Oren schoonmaken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Dat doe ik dus eigenlijk nooit. Met Joey (8 jaar oud) nog nooit problemen gehad en zijn oren nooit gepoetst. Ook de andere borders bij mijn vader hebben nooit last en de oren worden eigenlijk gewoon met rust gelaten.

 

 

Maar Yuna krijgt regelmatig last van haar oren. Ze gaat dan krabben en kreunen als je aan haar oor zit maar het is niet pijnlijk. Daar halen we dan regelmatig cleaner voor bij de DA (otoclean, van die pipetjes die je in het oor moet leegspuiten) en dan gaat het weer over. Maar het is een terugkerend probleem dus nu vraag ik me af hoe ik nou het beste haar oren goed kan onderhouden om te voorkomen dat ze diep van binnen zo vies worden. 

 

Ik dacht me iets te herinneren dat het gebruiken van droge doekjes (zakdoekjes bijv.) het beste werkt. Maar nu heeft ze dus ook wat aangekoekte smurrie in haar hoorschelp, die ik er maar lastig uit krijg. Voor nu heb ik het even met zachte gezicht reinigingsdoekjes gedaan maar ik kan me voorstellen dat dat niet de beste optie is?

 

We staan nu op de camping maar toevallig moest iemand van onze groep vandaag naar de DA en die neemt weer wat cleaner mee. Maar ik wil dus eigenlijk ook voorkomen dat ik steeds spul moet halen (naar mijn idee ben ik dan namelijk al te laat, want dan heeft ze al last) of met wattestaafjes ofzo het vuil juist in haar oor duw.... Iemand tips?

 

 

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Ik gebruik AST oorcleaner omdat Santa snel last heeft van vuile oren, ondanks voeding aanpassen, zal wel samenhangen met de allergie.

Ik pak soms ook een wattenstaafje, juist om een stukje de oorschelp uit te schuiven, verder dan in de oorschelp ga ik ook niet. En ik pas ook rustig een tissue waar ik een rolletje van maak om de oorschelp schoon te maken.

De cleaner werkt het vuil naar buiten en daar veeg ik het pas weg.

Ik moet de cleaner ook vaker gebruiken dan ik dacht, en nu is het enigszins onder controle, maar een paar maanden geleden schrok ik echt hoe vuil zijn oren waren.

Ik zou dus structureel een cleaner inzetten, als je geen veranderingen hebt waaraan je de verergering van smeer kunt wijten.

 

 

 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik zou toch maar even checken op oorontsteking voor je gaat behandelen.

evt granen uit het dieet halen ...dat is een veel voorkomende oorzaak van oorontstekingen

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

" Ik zou toch maar even checken op oorontsteking voor je gaat behandelen.
evt granen uit het dieet halen ...dat is een veel voorkomende oorzaak van oorontstekingen "

 

Het is een terugkerend probleem en ik denk echt niet dat het ontsteking is hoor. Haar oor stinkt helemaal niet, is niet pijnlijk en ook niet warm. Het is wel vies diep van binnen (denk ik) en jeukt daardoor. Edit: toevoegingen, de oorschelpen waren ook vies, maar die heb ik nu dus vast schoon gemaakt en blijf ik verder weer vanaf.

 

Graan krijgt ze niet, ze staat op Kivo en graanvrije brok (volgens mij is de brok ook van kivo maar dat weet ik niet 100% zeker, ik ben niet de gene die het voer regelt ;) )

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Bij mijn Kooikerhondje maakte ik elke week zijn oren schoon; omdat ik vond dat zijn oren regelmatig niet fris roken. Bij mijn poedetje doe ik dit niet elke week.

 

De schelp voorzichtig met vochtige wattenpads met een klein beetje olijfolie schoonmaken.

 

Voor in het oor gebruikte ik

http://www.onlinehuisdierapotheek.nl/epi-otic-oorreiniger-125-ml.html

Beetje oorreiniger in beide oren druppelen, zorg dat de hond nog niet gaat schudden. Daarna over de oren met een  cirkelbeweging  wrijven en dan pas zelf laten uitschudden. Als je hond niet zo geduldig is, dan per oor druppelen etc.

Kijk na het schudden of er vuil uit is gekomen en in de oorschelp zit. Verwijder dit met een tissue of wattenpad.

 

Als je dit schoonmaakritueel elke week doet, zal er met het schudden weinig vuil uitkomen.

 

honden page profiel BinkBink 3 doggies

honden foto van Bink

Bink heeft ook van die periodes dat hij last krijgt en dan schudt hij ook heel erg met zijn kop, meestal als zijn pollen allergie opspeelt.

 

Wat oppervlakkig zit doe ik met een wattenstaafje, zo kan ik heel precies de meeste vuiligheid weghalen zonder dat het te diep gaat of zeer doet, als ik met een gewoon watje of doekje doe dan zie ik het niet goed en daarnaast vindt hij het niet prettig of zeer doen en rent hij weg maar met een staafjes blijft hij netjes zitten.

 

De rest wat te diep zit laat ik zitten omdat het vaak vanzelf weg gaat, mocht het toch erger zijn dan gebruik ik spul van het merk PUUR en dan is het binnen 3 dagen over.

honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy 3 doggies

honden foto van nora jazzy en poppy

ik doe het meestal al met een watje met gekookt water.en als ik naar de dierenarts moet,laat ik altijd de oortjes gelijk even nakijken.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^