mijn hond heeft geplast tegen...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Wel kan een hond de leider uit nature gaan overnemen als die niet genoeg thuis genomen wordt omdat een hond dat wel nodig heeft. 

 Eens. Honden en kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ook willen ze een baas die ze kunnen vertrouwen en waarvan ze weten dat de baas er voor hun is. Als een baas zijn hond (of kinderen) aan zijn lot overlaat, zal de hond idd zelf beslissingen moeten gaan nemen, waar ze zich meestal niet prettig bij voelen

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 3 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

"  Eens. Honden en kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ook willen ze een baas die ze kunnen vertrouwen en waarvan ze weten dat de baas er voor hun is. Als een baas zijn hond (of kinderen) aan zijn lot overlaat, zal de hond idd zelf beslissingen moeten gaan nemen, waar ze zich meestal niet prettig bij voelen "

 

   Toppie aanvulling

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"  
Die regels zijn voor jou als baasje bedoeld om een stukje hondentaal te leren spreken. 

 

 

Regels zijn vooral bedoeld als houvast voor de eigenaar/opvoeder. Om een en ander in een kader te plaatsen waarbij de hond zich binnen dat kader vrij en blij kan bewegen. Voor beiden kan dit heel fijn zijn. Welke regels dat zijn is naar persoonlijke invulling van de levensomstandigheden.

 

Dat dit volgens jou tot doel heeft hondentaal te leren spreken lijkt me erg achterhaald gedachtegoed en ook erg vergezocht. Begroet jij je hond door te snuffelen aan z'n aars? Heb jij het alleenrecht op voortplanting en maak je hier gebruik van om zo je status te bekrachtigen? Want als het gaat om relationeel hondentaal spreken, spelen dit soort privileges, gedragsmatige handelingen en gedragsvormen een belangrijke rol.

 

Een hond weet prima dat wij geen soortgenoot zijn. Daarvoor zijn we veel te onhandig en ontoereikend in onze hondse omgangsvormen en stellen we te menselijk regels. De gedomesticeerde hond heeft blijk gegeven zich prima te kunnen voegen in een mengelmoes van honden/mensentalen en omgangsvormen. Daarbij is het dier ook grotendeels erg afhankelijk van ons in het voorzien van z'n eerste levensbehoeftes, dus daar hebben we al het voordeel van de twijfel.

 

Er is dus in een liefdevolle en vertrouwensvolle relatie helemaal niets mis met regels stellen (je hond leren wat je van hem/haar verwacht). Omdat deze een kader aanbrengen die stabiliteit en duidelijkheid kunnen geven en daarbij (heel belangrijk) veiligheid biedt binnen de leefomgeving en het samenlevingsverbond.

 

Maar roedelregels toegepast ter bekrachtiging van je status, of rangen en standen in het algemeen, als staaltje bewijs van jouw beheersen van hondentaal .... Hmmm, niet erg logisch en overtuigend

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Vervang roedelregels door (samen)leefregels en je bent er

 

Het woordje 'roedel' laat (door de historie heen) veel te veel ruimte voor verwarring.

 

Sam Janssen (Gast)

Gisteren was ik voor de eerste keer met mijn hond op de hondenschool. Toen we omringd werden door de andere honden, heeft hij ook tegen mijn schoen geplast. Daar dachten ze echt dat het gewoon was om duidelijk te maken aan de anderen dat ik bij hem hoorde. Jij was ook bezig met andere dieren, dus misschien dezelfde reden.

 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: hond doet vervelend in auto
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^