Do as i do!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Een hond lijkt veel meer op ons mens dan we eerst dachten. Ze kunnen sociaal leren. Claudia Fugazza heeft hier een  methode voor bedacht: do as i do.

 

Doe na wat ik voor doe. Deze methode is denk ik heel handig voor o.a. hulp en blindegeleide honden. Denk dat we hier nog veel over zullen horen.

 

http://youtu.be/SwzXsVmaw5E

 

 

http://youtu.be/Uy4FlYAqcL8

 http://youtu.be/WapzrxraLeY

 

 

Zo leuk om te doen! 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Die videos zeggen dat ze prive zijn? Ik kan ze niet openen.....

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes 3 doggies

honden foto van Carine en haar meisjes

cute 

 

de eerste krijg ik open

de 2de ook niet

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Leuk!!!

maar wat moet je doen als je hond jou niet nadoet?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik krijg les hier in, stapje voor stapje leren Luca en ik het. Er was een seminair over geweest en ik denk dat er meer lessen of woktshops in gegeven gaan worden

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

" Leuk!!!
maar wat moet je doen als je hond jou niet nadoet? "

  Blijven ronddraaien ? 

 

de eerste video ging nu open, die van dat draaien. Dat ga ik ook eens proberen, hopelijk denkt Lance niet dat ik  ook aan t doordraaien ben 

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper 3 doggies

honden foto van Diesel & Bumper

leuk, ik heb even geprobeert, ronddraaien lukte niet, maar springen en blaffen wel :-D

honden page profiel MirMir 3 doggies

honden foto van Mir

Oeh... Waar zit de knop opslaan om het later terug te kijken...

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Ziet er leuk uit. Een tijdje terug heb ik hier een heel artikel over gelezen. Dat ging over een hond leren netjes mee te lopen door zelf heel actief over een veld te lopen met vaak van richting en tempo veranderen zodat hij zich 'als vanzelf' aan je aanpast.

Zoals alles zal het niet voor alle honden evengoed werken, maar het lijkt me inderdaad een interessante manier van leren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

dat lijkt me inderdaad heel leuk, alleen hoe leer je zoiets aan...

 

ik ga morgen eens uitproberen of het gewoon spontaan gaat

honden page profiel Marry, Catootje (RIP) en Lotje (RIP)Marry, Catootje (RIP) en Lotje (RIP) 3 doggies

honden foto van Marry, Catootje (RIP) en Lotje (RIP)

Misschien is het gemakkelijker als wij onze hond nadoen.

Of is dat niet de bedoeling? 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het duurt even om aan te leren. Je moet je hond leren als je hem de opdracht: do it,  geeft je na te doen. 

Je kan google op: Claudia Fugazza en do as i do. 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" http://www.doggo.nl/agenda/fugazza.php
  "

 

leuke uitdaging voor dit weekend

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Zeker weten.

Iets met je hond doen is super leuk. Een nieuwe uitdaging aangaan heel spannend. Als iets lukt is het natuurlijk super leuk, maar het samen iets doen onbetaalbaar! 

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Haha leuk! Faya doet dat al, soms best vervelend want die doet het uit zichzelf. 

 

Grappig wanneer we dansjes doen en malligheid  (van voor naar achter, van links naar rechts) maar minder komisch met andere dingen :')

 

Wel leuk om er bewust op te gaan oefenen.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Leuk om te zien, gelijk geprobeerd natuurlijk. Bacchus vond het erg leuk dat ik rondjes draaide en begon tegen me op te springen. Ging niet helemaal goed dus .

Er kom vast meer bij kijken. Ben benieuwd hoe het je verder afgaat Suzanne.

Sproet (Gast)

Een kritische noot: Ik vond de filmpjes er heel leuk uit zien en ben gisteren enthousiast begonnen. Vannacht heb ik echter liggen denken dat dit eigenlijk nergens over gaat. Je leert je hond niet om je te imiteren, je leert je hond alleen aan op een ander teken een kunstje uit te voeren. Als voorbeeld: mijn hond kan liggen met het commando 'af' en/of een handgebaar met palm naar beneden. Hij kan het zowel door alleen het gebaar, als alleen door het woord. Nu geef ik een aandachtscommando, ga op de grond liggen, sta op, en zeg 'do it'. Na een tijdje oefenen/proberen/shapen gaat hij liggen als ik dit doe. Imiteert hij mij nu? Nee, hij heeft alleen geleegd dat er nog een gebaar is bijgekomen om aan te geven dat ik hem vraag te gaan liggen (namelijk zelf op de grond gaan liggen. Hoewel het er superleuk uit ziet in de filmpjes, is er eigenlijk geen sprake van imitatie, laat staan een nieuwe trainingsmethode. Er is pas sprake van imitatie als je hond (mogelijk na eerst de principes van 'imitatie' getraind te hebben) zodra je willekeurige dingen voordoet wat je nog NOOIT eerder voorgedaan/gevraagd hebt, en het commando 'do it' geeft, je direct nadoet. Ik geloof niet dat een hond je zo kan imiteren. Begrijp me niet verkeerd: ik ben ervan overtuigd dat honden sociaal kunnen leren, maar dan van andere honden. Wij mensen zijn totaal anders gebouwd en hebben andere lichaamstaal en bewegingen. Mensen in de filmpjes gebruiken hun handen als 'poten' om bijv. op een stoel te tikken, maar ook als 'bek' om een voorwerp mee op te pakken of een bel te laten rinkelen. Als honden je echt zouden imiteren, zouden ze hierdoor lijkt me logischerwijs door van slag raken. Dat is echter niet zo, omdat zij gewoon leren: als de baas zijn/haar handen op de stoel zet, moet ik mijn poten op de stoel zetten, en als de baas met zijn/haar handen een voorwerp oppakt en op de grond gooit, moet ik met mijn bek hetzelfde voorwerp oppakken en op de grond gooien. Eigenlijk is het dus op niet-subtiele wijze met gebaren aangeven wat de hond moet doen. Ik heb dan toch de voorkeur voor hand-en armbewegingen en stemcommando's, is een stuk makkelijker voor mij, en even duidelijk voor mijn hond.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Nee hoor sproet, je begint een hond te leren immiteren met een bestaand commando. Zo leer je je hond dat do it betekend jou na doen. Daar ben ik nog mee bezig, de basis.

 

Als hij begrijpt dat hij je op: do it, je moet nadoen, kan je iets voordoen wat je hond nog nooit heeft gedaan. Compleet nieuwe handelingen en hij zal het nadoen. Het is dus iets compleet anders. dan je hond vaste commando's aan leren, het is een regel.

 

Jij gelooft niet dat een hond kan immiteren, uit onderzoek blijkt dat honden dit wel kunnen, sociaal leren.

Ze snappen zelfs dat wij armen en benen hebben en zij 4 poten.

 

 

Je bent zelf aan de slaggegaan, waarschijnlijk op een verkeerde manier. Als je een commando uit voert en do it zegt, zal je hond de do it als commando gaan zien, dat is juist niet de bedoeling, het is geen commando.

 

Je beging met 3 commando's zodat je hond de do it niet als commando gaat zien, en aan een handeling gaat koppelem, maar als een regel : do mij na.

 

Het aanleren is heel lastig en moet wel op de juiste manier gebeuren.

 

Bij mijn hond doe ik een van de 6 commando's voor en op do it, doet ze mij na, ongeacht wat ik voor doet, ze doet deze na.

 Als we deze goed beheersen zijn we toe aan voor haar totaal nieuwe handelingen. 

Als we zo ver zijn, zal ik filmpjes posten.

Sproet (Gast)

Maar hoe verklaar je dan dat de hond de ene keer de handen van de baas 'imimteert' met zijn bek en de andere keer met zijn poten? Ik snap het principe erachter en ik ben dan ook niet met één opdracht begonnen, maar met drie (linksom draaien, rechtsom en buigen). En natuurlijk doet je hond je op een gegeven moment 'na', maar dat is dan toch op dezelfde manier geleerd als 'gewone' trucjes. Ik geloof onmiddellijk dat een hond op een gegeven moment dingen snel zal oppakken en dingen als bijvoorbeeld blaffen of springen vrij makkelijk zijn om te 'imiteren', ook als dit nog niet eerder gevraagd is, maar ik heb er moeite mee te geloven dat de hond een mens echt kan nadoen. Vooral door de manier waarop er in die filmpjes gewerkt wordt: mensen gaan op handen en knieën 'liggen', de hond met zijn poten gestrekt, de mens pakt met hand het koord en trekt eraan, de hond met zijn bek, de mens loopt vervolgens naar de stoel en plaatst handen erop, de hond de voorpoten. Er zit zo'n groot verschil in de handelingen, dat ik het niet zie als imitatie. Kijk, het ziet er heel spectaculair uit hoor, en het lijkt alsof de hond de geleider imiteert in de filmpjes, maar ik vraag me dan af hoeveel oefening en training eraan vooraf gegaan is, wat niet getoond wordt op het filmpje. Dingen als een korte volgorde van een parcous laten zien en vragen na te doen: geloof onmiddellijk dat een hond dit kan (na het principe geoefend te hebben. Maar bijvoorbeeld voor de eerste keer vragen een hond 'rollen' te imiteren of, ik zeg maar wat, de poten in een bepaalde volgorde optillen, daarvan geloof ik niet dat een hond dit kan imiteren zonder dat hiervoor getraind is/hulp bij geboden wordt. Neemt niet weg dat het een leuke manier is om je hond weer aan het denken te zetten en leuk samen bezig te zijn. Heb je btw. een link naar dat onderzoek waar je over vertelt over het imiteren? Ik ben nl. erg benieuwd hoe dit getest is.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

In 2006 is het sociaal leren ontdekt, bij honden. Ik heb geen link, mijn trainer heeft het seminar vam Claudia gevolgd.

Je kan zelf opzoek naar de onderzoeken. Claudia heeft deze methode ontwikkeld.

 

Van mij hoef je het niet te geloven. Honden kan je als ze het nadoen begrijpen dingen laten doen, die ze nooit eerder gedaan hebben. Een hond heeft zijn eigen interpretatie, dus de ene keer zal een hond iets met zn bek kunnen pakken en een ander doet dat met zijn poot.

 

 

Voorbeeld, katten die een deur open kunnen maken. Ze hebben gezien dat een baas dit doet, springen op de deur klink en de deur gaat open. Honden kunnen dit ook. Dit is gedrag kopieeren, ze kunnen het, of je het nou gelooft of niet.

 

Met Luca ben ik 2 weken bezig geweest met totaal nu 6 commando's die ze op do it nadoet. 3 x per week omdat het heel vermoeiend is.

Na 2 weken heeft ze het principe door.

 

Na een avondje is zal je hond do it nog niet begrijpen.Belangrijk ook is, dat je de commando's puur op je stem doet, zonder iets in de lijf te bewegen. Anders zal je hond op je lichaam reageren. Met do it, mag je ook totaal geen andere beweging maken.

 

Het is kastiger goed aan te leren dan je denkt, denk dat je het erg onderschat.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Hm Suzanne...heb al honderd rondjes gedraaid...en het enige dat aan Lance verandert, is dat zijn frons boven zijn ogen dieper en dieper wordt....

 

 

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Maar hoe verklaar je dan dat de hond de ene keer de handen van de baas 'imimteert' met zijn bek en de andere keer met zijn poten? Ik snap het principe erachter en ik ben dan ook niet met één opdracht begonnen, maar met drie (linksom draaien, rechtsom en buigen).


En natuurlijk doet je hond je op een gegeven moment 'na', maar dat is dan toch op dezelfde manier geleerd als 'gewone' trucjes. Ik geloof onmiddellijk dat een hond op een gegeven moment dingen snel zal oppakken en dingen als bijvoorbeeld blaffen of springen vrij makkelijk zijn om te 'imiteren', ook als dit nog niet eerder gevraagd is, maar ik heb er moeite mee te geloven dat de hond een mens echt kan nadoen.


Vooral door de manier waarop er in die filmpjes gewerkt wordt: mensen gaan op handen en knieën 'liggen', de hond met zijn poten gestrekt, de mens pakt met hand het koord en trekt eraan, de hond met zijn bek, de mens loopt vervolgens naar de stoel en plaatst handen erop, de hond de voorpoten. Er zit zo'n groot verschil in de handelingen, dat ik het niet zie als imitatie. Kijk, het ziet er heel spectaculair uit hoor, en het lijkt alsof de hond de geleider imiteert in de filmpjes, maar ik vraag me dan af hoeveel oefening en training eraan vooraf gegaan is, wat niet getoond wordt op het filmpje. Dingen als een korte volgorde van een parcous laten zien en vragen na te doen: geloof onmiddellijk dat een hond dit kan (na het principe geoefend te hebben. Maar bijvoorbeeld voor de eerste keer vragen een hond 'rollen' te imiteren of, ik zeg maar wat, de poten in een bepaalde volgorde optillen, daarvan geloof ik niet dat een hond dit kan imiteren zonder dat hiervoor getraind is/hulp bij geboden wordt.


Neemt niet weg dat het een leuke manier is om je hond weer aan het denken te zetten en leuk samen bezig te zijn. Heb je btw. een link naar dat onderzoek waar je over vertelt over het imiteren? Ik ben nl. erg benieuwd hoe dit getest is. "

 


Wat bij deze methode de bedoeling is is dat je met 6 goed bekende oefeningen begint. Deze zijn gewoon met conditioneren aangeleerd. En als die helemaal goed gaan kun je aan de slag met voor de hond onbekende gedragingen. Dit moeten uiteraard voor de hond uitvoerbare oefeningen zijn. Dus een bierflesje openen gaat niet lukken. En het moeten oefeningen zijn die door de baas ook voor te doen zijn. Op deze manier kun je ze ook op commando gaan zetten. Het aanleren van de kopieerregel duurt even, maar daarna gaat het heel snel. Een voordeel van deze methode is ook dat honden de op deze manier aangeleerde gedragingen veel sneller generaliseren. Dus veel sneller op andere plaatsen door de hond ook uitgevoerd worden.

Uiteraard is een hond een hond en een mens een mens. De hond zal dus zijn interpretatie van jouw gedrag laten zien. Het zal dus vaak niet heel netjes zijn, maar dat kan met behulp van conditioneren weer geperfectioneerd worden. Maar maakt het dan juist niet veel knapper dat een hond niet alleen kopieert, maar ook zelf vertaalt naar zijn eigen lichaam. Wat zijn honden toch mooie en ongelofelijk slimme dieren!

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

En nog een link naar de onderzoeken: http://familydogproject.elte.hu/publications.html

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hm Suzanne...heb al honderd rondjes gedraaid...en het enige dat aan Lance verandert, is dat zijn frons boven zijn ogen dieper en dieper wordt....
 
  "

 Ach Lanceje! Ik heb het met les geleerd. Eigelijk is het moeilijk zelf aande slag te gaan. Mijn instructeur vertelde wat ik moest doen en of ik ergens toch met mn hoofd of zo een aanwijzing gaf. Nu Luca en ik het beginnen te begrijpen, lukt het oefenen ook zelf. Eigenlij moet je dit ook op les leren. Het begin is moeilijk.

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Ondanks dat ik het helemaal niet op de juiste manier doe is het wel een hele handige manier om dingen snel aan te leren.

 

Heb Faya wel eens vaker geprobeerd om op commando te leren blaffen maar het kwartje viel niet.

 

Nu had ik gisteren binnen een paar minuten al dit:

http://youtu.be/-xAuCuovvIU

 

En na 10 minuten was het helemaal netjes:

http://youtu.be/-cVWYsSbZ54

 

Hoop dat de links het doen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ondanks dat ik het helemaal niet op de juiste manier doe is het wel een hele handige manier om dingen snel aan te leren.
 
Heb Faya wel eens vaker geprobeerd om op commando te leren blaffen maar het kwartje viel niet.
 
Nu had ik gisteren binnen een paar minuten al dit:
http://youtu.be/-xAuCuovvIU
 
En na 10 minuten was het helemaal netjes:
http://youtu.be/-cVWYsSbZ54
 
Hoop dat de links het doen. "

 Knappe hond! Super leuk. 

 

Wat ik ook zo mooi vind, het plezier van haar. 

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Ik heb de filmpjes via de link van doggo.nl eens bekeken en moet Sproet toch wel bijvallen. Het ziet er wel leuk uit, maar in hoeverre is het imiteren en in hoeverre is het aangeleerd?

Neem nou dit eerste filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=77bHCDu_ExE&list=UU40ktPZovMjkswsXxVB7NWg

De trainster gaat op haar tenen staan en vouwt haar armen voor de borst. Daarop gaat de hond... opzitten. Dat lijkt niet erg op op je tenen gaan staan. Ik vermoed dat dat tenen staan gewoon een commando voor de hond is om op te springen.
Immers, een mens staat normaal op zijn twee benen en een hond op zijn vier poten. Bij andere voorbeelden, zoals het rondje draaien, moet de hond wel op zijn vier poten blijven, terwijl de mens nog steeds rechtop staat. Ergens moet er dus een onderscheid gemaakt worden wanneer de hond wel rechtop moet gaan en wanneer niet, en op je tenen gaan staan is daar een mooi teken voor.

Wat je verder ook ziet is dat de hond als de trainster ronddraait allemaal hele andere dingen gaat doen. Goed, het is nog een trainingssessie, hij moet het nog leren. Maar eigenlijk trekt hij gewoon zijn hele trukendoos open en wordt beloont als hij toevallig het juiste kunstje laat zien. Dat lijkt heel sterk op de clickertraining waarbij de hond iets wordt aangeleerd door elke keer als hij het juiste gedrag laat zien te belonen.

Honden kunnen inderdaad prima imiteren. (Dat merk je ook in het dagelijks leven wel. Zoals toen Bobby op een warme dag een een stukje gras in de schaduw opzocht en daar languit ging liggen, en Kimmi het prompt ook ging doen, wat ze daarvoor nog nooit gedaan had.)
Maar ik vraag me toch echt af in hoeverre deze methode om puur imiteren gaat, of toch een combinatie is van imiteren met een flinke dosis aangeleerd gedrag, waarbij de hond gewoon door belonen heeft geleerd wat hij bij bepaalde lichaamshoudingen van jou moet doen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je kan kijken op de link over de onderzoeken.

 

Onderschat honden niet.

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

" Je kan kijken op de link over de onderzoeken.

 

Onderschat honden niet. "

 


Zeker niet. Honden zijn meesters in ons lezen en kunnen op de fijnste lichaamshoudingen reageren waar we ons soms niet eens van bewust zijn. In hoeverre we dat imitatie moeten noemen, of geleerd hebben dat een bepaald houding van ons een bepaalde betekenis heeft is de vraag. Ik denk een combinatie van beiden.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bankplassen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^