Hij doet niets hoor!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NathalieNathalie 3 doggies

honden foto van Nathalie

" ik had er laatst ook hier heen, ik ging al aan de kant liep zelf bijna in de bosjes mar mevrouw kwam met haar ridgeback gewoon stug op ons aflopen en laat hem nog snuffel ook!
kon niet doorlopen want ze versperde letterlijk mijn weg.

bah kan daar wel een beetje nijdig om worden.
ik zei toen "ik ga nu langs je" en zei "o waarom de mijne is aan het snuffelen".

vriendelijk uitgelegd dat dat dan wel zo kan wezen maar als de mijne vast zit aan de lijn word er niet gesnuffeld en gespeeld, klaar, daar kan ik heel kort en bondig in zijn.

valt me wel op dat juist mensen met rassen lopen die een "naam" hebben het juist zo nodig vinden om maar op iedereen en alles af te lopen met hun hond. "

 

jammer dat je zo'n ervaring hebt gehad, maar wat bedoel je eigenlijk met "mensen die met rassen lopen die een "naam" hebben?" Is puur uit nieuwsgierigheid hoor 

Joop (Gast)

ik zie ook gewoon enorme fysieke problemen. een groep vreemde wolven bij elkaar gooien is nog tot daar aan toe, die zijn ongeveer gelijkwaardig. onze hondenrassen zijn dat totaal niet

 

je kunt niet verwachten dat een hond van 50 kilo leuk gaat spelen met een hond van 4 kilo. ik ga ook niet worstelen met een kudde neushoorns...

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

"  

jammer dat je zo'n ervaring hebt gehad, maar wat bedoel je eigenlijk met "mensen die met rassen lopen die een "naam" hebben?" Is puur uit nieuwsgierigheid hoor  "

 



Volgens mij weet je heus wel wat ze bedoeld.

Ik wist alleen niet dat Ridgebacks tegenwoordig ook al tot die categorie worden gerekend. ;-) ;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

O maar Suzan, die Ridgebacks worden juist in Zuid Afrika speciaal gebruikt om domeinen te bewaken. 

En wsch ook gekweekt naar het extreem agressieve toe ? 

 

daar heb ik al veel verhalen van gehoord. Goeie van  de eigenaars , de anderen kunnen het niet meer navertellen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Wederom een voorbeeld van hoe wij mensen alles volkomen bepalen voor onze honden. En dan met de volste overtuiging dat we het het 100% bij het rechte eind hebben.

Doe je je honden er geen plezier mee? Of hebben ze gewoon nooit geleerd met bepaalde situaties om te gaan?

Geen aanval, gewoon een vraag..

Wij bepalen immers het hele leven van de hond en tevens hoe groot of klein hun wereld is.

De benaming 'onnatuurlijke positie' raakt in mijn optiek echt kan nog wal, daar het gehele bestaan van onze honden onnatuurlijk is.

Hoewel ze onze maatjes zijn en we van ze houden.. houden wij ze in gevangenschap. Zo cru is het gewoon. Hun leven speelt zich volledig af onder onze regie. Binnen de muren van het huis en de tuin en anders met een riem om hun nek op plaatsen die 'wij' voor ze uitkiezen. Of de hond dat nou altijd zo prettig vind en er zelf voor kiest???

Ze mogen niet jagen, niet vrij rondlopen, niet vechten, niet paren, niet veroveren, het liefst ook niet te veel blaffen en graag het interieur in tact laten.

Dat veel honden slecht zijn in het onderlinge contact leggen met elkaar, is naar mijn idee ook het serieuze gevolg van de onnatuurlijke setting waarin ze leven.

Ik geloof dat als we dat in de eerste plaats erkennen, we ook meer ontspannen met onze honden en die van anderen weten om te gaan.

En dat bedoelde ik kort samengevat met het verschil tussen alert en waakzaam zijn voor je hond,, of hem bedotten.

Honden zijn geen psychisch labiele wrakken. Ze kunnen heus tegen een stootje en moeten net als wij zich dagelijks door dit leven heen bewegen met alles dat hun pas kruist.

Sturing geven en stukje bescherming bieden,, prima, nodig zelfs!

Je hond 'moet' niet verplicht sociaal met andere honden doen. Maar geeft hem op zijn minst de kans dit zelf aan te geven i.p.v op voorhand zijn hele leven uit te stippelen.

En ik bedoel dit algemeen. Niemand persoonlijk. "

 Ik vertel hier mijn visie. Zal nooit beweren dat ik gelijk heb.

 

Wij bepalen idd alles voor een hond maar dan nog is een hond van nature een sociaal levend wezen, in staat zich te hechten aan andere soorten dan zich zelf. Deze samen levings vorm, hecht zich aan een bepaalde groep bekenden en alles daarbuiten is vreemd, daar hebben ze niets mee en hoeven ook niets mee.

 

Een kudde paarden, ook sociaal  levende dieren waar wij alles voor bepalen, hecht zich ook sterk aan elkaar. Als bij ons op stal een nieuw paard komt, wordt er flink kennis gemaakt. De vaste paarden merken de vreemde op, ze ruiken hem en zullen hem nooit zomaar accepteren.

 

Je ziet dit bij huis konijnen, ook sociaal levende dieren. Stop er een nieuw konijn in je vaste groep, meestal gaat dit niet goed, wordt er zelf zo erg gevochten, tot de dood er opvolgt. Als je niet ingrijpt.

 

De onnatuurlijke setting, is waar wij zelf ze aan bloot stellen, het met iedereen contact laten maken, dat is onnatuurlijk voor sociaal levende dieren. 

 

Mijn hond, vind de meeste honden niet leuk, ik heb haar hiermee leren omgaan, ik heb haar geleerd: kom naar mij en loop in een grote boog om niet leuke honden heen. Soms rent ze heel hard voor een hond uit, wetend dat ze sneller is, om er van af te komen.

Heel soms treft ze een hond die haar taal spreekt, dan wordt  er even gerend, gesnuffelt en weer gerend. Als vrij snel is ze er weer klaar mee.

 

Tip, ga een keer observeren in een losloop gebied en kijk wat er gebeurd voor, tijdens en na de ontmoetingen. 

Hopelijk krijg je een antwoord op de vraag: vinden honden het echt leuk?

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik lees hier vaak terug dan we onze honden niet met onbekende los moeten laten in een losloop gebied. Hier ben ik het helemaal mee eens, maar ik bedacht me ook dat ik de meeste honden en mensen ken. Dus dat de meeste honden helemaal niet onbekend zijn voor mij of mijn honden. Waardoor ik het niet op vind gaan dat er altijd stress is. Ze kennen elkaar immers.

Helaas kom ik ook nog mensen tegen die dit anders doen, waar ik ook van baal.

Laatst had ik een vervelende situatie. Ik liep met Romeo (niet altijd even sociaal naar andere honden, hij heeft stabiele rustige honden nodig) Gruul en Thalia in een afgesloten losloopplek. Er was verder nog niemand dus ik gooi de honden los. Ik zie op een afstand dat er iemand anders met zijn hond ook in gaat. Ik vind het altijd fijn als mensen het eerst vragen want nu moet ik ervoor zorgen dat ik Romeo's aandacht heb voordat hij de andere hond ziet. In het gras veld erlangs was niemand, dus ik en mijn vriend besloten om Romeo aan de lijn te doen en de andere 2 los te laten op een plek waar dit niet mag. Romeo kreeg alle riemen om zodat hij een lange riem had en ook wat bewegingsvrijheid. Vervolgens komen we de mensen tegen die ook het losloop gebied in gingen (staat alleen een hek tussen dus dat zie je makkelijk) en ik zag tot mijn verbazing dat ze de hond aan de lijn hadden. Wat doen je dan in een losloop gebied.
We hebben een kuil waar we in zaten, zodat wij mensen eerder andere honden zien. In de tussentijd was er een andere bekende hond aan het rondlopen. Die mensen kennen Romeo en gaven ons dus de ruimte door niet onze kant uit te gaan met hun loslopende hond. Op een gegeven moment zien Gruul en Thalia Fynn, en gaan erop af om te spelen. Romeo ziet dit ook en rent er ook op af, en vervolgens breekt de riem. Dus ik met alle snelheid die ik kon maken op Romeo af, want Fynn is te hyper voor Romeo, dat zag ik mis gaan.
Romeo had Fynn inderdaad in zijn poot te pakken, daarna gingen ze aan elkaar snuffelen. Gelukkig had Fynn niks, en als dat wel zo was dan zouden ze het me laten weten. Ik heb ze alweer een paar keer op afstand gezien en ze hebben me niet aangesproken dus ik ga ervan uit dat Romeo geen wond gemaakt heeft.

Maar hier baalde ik dus behoorlijk van. Wij liepen in een losloop gebied waar we weg gejaagd worden door een hond die niet los mag. Vervolgens breekt de riem waar Romeo aan zit en heeft hij een andere hond te pakken.  We hadden alles dus even tegen zitten, ondanks dat we het goed probeerde te doen en gedacht dat we voorzorgsmaatregelen genomen hadden.

Soms zijn de dingen niet zo zwart wit helaas, ik laat mijn honden ook op plekken los waar het niet mag, maar ik probeer het wel verstandig te doen. Romeo gaat niet los zonder dat er hekken tussen zitten. Gruul en Thalia mogen wel los want ze zijn sociaal. Zie ik een hond aan de riem aankomen dan gaan ze ook vast. Zie ik een bekende sociale hond aankomen dan laat ik ze los lopen. Ik zie dan geen reden om ze vast te maken. Wij baasjes kennen elkaar en wij honden kennen elkaar. We hebben echt een kliekje gecreëerd daar haha.
Hebben andere mensen dan niet dat ze steeds dezelfde mensen tegen komen met wandelen? Dus dat je veel beter in kan schatten wat wel en niet kan.

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Je slaat de spijker op zijn kop daar waar je schrijft: ''het met iedereen contact laten maken, dat is onnatuurlijk voor sociaal levende dieren''

Ben ik het helemaal mee eens. Waar ik het mee oneens ben is het preventieve mijden. Zowel soortgenoten of bepaalde plaatsen.

Jij schreef eerder dat jij je hond laat kiezen, zij heel duidelijk kan maken of ze een bepaalde ontmoeting wel of niet zit zitten, en jij luistert daar naar. En dat is precies wat ik probeer aan te geven, dat je zo dus ook je hond een stukje regie geeft.

Ik moet zeggen dat ik het ook wel erg lastig vind om zulke praktijksituaties om te buigen naar theoretisch verhaal ;-)

En ja, ik geloof toch echt dat mijn honden het losloopveld leuk vinden. Zouden ze een keer uitbreken zal dat veld de 1e plek zijn waar ik ze ga zoeken. Hoe ze daar met hun voorpoten in het water plonsen en rollen door het gras.. dat doen gespannen honden niet. Daarbij: wat is de definitie van 'vreemde' honden als je al jaren in dezelfde buurt woont?

honden page profiel Krin Krin 3 doggies

honden foto van Krin

honden page profiel Krin Krin 3 doggies

honden foto van Krin

Een zeer goed boek is; Wölfisch für Hundehalter van Bloch /Radinger

Vor wie duits kann lezen. :)

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

"  


Volgens mij weet je heus wel wat ze bedoeld.


Ik wist alleen niet dat Ridgebacks tegenwoordig ook al tot die categorie worden gerekend. <img class=" /><img class=" /> "

 



nee wist ik ook niet, maar dat zei die mevrouw dus tegen me dat heel veel mensen bang zijn van haar hond, vond t verder een lief beest om te zien hoor daar gaat t niet om.

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 2 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

"  

jammer dat je zo'n ervaring hebt gehad, maar wat bedoel je eigenlijk met "mensen die met rassen lopen die een "naam" hebben?" Is puur uit nieuwsgierigheid hoor  "

 



haha ik denk dat jij zomaar wel eens vermoeden heb wat ik hier mee bedoel ;-)
maar goed: honden die niet zo liefelijk naar andere honden reageren en dat zijn dus meestal de rassen die in de volksmond bekend staan als vecht rassen.
verder heb ik absoluut niets tegen die rassen, sterker nog mijn hond is er helemaal gek van, maar aan de lijn is niet spelen of snuffelen, klaar.
zijn alle twee de honden los vind ik het helemaal geen probleem.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  

haha ik denk dat jij zomaar wel eens vermoeden heb wat ik hier mee bedoel ;-)
maar goed: honden die niet zo liefelijk naar andere honden reageren en dat zijn dus meestal de rassen die in de volksmond bekend staan als vecht rassen.
verder heb ik absoluut niets tegen die rassen, sterker nog mijn hond is er helemaal gek van, maar aan de lijn is niet spelen of snuffelen, klaar.
zijn alle twee de honden los vind ik het helemaal geen probleem. "

 Sorry voor de 2 doggies! Moesten er natuurlijk 3 zijn, dikke vingers????

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

zolang de baasjes hun eigenheimers kennen en handelen in samenwerking

is er niks aan de hand

Drukker als amsterdam...zijn niet veel plekken

Mijn ervaring is dat we allemaal releaxed willen wandelen

dus met een knipoog naar elkaar kan veel.

Ga jij die kant op?oke ik de andere kant

3 blije hondjes in vrijheid

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Je slaat de spijker op zijn kop daar waar je schrijft: ''het met iedereen contact laten maken, dat is onnatuurlijk voor sociaal levende dieren''

Ben ik het helemaal mee eens. Waar ik het mee oneens ben is het preventieve mijden. Zowel soortgenoten of bepaalde plaatsen.

Jij schreef eerder dat jij je hond laat kiezen, zij heel duidelijk kan maken of ze een bepaalde ontmoeting wel of niet zit zitten, en jij luistert daar naar. En dat is precies wat ik probeer aan te geven, dat je zo dus ook je hond een stukje regie geeft.

Ik moet zeggen dat ik het ook wel erg lastig vind om zulke praktijksituaties om te buigen naar theoretisch verhaal

En ja, ik geloof toch echt dat mijn honden het losloopveld leuk vinden. Zouden ze een keer uitbreken zal dat veld de 1e plek zijn waar ik ze ga zoeken. Hoe ze daar met hun voorpoten in het water plonsen en rollen door het gras.. dat doen gespannen honden niet.

Daarbij: wat is de definitie van 'vreemde' honden als je al jaren in dezelfde buurt woont? "

 

Prefentief mijden heeft geen zin, denk ik zo. Als je hond geen vervelende ervaringen heeft, moet je gewoon in een losloop gebied lekker kunnen wandelen. Goed gesocialiseerde honden, zullen zonder problemen langs elkaar lopen, soms even snuffelen, soms wordt er even gespeeld. Dat gaat prima. 

 

Helaas zijn er genoeg honden die als een dolle op alles afstromen, die mijd ik, ik ben daar niet van gedient en Luca even min. Door dat soort honden komen de vervelende ervaringen en het vermijden van.

 

Ik loop in de stad ook zonder problemen of contact te maken langs anderen, als er een mafkees tussen zit, die mij flink gaat betasten, dan ben ik de keren daarna op mijn hoedde en ga wellicht anderen mijden.

De meeste mensen gedragen zich in het openbaar, dus vervelende ervaringen doen we nauwelijks op, wij mensen leren sociale vaardigheden.

Bij honden een ander verhaal. Veel honden die geen omgangs vormen krijgen geleerd en daardoor veel honden die een vervelende ervaring opdoen. Dat is en blijft heel jammer.

 

Honden die je regelmatig tegen komt, worden bekende honden, daar hebben ze wat mee, dat is een ander verhaal. Heb je ook met eigenaren die je vaak tegen komt, dat worden ook bekenden.

 

honden page profiel NathalieNathalie 3 doggies

honden foto van Nathalie

"  

haha ik denk dat jij zomaar wel eens vermoeden heb wat ik hier mee bedoel ;-)
maar goed: honden die niet zo liefelijk naar andere honden reageren en dat zijn dus meestal de rassen die in de volksmond bekend staan als vecht rassen.
verder heb ik absoluut niets tegen die rassen, sterker nog mijn hond is er helemaal gek van, maar aan de lijn is niet spelen of snuffelen, klaar.
zijn alle twee de honden los vind ik het helemaal geen probleem. "

 

Haha, ok ok, ik beken, had een vermoeden, maar vraag het liever op de man af dan dat er misverstanden ontstaan  Ik snap het ook wel en dacht ook niet dat je iets tegen deze rassen hebt, maar vind het toch spijtig dat deze honden allemaal over 1 kam geschoren worden, nee, ze zijn niet zo hond- sociaal, maar heus niet alle eigenaars van deze honden laten ze zomaar loslopen, tenminste, niet de baasjes die ik ken, kan anders zijn in jouw buurt. 

 

Toch blijf ik bij mijn standpunt, losloopgebieden zijn er niet voor niks, wil je je hond los laten lopen, ga hier dan naartoe, en niet zo maar ergens in het eerste beste bos wat je tegenkomt je hond van de lijn, andere mensen houden hun hond niet voor niks aan de lijn, daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn en die zou elk baasje moeten respecteren, welk ras je dan ook hebt, groot of klein,...

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

@Suzan, precies wat ik wilde typen. Jou verhaaltje over stress bij mensen en honden. Soms vind ik ook dat er overdreven wordt. In beide situaties

@Suzanne
Misschien ben ik dan niet duidelijk geweest. Hier zijn het eigenlijk altijd bekende honden. De roedel van de HUS is vast, kent hij alle honden. De honden waar we s'avonds meelopen zijn vast. Honden van mijn tante/oppas. Hier in het losloopgebied ken ik zowat iedereen doordeweeks. Zijn dus ook bekende honden. Ik loop nooit op drukke tijden. Onbekende honden schat ik altijd even de situatie in. Als het kan loop ik om, bij wat kleinere hondjes vind Hummie het vaak leuk kennis te gaan maken.
Ik heb het omgekeerd meegemaakt. Hummie kon de hondentaal niet meer, ik spreek niet dezelfde taal. Ondanks dat het zeker stress heeft opgeleverd heeft hij hier veel van geleerd. Stukje bij beetje kent hij de hondentaal weer terug. Andere stabiele honden hebben hem hier echt wel bijgeholpen. Honden spreken dezelfde taal, als ik de blije uitgelaten snoetjes zie weet ik wel zeker dat ze genieten. Ik denk dat soms onderschat wordt dat het juist wel goed is honden onderling met elkaar te laten omgaan. Ze spreken dezelfde taal, toch net even anders spelen dan met het baasje. Geld niet voor alle honden.
De stuk tekst wat iemand postte gaat over oversocialiseren. Een groot deel van het gedrag van Hummie is ontstaan door geen socialisatie. Juist het terugsocialiseren met andere honden ging een stuk makkelijker dan met mensen, is nog steeds lastig. Als ik dat niet gedaan had, stond hij niet waar hij nu staat. Dus zo kan het ook werken.
Wat je zegt over sociale wandelingen, tuurlijk laten die honden stress zien. Meeste doen niet voor niets mee aan die wandelingen. Daarbij zullen ze aan de lijn lopen gok ik? Zijn ze minder goed in staat de hondentaal te laten zien, wat voor vele bedreigend is. Zet eens een minder sociale hond tussen stabiele honden. Wandel daar veelvuldig mee. En kijk dan eens wat het effect is. Daarom ben ik dus ook geen fan van die sociale wandelingen

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

Nog een mooi voorbeeld wat wandelen in een stabiele roedel doet:
Sinds een tijdje neem ik de 2 honden van mijn tante mee. De jongste vond andere mensen zonder hond tegenkomen altijd akelig. Nu begroet ze bekenden, is ze blij en al helemaal niet onzeker. Dit ziet mijn tante ook terug.
De oudste wilt de jongste beschermen door weg te blaffen. In de roedel ging ze de eerste paar keer ook zitten, omdat ze eigenlijk wilde beschermen. Ik heb haar hier door heen begeleid. Niet toegegeven. Beetje bij beetje ging ze leren dat ze niet hoeft te beschermen. Nu is ze blij om mee te lopen, uitbundig. Zoekt met de rustige honden soms wat contact. Het wegblaffen is bij mij compleet weg. En ja dat heeft in het begin stress opgeleverd, maar uiteindelijk heeft ze hier veel van geleerd. Constant andere honden moeten wegblaffen, en zichzelf de taak gegeven om de jongste te beschermen levert uiteindelijk meer stress op dan die paar weken oefenen met wat stress. Dit geeft haar zoveel meer rust.
Ik heb ook getwijfeld of ik het wel door moest zetten. Want ze was duidelijk in haar gedrag. Achteraf blij dat ik het gedaan heb, want ze geniet met volle teugen.

Laika en Danielle (Gast)

Suzanne en Luca 

 

Oh nee hoor dat is niet de reden, kritiek kan ik hebben, Alleen jammer dat bepaalde mensen alleen maar alles kunnen bekijken vanuit hun eigen standpunt. Wel het gevoel krijgen dat je jezelf moet verdedigen is erg vervelend en het contact tussen de mensen hier in bepaalde topics stoorde me al een tijdje .Dus...Sinds ik werk heb ik erg weinig vrije tijd en die breng ik veel liever met laika door dan hier.

 

 

 

 

Laika en Danielle (Gast)

Suzanne en Luca 

 

Oh nee hoor dat is niet de reden, kritiek kan ik hebben, Alleen jammer dat bepaalde mensen alleen maar alles kunnen bekijken vanuit hun eigen standpunt. Wel het gevoel krijgen dat je jezelf moet verdedigen is erg vervelend en het contact tussen de mensen hier in bepaalde topics stoorde me al een tijdje .Dus...Sinds ik werk heb ik erg weinig vrije tijd en die breng ik veel liever met laika door dan hier.

 

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Jammer, wel fijn dat je het even uilegt, Laika en Danielle.

 

Ik zelf let vooral op de tips die me aanspreken, waar ik wat van leer en aan heb, de rest tja....

Zo veel mensen, zo veel meningen.

 

Misschien als je de niet leuke reacties naast je neer legt, niet op reageert? 

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie 3 doggies

honden foto van Rachelle & Hummie

Gister rende een jack russel de straat over, zo op Hummie af. Hij kwam van het fietspad. Wij kwamen net aan om de velden in te gaan (wat al een stuk veiliger is)
De hond maar vastgehouden, Hummie zat nog aan de riem, kon daar ook echt niet los was aan de straat en viel behoorlijk uit. Onnodige stress voor hem dus.

Man kwam aangesjokt, hond bij het riempje en op hem schelden. Vorig jaar gebeurde dit ook al. Ik sprak de man aan, zei dat de hond dat allang vergeten was. Als die niet los kon aan de straat hij beter naar een bos kon gaan.

Bij zoiets komt me dan ook echt de stoom uit mijn oren. Hoe onverantwoord kun je zijn. Hij zei ook, dat is als die een hond ruikt. Dan is die weg. Dus zal vast veel vaker gebeurd zijn dan die 2 keer die ik weet. Als je weet dat je hond dit doet laat je hem toch niet los in de buurt van de straat?
Als je wilt oefenen, zoek dan een omheind gebied op. Of een bos waar die in ieder geval niet de straat opkan.

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Aangelijnd houden is ook voor de veiligheid van je eigen hond. Niet alleen vanwege andere honden die je pad kruisen. Zo is gisteren maar weer gebleken.

Ik bracht mijn kinderen met de fiets naar school en zag een groepje mensen verzameld staan op de weg rondom een hond die op de grond lag.

De arme drommel lag morsdood in een grote plas bloed. Doodgereden door een kleine vrachtauto op een rustig, eenrichtingsverkeer weggetje langs een sloot, waar tegen de regels in, zoveel mensen hun honden los laten lopen.

En dit keer ging het dus eens gruwelijk mis. De chauffeur had goederen geleverd op een adres daar. Hij starten zijn motor, reed een stuk achteruit om te kunnen keren, en voelde dat hij ergens overheen reed.

Dat was dus de hond. Het baasje mocht met afgrijzen zien hoe zijn hond vermorzeld werd onder de grote wielen... maar kon weinig doen daar hij meters verderop was!

Had hij zijn hond naar behoren aan de riem gehad, dan was dit nooit gebeurd. Een harde les, welke helaas voor de hond een fatale afloop had.

Ik haal dit voorbeeld er even bij omdat ik heer veel topics voorbij zie komen over loslopen,, over de ergernis die het geeft naar andere honden en hun eigenaren toe. Maar zelden tot nooit lees ik dat ook het verkeer een gevaarlijke wolf kan zijn.

Zo zie je maar... op zo'n rustig weggetje...


honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" zolang de baasjes hun eigenheimers kennen en handelen in samenwerking
is er niks aan de hand
Drukker als amsterdam...zijn niet veel plekken
Mijn ervaring is dat we allemaal releaxed willen wandelen
dus met een knipoog naar elkaar kan veel.
Ga jij die kant op?oke ik de andere kant
3 blije hondjes in vrijheid "

 Helemaal eens! 

Lieke (Gast)

En je als baas sociaal en vriendelijk opstellen helpt enorm. Ik moest een half jaar met een geblesseerde aangelijnde hond lopen. Als er een hond losliep liep ik of zelf om of ik riep vriendelijk naar het baasje dat mijn hond een blessure had. Nooit gehad dat mensen hun hond dan niet aanlijnden. Ook lette ik goed op wanneer ik liep. Niet in de spits tijden en op rustige plekken.

 

Mij valt op dat tegenwoordig iedereen maar vind dat er rekening met hen moet worden gehouden maar andersom is het heel moeilijk. En maar mopperen en snauwen tegen elkaar als het even anders gaat. Lijkt mij dat het probleem meer bij de baasjes ligt dan bij de hondjes. 

 

Natuurlijk baal ik zelf ook wel eens. Ik schreef hier eerder dat mijn grote ergernis is als mensen hun hond aan de lijn hebben maar deze heel dreigend laten fixeren of grommen. Ik kreeg de tip om mijn honden dan maar te leren om dat te negeren. Nou dat kunnen ze hoor, maar negeren en spanning opbouwen zijn in mijn ogen twee heel verschillende dingen. Ze negeren het wel, maar ik zie wel veel stress en een korter wordend lontje. De populairste honden in mijn wijk zijn niet hond-sociale herder en bull-varianten  en uitvallende keffertjes met een opgetrokken lip. Overigens los ik dat op door maar heel weinig in de wijk te wandelen en vaak de bossen op te zoeken. Scheelt een hoop ergernis. 

 

 

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Ik kan niet anders zeggen dan: ''helemaal eens met bovenstaande reacties!''

Bij ons mensen schort het ook meer dan eens aan onze communicatieve vaardigheden.

Een kort of klein contact met elkaar maken als baasjes zijnde, kan al een wereld van verschil maken.

Er kwam een keer een oude loslopende golden op ons af.. de bazin liep er vlak naast en gebaarde naar me: ''is het okay?'' ik schudde mijn hoofd van: ''doe maar niet''

Zij lijnde onmiddelijk haar hond en we hebben al passerend elkaar vriendelijk gegroet. Niks aan de hand!

Het kan zo simpel zijn he'? ;-)

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Ik denk dat onze mate van ergenis aan loslopende honden heel eeg afhankelijk isvan wat voor hond je zelf hebt, wat voor honden je tegenkomt en wat voor andere bazen je tegenkomt 

 

Ik kom hier op straat ook wel eens een loslopende hond tegen maar ik (en gijs) hebben daar geen last van

dat ik het onverantwoord vind en het niet mag is een ander verhaal 

maar ik zelfheb weiniglast van vervelende loslopende honden

 

soms heb ik geen zin in een hond, of de baas die erbij loopt, dan steek ik gewoon over 

en dan kan die andere hond vastzitten of loslopen

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Ik kan niet anders zeggen dan: ''helemaal eens met bovenstaande reacties!''

Bij ons mensen schort het ook meer dan eens aan onze communicatieve vaardigheden.

Een kort of klein contact met elkaar maken als baasjes zijnde, kan al een wereld van verschil maken.

Er kwam een keer een oude loslopende golden op ons af.. de bazin liep er vlak naast en gebaarde naar me: ''is het okay?'' ik schudde mijn hoofd van: ''doe maar niet''

Zij lijnde onmiddelijk haar hond en we hebben al passerend elkaar vriendelijk gegroet. Niks aan de hand!

Het kan zo simpel zijn he'? ;-) "

 

 

Ik ben het helemaal met jullie eens ... in een ideale wereld ... echter...

 

Als je met een zeer reactieve hond loopt en overduidelijk afstand houdt/neemt, waarbij de focus op je eigen hond ligt om hem te begeleiden en te trainen is er die ruimte er simpelweg niet. Enerzijds omdat de afstand soms (in kader van training) erg groot is en anderzijds omdat de focus op dat moment geheel op je (voorkomen van reactieve) hond gericht is.

 

Is voldoende afstand voor je hond om mee te kunnen dealen en respecteert die ander die ruimte, dan is er mogelijkheid tot een knik of opsteken van een duim.

 

Het probleem in deze discussie is echter dat van de loslopende projectielen die de genomen ruimte niet respecteren en binnendringen met alle gevolgen. Op dat moment focus ik me op de situatie en handel ik. Dan ga ik geen sociaal vaardig onderonsje houden met een de andere baas, daar ligt op dat moment mijn prioriteit en focus niet.

 

Gelukkig gaat het hier inmiddels goed. Zelfs wanneer een ongeleid projectiel op ons afstuift heb ik Jip weer redelijk snel gekalmeerd. Maar mijn focus ligt op zo'n moment toch echt bij de bescherming en begeleiding van mijn eigen hond, kalmering en afstand nemen. En helaas kan ik dan inderdaad af en toe een kwaadaardige heks zijn naar die binnendringer. Discussie met de baasjes ga ik op zo'n moment zeker niet aan. Ik heb ervaren dat er veelal weinig empathie is voor bazen die hard ploeteren met een hond met zeer hevige emoties en reactief gedrag.

 

In mijn ogen mag ik gewoon verwachten dat andere bazen net zo hun verantwoording nemen en hun losloper niet te ver van hun zijde laten wijken en op andere aangelijnde honden af laten. In dat geval is er in mijn hond en dus in mij veel meer ruimte en aanleiding tot een knik en opsteken van een duim. Het zijn ook niet de sukkelaars die snuf hier, snuf daar, mijn kant opkomen (in dat geval roep ik wel naar de baas of hij z'n hond bij wil houden) die dat onmogelijk maken, maar het zijn juist de ongeleide projectielen die met nogal een vaart aankomen stuiven en binnen de tolerantiezone dringen van mijn hond. Ik geef duidelijk aan afstand te nemen en waardeer het erg als dat gerespecteerd wordt, in dat geval

 

 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" En je als baas sociaal en vriendelijk opstellen helpt enorm. Ik moest een half jaar met een geblesseerde aangelijnde hond lopen. Als er een hond losliep liep ik of zelf om of ik riep vriendelijk naar het baasje dat mijn hond een blessure had. Nooit gehad dat mensen hun hond dan niet aanlijnden. Ook lette ik goed op wanneer ik liep. Niet in de spits tijden en op rustige plekken. "

 

ligt eraan waar ik je tegenkom. in een losloopgebied: prima, heb je volkomen gelijk

 

in een aanlijngebied: vind ik het de omgedraaide wereld dat iemand zijn wandeltijden en -plaatsen zou moeten aanpassen aan illegale loslopers. en het effect van vriendelijk roepen is ook niet zo groot wanneer zo'n losgeslagen projectiel 200 meter voor de baas uitrent omdat 'ie iets ziet waar 'ie op af kan stormen

 

ik heb laatst nog uiterst vriendelijk geroepen of iemand z'n hond bij zich kon houden, kreeg ik als antwoord "ja maar hij luistert niet"

 

probeer dan maar eens sociaal en vriendelijk te blijven

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Voor mij is het simpel......Rambo houdt niet van vreemde honden dus ik ga nooit met hem een losloopgebied in. Mensen die hun hond niet aan de lijn hebben op het moment dat ik met Rambo aan kom waarschuw ik 1 x en verder is het pech. Gelukkig zien de honden het vaak beter en nemen zelf afstand maar de honden die het niet doen ....kunnen een flinke uithaal van Rambo verwachten. Daarbij ga ik hem niet muilkorven in een gebied waar honden niet los mogen.

 

 

Snap ook niet waarom sommige mensen denken dat ze boven een ander staan en sch**t hebben aan een ander

pagina 6 van 15 12 3 4 5 67 8 9 10 11 12 13 14 15
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^