Stress bij de hond(domineren of communiceren)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

"  
nee, dat bedoel ik niet, maar dit is wel weer een andere interessante vraag: bijt een hond pas als laatste optie? honden zijn van nature conflictvermijdende dieren, en zullen iha het risico op schade oplopen (zoals agv agressie) tot een minimum willen beperken
 
iedere hond kan in een situatie gebracht worden waarin hij zal bijten. voor de ene hond zal de bijtdrempel lager zijn, voor de andere hoger. bij de keuze tussen agressie of vluchten zullen naast genetische aanleg, ook andere factoren meespelen zoals "in het verleden behaalde successen". dus ja, bijten kan ook optreden, als er nog andere opties zijn 
 
neemt niet weg dat ik vermoed dat het bijten zelf altijd gepaard gaat met stress, zelfs aangeleerd bijten (bv. op het pak) "

 

Ik denk niet dat elke hond stress heeft als hij bijt.

Wel spanning, en naar mijn beleving is daar een verschil tussen.

Als ik spanning ondervind op mijn werk door een moeilijk vraagstuk, gesprek, probleem in de controlling...... dan kom ik heel vaak tot mijn beste werk, ik heb focus, ben gemotiveerd, wordt uitgedaagd door het probleem, maar er is wel ruimte om het ook aan te pakken, iets te bedenken en te doen.
Stress...... is iets anders, bij stress heb je het gevoel dat je overvoerd wordt, te veel druk krijgt, en dan komt er een vorm van paniek die totaal contra productief werkt, je krijgt hoofdpijn, wordt kribbig..... valt uit, en er komt niets nuttigs meer.

 

Nu zijn honden geen mensen maar als mijn hond zijn tuig om krijgt komt er spanning, hij verandert van houding, uitdrukking, gaat enorm "voorwaarts" en staat te trappelen van ongeduld, maar dan levert hij wel het mooiste werk, want hij gaat energiek maar met focus en concentratie aan de slag.

 

Echter, we hebben ook wel eens ondervonden dat het "stressvol" was en dan blokkeert hij volledig, gaat andere dingen doen, wordt kribbig en vergeet na te denken en kan geen keuze's meer maken....

 

Ik denk niet dat dat bij goede manwerk honden anders is, mits het honden zijn die het juiste karakter bezitten en op de juiste manier "gebracht" worden. Dan is bijten een spel met uitdaging waar ze met plezier op in gaan.

 

Nu bijten bij honden, ik denk dat in normale situaties honden ook niet altijd in stress bijten, zal heel erg aan de hond liggen wanneer en hoe hij tot bijten over gaat, zijn mate van zelfbeheersing in combi met conflictvermijdendheid is daarbij van belang.

 

Dat er altijd iets aan vooraf gaat (bij een "normale" hond) wat al een bepaalde spanning heeft gebracht kan denk ik niet anders, een relaxte hond bijt niet, das totaal onlogisch, tenzij er een fysieke afwijking is, is bijten niet de 1e keuze normaal gesproken denk ik.

 

 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"  We hadden met de filosofie groep een keer over de vrije wil. Hebben wij een vrije wil (maken wij bewust keuze's) heel interessant en eindeloos discussie punt. "

 

en? ben je een libertarier of een keiharde determinist?

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

"  Ik denk niet dat elke hond stress heeft als hij bijt.
Wel spanning, en naar mijn beleving is daar een verschil tussen.  "

 

eea hangt af van onze gebruikte definitie van stress

 

mijn definitie van stress is waarschijnlijk jouw definitie van spanning, en dan staat we toch weer op dezelfde lijn 

 

 

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Wij hadden vandaag een leuke met keuze's maken.

En we hebben er wel van genoten.

Gorby is een heel sterke hond, mentaal en fysiek.

Hij gaat zijn eigen weg, zal nooit opzij stappen voor iets, maar zal het ook niet opzoeken.

 

Vanochtend wilde hij zwemmen, hij liep los, en het mocht ook.

Maar.. we hadden familie zwaan over het hoofd gezien in het hoge gras.

Wij schrikken dan niet zo hard, want Gorby is in sommige opzichten een heel aparte hond.

Hij wandelt recht richting het water en daar waren ze, paps, mams en kinderen Zwaan.

Paps komt boos om hoog, zet zijn vleugels wijd, hals en hoofd hoog en blazen maar.

En Gorby komt tot stilstand, tikje verbaasd (iemand die hem de weg verspert dat is hij niet gewend), maar draait wel een kwartslag weg van de zwaan, keert hem dus half zijn zijde toe.

De zwaan blijft wel blazen maar toch....... dat was een rare hond.

En Gorby zag je echt zijn opties afwegen, duurde ook wel een seconde of 30.

Zou hij doorlopen..... tja, daar lag die familie, en meneer zwaan maakte wel een punt.

Zou hij kwaad worden op de zwaan (hoe groot ook, Gorby is veel sterker)

-maar waarom, zou dat het nou waard zijn, het dier deed hem uiteindelijk toch niks-

Zou hij terug gaan.... -nee, want hij wilde zwemmen en als Gorby iets wil....-

 

En dus maakte hij een kleine omtrekkende beweging, heel kalmpjes, en vervolgens dook hij opgewekt het water in, hij heeft niet een seconde omgekeken naar de zwaan (doet hij nooit, en niets of niemand komt hem ook te na) en opvallend genoeg was de zwaan ook gelijk kalm, wandelde terug naar zijn familie en ging weer liggen en samen bekeken ze Gorby die even heerlijk een frisse duik nam, en met een keurig boogje om de zwanen, volkomen relaxed naar ons terug kwam........

 

Tja.. dominerend, zelfverzekerd, stabiel... het zijn van die woorden die dan door je hoofd spelen. Ik weet heel zeker dat mijn hond enorm kan domineren, maar hij vecht er nooit bij, zijn mentale kracht is heel groot, hij is nauwelijks te provoceren (gelukkig heeft ook hij uiteindelijk wel een grens hoor, hij is ook maar hond) en zoals ik het bezie, houdt hij na die enorme mentale kracht en overwicht altijd zijn fysieke kracht "in reserve" en ik denk dat andere honden dat ook (h)erkennen. "ik wil helemaal geen gedoe met jou, maar als je het heel graag wilt...." op een heel enkel kort incident is hij dus ook nog nooit fysiek geweest naar andere honden, velen hebben het geprobeerd, maar allemaal gaan ze relatief ontspannen terug naar hun baas en kijkt Gorby niet eens meer om.

 

Is hij nu een "dominante" hond, nee...... niet zoals "de dominantie theorie" het beschrijft, hij is niet bezig anderen te vertellen wat ze moeten doen, wat hij wil, is doen wat hij zelf wil of hebben wil, niet ten koste van de ander. Voor ons is het heel moeilijk geweest daar doorheen te komen, hem zover te krijgen dat hij iets voor ons wil doen, en we zijn inmiddels zover. Ik zei pas tegen onze trainer "ik denk dat Gorby mij nu geloofd" en hij beaamde dat. Maar Gorby zal altijd van zichzelf uit blijven gaan.

 

Maar die zwaan........ daar had tie toch ff niet van terug.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

"  
eea hangt af van onze gebruikte definitie van stress
 
mijn definitie van stress is waarschijnlijk jouw definitie van spanning, en dan staat we toch weer op dezelfde lijn 
 
  "

 

 

Ik zie stress als iets waarbij je niet meer functioneert.
Spanning is vaak positief (bij mij dan) zet alles scherper en levert positieve dingen op.

 

haha, vast hetzelfde, zo gevaarlijk he, woorden .....

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

"  Allereerst wat heb ik er een gloeiende hekel als mensen dit dus laten gebeuren  ,tuurlijk heb je als mens niet alle wijsheid in pacht,maar een hond die (aan de lijn) bepaald gedrag laat zien,geeft toch te denken naar het waarom een hond zo reageert...en je dan als de wiedeweerga gaat lezen en hulp zoeken..om de hond en zijn gedrag te kunnen begrijpen i.p.v er voor te kiezen om een berghond van zo rond de 60 kilo(want dat wegen ze toch al gauw) dan maar op hoop van zegen op een andere hond af te laten lopen,die zoveel kleiner is en als het dan mis gaat en er tanden in het rond vliegen en dan goede verwondingen zijn.
Ontzettend sneu en jammer voor jouw hond toen.
 
Wat betreft dit soort gedrag en houding die de berghond had,zie ik niet een dominante houding(uiteindelijk overheerst hij wel,maar de beweegreden...ik kan zo balen van dit soort situaties ,want beide honden hebben zich niet goed gevoeld!).
Het is voor mij een houding die zo is gegroeid door hele slechte begeleiding door de baas die niet snapt wat die hond staat te vertellen,die dag zelf en voor die dag dat het gebeurde met jouw hondje.
Dit groeit zo op het moment dat je een hond hebt die eigenlijk onzeker is (geworden) en niet de ruimte krijgt die hij nodig heeft.Blijf je een hond in dat soort situaties brengen,en met ogenschijnlijke zogenaamde sociale ontmoetingen(ook in het verleden)blijft confronteren,die deze hond niet aankon en zelf nog jong was...en zich dan héél onveilig heeft gevoeld...en hierdoor defensief/agressief stress gedrag is gaan ontwikkelen en toen al van zich af is gaan bijten/happen...en dat gaat dan maanden zo door,waardoor gedrag gewoon wordt,de baas er nog steeds niet voor kiest om het beestje meer ruimte te gaan geven en er voor kiest om hem dingen zelf op te laten lossen....
 
En dán... krijg je in mijn ogen de hond die jij die bewuste dag tegen kwam met jouw hondjes en ze doodleuk aanviel. 
Hele gespannen houding,alles strak,doordat de dijk recht loopt zijn er ook voor die dominant uitziende hond geen uitwegen meer(ook doordat hij heeft geleerd 'we moeten er recht op af,wat mij in het verleden alleen maar slechte dingen heeft gebracht'-onbeleefde hondentaal wordt ook vaak met stress ontvangen,dus ook met stress beantwoord- plus nooit de begeleiding gekregen hebben om het verkeerde aangeleerde (geconditioneerde) gedrag weer om te buigen naar conflict vermijdende communicatie) maakt dat de uitkomst is dat jouw hondje zo hard en stuk wordt gebeten.Echt heel triest.
 
Daarom......ik snap dat je zegt en een dominante hond ziet,maar ik zie in dit verhaal een hele ongelukkige hond die van gekkigheid ,foute conditionering en stress niet meer juist weet te handelen en conflicten dan maar aan moét gaan,want er is ook voor hem geen andere optie op dat moment.(die baas had er zo goed aan gedaan,om juist de hond ook aan te lijnen-te helpen en te begeleiden-,en zo ver mogelijk proberen opzij te gaan,de hond te laten zitten/wachten/afleiden/aandacht te vragen van de hond en lekkers te strooien in gras.En jou op afstand in te seinen om ook zo ver mogelijk om haar heen te lopen.Ik vind het dan ook ronduit asociaal om jou en jouw hond dan de schuld te geven )
 
  "

 

Ik denk dat wij er vrijwel hetzelfde over denken. Het enige wat ik erachteraan plak, is dat de hond (om wat voor reden dan ook, verpest door het baasje, aangeleerd gedrag of wat het ook mag zijn) zelf de controle wilde hebben. Hij had in ieder geval het gevoel dat te moeten doen. En dat hij op dat moment de controle wilde hebben, noem ik een dominante houding. En in dit geval was het een verkeerde dominante houding, een dominante houding van een onzekere hond die maar wat doet, omdat hij geen begeleiding/leiding krijgt van zijn baasje. Zijn baasje had op dat moment de dominantere rol op zich moeten nemen en had de hond moeten begeleiden. Maar het gemis hieraan, voelde hij zich genoodzaakt (en vanwege succes in het verleden) deze houding aan te nemen. 

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Of is bijten ook het afreageren van stress? Het kwijt kunnen ervan? 

 

januk ging wel eens  takken slopen, van bosjes aftrekken als we bv sneeuschoenwandelden en ik mijn man niet bij kon houden. Hij raakte hier uitermate gefrustreerd van (piepen, 'springtrekken' om mij harder vooruit te krijgen en uiteindelijk werd het bos gesnoeid)

 

Shadow hapt in het begin van het steppen naar Spot. Die springt behendig opzij, maar als hij de kans krijgt bijt hij. Een keer kwam ik pal na de start een niet helemaal bevriende reu tegen (kuch...) en vlogen mij heren elkaar zowat in de haren. Mooi gevalletje "redirected agression" maar als we dit aan het einde van de stepronde hebben, kunnen ze er gewoon langsaf lopen. Even om aN te geven dat ze nogal hoog in hun drift staan als ze 'mogen'

 

Shad's vader doet dat happen naar de hond naast hem trouwens ook voor de slee. 

 

Het lastige is dat Shad het ook doet naar andere honden, vooral als hij aan de lijn is en de ander los, gaat het bij onbekende honden wel eens fout. Het lastige is dat Shad de andere hond niet waarschuwt, hij gromt niet, hij hapt gewoon. 1x en dan is het over, daarna is hij rustig en een stuk ontspannener. 

pagina 9 van 9 12 3 4 5 6 7 8 9
Volgende forumvraag: Sproeien met water
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^