Verantwoord fokken zonder stamboom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

Allereerst, nee dit ben ik niet van plan .. maar ik ben wel nieuwsgierig wat anderen van het volgende vinden.

 

Ik heb weleens van mensen gehoord dat ze zo graag een nestje willen van hun hond omdat zij zo lief en leuk en geweldig is etc. Oke, maar... deze hond had geen stamboom en was ook geen onherleidbare kruising, "rashondje" zonder stamboom dus. Maar, deze mensen wilden wel de nodige testen uitvoeren en als dit postitief was wilden ze een geschikt dekreutje vinden. Je weet alleen niets van de ouders van het teefje...  wat vinden jullie daarvan?

 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Lexie

Waarom eigenlijk niet; het gaat er om dat gezonde, fijne honden pups krijgen. En nee, je weet niks over de voorouders, maar bij rashonden is er vaak sprake van inteelt. Ook niet gunstig.

misschien is dit juist de manier om weer gezonde lijnen te krijgen. Door meer vers bloed.

 

natuurlijk moeten de ouders gezond zijn, getest zijn op diverse dingen en qua bouw en karakter bij elkaar passen.

 

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

mijn toekomstige pup krijgt ook geen stamboom, toch denk ik dat er weinig honden zo zorgvuldig gefokt worden als deze.
alle ouders, voorouders e.d. zijn wel bekend, alle mogelijke testen worden gedaan dna van ouders is vastgelegd.
en ik hoop ook dat dit ras nooit fci erkend zal worden want juist doordat je andere rassen kan gebruiken kan je juist een hond / ras nog gezonder of doelgerichter of wat dan ook maken en kamp je nooit met een genen tekort.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Het nadeel van het niet kennen van de ouders vind ik dat je niet weet welke (niet te testen) erfelijke ziektes er aanwezig zijn in de lijnen, denk bijvoorbeeld aan epilepsie en suiker. Ook ziektes zoals HD en ED kun je wel op röntgenen, maar dan nog weet je niet zeker of je hond mogelijk pups geeft met HD. Ik hoor genoeg  verhalen waarbij er honden zijn met perfecte heupen die toch pups krijgen met HD. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, ook bij honden met stamboom waarbij alle lijnen zijn uitgeplozen.

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

Lexie, ja precies. Je hebt geen beperkt aantal honden in ieder geval. En het is makkelijker om de genenpoel groot te houden.

 

Maxlisa, is dat dezelfde soort hond die Tamara krijgt? Ik ben even de naam kwijt.

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

" Lexie, ja precies. Je hebt geen beperkt aantal honden in ieder geval. En het is makkelijker om de genenpoel groot te houden.

 

Maxlisa, is dat dezelfde soort hond die Tamara krijgt? Ik ben even de naam kwijt. "

 



een tamaskan net als tamara idd,
er zijn meer "rassen" die niet erkend zijn, natuurlijk is het net als erkende rassen zoeken naar een goede fokker en lijnen. pitbull's zijn er ook die super gefokt worden, helaas is daar wel iets meer kaf tussen het koren maar een gezond en goed gefokte pit is misschien ook wel beter gefokt dan de gemiddelde rashond.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Waarom wel testen maar geen stamboom? Wat hebben ze dan te verbergen? Zo duur is een stamboom niet..

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Het nadeel van het niet kennen van de ouders vind ik dat je niet weet welke (niet te testen) erfelijke ziektes er aanwezig zijn in de lijnen, denk bijvoorbeeld aan epilepsie en suiker. Ook ziektes zoals HD en ED kun je wel op röntgenen, maar dan nog weet je niet zeker of je hond mogelijk pups geeft met HD. Ik hoor genoeg  verhalen waarbij er honden zijn met perfecte heupen die toch pups krijgen met HD. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, ook bij honden met stamboom waarbij alle lijnen zijn uitgeplozen. "

 Je kan alleen testen op afwijkingen die je kent. 

En je kan er ook maar niet van opaan dat de honden op de stamboom idd de voorouders van je hond zijn. Want er is in het verleden ook mee gesjoemeld.

 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"  Je kan alleen testen op afwijkingen die je kent. 

En je kan er ook maar niet van opaan dat de honden op de stamboom idd de voorouders van je hond zijn. Want er is in het verleden ook mee gesjoemeld.

  "

 



Tegenwoordig doet de rvb DNA testen zodat er niet meer gesjoemeld kan worden qua ouder dieren.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

"  

Tegenwoordig doet de rvb DNA testen zodat er niet meer gesjoemeld kan worden qua ouder dieren. "

 Dat is ook nog maar nét van kracht. Als er inderdaad gesjoemeld is, dan kun je er nog steeds niet van op aan dat de informatie correct is als je verder terugkijkt in de stamboom. Niet dat ik zó paranoïde ben... 

 

Ben het verder eens met Lexie. 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

" Waarom wel testen maar geen stamboom? Wat hebben ze dan te verbergen? Zo duur is een stamboom niet.. "

 

Die is een beetje lastig te krijgen als de teef geen stamboom heeft.

Maar ik zie ook weleens nestjes zonder stamboom terwijl ouders die wel hebben. Dan heb ik altijd het idee dat het een nestje is die te vroeg na de vorige is gekomen ofzo. In ieder geval dat het dan niet volgens de richtlijnen en regels is.

honden page profiel teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.teckelventje Lobke Lodewijk en de rest. 3 doggies

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

Waarom fokken met rasloze hondjes alleen omdat hij zo lief is? zijn er al niet genoeg hondjes op deze wereld die naar een baasje smachten?Nee ik zou om die reden niet fokken weten ze wel of het reutje is getest en feit blijft dat het altijd een verrassings nest blift er zitten immers zoveel verschillende genen in dus nee niet fokken ,Hein.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

"  
Die is een beetje lastig te krijgen als de teef geen stamboom heeft.
Maar ik zie ook weleens nestjes zonder stamboom terwijl ouders die wel hebben. Dan heb ik altijd het idee dat het een nestje is die te vroeg na de vorige is gekomen ofzo. In ieder geval dat het dan niet volgens de richtlijnen en regels is. "

 

Dat kan als een fokker vaker met een teef fokt dan mag.

Stel een bepaalde rashond, daarvan mag een teef 5 x een nest hebben.

Dus 5x een nest met stamboom pups.

Maar de fokker kan best 8 x met de teef fokken, dus 3x een nest zonder stamboom.

De enige reden die ik kan bedenken dat een fokker dit doet, is om de winst.

Dus dat is al een reden om geen stamboomloze pup te kopen van ouders die wel beiden een stamboom hebben.

 

 

 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Ik heb het idee dat er regelmatig wordt gedaan alsof er bij een hond met stamboom nooit iets mis is. Ik ken helaas talloze verhalen waarbij een hond mét stamboom niet gezond is/was en waar iets mis mee was. Van ziekte tot gedragsproblemen. Helaas heb ik dat zelf ook mee gemaakt. Anderhalf jaar moeten wachten, een flinke duit geld neerleggen, eindelijk je pup en dan blijkt er toch verkeerd gefokt te zijn. Helaas kun je heel veel mensen niet meer geloven op hun mooie blauwe ogen.. fokkers ook niet allemaal. Gelukkig zijn er ook nog goede fokkers, maar deze zijn moeilijk te vinden. 
Bij heel veel draait het nog steeds om geld..

 

Dus ik vind een stamboom niet zo belangrijk. Zolang de ouderdieren maar voldoende getest zijn en deze testresultaten uiteraard goed zijn. En de dierenarts moet het dier verder gezond verklaren. En daarnaast een heel belangrijke; het gedrag. Als dat allemaal in orde is, dan heb je in sommige gevallen zelfs een 'gezondere' hond dan een hond met stamboom. Er kan namelijk ook geen sprake zijn van inteelt en de genenpoel wordt groter gemaakt. 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Het zijn natuurlijk vaak de rassen die in de mode zijn (geweest) waar problemen mee zijn, waar je de verkeerde fokkers vindt.

Die willen misschien allemaal een graantje meepikken in de winst.

Niet voor niets dat een hoop rashonden zijn kapot gefokt, dan moet je inderdaad goed zoeken naar een goede fokker die echt zorgvuldig een gezond nest probeert te fokken.

 

Ik vind een stamboom wel belangrijk, een goede fokker ook.

Maar ook het ras zelf vind ik even belangrijk!

Als ik een ras zou kiezen wat in de mode is of is geweest, en er zijn al ziektes of afwijkingen bekend in het ras.

Dan zou ik toch weten dat ik een risico neem om een pup van dat ras te kopen, ook al hebben ze een stamboom?

Dan is het ook lastig zoeken naar een goede fokker.

 

 

 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

" Waarom fokken met rasloze hondjes alleen omdat hij zo lief is? zijn er al niet genoeg hondjes op deze wereld die naar een baasje smachten?Nee ik zou om die reden niet fokken weten ze wel of het reutje is getest en feit blijft dat het altijd een verrassings nest blift er zitten immers zoveel verschillende genen in dus nee niet fokken ,Hein. "

 

Het maakt niet uit op welke manier je honden fokt, er zal altijd vermeerdering zijn en er zullen altijd nog honden op een baasje smachten.

Het gaat natuurlijk niet alleen om een gelegenheidsnestje voor de lol. Het is doordacht kijken naar de teef die dan toevallig geen stamboom heeft. Ik denk dat de meeste mensen gedrag en karakter wel op nummer 1 hebben staan. Wat heb je aan een mooie hond als deze een fout karakter heeft?

Het hondje zal dan het totaalplaatje hebben, mooi uiterlijk, wellicht niet helemaal zoals de rasstandaard maar met sommige rassen moet je dat ook niet willen, en een mooi karakter, dat zijn toch de belangrijke eigenschappen?

En als daarbij de testen positief zijn, dan heb je een mooi hondje om mee verder te gaan. Zoals Sanne zei kunnen er helaas wel verborgen afwijkingen voorkomen, maar deze garantie heb je met sommige ziekten ook niet.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

Ik volg even omdat ik ook ooit een soort gelijk topic heb geopend ook alleen met de vraag ... 

 

Punt is denk ik ... een stamboom aanvragen, het document, dat zijn niet de kosten ( geloof ik hoor ) 

 

Maar de onderzoeken van teef, reu, voorouders, daar gaan de kosten in zitten, dus waarom zou je dat allemaal doen en dan tot slot het document niet aanvragen. 

 

Helaas lijkt het vandaag de dag meer om het uiterlijk te gaan dan om DNA. 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

It's just me, klopt, ben ik ook mee eens als het gaat om twee stamboomouders. Maar zoals ik in mijn beginpost vertel, gaat mijn vraag over een stamboomlooshondje. De pups kunnen dan zoiezo geen stamboom krijgen.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

" It's just me, klopt, ben ik ook mee eens als het gaat om twee stamboomouders. Maar zoals ik in mijn beginpost vertel, gaat mijn vraag over een stamboomlooshondje. De pups kunnen dan zoiezo geen stamboom krijgen. "

 

ow ja zie het nu, overheen gelezen, begreep de pups dan geen stamboom geven. 

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" It's just me, klopt, ben ik ook mee eens als het gaat om twee stamboomouders. Maar zoals ik in mijn beginpost vertel, gaat mijn vraag over een stamboomlooshondje. De pups kunnen dan zoiezo geen stamboom krijgen. "

 



Dan weet je dus niets (zeker) over het stamboomloze hondje. Het zou niet mijn keuze zijn.

Ik wist overigens niet beter als dat stamboomloze honden onder bepaalde voorwaarden wel stamboom pups konden krijgen?

honden page profiel teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.teckelventje Lobke Lodewijk en de rest. 1 doggies

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

Stamboomloze hondjes,krijgen geen stamboom in nederland. in belgie kan je je stamboomloze hond aan laten keuren ,dan kan je een zgn roze stamboom verkrijgen ,maar hoe dit in zijn werk gaat weet ik niet precies. zowie zo ben ik geen voorstander van dat janenalleman maar eens moet gaan fokken (lees vermeerderen) laat dit over aan fokkers met hart voor hun honden , maar ja waar vind je die zogauw als je je pup eigenlijk gisteren in huis wil hebben.  Hein.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Stamboomloze hondjes,krijgen geen stamboom in nederland. in belgie kan je je stamboomloze hond aan laten keuren ,dan kan je een zgn roze stamboom verkrijgen ,maar hoe dit in zijn werk gaat weet ik niet precies. zowie zo ben ik geen voorstander van dat janenalleman maar eens moet gaan fokken (lees vermeerderen) laat dit over aan fokkers met hart voor hun honden , maar ja waar vind je die zogauw als je je pup eigenlijk gisteren in huis wil hebben.  Hein. "

 De pup gisteren in huis willen hebben?

 

Daar gaat het volgens mij niet om, wanneer mensen willen testen en de moeite doen om een geschikte dekreu te willen vinden...

 

Fokkers met hart? Prima, maar niet elke fokker gaat voor gezondheid. 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

" Stamboomloze hondjes,krijgen geen stamboom in nederland. in belgie kan je je stamboomloze hond aan laten keuren ,dan kan je een zgn roze stamboom verkrijgen ,maar hoe dit in zijn werk gaat weet ik niet precies. zowie zo ben ik geen voorstander van dat janenalleman maar eens moet gaan fokken (lees vermeerderen) laat dit over aan fokkers met hart voor hun honden , maar ja waar vind je die zogauw als je je pup eigenlijk gisteren in huis wil hebben.  Hein. "

 

Ik heb het in mijn vorige reactie al uitgelegd dat het niet gaat om klakkeloos twee honden op elkaar zetten. En tegen wie heb je het eigelijk over een pup gister in huis hebben? In mijn openingspost herken ik geen jan en alleman.

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

"  

Dan weet je dus niets (zeker) over het stamboomloze hondje. Het zou niet mijn keuze zijn.

Ik wist overigens niet beter als dat stamboomloze honden onder bepaalde voorwaarden wel stamboom pups konden krijgen? "

 

 Je weet inderdaad niets over de voorgeschiedenis van het stamboomloze hondje, maar met testen kan je al wel dingen uitsluiten. Bovendien heb je met stamboomhonden ook geen 100% zekerheid. Ik zeg ook niet dat ik het zou doen, maar ik zou er geen probleem in zien als het gebeurd. Zeker gezien veel fokkers zich ook in een hoek voelen gedreven omdat ze het met bepaalde dingen niet eens zijn van hun ras, wat ten koste gaat van gezondheid ed.

 

Ik heb dat ook weleens gehoord inderdaad. Maar wat ik ervan begreep was dit meer uitzondering dan regel, correct me if I am wrong.

 

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

" Het zijn natuurlijk vaak de rassen die in de mode zijn (geweest) waar problemen mee zijn, waar je de verkeerde fokkers vindt.
Die willen misschien allemaal een graantje meepikken in de winst.
Niet voor niets dat een hoop rashonden zijn kapot gefokt, dan moet je inderdaad goed zoeken naar een goede fokker die echt zorgvuldig een gezond nest probeert te fokken.
 
Ik vind een stamboom wel belangrijk, een goede fokker ook.
Maar ook het ras zelf vind ik even belangrijk!
Als ik een ras zou kiezen wat in de mode is of is geweest, en er zijn al ziektes of afwijkingen bekend in het ras.
Dan zou ik toch weten dat ik een risico neem om een pup van dat ras te kopen, ook al hebben ze een stamboom?
Dan is het ook lastig zoeken naar een goede fokker.
 
 
  "

 

Ik ben het met je eens dat dit veel gebeurt bij de populaire rassen, de 'mode honden'. Daar wordt teveel meer doorgefokt en komen er plots allerlei ziektes naar boven. 
De ene fokker stopt dan met die lijn, andere fokkers gaan er alsnog mee door onder het mom "misschien was het stom toeval". 

 

Toch zie ik het vooral heel veel verkeerd gaan bij de bijzondere rassen die wat exclusiever zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de Puli; daar zijn weinig dekreuen voor. Dus gebruiken ze een dekreu die niet altijd even geschikt blijkt te zijn toch sneller, omdat er weinig andere mogelijkheden zijn. Doordat het een ras is wat weinig voorkomt, is de aanschaf van zo'n hond ook duurder en willen mensen het geld 'eruit halen'. 
Ook bij de australische labradoodle zie en hoor ik veel dingen die ik persoonlijk niet vind kunnen. Labradoodles zijn heel gevoelig en veel hebben een allergie (voedsel- of omgevingsallergie). Toch wordt de gevoeligheid (met daarbij allergieën) gewoon erin gefokt. Hoeveel teefjes of dekreuen wel niet gevoelig pootjes hebben; een voorteken van de gevoeligheid, waar dus beter niet mee gefokt kan worden. Maar wat doen de meeste fokkers? Er wordt toch mee gefokt; de hond heeft immers €10.000 gekost, zonde als je dat geld er niet uit kan halen omdat de hond 'alleen' maar gevoelige pootjes heeft.
En dus komt het weer op een belangrijk deel neer; het geld.  

honden page profiel RafRaf

" Stamboomloze hondjes,krijgen geen stamboom in nederland. in belgie kan je je stamboomloze hond aan laten keuren ,dan kan je een zgn roze stamboom verkrijgen ,maar hoe dit in zijn werk gaat weet ik niet precies. zowie zo ben ik geen voorstander van dat janenalleman maar eens moet gaan fokken (lees vermeerderen) laat dit over aan fokkers met hart voor hun honden , maar ja waar vind je die zogauw als je je pup eigenlijk gisteren in huis wil hebben.  Hein. "

 

In principe heb je gelijk, maar het zal alleen maar erger worden met "particuliere nestjes" nu de fokkers geen puppen meer kunnen verkopen naar het buitenland onder de vijftien weken.

Ik ken fokkers met een groot hart voor hun ras die er de brui aan geven door al die regeltjes en wetten. 

Wat de vraag van TS betreft, op dit soort nestjes zit toch niemand te wachten? Al is het natuurlijk wel positief dat de eigenaars de hond willen laten testen. 

 

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

Naar mijn idee zitten mensen juist wel te wachten op nestjes waar er getest wordt en die niet perse een stamboom willen. Ik ken er genoeg. Ach ja, ik zie duidelijk verschil met rassen die niet officieel erkend zijn als degene die dat wel zijn. En naar
Mijn idee ook een stuk gezonder.

honden page profiel RafRaf 3 doggies

" Naar mijn idee zitten mensen juist wel te wachten op nestjes waar er getest wordt en die niet perse een stamboom willen. Ik ken er genoeg. Ach ja, ik zie duidelijk verschil met rassen die niet officieel erkend zijn als degene die dat wel zijn. En naar
Mijn idee ook een stuk gezonder. "

 

Gaat het hier dan niet in de eerste plaats om de aankoopprijs? Een hondje van geteste ouders maar zonder stamboom zal toch goedkoper zijn? 

Gezien de sfeer in de fokkerswereld (shows waar de winnaar al bijna op voorhand gekend is, altijd dezelfde fokkers die winnen enz...) begrijp ik wel dat mensen naar alternatieven zoeken. Eerlijk gezegd begin ik ook van mijn principes af te stappen. Ik zou gerust met mijn stamboomteefje en een stamboomreu willen fokken zonder stamboom aan te vragen voor de pups. Alleen al om mij af te zetten tegen de schandalig hoge prijzen die fokkers vragen voor een pup. Maar wat dan met mensen die met hun hond-zonder-stamboom ook weer willen verder fokken? 

Wat gezondheid betreft, dat staat naar mijn idee volledig los van de stamboom, op de erfelijke afwijkingen na natuurlijk. 

Een pup uit een geweldige bloedlijn kan ook een hartafwijking hebben. Dat is helaas de natuur. 

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

"  


Dan weet je dus niets (zeker) over het stamboomloze hondje. Het zou niet mijn keuze zijn.


Ik wist overigens niet beter als dat stamboomloze honden onder bepaalde voorwaarden wel stamboom pups konden krijgen? "

 



jawel hoor dna testen.

ennuh mijn pupje is echt niet goedkoper dan een hond met erkende stamboom, de prijs ligt iets lager dan gemiddeld maar dat is omdat er een slechte fokker actief is en de fokkers in nederland samen hebben afgesproken niet boven de prijs uit te komen van deze fokker, om mensen geen excuus te geven toch maar 100 euro minder te hoeven betalen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Waarom eigenlijk niet; het gaat er om dat gezonde, fijne honden pups krijgen. En nee, je weet niks over de voorouders, maar bij rashonden is er vaak sprake van inteelt. Ook niet gunstig.
misschien is dit juist de manier om weer gezonde lijnen te krijgen. Door meer vers bloed.
 
natuurlijk moeten de ouders gezond zijn, getest zijn op diverse dingen en qua bouw en karakter bij elkaar passen.
  "

 Maar omdat je de ouders van de moeder niet kent, weet je niet of de dekreu familie is. Dat is het nadeel van stamboom loos fokken. 

 

Mijn profiel foto staat bij Lexi, dat is raar

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Dit is toch wel vreemd..........
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^