Ik wil alles weten over de siberische husky!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

Ooit.. Als ik later groot ben.. (binnen nu en een paar jaar) wil ik een siberische Husky toevoegen aan mijn roedeltje.

 

Een husky is niet een hond die je zomaar even neemt en dat weet ik maar al te goed. Op dit moment ben ik te klein behuisd, en heb ik 1 hondje die nog niet klaar is voor ellendelange wandelingen en activiteit(getraumatiseerde herplaatser)

En dus begin ik er nog niet aan. Er liggen plannen om groter te gaan wonen maar nu nog niet 

Maar ik wil alvast alles weten wat er te weten valt over dit ras!!

 

Qua opvoeding kan ik echt wel meepraten. Verschillende trainingen gedaan en ook al een ex verwaarloosde angstbijter weer volledig op de rit gekregen. 

 

Het lijkt me leuk om van husky eigenaren de verschillende ervaringen te lezen, wat kan je verwachten? Hoe zijn ze met andere honden die niet van hun ras zijn? Is er een groot verschil in lijnen? 

 

Ondanks dat ik helemaal pro herplaatser ben wil ik een pup. Omdat ik de opvoeding vanaf het begin ook gewoon een keer wil meemaken. Als iemand goeie ervaringen heeft met (een erkende) fokker ontvang ik ook graag informatie! :)

 

 

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

waarom wil je een husky?

ja er zit behoorlijk wat verschil tussen de werk en showlijnen.

wat wil je gaan doen met een husky? wil je gaan sporten of wandelen? en welke sport wil je gaan doen?

ik heb er 2 (gehad) en ze verschillen enorm in karakter.
lisa mijn meisje is echt een sappie, zal nooit iets stuk maken aanbid me en is liever lui dan moe.
job mijn x was een draak, graven in mijn bed, uit de bench breken, kasten open maken, alles op alles zetten om te ontsnappen en weg te lopen etc.
dus echt alles waar je voor gewaarschuwd voor husky's.
maar ook de leuke kanten, een echte knuffel en in huis en buiten naar andere honden en mensen altijd even lief.

allebei kunnen / konden ze niet overal loslopen, zodra er iets voorbij schiet; een muis, een vogel , een konijn, een hert, een schaap of zelfs koeien die zijn om op te eten en jagen krijg je er niet uit.

regelmatig sneuvelt er dus een muis of laatst een duif in de tuin.

beide kunnen met onze eigen katten maar vreemde katten zijn hun leven niet zeker. en nogmaals; dat kan je ze dus bijna niet afleren.
lisa kan ik gelukkig goed afleiden met brokjes maar de meeste hussen zijn buiten nergens mee af te leiden, de omgeving is interessanter om te ontdekken.

ik heb trouwens met 3 honden op een heel klein flatje gewoond, zolang ze maar genoeg bezigheden hebben maakt het ze echt niks uit. ze slapen de hele dag thuis.

honden page profiel --

Dankjewel voor je eerlijke reactie! :)

 

Waarom een Husky. Dat is een goeie vraag haha.

Als eerst ga ik heel eerlijk toegeven dat ik ze prachtig vind. Het uiterlijk heeft voor mij bijna iets magisch! Geen argument natuurlijk ;)

 

Qua activiteit zou ik graag veel willen ondernemen, fietsen, skeeleren, en een sport zoals behendigheidlijkt me ook geweldig.

 

De reden dat ik vraag of er verschil zit in lijnen is dat ik wel graag een hond wil die ook huishond kan en wil zijn. Ik heb zelf best wel bankhangers en dat is wel iets om rekening mee te houden. De hond moet wel mee kunnen draaien zonder zich helemaal te pletter te vervelen :)

honden page profiel --

Links met rasbeschrijving en duidelijke kloppende informatie zijn ook welkom! :)

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Misschien kan je wakkere husky een pb sturen?
Die kan je alles wel vertellen denk ik ;-)

honden page profiel --

Ik zal wakkere husky een pbtje sturen of ze zin / tijd heeft even naar dit topic te kijken 

Jij hebt ook een husky begreep ik toch Jaimie?

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Strakjes :-) zal ik een stukkie schrijven 

honden page profiel --

Zat ik net je profiel te zoeken wakkere husky haha.

bedankt alvast! :)

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

" Ik zal wakkere husky een pbtje sturen of ze zin / tijd heeft even naar dit topic te kijken 

Jij hebt ook een husky begreep ik toch Jaimie? "

 


Ja klopt maar de meningen op het forum zijn hierover verdeelt ik ben dus niet de juiste persoon om je alles over een husky te vertellen.

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

" Strakjes <img class=" /> zal ik een stukkie schrijven  "

 


Ik wist wel dat je zou reageren ;-)

honden page profiel --

Meningen zijn denk ik altijd wel over elk ras verdeeld.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

tsja, alles over de husky... hoeveel uur heb je? ;-) 

hier staat alvast goede info: http://siberianspirit.blogspot.nl/2007/07/de-siberische-husky.html

 

Om te beginnen bij de verschillende lijnen: ja, daar zit duidelijk verschil in. Het grootste verschil tussen een echte "werklijn"  en een "showlijn"  is dat de werklijnen meer focus leggen op snelheid en de wil om te werken. Nu moet je weten dat de wil om te werken eigenlijk paralel aan de "wens om te jagen" ligt. Een husky rent om te jagen. Werklijn husky's hebben iha een grotere jachtpassie dan showlijn hussen. Daarmee ook meer geneigd om er vandoor te gaan. 

 

Onderschat de jachtpassie van een husky niet. Er zit een soort schakelaar ingebouwd die om gaat als iets snel beweegt: ze hebben dan ook de neiging achter alles aan te gaan dat rent. Katten, konijnen, schapen (!), dravende paarden maar bv ook fietsers. Je kunt dat een beetje intomen (die van mij weten heus wel dat ze niet achter fietsers aanmogen) maar bepaalde triggers zijn te sterk. Een overstekende ree in het bos en een beetje husky is weg. Oren zijn dan ook "uit"  en ze komen pas weer terug als ze klaar zijn. Ander nadeel is dat alles wat snel beweegt, fluffy is en piept als prooi gezien kan worden. OOK kleine hondjes. Ik zou die van mij NOOIT los vertrouwen met bv een chihuahua. Jij hebt een klein hondje, cruciaal zou in jouw geval dan ook zijn dat je of een pup neemt of een husky die echt goed gewend is aan kleine hondjes. Dan nog zit er een risico in: Chenak was superlief met pupjes, ook bv met een kleine westie puppy maar toen er vlak langs hem een Yokshire terriër pup kwam rennen, al piep-blaffend, greep hij het beestje. Gelukkig stond mijn man ernaast en kon meteen ingrijpen en kwam het beestje met de schrik vrij, maar ik vind dat je hierop bedacht moet zijn.

 

Ik denk zelf, als ik jou zo lees, dat je wellicht gebaat zou zijn met een husky uit een iets gematigdere lijn. Geen pure werklijn. Skeeleren met mijn hussen is levensgevaarlijk - en ik denk eigenlijk met iedere husky, omdat ze zo snel en instinctief op prikkels reageren, daar zit geen gedacht tussen en dus ook geen trainingsmoment. Je ligt gewoon onderuit. Fietsen of steppen kan prima, hoewel ik ook dan weleens op mijn bek ga omdat de heren ineens een haakse bocht naar rechts slaan als er een konijn oversteekt. Of als ze stoppen om te poepen. 

 

Husky's trekken aan de lijn. Het is mij nog niet gelukt ze dat echt af te leren. We hebben nu een soort compromis, zeker bij Spot, een beetje trekken mag, naast lopen moet soms en snokken aan de lijn is verboden. Een husky trekt namelijk niet aan de lijn om ergens te komen maar om ergens sneller te komen. En dat ergens is een breed begrip: alles om de hoek is spannend. De hele wereld is leuk en spannend en moet bij voorkeur op snelheid verkend worden. Helaas ben ik geen Kilian Jornet (ultraloper) en moet de heren het toch doen met stapvoetse wandelingen. Dat vraagt heul veul zelfbeheersing van ze en dat is heel moeilijk voor een husky. 

 

Met andere honden die niet van hun ras zijn: in mijn ervaring zijn ze best goed met "hondse honden" . Mijn heren kunnen goed overweg met Griekse asielzoekers hier in de buurt, die verstaan elkaar wel. Hele kleine hondjes ben ik voorzichtig mee. Verder is er ook een hele grote onderlinge variatie. Chenak kon met heel veel honden overweg, Janouk was onzeker en als pup getraumatiseerd en wilde nog wel eens uitvallen naar andere honden, S2 is lastig aan de lijn. Los gaat heel veel goed maar aan de lijn tolereren ze niet zomaar dat andere honden op hen af komen en ze houden niet van pups. Dat was ik niet gewend, omdat zowel Chenak als Janouk daar heel tolerant naar waren. Ik heb van eigenaren van nestbroers van S2 begrepen dat dat voor hun honden ook geldt, en dat ze dat niet gewend zijn van husky's. Wat dat betreft is S2 niet "rastypisch"  misschien. Pa en Ma gedragen zich in de roedel husky's waar ze wonen juist heel tolerant, Pa "kan overal bij"  volgens de fokker, dus waar dit vandaan komt weet ik ook niet zo goed. Ik houd het er maar op dat ze een grote persoonlijke zone hebben. Wij houden het nu bij aan de lijn alleen snuffelen met bekende honden.

 

Je moet er rekening mee houden dat ze niet los kunnen in niet omheind gebied. In het bos gaat het gewoon niet. Ze zijn weg zodra ze wild ruiken en ze gaan voor de kill. Ze mogen van mij af en toe los en dan alleen op overzichtelijke plekken waar ik weet dat geen groot wild zit. Omheind is trouwens 1.80 m hoog en zelfs daar komt Spot nog overheen als hij echt wil. 

 

Waarom dan toch een husky; ze zijn mooi, ze zijn naar ons vreselijk lief en ze hebben zo'n LOL in het leven en ze maken me altijd weer aan het lachen met hun fratsen. Je moet creatief zijn in je training - met alleen belonen kom je er niet - en het is een uitdaging om te kijken hoe ver je kunt komen in de samenwerking. Ze zijn koppig maar ook vergevingsgezind. Ze zijn pragmatisch: rustig in huis iha, hyper buiten (Joho We Gaan! als ik "ga je mee naar buiten"  zeg)

 

en verder vat dit het goed samen: 

Door een leuke, ironische speling van het lot heeft onze opzettelijke selectie van bepaalde karaktereigenschappen geleid tot bepaalde hondenrassen die meer dan anderen op deze twee eerste levensvragen een goed doordacht antwoord willen hebben. Een Border Collie kan bijvoorbeeld vragen “Waarom?” en volkomen tevreden zijn met een antwoord in de zin van “Omdat ik het je zeg”. Gedreven door een bijna onverzadigbaar verlangen om bezig te zijn – zelfs totaal overbodig werk – vraagt een Border Collie niet verder.

Een Siberische Husky daarentegen die zo'n antwoord krijgt zal met zijn kop schudden en zijn baas aanstaren terwijl hij zijn plezier nauwelijks kan onderdrukken. (Iedere Husky die zijn geld waard is weet dat “Omdat ik het je zeg”, geen acceptabel antwoord is) En de tweespraak begint.

Trainer: Je moet dit doen omdat je van me houdt.

Husky (stellig): Liefde is een gevoel, geen argument.

Trainer (een beetje gewichtig): Het is belangrijk dat je dit doet.

Husky (heel wijs): Mensen vinden de verkeerde dingen belangrijk.

Trainer (steeds bozer): Wanneer je dit niet doet, zal ik je straffen.

Husky (met waardigheid): Dan heb ik geen andere keuze dan mee te werken. Maar ik kan besluiten om je niet te vertrouwen en je niet te mogen.

Trainer(rustiger en uitgaande van een andere benadering): Ik maak het leuk voor je.

Husky (belangstellend): Hoeveel leuker?

Trainer: Zoveel leuker dat je zult smeken om door te mogen gaan!

Husky: Op die manier zal ik het proberen. Maar bedenk wel dat ik me snel verveel. Het moet dus echt heel goed zijn.

Wanneer de trainer had geprobeerd om de Siberische Husky te laten rennen, zou de tweespraak heel anders zijn verlopen:

Trainer: Ik wil dat je rent als de wind.

Husky: Ik ben al weg!

 

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

" Meningen zijn denk ik altijd wel over elk ras verdeeld. "

 


Ja klopt maar in mijn geval word alles wat ik zeg " verbeterd" om vervolgens nagenoeg hetzelfde te zeggen op een andere manier.
Wakkere husky is de juiste persoon die je veel kan vertellen en zich ook heeft ingelezen in het ras.

honden page profiel --

Super bedankt voor je antwoord @wakkere husky! 

Eerlijk, duidelijk en realistisch. Het idee van een chihuahua in combinatie met een husky is natuurlijk ook niet geheel een logisch plaatje. 

Chihuahua is per herplaatsing hier gekomen en niet perse vanwege zn ras. Wat je daar zegt is wel iets om 3 keer over na te denken en eventueel een reden om het niet erg handig te vinden.

 

Ik ben gefascineerd door het ras.  Wellicht is het een idee eens op bezoek te gaan bij een fokker. Doen fokkers dit? Bezoek ontvangen?

 

Verder nogmaals onwijs bedankt. Ik ga dit opslaan. Ik heb niet morgen een Husky. Ik praat over een jaar vanaf hier op zn vroegst. En dat is àls het een goed idee blijkt. 

 

Als er nog meer Husky eigenaren zijn lijkt t me superleuk nog meer verhalen te lezen! :)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Super bedankt voor je antwoord @wakkere husky! 
Eerlijk, duidelijk en realistisch. Het idee van een chihuahua in combinatie met een husky is natuurlijk ook niet geheel een logisch plaatje. 
Chihuahua is per herplaatsing hier gekomen en niet perse vanwege zn ras. Wat je daar zegt is wel iets om 3 keer over na te denken en eventueel een reden om het niet erg handig te vinden.
 
Ik ben gefascineerd door het ras.  Wellicht is het een idee eens op bezoek te gaan bij een fokker. Doen fokkers dit? Bezoek ontvangen?
 
Verder nogmaals onwijs bedankt. Ik ga dit opslaan. Ik heb niet morgen een Husky. Ik praat over een jaar vanaf hier op zn vroegst. En dat is àls het een goed idee blijkt. 
 
Als er nog meer Husky eigenaren zijn lijkt t me superleuk nog meer verhalen te lezen! :-) "

 

Oh ja, vast wel. Wij zijn ook eerst op bezoek geweest voor we - een jaar later - onze eerste twee husky's kregen. 

Ik weet niet waar je woont, de fokker van onze honden zit in Enschede bv, de link die ik je net stuurde is Alkmaar, ik woont in het zuiden van het land. Abojamy zit in Belgie en heeft beetje "tussenin"  husky's (tussen show en werk in http://www.abajomy.be  Je bent ook altijd van harte welkom om hier een keer mee te komen kijken en wandelen. (zuid-oost nl)

honden page profiel --

Ik begrijp dus dat ik me beter kan verdiepen in husky's uit showlijnen? 

Wij wonen in flevoland maar een stukje rijden is geen probleem. Leuk aanbod van je, die ga ik zeker in gedachten houden! 

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Wil niet zeggen dat een husky uit een showlijn niet trekt , jaagt , eten steelt. Of strondeigenwijs kan zijn. O-)

honden page profiel --

Dat begrijp ik Jaimie  Ik probeer alleen maar zoveel mogenlijk info te verkrijgen om zo een realistisch beeld te krijgen.

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Er zitten veel huskys in het asiel ( met name omdat mensen geen tijd genoeg hebben of alleen naar het uiterlijk hebben gekeken ) waarom vraag je niet of je eens een hus mag uitlaten?
Zo kom je er wel een beetje achter hoe of wat.
Niet geheel natuurlijk maar heb je wel een basis idee.

honden page profiel --

Natuurlijk is het ideaal om behalve op internet ervaringen en info te zoeken, ook goed om in de praktijk het ras mee te maken. Ik ben dan ook zeker geintresseerd in een bezoek aan (verschillende) fokkers of zoals jij zegt wandelen. Hier zitten in het asiel geen husky's maar het is een idee om daar eens naar te kijken. Het aanbod van wakkere husky om te gaan wandelen is ook super leuk vind ik. Wel wat ver weg maar zeker even het overwegen waard om een dagje voor uit te trekken! .

 

gelukkig heb ik nog even de tijd. 

 

Ik vind trouwens dat je vrij bent om je ervaringen met jouw hus te delen hoor. Je hebt er tenslotte 1 in huis. (Mocht je daar zin in hebben haha)

honden page profiel Roedel van het noorderlicht Roedel van het noorderlicht 3 doggies

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Sorry ik denk niet dat je veel hebt aan 'mijn' ervaring, als je het zo kan noemen.
Ik hoop dat er nog veel mensen reageren.
Ik wens je veel succes en veel plezier met de voorpret al duurt dat nog een tijdje ;-)

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

haha mooi stukje wakkere husky over het verhaal met de trainer.
dat is echt zuiver een husky, zelfs lisa doet daar aan mee. alleen is zij niet altijd even stellig, maar ook als zij iets in dr kop heeft gaat het niet anders dan haar manier. gelukkig ben ik goed getraind en heb een heel scala aan overhaal manieren.
je moet dus bereid zijn om naar je hond te luisteren en daarvan te leren. eigenlijk ben jij het die opgevoed moet worden, jouw manier van denken wordt echt geheel anders door een husky.
zou elke eigenaar best pissig of geïrriteerd zijn wanneer bij thuiskomst de prullebak overhoop ligt denk een husky eigenaar; volgende keer maar nog een betere plek voor verzinnen. en dan is er de volgende ronde wel weer iets anders.
je verveelt je iig nooit.

ik weet niet of je facebook hebt maar hier is een druk bezochte pagina met mensen uit het hele land vast wel iemand daar die in jouw buurt woont met wie je kan wandelen.
https://www.facebook.com/groups/564133020350003/?fref=ts
mocht je over een poos een husky hebben besef dan goed dat het vaak niet bij 1 blijft.
gezegde; eens een husky nooit meer een husky of eens een husky meerdere husky's.

honden page profiel --

Dank je voor de link! :)

Een flinke dosis engelengeduld heb ik geen gebrek aan.. Moet gek gaan wil ik me ergeren aan een hond. Mijn vriend zit weleens te zuchten.. Terwijl ik dan zoiets heb van "man, waar maak je je druk om. Weet je ook weer dat je dat niet moet laten slingeren" . Kan eerder lachen om de idiote fratsen die ze soms uithalen. (Ok, overal om lachen is ook niet goed haha)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Oh, gevoel voor humor is heeeeel belangrijk. Essentieel eigenlijk voor husky eigenaren. Het kan trouwens blijkbaar wel; chi en husky in 1 huis 

 

 

Maxlisa doelt op het 'husky potato chip syndrome' ; een husky is geen husky. Overigens is het echt een wereld van verschil of ik met 1 of 2 honden loop. 1 is wel veeeel makkelijker te sturen. Samen misdragen ze zich in het kwadraat  Maar ze zij allemaal zo leuk dat je er al snel meer wil.

 

Deze website is trouwens ook wel erg leuk; http://www.siberescue.com/breed/personality.php

 

ik heb nog een kennis in Lochem = iets dichterbij met 3 hussen, daar mag je vast ook wel een keer mee wandelen. Iets dichterbij 

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata 3 doggies

honden foto van Hakuna Matata


 
Onderschat de jachtpassie van een husky niet. Er zit een soort schakelaar ingebouwd die om gaat als iets snel beweegt: ze hebben dan ook de neiging achter alles aan te gaan dat rent. Katten, konijnen, schapen (!), dravende paarden maar bv ook fietsers. Je kunt dat een beetje intomen (die van mij weten heus wel dat ze niet achter fietsers aanmogen) maar bepaalde triggers zijn te sterk. Een overstekende ree in het bos en een beetje husky is weg. Oren zijn dan ook "uit"  en ze komen pas weer terug als ze klaar zijn. Ander nadeel is dat alles wat snel beweegt, fluffy is en piept als prooi gezien kan worden. OOK kleine hondjes. Ik zou die van mij NOOIT los vertrouwen met bv een chihuahua. Jij hebt een klein hondje, cruciaal zou in jouw geval dan ook zijn dat je of een pup neemt of een husky die echt goed gewend is aan kleine hondjes. Dan nog zit er een risico in: Chenak was superlief met pupjes, ook bv met een kleine westie puppy maar toen er vlak langs hem een Yokshire terriër pup kwam rennen, al piep-blaffend, greep hij het beestje. Gelukkig stond mijn man ernaast en kon meteen ingrijpen en kwam het beestje met de schrik vrij, maar ik vind dat je hierop bedacht moet zijn.
 
  "

 Dus alle honden onder de 10 kilo kunnen als prooi worden aangezien? 

Is het onder de 10 kilo of echt veel kleiner?

honden page profiel --

Voor zover ik het nu kan inschatten lijkt het mij een enorm leuk ras. Humorvol, eigenwijs en actief. Ik kan me daar wel in vinden haha.

 

Wat mij tegenhoudt is mijn Chi. Ik zou als er ooit een hus komt sowieso een pup nemen, en die zelf socialiseren met mijn chi. Maar ik vraag me af in hoeverre het realistisch is dan... Ik wil mn chi nevernooit niet in gevaar brengen natuurlijk..

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata 3 doggies

honden foto van Hakuna Matata

" Voor zover ik het nu kan inschatten lijkt het mij een enorm leuk ras. Humorvol, eigenwijs en actief. Ik kan me daar wel in vinden haha.
 
Wat mij tegenhoudt is mijn Chi. Ik zou als er ooit een hus komt sowieso een pup nemen, en die zelf socialiseren met mijn chi. Maar ik vraag me af in hoeverre het realistisch is dan... Ik wil mn chi nevernooit niet in gevaar brengen natuurlijk.. "

 Je hebt toch ook een ander klein hondje of is dat een middelmaat hondje?

honden page profiel --

Janno dat klopt. Maar mijn andere hondje is een stuk groter en zwaarder. Een middelmaatje inderdaad! En super dikke vriendjes met elke hond is Bobby :)

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata 3 doggies

honden foto van Hakuna Matata

" Janno dat klopt. Maar mijn andere hondje is een stuk groter en zwaarder. Een middelmaatje inderdaad! En super dikke vriendjes met elke hond is Bobby :-) "

 Is die dicht bij de 10 kilo

Kunnen die als prooi worden aangezien als ze rond de 20 kilo wegen?

honden page profiel --

Ik weet niet precies hoe zwaar hij is. Op de site stond toen dat Bobby 12 kilo is. Maar ik kan hem met moeite tillen hoor dikke poemel! Denk eerder 15 a 16 kilo.

 

En nee Janno ik denk meer formaatje konijn. Zoals mijn chihuahua. Dat is net een groot konijn haha.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Waarom vals beschuldigd worden?!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^