Ik vind dat het niet heeft met beter nadenken over de keus van het geslacht.
Teven hebben ook hun "gedoetjes" loopsheid, uit hun doen zijn als ze loops moeten worden, zijn of net zijn geweest, schijnzwangerschap, een sterke geur afgeven als ze loops zijn, bloed in huis, geurspoor uitzetten als ze loops zijn.
Ik had een teef die haar kont na iedere 5 meter even snel op de grond drukte om een geurspoor uit te zetten voor reuen.
Het heeft allemaal zijn ongemakken die in de huidige tijd opgelost kunnen worden mits je geen gewetensbezwaren hebt.
En ja, een operatie blijft een operatie maar als je bekijkt in hoeveel gevallen het goed gaat tov het aantal gevallen wat complicaties heeft vind ik dat geen reden om het niet te laten doen.
Maar goed, ik ben dan ook voorstander van het laten "helpen" van reuen en teven waar niet mee gefokt wordt.
Daar verschillen we idd. in van mening.
Ik spreek in mijn reactie over de keus vh. geslacht, het mag duidelijk zijn dat daar ook teven onder vallen en ja ik denk nog steeds dat een bewustere keus in het voordeel vd baas en hond kan werken.
Er staan voldoende voorbeelden in oa. dit topic waarbij de eigenaar mi. begrijpelijk voor een castratie gekozen heeft maar er zijn er net zoveel voorbeelden waar ik persoonlijk geen tot weinig begrip voor op kan brengen.
Ik ben blij dat ik mijn kerels volwassen heb mogen leren kennen. Ik geniet van al die levensfases en de persoonlijke groei die ze doormaken en al doormaakt hebben waarbij ik ze naar eigen inzicht zo goed mogelijk gesteund heb en ook altijd zal blijven doen. Ook als het een keertje tegen zit. Het zijn echt niet dezelfde honden die ze op 1 of 2-jarige leeftijd waren.
Mochten mijn huidige of toekomstige kerels door het intact zijn problemen krijgen zal ik zeker in hun belang handelen ook als dat een castratie inhoudt. Maar puur en alleen om zoals jij het noemt 'ongemakken' te voorkomen zonder te weten of die ooit komen gaan...Nee absoluut niet.
Een gecastreerde hond doet ook ervaringen op het wil niet zeggen dat alles stil staat na een castratie...
Ozzie begint weer goed te eten!
Fijn dat hij weer trek heeft!
Uiteraard blijft een hond zijn hele leven ervaringen op doen. Ik neem aan dat ze na de castratie niet in bench weggestoken worden....Wat ik daarmee aan wil geven is dat ze gegroeid zijn en ook anders omgaan met hun hormonen op dat vlak. In het begint kan het ze nog al overvallen met het daarbij behorende gedrag.
Dan heb je me verkeerd begrepen want ik heb niet gezegd zoals jij zegt: 'ongemakken' te voorkomen.
Ik copy/paste uit mijn relaas: Het heeft allemaal zijn ongemakken die in de huidige tijd opgelost kunnen worden mits je geen gewetensbezwaren hebt.
Das iets anders hé.
Wij hebben op dit moment 8 honden die allemaal vrij in huis leven met ons.
Ons huis fungeert als kennel en wij hebben geen hokken.
Als er 1 loops wordt gaan alle teven met die ene mee, op de 1 of andere manier gaat die cyclus samen lopen.
Ik wil geen hond in een hok of opgesloten in de garage of zo terwijl ie weet dat er meerdere teven rondlopen die een aantal dagen dekrijp zijn.
Reuen die ik wil houden omdat ik ze niet kan missen en die niet hoeven te dekken worden dan van datgene wat hen in die perioden ongemak bezorgt afgeholpen zodat ze ten aller tijde in volle harmonie in de roedel in huis kunnen leven.
Het geeft hen rust en ons.
Mensen die ongemak ervaren omdat hun reu ongemak heeft van zijn reu zijn want dat is het, reuen ervaren er ook ongemak van als ze weten dat er een dekrijpe teef in de buurt is en ze niet aan hun drang mogen toegeven, ze ervaren ook ongemak in de vorm van straf of opsluiting als ze gedrag vertonen onder invloed van hun hormonen waar hun eigenaar ongemak van heeft.
Je komt terecht in een kringloop van ongemak.
Dan vind ik het verantwoord en in het belang van het dier om alle partijen van dat ongemak af te helpen.
Hond blij, Baasje blij, Hond blij.
Het is overigens helemaal oké hoor als mensen het niet met mij eens zijn, het heeft allemaal met de mate van ongemak voor het dier en de tolerantie grens van zijn eigenaar te maken. Die is voor iedereen anders, zowel bij teven als reuen want hormonen heb je nodig maar het kunnen voor mens en dier een behoorlijke pain in the ass zijn.
Ja alles is flink opgang gekomen, maar hij eet ineens weer alles wat ik hem voorschotel...hij zat altijd te mieren met het eten, de afgelopen dagen niet meer.
Hij is super levendig, maar kan ook steeds meer zijn rust vinden.
Ja helemaal mee eens. Ik kreeg vanmiddag ook een compliment van iemand die mijn hondje goed kent dat ik een zeer goede beslissing genomen heb. Het viel haar ook op dat Ozzie rustiger aan het worden is en i.p.v. continu heen en we lopen zich nu meer neergeeft. Ook geen geloei meer in de tuin, Ozzie kan zich ook in de tuin nu beter neergeven.
Hoelang zou het eigenlijk duren voordat alle testosteron uit het bloed is na een castratie?
Ik begreep 6 weken, maar zo nu en dan begin ik nu al verbeteringen te zien.
Ik begin ook al verschil te merken. Onze hond is op dezelfde dag gecastreerd als Ozzie
Hij plast veel minder vaak (als hij los liep echt -tig plasjes). Nu snuffelt hij wel en dan sta ik te wachten op een plasje, maar dan loopt hij verder. Soms staat hij ook echt te kijken van ja, wat moet ik nu? Zal voor hem ook wel wennen zijn, dus lekker samen bezig zijn onderweg.
Gedrag naar andere honden toe weet ik nog niet, behalve als ze in de buurt komen van de operatiewond, dan krijgen ze een snauw. Eigenlijk nog niet zoveel contact gehad met andere honden, nog even rustig aan op advies van DA.
Dus inderdaad, al wel wat verschillen.
O wat spuer dat we dit kunnen vergelijken..
Ja hier is het plassen ook minder geworden, iets. Ik zie het idd wat afnemen volgens mij.
Ik zie wel dan andere reuen zachter doen naar ozzie...Ze hebben we door volgens mij dat er iets verandert is. Ook een grote new foundlander in de haven gromt ineens niet meer naar Ozzie. Ze konden het samen prima vinden. De eigenaressen van de new foundlander vond het wel even spannend.
Beslist castreren.
Het is een kwelling voor een hond als hij moet, maar hij mag niet. Dat geldt zowel voor een reu als voor een teef.
De natuur is dat er gepaard wordt als de tijd daar is. Het is onnatuurlijk als dit wordt tegengehouden. Het levert een hele hoop onnodige stress op voor het beestje, zoals gezegd een kwelling. Dat gaat ook ten koste van de gezondheid. Ik ben al wat ouder en heb de nodige honden gehad. Ik weet uit ervaring waar ik over praat.
Castreren/steriliseren is de enige juiste oplossing voor het beestje en indirect profiteert het baasje/bazinnetje er ook van.
Nooit. Het testosteron niveau daalt, maar verdwijnt nooit helemaal natuurlijk. Ook teefjes maken testosteron aan, alleen minder dan reuen.
Onze reu is gesteriliseerd..dus niet gecastreerd. Gedrag verandert dus niet, maar geen kans op een onverwacht nestje. Dit kan dus ook. De dierenarts vond het wel een raar verzoek maar heeft het wel uitgevoerd. Geen complicaties gehad. Onze teef kunnen we dus nog altijd laten dekken mochten we dit ooit willen.
Sandra, kan de sterilisatie dan weer opgeheven worden?
We hebben vandaag gespeurt (cursus). Het ging zo enorm goed. Ozzie heeft weer meer rust in zijn kopie en begint zich nu veel beter te concentreren. Hij vond alle zoekopdrachten feilloos en ik kon op hem vertrouwen dat hij wel vond wat we moesten zoeken...Wat is het fijn om mijn hond zo bezig te zien zeg! Onderweg kwamen we andere honden tegen waarvan we dachten, nu is hij het spoor bijster, maar nee hoor hij ging gewoon verder na een kort contact...Dit niet eerder zo meegemaakt:-)
Wat fijn Sandra! Je hebt duidelijk een hele goede keuze gemaakt!
ik ben net begonnen met speurles. Wat super mooi om te doen!
Nee hoor Anja, niks mis met mijn begrijpend lezen.
Ik quotte jouw gehele tekst alvorens het in mijn reactie in een woord ('ongemakken') te omschrijven. Zou nutteloos zijn om jouw hele tekst over te schrijven als het met 1 woord kan.
Edit: tablet....
Edit
Ik voel me als vrouw zijnde gelijk niet meer veilig op straat, stel je voor dat ik een man tegen kom die moet!
Helemaal eens! Ik heb bewust een teef, vroeger ook thuis ook alleen teven gehad. Als de hormonen van een reu op gaan spelen, heb je werk aan de winkel. Je weet dat ze een neus hebben en loopse teefjes goed ruiken. Ook het plassen van een reu zul je goed moeten trainen, hoeveel baasjes dit niet doen en dan heb je reu die zelfs binnen zn poot optilt. Ook teefjes moet je opvoeden, maar doordat de hormonen minder een rol spelen, alleen rond de loopsheid, vind ik het zelf fijner een teefje.
Ben benieuwd hoe het nu met Ozzie is....
Ja dit werkt zeker wij hebben het zelf gebruikt bij onze reu. Het is van het merk Puur en kost iets van 15,95 per flesje. Het is een homeopathisch middel dat je dmv druppels aan de hond geeft.
Heeft hij verder nooit ergens last van dan zou ik het zeker eerst hier mee proberen. Volgende optie voor mij zou zijn een chemische castratie. Hier kun je zien hoe je hond word als hij eenmaal definitief gecastreerd is. Mocht je het geweldig vinden dan laat je hem als je merkt dat de chemische castratie uitgewerkt raakt definitief castreren.
Ik heb dit bij mijn reu ook op deze manier gedaan en hij heeft van zijn castratie weinig tot geen last gehad.
Hallo Pipa,
Wat lief dat je vraagt naar Ozzie.
Het gaat zeer goed met Ozzie! De hechtingen zijn eruit gehaald even geleden en het wondje is perfect mooi geheeld. je ziet er niets meer van. Ozzie heeft nu veel meer rust in zijn koppie veel meer ontspannen en heerlijk vrolijk. Ozzie is weer gewoon Ozzie zonder gevecht tegen de hormonen.
Ozzie loeit niet meer, kan gewoon rustig in de tuin zijn zonder het gevoel dat hij in de stres schiet omdat hij ergens een loopse teef ruikt. Hij huilde als een wolf.
Wat mij dus na de eerste week na de castratie al opviel was dat hij weer begon te eten. Ik probeer wel op voer te letten dat ik niet teveel gaf en geef. Ozzie was rond de 17 kg. hij is nu iets meer dan 18 kg, hij komt dus ook aan. Goed dat hij een beetje aankomt, was veel te mager voor een stabij.
Of hij wegloopt weet ik niet dat durf ik nog niet te proberen...dat vertrouwen heb ik nog niet nadat ik hem van een drukke weg heb moeten afplukken toen hij opzoek was naar een teefje. Ozzie deed er alles aan om rond het huis te kunnen ontsnappen om weg te komen, maar ook dit gedrag zie ik nu niet meer.
We waren gestopt met behendigheid omdat hij dit niet aankon. Hij schoot enorm in de stres, alles was hem teveel ADHD maar ik snap nu ook waarom.
Ik ben blij met de beslissing voor Ozzie.
Wat leuk dat jij ook aan het speuren bent! Ja is super leuk toch? Wat een neuzen hebben honden toch!! Dat kun je dan ook echt ervaren!
De trainster begon te vertellen dat wij een geurdoekje van zakdoekformaat in onze neus hebben en ter vergelijking een hond een twee persoons laken:-) Nou dat kun je dusz ervaren tijdens speurcursus.
O ja jouw hondje wat tegelijkertijd "geholpen" hoe is het nu met houw hondje?
Sandra, wat fijn dat het goed is uitgepakt voor jullie! Wij hebben Boris ook laten castreren en zijn er ook echt heel blij mee. Ieder heeft zijn eigen mening hierover en dat mag. Gelukkig hebben onze gecastreerde mannetjes nog steeds een 1000x beter leven dan menig hond in bepaalde delen van deze mooie wereld...
Veel plezier met Ozzie!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?