Herkomst: Deze hond komt al sinds de dertiende eeuw voor in Polen. De Chart Polski is vele malen op schilderijen afgebeeld en lijkt tot op heden weinig veranderd te zijn. Zijn voorouders zijn waarschijnlijk Aziatische zichtjagers van een Saluki-achtig type geweest. Ondanks claims van bepaalde Russische auteurs is de Chart Polski geen kruising tussen een Greyhound en een Barzoi, omdat deze laatste onbekend was in Rusland totdat tsaar Iwan de Verschrikkelijke in de zestiende eeuw aan de macht kwam.

Algemeen Voorkomen: Een grote, sterke, goed gespierde windhond die duidelijk minder fijn gevormd is dan andere kortharige windhonden. Hij mag niet zwaar of lethargisch zijn. Zijn uitdrukking wordt voor een belangrijk deel bepaald door zijn expressieve ogen die een levendige en doordringende blik hebben. Hij beweegt zich energiek en soepel.

Vacht: De vacht voelt springerig en vrij hard aan, maar mag niet 'draadharig' of zijdeachtig zijn. Het haar is over het gehele lichaam verschillend van lengte. Alle kleuren zijn toegestaan.

Gebruik: Zichtjager

Gezondheid: Geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard: Zelfverzekerd, moedig en gereserveerd. Tijdens de jacht is hij snel, zeer bekwaam en onvermoeibaar.

Gezondheid van de Chart Polski

Chart Polski

Geen informatie over de gezondheid van de Chart Polski gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de gezondheid van de Chart Polski ? Dan kun je dat toevoegen

Verzorging van de Chart Polski

De Chart Polski heeft erg weinig vachtverzorging nodig.

Opvoeding van de Chart Polski

Consequent met begrip voor het eigenzinnige karakter. De Chart Polski heeft vanzelfsprekend veel beweging nodig

Rasvereniging van de Chart Polski


Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen NVOW, Nederlandse Vereniging voor
Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen NVOW, Nederlandse Vereniging voor

Schijf
Website: http:www.nvow.net

Popularitieit van de Chart Polski

De Chart Polski staat op dit moment op de 111e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Chart Polski

Geen overige informatie over de Chart Polski gevonden.
Heb jij overige informatie over de Chart Polski ? Dan kun je dat toevoegen

Chart Polski pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Chart Polski pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Chart Polski pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Chart Polski fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Chart Polski.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Chart Polski pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Chart Polski ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: groot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Chart Polski:


Afbeeldingen

Chart PolskiChart PolskiChart PolskiChart Polski

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Niet voldoende informatie over de Chart Polski

De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Chart Polski ? Dan kun je dat toevoegen

  • Gezondheid

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^