Sammie bijna vergiftigd! Raad gevraagd.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ingridingrid

honden foto van ingrid

Hey,

Sammie (Golden, 11 maand) loopt hier altijd los op een wei. Die wei is van onze buurman, hij heeft veel landbouwgronden. We hebben daar de toestemming voor. Die wei grenst aan een andere wei, maar dat is niet afgesloten of heel goed gescheiden van mekaar. Wel door bomen, maar niet door een hek ofzo.
Nu liep Sammie wat verderop, achter de bomen. Daar stond een grote kooi, een kraaienval. (ik heb het gegoogled)Sammie liep in dat hek (deurtje stond open) en begon vanalles te eten.
Ik heb haar er meteen uitgehaald en toen ik keek, zag ik allerlei bruine brokken liggen. Ik ben meteen naar huis gegaan. Bij de buurman aangebeld om te vragen of hij wist van wie dat ander stuk wei was, dan bij die mensen gaan aanbellen en die deden heel "raar" (verdacht!). Ze wisten zogezegd niet wat erin die kooi zat, het was een kooi van de "jagers". Maar ze wist niet om welke dieren te vangen en ook niet of er vergif in zat. Toen kwam het zoontje erbij staan en die zei: "dat is toch voor de vossen, mama?" En toen zei ze, "neenee voor de kraaien". (dus ja, ze wist het eigenlijk wel)

Dan hebben we naar de dierenarts gebeld en we mochten meteen komen. Sammie heeft dan een braakmiddel gekregen en heeft 20 van die brokjes uitgebraakt. De dierenarts heeft ons nog een uurtje daar gehouden ter observatie, als het nog niet in het bloed zat en Sammie kreeg geen stuipen, was alles ok. Gelukkig was alles in orde omdat we er zo snel bij waren, binnen het half uur. Sammie mocht mee naar huis, ze mocht niet eten of drinken (vandaag weer wel). Ik ben op de bank blijven slapen naast haar om te zien of ze ok was. En dat is gelukkig zo.

Nu heb ik een vraag:
Volgens de dierenarts kon dit een illegaal middel zijn in België, hij nam dit heel au serieux en heeft er foto's van getrokken als bewijsmateriaal, voor moest Sammie het niet halen. Vinden jullie dat ik dit "ergens" moet melden?? Volgens de DA konden we het spul laten onderzoeken, maar dat zou honderden euros kosten en we hebben daar negatief op geantwoord, want toen dachten we eigenlijk alleen maar aan dit overleven!

Ik zie mijn favoriete losloopwei nu ook in rook opgaan natuurlijk, ik ging daar samen met onze buurvrouw haar hond altijd wandelen en liet de honden samen spelen, dat gaat nu niet meer omwille van het risico.

Ik wil ook zeker geen ruzie met de eigenaars van die wei, dat is maar 200 meter van mijn huis.

Anderzijds vind ik het niet kunnen dat ze daar gif leggen voor dieren (eender welke), dat kan altijd misgaan, uiteindelijk is het nu goed afgelopen...

Wat vinden jullie??

Mvg

honden page profiel lutlut 3 doggies

honden foto van lut

Ik zou dit melden bij de lokale politie, het is een vorm van 'stropen', vergif mag je niet zomaar eender waar neerleggen...de politie kan dan eens gaan praten met de eigenaars van de weide. Je kan wel stellen dat jij daar niets te zoeken had maar als er geen privé bordje staat en dit landelijk gebied is dan kunnen er nog meer hondenbaasjes de dupe worden...Gelukkig is het voor jullie goed afgelopen.

honden page profiel ria bouwerria bouwer 3 doggies

honden foto van ria bouwer

ik vind dit echt niet kunnen, gelukkig heeft jullie sammie het overleeft, maar denk ook eens aan al die andere dieren die het eten en niet overleven, ik zou toch zeggen, aangeven, zodat ze dit niet meer gaan doen, of vragen om het weg te halen, heb soortgelijk geval gehad met onze buren die slakkengif uit spanje strooiden ook op het pad ernaast,waar iedereen met de honden loopt, heb alles toen weggehaald terwijl ze op vakantie waren,niet uit hun eigen tuin natuurlijk, zover ging ik niet, ze namen me het niet in dank af, maar heb uitgelegd dat de katten er ook van eten en de vogels en egels die de slakken opeten er ook van doodgaan, maar ja, de planten betekenden alles voor hun, met als gevolg dat ze er niet veel begrip voor hadden, nu is het contact niet zo best meer, jammer dan, ik kom op voor onze dieren die het zelf niet kunnen zeggen.

honden page profiel Ziva †, Bullie †, en BandhuZiva †, Bullie †, en Bandhu 3 doggies

honden foto van Ziva †, Bullie †, en Bandhu

Ik zou dit ook gaan melden, dit is toch niet normaal. Hier hadden we een poosje terug een halve gek die voor zijn plezier vogels uit de lucht schoot met een buks, nam zelfs zijn zoontje van een jaar of 9 mee. Ik heb de politie ingelicht, maar die zijnniet eens langs geweest daar. Maar is toch niet normaal dat iedereen maar dieren vergiftigd of wat dan ook. Dat is mijn mening in elk geval. Kat van mijn dochter en kat van haar buren zijn vorig jaar vergiftigd met slakkengif door andere buren en hebben het beiden niet overleefd. Gelukkig is het bij jou goed afgelopen!

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie 3 doggies

honden foto van Lynn & Charlie

Ik zou ook niet twijfelen en het melden aan de politie, kan ook anoniem natuurlijk dan hoef je niet per sé ruzie met je buren. Voor hetzelfde geld was het niet zo goed afgelopen.. Gif hoor je nergens te leggen vind ik, er bestaan ook diervriendelijke vallen, al kan dit geval beschouwd worden als stropen natuurlijk als het effectief voor vossen bedoeld is. 

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

I.t.t. de vorige reacties zou ik me wat terughoudender opstellen. Jij en je hond kwamen ergens waar jullie niets te zoeken hadden. Jullie konden daar komen doordat jullie door de goodwill van jullie buurman door zijn weilanden mogen lopen. Je weet ook helemaal niet zeker dat de brokjes giftig waren, het lijkt eerder van niet want Sammie mankeert niets.

 

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

ik zou er ook melding van maken bij de politie of dierenbescherming.

 

aan de andere kant kan je je hond ook een grens aangeven en hem tijdig terug roepen als hij bij de bomen komt.

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Dat kraaien en eksters onder bepaalde omstandigheden mogen bestreden worden denk ik wel dat misschien mag, maar ik ben er vrij zeker van dat er dan niet met gif mag worden gewerkt... zeker niet als andere dieren er ook toegang toe hebben. Om de simpele reden dat gif (of klemmen even goed!) niet selectief zijn en eender welk dier er slachtoffer van kan worden. Dus ik zou misschien eens melden bij de milieuambtenaar of aan het Agentschap van Natuur en Bos. 

Vraag me trouwens af welke van de twee het nu is, een kraaienval of een vossenval. Die laatste ben ik bijna zeker dat het niet mag en al helemaal niet met gif. (Ook niet op privaat eigendom)

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

idem zoals Sara.

een val zetten mag, maar vergif open en bloot; niet.

 

Ik zou de brokjes bijhouden en afgeven bij de politie; Veldwetboek, boswachter.

Die houden zich er wel mee bezig.

 

Jagers hebben een hekel aan kraaien; roven de nesten van de fazanten leeg.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ook al bevonden jullie je op terrein wat niet mocht, het is volgens mij verboden zo vergif neer te leggen. In een landgoed aan de grens met België zijn al meerdere honden verdwenen, en aangezien het landgoed voor privéjacht verhuurd wordt dacht men aan vergif tegen vossen. Ook vangkooien voor kraaien worden inderdaad gebruikt, maar daar zijn ook strikte regels voor.

 

Echter, ik weet niet of hetzelfde geldt in België. Maar ik gok dat gif niet zo open en bloot toegankelijk mag zijn, ook niet tegen vossen. Gif tegen ratten zal wel buiten gebruikt mogen worden, maar ook onder voorwaarden.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Ik zou het ook melden. Als het kind de waarheid spreekt zijn ze mogelijk ilegaal bezig met het vergiftigen van vossen.

honden page profiel SaraSara 3 doggies

honden foto van Sara

Heb even één en ander voor je opgezocht.

Je kan deze link eens doorlezen.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/natuurbeleid/soortenbeleid/Overlast_schade/Natuur%20als%20goede%20buur/Kraaiachtigen#.VDpKfSl_tvk

 

Dan weet je meteen welke instanties je kan aanspreken als je vermoed dat er gif in het spel is. (Bovendien moet er eerst toestemming aan de Burgemeester en aan het Agentschap voor Natuur en Bos worden gevraagd aleer men mag bestrijden.)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Politie gelijk bellen, die kooi is heel erg strafbaar! Heel erg dit! 

Hopelijk gaat het goed met Sammy. Wat erg dit. 

 

 

Dit kan toch niet, vind het echt vreselijk, dieren vergiftigen, er kan idd een vos of elk ander dier in lopen. Wat een dierenbeulen, wordt hier echt heel woest om! Ga svp echt gelijk de politie bellen! 

honden page profiel ingridingrid

honden foto van ingrid

Hey,

Ik heb een foto getrokken van de kooi. Ben vanmorgen nog gaan kijken die staat er nog steeds, wel met het deurtje dicht. (dat had ik dichtgedaan)

Nu denk ik dat zo'n kooi misschien wel mag voor kraaien, maar niet met het deurtje open, er kunnen idd zomaar andere dieren in!

Als het iets illegaal is, zouden ze dan al niet die kooi en middel hebben weggehaald nadat wij daar gingen aanbellen??

Een andere buurjongen werkt bij dat bedrijf, we gaan daar eens vragen of hij weet welke brokken het zijn en of het werkelijk vergif is. Als het geen vergif is, maar gewoon lokmiddel, dan is er wettelijk volgens mij niks verboden. Ik wil eerst echt zeker zijn van mijn zaak vooraleer ik iets onderneem. Dit zijn mensen die iets verderop wonen, waar ik elke dag 3x passeer voor een wandeling met de hond. Lastig.

Bedankt voor alle reacties alvast, ik hou jullie op de hoogte.
PS hoe zet ik hier een foto? :-)

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Laten we hopen dat het gewoon katten- of hondenbrokjes ofzo waren. Daar zullen kraaien ook wel op afkomen denk ik zo. En dat zal Sammie ook wel lekker vinden.

Ik hoop dus dat het paniek voor niets was, maar ik vind het hier toch wel belangrijk dat je inderdaad verdere stappen zet en het er niet bij laat. In het beste geval waren het onschuldige brokjes, in het slechtste geval was het illegaal vergif voor vossen, waardoor ook andere dieren zoals wilde katten, vogels en ja ook jouw hond vergiftigd konden worden. 

 

Succes met de zoektocht, en ik hoop dat Sammie gezond is en weer veilig van zijn lopsloopweide mag genieten! 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Gelukkig dat Sammie niet ziek is geworden.

Heeft de dierenarts wat van die uitgekotste brokjes bewaard om te laten onderzoeken of hier gif in zit?

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

Ik heb het bij mijn man nagevraagd (hij is bijzonder veldwachter). 

Kraaien bestrijden mag over het algemeen niet, alleen in uitzonderlijke gevallen kan je toestemming krijgen. (Die voorwaarden staan in de link die ik hier heb geplaatst.) Als je al toestemming krijgt is het niet eender hoe je ze bestrijdt. (staat ook in de link) Wat alleszins zeker niet mag is gif gebruiken....

Dus als die val er mag staan moet hij toestemming hebben gekregen van zowel de burgemeester van de gemeente als van het agentschap van natuur en bos. Mijn man zegt dat je altijd naar natuurinspectie kan bellen voor zoiets. Heeft de man toestemming en is de val reglementair, is er geen probleem, anders kan de man een boete boven het hoofd hangen. (Natuurinspectie maakt deel uit van het agentschap voor natuur en bos.)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat een goede tip Sara! 

Mij lijkt het ook niet mogen zomaar vallen te zetten en zeker geen gif gebruiken. Misschien een beetje van die brokjes in een zakje bewaren als bewijs? 

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Sara; de jagers hier vangen 'kraaiachtigen', dan bedoelen ze eigenlijk eksters.

Ik weet dat ze die het hele jaar door vangen. (hou er zelf ook niet van, maar soit)

 

Lokken met brokjes is niet zo effectief, meestal gebruiken ze een lokvogel (andere ekster)

 

die brokjes...;en een deurtje.....lijkt mij eerder een kattenval eerlijk gezegd.

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

" Sara; de jagers hier vangen 'kraaiachtigen', dan bedoelen ze eigenlijk eksters.
Ik weet dat ze die het hele jaar door vangen. (hou er zelf ook niet van, maar soit)
 
Lokken met brokjes is niet zo effectief, meestal gebruiken ze een lokvogel (andere ekster)
 
die brokjes...;en een deurtje.....lijkt mij eerder een kattenval eerlijk gezegd. "

 Als zij kunnen aantonen dat de kraaiachtigen (eksters in dit geval dus) schade aanrichten die beschreven wordt in bovenstaande link EN kunnen aantonen preventieve maatregelen te hebben getroffen zonder resultaat, KUNNEN zij het Agentschap voor Natuur en Bos toestemming vragen om ze als pestsoort te bestrijden. ABN gaat dan eerst na of aan alle voorwaarden is voldaan eer zij toestemming geven. Eén van de toegestane middellen is dan een trechterval. 

(foto is geleend om de constructie te laten zien)

In een trechterval mag lokaas gelegd worden, maar GEEN gif.

 

(Ook boswachters kunnen onder bepaalde omstandigheden kraaiachtigen bestrijden, ze moeten even goed toestemming vragen aan ANB en is dan bedoeld om andere diersoorten te beschermen tegen de kraaiachtigen en hun motieven worden even goed onder de loep genomen.)

 

Als je toevallig contacten hebt met de vereniging die het jachtverlof op het gebied heeft, wil het wel eens constructief zijn met de voorzitter contact op te nemen. Meestal is die niet gediend van eventuele illegale acties van zijn leden. Ze willen graag een proper imago ophouden. Mijn echtgenoot heeft zo al een paar keer een jachtkansel die te dicht tegen het park stond laten verwijderen. (Dus geen PV opgesteld, maar de jachtvereniging zelf gevraagd of zij op de hoogte waren dat die niet reglementair was volgens het jachtreglement. Die kansel is toen heel snel verwijderd en nu wordt hij zelfs uitgenodigd op jaarlijkse banket van de vereniging -wat hij dan weer wat vervelend vind, maar wat moet je er mee. Dus geen kwaad bloed gezet, enkel bij de jager die in overtreding was, maar als die niet oppast wordt die uit de vereniging gezet....)

honden page profiel SaraSara

honden foto van Sara

@Kiki, Wodan

 

Net nog even gevraagd aan mijn echtgenoot. Lokvogels gebruiken mag NIET!

Volgende forumvraag: trekken met poot?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^