bijten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel woodywoody

Mijn hond is nu een jaar en bijt, superhard bijt ze niet maar Het is best vervelend. hoe kan ik dat afleren.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Kun je misschien iets specifieker uitleggen wat er aan de hand is?

Is het spel, balorigheid, wanneer doet ze dit?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Heb je haar sinds pup, beet ze altijd al en wat heb je tot nu gedaan met het bijten?

 

Bijten hoort bij honden. Wij moeten ze leren dat in ons bijten niet fijn is.

Ik heb een schotse collie, een schapenherder. Tijdens het schapen hoedden, bijten ze ook in schapen, hoort bij het ras.

 

Als wij iets moeilijks oefenen met veel prikkels, bijt ze soms in mij. Eigenlijk meer vastpakken, heel zachtjes. Uitfrustratie (frisbee als ik niet goed gooi) of als ze iets niet snapt. Voor haar een manier van communiceren. Als t per ongeluk te hard is, zeg ik auw en stop ik het spel, draai me weg en loop weg. 

honden page profiel woodywoody

Ik straf haar wel een beetje als ze bijt maar als je met haar an het spelen bent wordt ze te druk.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Wat je het beste kunt doen is de hond dan afleiden met iets anders.. een speeltjje bv.. als dat ook niet gaat kan het zijn dat je hond overprikkeld is en helpt het nog wel eens om de hond even apart te zetten. Als je hond gewend is aan de bench kun je die bv gebruiken. Gebruik het niet als een strafplek, maar meer een plek voor de hond om rustig even bij te komen. Dus zelf er in laten lopen, ninet in dwingen.. en alleen als je hond eraan gewend is.. anders eerst je hond eraan leren te wennen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik heb ook een herder en hier gebeurt het buiten ook wel eens. Net als wat Suzanne zegt, hier is het ook uit frustratie als ze iets niet snapt, als er iets te lang duurt (speeltje te lang vasthouden wat ik ga gooien bijvoorbeeld), of als het gewoon net allemaal wat te lang en/of te druk is allemaal.

 

Meestal gebeurt het hier als ik bijvoorbeeld iets vraag en ze doet het niet of verkeerd en er dus geen beloning (spel) volgt. Ze weet dan dat ze 'iets' moet doen om het speeltje te krijgen, maar omdat ze niet begrijpt wat gaat ze van alles proberen en daar zit soms ook happen (zachtjes) bij. Wat ik dan doe is een nieuwe opdracht vragen waarvan ik zeker weet dat dit goed gaat en dan belonen met het speeltje. De oefeningen houd ik daarna ook simpeler of we zijn klaar met oefenen en mag ze lekker zelf spelen met het speeltje. Dan was het blijkbaar net even te veel op dat moment, volgende keer beter.

 

Heel soms gebeurt het hier ook als ik een spel beeindig of niet mee speel en dan wil ze mijn aandacht trekken door op te springen en (zacht) in mijn arm te bijten. Meestal is negeren/wegdraaien/weglopen genoeg en is het over. Een enkele keer doet ze het 2x en de 2e keer (of als het te hard gaat de eerste keer) zeg ik streng 'laat' en loop ik door.

 

Ook al is het niet bedoeld om te bijten in de zin van aanvallen, het is erg vervelend als er zo'n toch vrij grote hond aan in arm hangt ;) Dus ik zou ook zeker proberen om te ontdekken wanneer je hond precies bijt, zodat je erachter kan komen of het overprikkeling is of dat je hond misschien gewoon niet goed geleerd heeft dat mensen niet zijn om in te happen.

 

Speel je ook met je handen of stoeien met je hond? Onze handen zijn net als de bek van een hond en als jij je hond uitdaagt door met je handen te spelen, stoeien, vastpakken (dus happen eigenlijk in je hond zijn ogen) dan zou ik daar in ieder geval mee stoppen. Dit is namelijk een grote uitnodiging voor je hond om hetzelfde terug te doen. Spelen is hier ook alleen met speeltjes, niet met handen en zeker niet stoeien, want dan vraag ik erom :).

 

Gr. Alexandra

 

 

 

 

 

 

Volgende forumvraag: Ineens verlatingsangst?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^