Ruw spelen met kleine honden/pups

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Hallo,

Allereerst wil ik zeggen dat Pepper totaal géén agressieve hond is en ook niet gericht zal bijten (!) ( ik ben hier heel zeker van ).

Maar hij gaat soms erg ruw om met kleine honden / pups, zodra een ( kleine ) hond zijn mannetje staat en hem afsnauwd of negeerd is er niks aan de hand en laat Pepper hem met rust alleen als hij wegrent of gaat piepen vind Pepper hem heel interessant en rent erachter aan en springt eroverheen of zelfs ertegenaan waardoor het hondje omvalt , Pepper blijft het hondje dan 'lastigvallen' ( oa. Speelbogen , eromheen / eroverheen springen , uitdagend blaffen ) je merkt dat het hondje dit totaal niet leuk vind en begint (meestal) te vluchten wat Pepper juist nog leuker vind, soms gaat het goed en blijft hij van het hondje af dus gaat hij van een afstandje staan uitdagen maar vaak is dit niet zo en loopt hij hem omver..

Bij pups ( meestal labrador pups ) rent hij ze achterna en hapt hij in de nek van de pup ( het lijkt erop dat Pepper de pup wil laten stoppen ) en eenmaal de pup op de grond ligt gaat hij erbovenop liggen ( kont omhoog ) en met zijn bek bij de keel, ik heb het gevoel alsof hij zichzelf wil bewijzen en de baas wil spelen , hij doet ditzelfde ook wel eens bij volwassen honden als Pepper en de andere hond naast elkaar aan het racen zijn alsof hij wil dat de hond stopt zeg maar.. Meestal heeft dit geen nut. Soms piept de pup 1 keer maar dit doen ze wel vaker, ik zelf ben op zo'n moment best kalm , soms roep ik even Zachtjes Pepper (!) Maar dit helpt in zo'n moment niet , het lijkt wel alsof hij alleen maar de pup ziet en de rest negeert ( soort van fixeren ) , ik probeer hem ook wel eens te blocken maar hij is zo snel dat dit niet zo goed werkt. mensen die erbij zijn zeggen meestal ook van het is zeker geen agressie maar hij wil zichzelf bewijzen en de eigenaren van de pups zeggen ook weinig erover , het is erg vervelend gedrag , ik wil dat hij normaal omgaat met kleine honden / pups en wil er alles aan doen. Nu hou ik hem vast en loop weg maar het is echt een fijn plekje bij het water waar hij lekker kan afkoelen en rennen, er zijn daar 2 labrador pups die ik regelmatig zie en bij beide doet hij dit.

Bij sommige pups gaat het echter wel heel goed , bv. Een teckel pup die gelijk op zijn rug ging liggen , Pepper besnuffelde hem en liep weer weg , pup gaat naar Pepper enz. ( hier zaten ze wel aan de lijn ) rustige pups gaan erg goed merk ik , zodra ze gaan rennen en uitdagen gaat Pepper te wild doen.

Het is een hond die graag de uitdaagt , hij gaat vaak naar retrievers en legt de poten erop hier kan hij ook wel goed mee spelen omdat deze honden over het algemeen wat meer toelaten en niet zo 'dominant' zijn ( elke hond verschilt natuurlijk maar dit merk ik met de omgang met Pepper ) grotere honden zoals een boerboel , newfoundlander enz. gaat hij uit de weg ( echt een mietje in dat geval ) hij heeft het echt op de 'zwakkere' gemunt.. met andere husky's gaat het vaak wel goed maar het gaat ook maar langs elkaar heen af en toe met elkaar rennen.

Alhoewel zijn er maar 2 honden waar hij echt leuk mee speelt / rent , 1 bastaard ( iets kleiner dan hem , allemansvriend , beetje kabrador achtig ) en 1 boerboel die hij van pup af aan kent.

hij is trouwens 2 en een half jaar oud, hebben jullie tips hoe ik hem rustiger krijg of de pups/ kleine honden negeerd ? ervan weglopen doe ik nu al maar het liefst wil ik een oplossing vinden.

Alvast bedankt ,

Groetjes Tiffani

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Zoals je het omschrijft zou ik het zeker niet toe laten. De pups lijken een soort jacht instinct bij hem op te wekken.

Ik zou het doorbreken. Is hij vooraf af te leiden met snoepjes?

Wat doet hij als hij al in dit ritueel zit en jij zonder achterom te kijken, rechtop 'doeg' zegt en stevig de andere kant uitloopt? Beloon hem als hij bij je komt.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Begeleiden, als je dat altijd doet dan zal die straks rustiger zijn met spelen, hier ook een grote beer, zou ik haar laten gaan, dan gaat ze er ook achteraan, kleintjes lopen sneller weg dan grotere honden, begeleid je dat niet dan gaat de grotere er achter aan, en inderdaad wordt het dan het jacht instinct gestimuleerd.

 

gelijk afremmen, en tuurlijk mogen ze even kijken als het kan , maar spelen met een kleintje, nee niet doen, kleintjes zijn kwetsbaar.

 

wanneer de labrador en boerboel volwassen zijn , geen enkel probleem natuurlijk, naar niet als ze pup zijn.

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Habbelbabbel

Ik heb kleine hondjes en heb vaak problemen met grote honden.

Die willen nogal eens te ruw omgaan met mijn hondjes die dan weer een trauma oplopen. Eentje kan inmiddels niet meer met andere honden, een angstblaffer geworden.

Veel kleine hondjes hebben dit soort ervaringen opgedaan en kunnen daardoor ook al negatief gedrag uitlokken van een grote hond. Mijn angstblaffer lokt het door haar angstige gedrag inmiddels uit.

 

Ik zou dus nooit mijn hondjes lenen om een grote hond te laten wennen aan kleintjes.

 

Met alle hondjes ben ik naar cursus gegaan. Daar zijn ze heel blij met me. Mijn kleine pup wordt dan gebruikt voor de socialisatie van de grote pups. Dat gaat onder begeleiding en tot nu altijd goed. De trainer verteld dat als grote rassen op jonge leeftijd niet kunne socialiseren met kleintjes, het mis kan gaan op latere leeftijd tussen grote en kleine rassen. 

Mijn hondjes zijn 2, 2 en 3,5 kilo. 

 

Als baasje van kleine hondjes, zou ik je adviseren om de rust en vrede vor beide partijen te bewaren en niet te gaan proberen. Ik heb te vaak echt rotervaringen opgedaan. Ik vermijd inmiddels 'gezellige' uitlaatplekken. 

De hond van 8 kilo is nooit een probleem, die is gewoon echt een hond.

 

Ik bedoel het niet naar hoor, ik begrijp je ook, ik hoop ook dat je mij begrijpt;-)

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Tja.. Mijn toller is helemaal verpest door honden die ditzelfde gedrag bij haar hebben gedaan.. Ze is er erg onzeker en angstig door geworden. Ik zal dus mijn advies voor me houden, want dat is vast niet wat je wilt horen. Maar ik heb flink de balen ervan wanneer ik weer zo'n hond tegen kom

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Als er 1 het niet naar de zin heeft is het geen spelen. Niet meer bij puppies laten. 

 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Bedankt voor de tips ! Roosje , ik zal het eens proberen om weg te lopen. Op het moment zelf helpen snoepjes niet ( kaas ) maar misschien voor de tijd wel..

vorige week was er trouwens een keeshond die erg onzeker was en de heletijd aan het blaffen was , Pepper reageerde niet en stond in het water hij handelde erg goed op dit moment ( negeerde de hond volledig ). Na een tijdje kwam hij dichterbij ( hield 1 meter afstand ) speelboog en 1 harde blaf terug... Hij deed niet wil want hierna liep hij weer weg , iiteindelijk heb ik hem wel meegenomen want hij bleef een beetje in de buurt van het hondje en die bleef maar blaffen. Mu moet ik zeggen dat dit op het einde van de wandeling was en hij dus al rustiger was.

Ik vind het zelf ook vervelend gedrag en snap wat jullie zeggen.. Sinds hij bij ons is is hij zeker vooruitgegaan , hij kan nu loslopen , als hij naar een hond gaat kan ik hem terugroepen ( soms moet hij even twijfelen maar hij komt wel altijd ) vorig jaar kwam hij echt niet als hij een hond in zicht had.. En ook is hij wel rustigee geworden met kleine honden, sommige laat hij nu met rust en een sommige niet ( toen viel hij ze allemaal lastig.. )

Ik wil er echt alles aan doen want het is echt een lieve hond maar hier moet aan gewerkt worden , ik heb er vertrouwen in dat hij uiteindelijk los kan rond kleine honden / pups maar dit duurt gewoon even.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi 3 doggies

honden foto van S met L&B, † Bifi

Ook ik heb een klein hondje en zou hier niet blij mee zijn, echter is het voor mij wat anders omdat ik lees dat je er echt aan wilt werken. 

Is hij aan de lijn bozer dan los? Zo nee, aangezien je schreef dat het aan de lijn goed ging, zou je eens met een lange lijn kunnen proberen. Zodra hij dit gedrag vertoond kan jij de rem erop trekken en zal hij misschien die link gaan leggen?

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Net als wat Roosje zegt, ik denk dat kleine (pups) hondjes die wegrennen een soort jachtinstinct bij hem opwekt.... Ik denk dat je hier heel voorzichtig mee moet zijn, ookal is het niet agressief bedoelt... Soms kunnen er dingen dan alsnog goed fout gaan...

 

Max is heel rustig met kleine hondjes of pups, dus tips uit ervaring kan ik je niet geven. Ik denk dat het belangrijk is dat je die gedrag voor gaat zijn.... Dus Pepper al afzonderen van pups/kleine hondjes, wanneer je ze ziet. Probeer anders commando's/trucjes door te nemen op zo'n moment. Ik denk dat het het beste is dat Pepper kleine hondjes en pups leert negeren. 

Mijn Max doet dat ook, en dit scheelt een hoop voor de kleintjes... En ook voor Max is het een stuk relaxter.

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

" Ook ik heb een klein hondje en zou hier niet blij mee zijn, echter is het voor mij wat anders omdat ik lees dat je er echt aan wilt werken. 

Is hij aan de lijn bozer dan los? Zo nee, aangezien je schreef dat het aan de lijn goed ging, zou je eens met een lange lijn kunnen proberen. Zodra hij dit gedrag vertoond kan jij de rem erop trekken en zal hij misschien die link gaan leggen? "

 



Dit is een goeie , ga ik zeker eens proberen ! Want dan heb ik meer controle over wat hij doet.

R&M : negeren zou super zijn inderdaad , commando's / trucjes doen zal wat lastiger worden omdat hij snel is afgeleid ( in huis ook als er iemand langsloopt gaat hij ook maar komt later terug voor het snoepje.. ) hij doet het ook meer voor mij en het snoepje dan dat hij het leuk vind. Maar zitten en poot zal hij wel doen als ik zijn aandacht heb , ga de tips die jullie gaven zeker gebruiken hopelijk met resultaat.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

ik heb hetzelfde probleem met Shadow en Spot. Voor husky's zien kleine hondjes niet altijd als hond. Vooral als ze piepend wegrennen, kan de knop zomaar ineens omgaan naar jagen. En dat is gevaarlijk.

 

Met Spot nam ik het risico al nooit, maar die kan ik terugroepen als ik een hond zie. Shad heeft wel meer de neiging eropaf te gaan en 1 keer op het strand ging het fout. Ze waren los (want ik zag niks) maar ineens kwam daar vanachter een zandheuveltje een een klein wit hondje. Mijn reflex was Spot zoeken en roepen, uit mijn ooghoek zag ik dat het een JRT was en dat Sahd ermee stond te snuffelen. IK dacht "oh, dat komt wel goed" want Shad kent ook JRT's uit de buurt en dat gaat prima maar ineens ging de JRT piepend op de loop (bleek een nogal angstig hondje te zijn) en greep Shad in een reflex het hondje. Gelukkig stond ik er naast en met 1 brul liet hij ook meteen los. Het beestje had geen wonden maar was wel vreselijk geschrokken - en ik ook trouwens. 

 

Nu is het klaar: ze gaan niet los waar kleine hondjes of pups (kunnen) zijn en aan de lijn werken we aan negeren. 

 

Want op pups reageren ze ook niet altijd goed. Shad heeft een keer de labrador pup van kennissen van ons 'gecorrigeerd". De pup kwam los op hem af en hij greep nogal indrukwekkend de nek. Geen enkele fysieke verwonding maar wel een hevig geschrokken pup die krijsend naar het baasje rende. Gelukkig kunnen we nu vanaf een afstandje elkaar passeren maar op een of andere manier roepen pups spanning bij mijn honden op. En daardoor reageren ze te heftig. Bij hun eigen broertje van een jaar jonger ging het wel goed, maar toen liepen ze samen los met toestemming van de fokker. Dat was even grommen en een pup die op zijn rug ging liggen en vervolgens was pup aan Spot 'vastgeplakt' en was het prima. Maar ik ga niet experimenteren met andermans pup. Pups = aan de lijn en blokje om waar nodig. In het dorp waarschuw ik ook mensen die een pup hebben of ze die bij mijn honden uit de buurt willen houden. 

 

Ik denk zelf dat je dit nooit 100% veilig krijgt, zeker het gedrag naar kleine hondjes is toch iets dat in het ras zit en een ongeluk is zo gebeurt. Ik weet nog dat 'nak een yorkie puppy greep in een reflex (hondje kwam los langsaf rennen, 'nak zat gewoon naast de baas en in een seconde was het hap. Omdat we ernaast stonden liep het goed af, maar 1x schudden en het beestje had er geweest kunnen zijn). 

 

Kortom, voorkomen dat het kan gebeuren!

 

 

Volgende forumvraag: Hond gromt naar nieuwe pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^